Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στην Ινδονησία
  • [02] Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας.
  • [03] Ο πρόεδρος της Λιβερίας δεν αποδέχεται άσυλο που του προσφέρει η Νιγηρία.
  • [04] Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στο Ιράκ
  • [05] Επιδημία πνευμονίας στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
  • [06] Έκκληση κατά του εξτρεμισμού απευθύνει ο Πρόεδρος του Πακιστάν στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου
  • [07] Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εξετάζει η κυβέρνηση Μπους
  • [08] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Πορτογαλία
  • [09] Εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης ζητά συγνώμη από την οικογένεια Κέλυ
  • [10] Συλλήψεις οπαδών του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ
  • [11] Νιγηριανή ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία
  • [12] Πάουελ: «ανοησίες» χαρακτήρισε δημοσίευμα ότι θα δεν ανανεώσει την θητεία του στη κυβέρνηση Μπους
  • [13] Θα φύγει τελικά ο Τσάρλς Ταίηλορ;
  • [14] Καύσωνας πλήττει την Ευρώπη
  • [15] Κυρώσεις κατά του Ισραήλ εξετάζει η Ουάσιγκτον.
  • [16] Συνεχίζεται η άφιξη ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία.
  • [17] Ολοκληρώνονται στην Τεχεράνη οι συνομιλίες εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
  • [18] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πορτογαλία.
  • [19] Πένθος στη Ρωσία για τα θύματα της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης.

  • [01] Αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στην Ινδονησία

    06 Aug 2003, 00:55 UTC

    Η Ινδονησία θα ανακοινώσει σήμερα την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας, μετά την βομβιστική επίθεση χθες στο αμερικανικό πολυτελές ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και 149 τραυματίστηκαν. Ο πρόεδρος Μπούς και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, καταδίκασαν την επίθεση. Ο κυβερνήτης της Τζακάρτα δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι πως η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ η πρόεδρος της Ινδονησίας Μεγκαγουάτι Σουκαρνοπούτρι, επισκέφτηκε για λίγο το τόπο της επίθεσης αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ετυμηγορία στις δίκες Ισλαμιστών εξτρεμιστών που κατηγορούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί πέρυσι, που κόστισαν τη ζωή σε 202 άτομα.

    [02] Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας.

    06 Aug 2003, 01:03 UTC

    Επίσκοπος Τζήν Ρόμπινσον

    Η Αμερικανική Επισκοπική Εκκλησία, που αποτελεί το αμερικανικό αντίστοιχο της Αγγλικανικής εκκλησίας, επικύρωσε την επιλογή του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου επισκόπου της. Η σύνοδος της Επισκοπικής Εκκλησίας επικύρωσε την επιλογή του επισκόπου της πολιτείας Νιού Χάμσιρ, Τζήν Ρόμπινσον, σε ειδική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μια μέρα αργότερα λόγω καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του υποψηφίου για το επισκοπικό λειτούργημα. Όμως η ηγεσία της Επισκοπικής εκκλησίας απεφάνθη πως η καταγγελίες ήταν αβάσιμες και επικύρωσε την επιλογή του. Πάντως η συντηρητική πτέρυγα της Αμερικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας δηλώνει ότι η επιλογή ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου επισκόπου θα διαιρέσει την αποτελούμενη από 77 εκατομμύρια πιστούς Αγγλικανική εκκλησία.

    [03] Ο πρόεδρος της Λιβερίας δεν αποδέχεται άσυλο που του προσφέρει η Νιγηρία.

    06 Aug 2003, 01:09 UTC

    Τσάρλς Τέιλορ

    Η κυβέρνηση της Νιγηρίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσάρλς Ταίηλορ απέρριψε την προσφορά ασύλου που του είχε απευθύνει, εκτός και αν διεθνές δικαστήριο που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συμφωνήσει να μην του απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Οι ΗΠΑ και τα ΗΕ επιμένουν ότι ο κ. Τέιλορ θα πρέπει να αποχωρήσει απ τη Λιβερία για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος που έχει καταρρακώσει τη χώρα του τα τελευταία 14 χρόνια. Η άφιξη των πρώτων 300 περίπου Νιγηριανών στρατιωτών στα πλαίσια Δυτικο-Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης έχει κάνει τους Λιβεριανούς να ελπίζουν ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα τους θα τελειώσει σύντομα.

    [04] Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στο Ιράκ

    05 Aug 2003, 19:49 UTC

    Φωτογραφία αρχείου

    Αμερικανός πολίτης που εργαζόταν στο Ιράκ σκοτώθηκε από έκρηξη σε οδική αρτηρία στα βόρεια της χώρας. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού λεει ότι το θύμα ταξίδευε με φάλαγγα βόρεια της Τικρίτ όταν έγινε η έκρηξη και ότι ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του.

    Εξ άλλου, οπλοβομβίδα εκτοξεύτηκε εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Φαλούτζα.Το πρακτορείο Ρώϋτερ μεταδίδει πως 2 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

    Επίσης σήμερα αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ λένε ότι οι στρατιώτες που καταδιώκουν οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν, συνέλαβαν εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία και τέσσερις ύποπτους φυγάδες, μέλη του απαγορευμένου κόμματος Μπαάθ, ή της παραστρατιωτικής οργάνωσης Φενταγήν του τέως ιρακινού ηγέτη.

    [05] Επιδημία πνευμονίας στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    06 Aug 2003, 01:13 UTC

    Δύο ιατρικές ομάδες του αμερικανικού Στρατού διερευνούν την εμφάνιση περίπου 100 κρουσμάτων πνευμονίας στους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ και άλλες περιοχές του Περσικού Κόλπου. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας είπαν ότι δύο στρατιώτες πέθαναν και η κατάσταση 15 άλλων είναι τόσο σοβαρή που χρειάζονται συσκευή που υποβοηθά την αναπνοή. Ο συνταγματάρχης Ρόμπερτ Defraites δήλωσε ότι η πρώτη ομάδα ιατρών βρίσκεται στο Λαντστουλ της Γερμανίας, όπου και νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς. Η δεύτερη ομάδα έχει σταλεί στο Ιράκ, όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα. Ο συνταγματάρχης Defraites δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η πνευμονία προκλήθηκε από έκθεση σε χημικά ή βιολογικά όπλα.

    [06] Έκκληση κατά του εξτρεμισμού απευθύνει ο Πρόεδρος του Πακιστάν στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου

    05 Aug 2003, 16:23 UTC

    Π. Μουσάραφ

    Ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ καλεί όλους τους μουσουλμάνους ανα τον κόσμο να εναντιωθούν στον εξτρεμισμό. Ο κ. Μουσάραφ δήλωσε σε εκδότες εφημερίδων στην ανατολική πόλη Λαχόρη οτι ο μουσουλμανισμός βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και παρότρυνε τους μουσουλμάνους να μήν επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται τα τζαμιά ως χώροι διασποράς του μίσους. Ο στρατηγός Μουσαράφ είπε οτι η παγκόσμια κοινότητα βλέπει το Πακιστάν και τον μουσουλμανικό κόσμο γενικά σαν «φωλιά του φανατισμού, του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της αδιαλλαξίας», και πρόσθεσε οτι το Πακιστάν βρίσκεται στο κέντρο ενός κύκλου που αποτελείται απο την Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία, την νότια Ασια και την Κίνα και επομένως είναι σε μοναδική θέση να ηγείται της πορείας προς την μετριοπάθεια.

    [07] Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εξετάζει η κυβέρνηση Μπους

    05 Aug 2003, 20:01 UTC

    Διαδηλωτές για τον φρακτη

    Οι Ισραηλινές αρχές συνέλαβαν 47 άτομα, ως επί το πλείστον αλλοδαπούς ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση τείχους που θα χωρίζει το Ισραήλ από Παλαιστινιακές περιοχές. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν σήμερα κοντά στην Καλκίγια της Δυτικής Όχθης, γιατί αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από κλειστή στρατιωτική ζώνη.

    Ο επίμαχος φράκτης

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση Μπους εξετάζει την περίπτωση κατακράτησης πιστοδοτικών εγγυήσεων για το Ισραήλ εν είδει κυρώσεων για την ανέγερση του τείχους. Σήμερα όμως ο εκπρόσωπος του κυρίου Μπους, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση σχετικά με το θέμα των πιστώσεων.

    [08] Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Πορτογαλία

    05 Aug 2003, 20:13 UTC

    Φωτογραφία αρχείου

    H Πορτογαλία ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση σειράς δασοπυρκαγιών από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άτομα. Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω του κύματος καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αποστείλει μέχρι 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη της Canadair, καθως και 2 ελικόπτερα και πλήρωμα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των τις πυρκαγιών.

    Εξ άλλου, από τις πυρκαγιές καίγονται επίσης δασικές εκτάσεις στην Ισπανία, την Κροατία και το απωανατολικό τμήμα της Ρωσίας καθώς το κύμα καύσωνα πλήττει τη Ευρώπη από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τη Σιβηρία.

    Οι μετεωρολόγοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν φόβους ότι έπονται ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

    [09] Εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης ζητά συγνώμη από την οικογένεια Κέλυ

    05 Aug 2003, 20:24 UTC

    Ντέηβιντ Κέλυ

    Εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλέαρ ζήτησε συγνώμη γιατί υπαινίχθη ότι ο εκλιπών Βρετανός επιστήμονας, Ντέηβιντ Κέλυ, είχε μεγάλη ιδέα για εαυτό του. Ο εκπρόσωπος Τομ Κέλυ ζήτησε δημοσίως συγνώμη από την οικογένεια του επιστήμονα, ο οποίος μάλλον αυτοκτόνησε στα μέσα Ιουλίου. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ήταν λάθος το ότι συνέκρινε τον Ντειβιντ Κέλυ με πρωταγωνιστή σειράς κινουμένων σχεδίων, που ζει μέσα στην φαντασία του.

    Ο βρετανός επιστήμονας βρέθηκε νεκρός μετά από κατάθεση ενώπιον βουλευτικής επιτροπής. Το BBC λεει ότι ο Κέλυ απετέλεσε την κύρια πηγή ρεπορτάζ που ανέφερε ότι οι πληροφορίες για το οπλικό σύστημα του Ιράκ είχαν μεγαλοποιηθεί από την κυβέρνηση Μπλέαρ

    [10] Συλλήψεις οπαδών του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ

    05 Aug 2003, 16:16 UTC

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ λένε οτι στρατιώτες που καταδιώκουν οπαδούς του Σαντάμ Χουσείν, συνέλαβαν εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία και τέσσερεις ύποπτους φυγάδες. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην κύρια αμερικανική βάση στην γεννέτειρα του Σαντάμ Τικρίτ, είπε σε δημοσιογράφους οτι οι συλληφθέντες είναι μέλη είτε του απαγορευμένου κόμματος Μπαάθ, είτε της παραστρατιωτικής οργάνωσης Φενταγήν του τέως ιρακινού ηγέτη. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων λέει οτι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πάνω απο 25 επιδρομές κατά το τελευταίο 24άωρο, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο ατόμων και την κατάσχεση αριθμού όπλων. Κατά μία άλλη εξέλιξη, οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ εξέδωσαν προειδοποίηση προς τον ιρακινό λαό να αποφεύγει τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    [11] Νιγηριανή ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία

    05 Aug 2003, 16:18 UTC

    Θερμή υποδοχή Νιγηριανού στρατηγού απο Λιβεριανούς

    Περίπου 200 νιγηριανοί ειρηνοφρουροί αναμένεται οτι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από σήμερα Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, η οποία πολιορκείται απο επαναστατικές δυνάμεις που επιζητούν να απομακρύνουν απο την εξουσία τον πρόεδρο Τσάρλς Ταίηλορ. Οι ειρηνοφρουροί έφθασαν χθές αεροπορικώς και αποτελούν την εμπροσθοφυλακή εκατοντάδων νιγηριανών στρατιωτών, που αναμένονται κατά τις επόμενες μέρες και θ αποτελέσουν τη συμβολή της Νιγηρίας στην περιφερειακή ειρηνευτική δύναμη , που πιστεύεται οτι θα ξεπεράσει τους 3,000 άνδρες. Οι ειρηνοφρουροί θα επιβάλουν εκεχειρία και θ ανοίξουν το δρόμο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τσάρλς Ταίηλορ δήλωσε στον νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι, οτι θα παραιτηθεί και θα αναχωρήσει απο τη Λιβερία την επόμενη εβδομάδα.

    [12] Πάουελ: «ανοησίες» χαρακτήρισε δημοσίευμα ότι θα δεν ανανεώσει την θητεία του στη κυβέρνηση Μπους

    05 Aug 2003, 01:41 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος και ο υφυπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δεν σκοπεύουν να υπηρετήσουν στην κυβέρνηση Μπούς και δεύτερη τετραετία αν ο αμερικανός πρόεδρος επανεκλεγεί του χρόνου. Σε συνέντευξη του χθες ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε το σχετικό δημοσίευμα της Γουάσιγκτον Πόστ, «ανοησίες και κουτσομπολιά». Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι ο κ. Άρμιτατζ είχε πληροφορήσει την σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, για την απόφαση του να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μπούς και δεύτερη τετραετία, αλλά ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ.

    [13] Θα φύγει τελικά ο Τσάρλς Ταίηλορ;

    05 Aug 2003, 16:32 UTC

    Νιγηριανός εθνοφρουρός στη Λιβερία

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ικανοποίηση για την άφιξη στη Λιβηρία της πρώτης ομάδας νιγηριανών ειρηνοφρουρών, ενώ παράλληλα προέτρεψαν τις εμπόλεμες φατρίες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Επίσης η Ουάσινγκτων ζήτησε ξανά από το λιβεριανό πρόεδρο Τσαρλς Τέηλορ να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Αμερικανοί εκπρόσωποι δηλώνουν πως η άφιξη στη Λιβερία εμπροσθοφυλακής νιγηριανών στρατιωτών αποτελεί απτή απόδειξη της προσήλωσης της διεθνούς κοινότητας στην ιδέα της ανακούφισης του λιβεριανού λαού, που βρίσκεται σε φοβερά εξαθλιωμένη κατάσταση.

    Οι ίδιοι εκπρόσωποι λένε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν οικονομικά και από άποψη επιμελητείας τις υπό την αιγίδα της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Χωρών στρατιωτικές δυνάμεις και πως δεν αποκλείουν την πιθανότητα ορισμένα αμερικανικά στρατεύματα να βγουν στην ξηρά για να συμπαρασταθούν στους δυτικοαφρικανούς ειρηνοφρουρούς, οι οποίοι κατά τους επόμενους μήνες θα αντικατασταθούν από ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εδώ στην Ουάσινγκτων, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Φίλιπ Ρήκερ ζήτησε από τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβερία να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την ανακωχή που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στη Γκάνα για να μπορέσει ν αρχίσει η ροή διεθνούς βοήθειας προς τα θύματα των συγκρούσεων. Είπε συγκεκριμένα:«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στις εμπόλεμες πλευρές και κυρίως στις κυβερνητικές δυνάμεις και στις επαναστατικές οργανώσεις LURD και MODEL ότι πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν και να σεβαστούν την εκεχειρία. Οι λιβεριανοί πρέπει να συνεργασθούν με τους ειρηνοφρουρούς της διεθνούς κοινότητας και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.»

    Ο κ. Ρήκερ τόνισε τη δέσμευση που έχει αναλάβει δημοσία ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέηλορ να αποχωρήσει από την εξουσία στις 11 Αυγούστου, προσθέτοντας πως για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ειρήνη είναι απαραίτητο να παραιτηθεί ο κ. Τέηλορ και να εγκαταλείψει τη χώρα του. Ο κ. Τέηλορ έχει πει πως θα φύγει από τη Λιβερία μόνο εάν οι διεθνείς εισαγγελικές αρχές ανακαλέσουν τις εναντίον του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που απέρρευσαν από την ανάμειξή του στον πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε. Ο κ. Ρήκερ όμως είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι κατηγορίες αυτές δεν πρέπει να ανακληθούν γιατί ο λιβεριανός πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι στιγμής δεσμευθεί να διαθέσουν 10 εκατομμύρια δολλάρια για την υποστήριξη της δυτικοαφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης. Παράλληλα όμως ο πρόεδρος Μπους έδωσε εντολή να αποσπασθούν στα ανοικτά των ακτών της Λιβερίας τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία που μεταφέρουν πάνω από 2.000 πεζοναύτες.

    Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως τα δύο από τα τρία πλοία έχουν λάβει θέση για να βοηθήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση από άποψη διοικητικής μέριμνας και επικοινωνιών και πως υπάρχει πιθανότητα να βγούν στην ξηρά ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις για να συνταχθούν με τους δυτικοαφρικανούς ειρηνοφρουρούς.

    [14] Καύσωνας πλήττει την Ευρώπη

    05 Aug 2003, 16:26 UTC

    H Πορτογαλία κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη τους για την κατάσβεση δασοπυρκαιών, εν μέσω του φοβερού καύσωνα που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. Απο τις φλόγες πέθαναν εννέα άτομα και έχουν καταστραφεί δεκάδες κατοικίες, ενώ τις τελευταίες δυο βδομάδες έχουν καεί χιλιάδες στρέματα δασικών εκτάσεων. Δασικές περιοχές γίνονται επίσης παρανάλωμα του πυρός στην Ισπανία, την Κροατία και το ανατολικό τμήμα της Ρωσίας καθώς ο καύσωνας που άρχισε πριν ένα μήνα συνεχίζει να ψήνει την Ευρώπη, απο τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τη Σιβηρία. Οι μετεωρολόγοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν φόβους οτι έπονται ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

    [15] Κυρώσεις κατά του Ισραήλ εξετάζει η Ουάσιγκτον.

    05 Aug 2003, 01:16 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την πιθανότητα να περικόψει δάνεια προς το Ισραήλ τιμωρώντας το για την απόφαση του να κατασκευάσει τοίχος μεταξύ των Παλαιστινιακών και των Ισραηλινών εδαφών. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η κυβέρνηση Μπούς εξετάζει την πιθανότητα περικοπής των δανείων αναλογικά με τα ποσά που ξοδεύει το Ισραήλ για να κατασκευάσει τμήματα του τοίχους σε εδάφη της Δυτικής Όχθης. Το μέτρο αυτό θα συμπεριληφθεί σε πακέτο βοήθειας προς το Ισραήλ ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί απ το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    [16] Συνεχίζεται η άφιξη ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία.

    05 Aug 2003, 01:24 UTC

    Νιγηριανοί στρατιώτες φθάνουν στη Λιβερία στα πλαίσια ειρηνευτικής δύναμης με στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας. Οι πρώτες εκατοντάδες στρατιώτες έφτασαν χθες στο αεροδρόμιο περίπου 40 χιλιόμετρα απ την πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονροβία υπό της ζητωκραυγές των Λιβεριανών. Αλλά συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές πυρών τόσο στη Μονρόβια, όσο και στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβερία, Μπιουκάναν. Αναμένεται πως οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν εκτός της ζώνης πολέμου έως ότου φθάσουν στη χώρα όλοι και οι 3 χιλιάδες στρατιώτες μέσα στις επόμενες μέρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία και ζήτησαν απ τον πρόεδρο, Τσάρλς Τέιλορ, να παραιτηθεί, να εγκαταλείψει τη χώρα και να τεθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου. Ο κ. Τέιλορ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 11 Αυγούστου.

    [17] Ολοκληρώνονται στην Τεχεράνη οι συνομιλίες εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    05 Aug 2003, 01:46 UTC

    Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας πραγματοποιούν συνομιλίες με Ιρανούς αξιωματούχους για το αν η Τεχεράνη θα δεχτεί αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Η τριμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ολοκληρώσει σήμερα τις διήμερες συνομιλίες της στη Τεχεράνη. Εξάλλου άρθρο της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς αναφέρει ότι το Ιράν κινείται γρήγορα προς την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Επίσης η Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει στις ΗΠΑ μέλη της Αλ Κάιντα που συνέλαβε. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν έχει συλλάβει τον τρίτο στην ιεραρχία αξιωματούχο της Αλ Κάιντα και ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την έκδοση του.

    [18] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πορτογαλία.

    05 Aug 2003, 01:50 UTC

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Πορτογαλία καθώς πάνω από 2.700 δασοπυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με τις σοβαρότερες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα τη τελευταία 20ετία. 9 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 5.300 στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Η Πορτογαλική κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια 124 εκατομμυρίων δολαρίων σε άτομα που έχασαν τις περιουσίες ή τις δουλειές τους απ τις πυρκαγιές. Παρόμοιες πυρκαγιές μαίνονται επίσης στην Ισπανία, τη Κροατία και τη Ρωσία.

    [19] Πένθος στη Ρωσία για τα θύματα της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης.

    05 Aug 2003, 01:53 UTC

    Πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία οι κηδείες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας της Παρασκευής σε Ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Μοζντόκ της Βόρειας Οσετίας κοντά στη Τσετσενία. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες χθες στη περιοχή και ο κόσμος τοποθετούσε λουλούδια σε γρανιτένιο μνημείο που έστησαν στρατιώτες μπροστά στο κατεστραμμένο νοσοκομείο. Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες να κάνουν τη χώρα να λυγίσει. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Πάντως Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν υπεύθυνους Τσετσένους αντάρτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 August 2003 - 1:18:18 UTC