Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινδυνεύει η εκεχειρία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων
  • [02] Νέα στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ
  • [03] Συνεχίζονται οι μάχες στην Μονροβία
  • [04] Σποραδικές μάχες στο Ιράκ
  • [05] Τελωνιακή ένωση Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής κοινότητας
  • [06] Έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [07] Μεγάλες οι καταστροφές στην Πορτογαλία
  • [08] Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητά ο οικουμενικός Πατριάρχης
  • [09] Επίθεση Χεζμπολά κατά των Ισραηλινών δυνάμεων
  • [10] Πέθανε ο Αντώνης Σαμαράκης
  • [11] Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την σημασία άρθρου που αναφέρεται σε άμμεσο κίνδυνο για την αεροπλοΐα.
  • [12] Το Ισραήλ γκρεμίζει οδοφράγματα ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.
  • [13] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν εγγυήσεις ασφάλειας προς την Βόρεια Κορέα.
  • [14] Η σοβαρότερη, εδώ και μήνες, επίθεση θυλάκων Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.
  • [15] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Πορτογαλία.

  • [01] Κινδυνεύει η εκεχειρία μεταξύ ισραηλινών και παλαιστίνιων

    08 Aug 2003, 18:57 UTC

    Φωτογραφία αρχείου

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές επισημαίνουν οτι η φονική εισβολή του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη δυτική όχθη, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παλαιστινιακής εκεχειρίας των τελευταίων 6 έβδομάδων. Σε σημερινή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ναμπλούς, σκοτώθηκαν 4 παλαιστίνιοι, οι δύο απο τους οποίους ήταν μέλη της Χαμάς. Σκοτώθηκε επισης και ένας ισραηλινός στρατιώτης.

    Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες προειδοποιούν για νέο ξέσπασμα βίας, μετά απο τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική όχθη, ενώ παραδέχονται οτι χρησιμοποιούν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επανοπλιστούν. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΦτΑ στην Ιερουσαλήμ, Λάρρυ Τζέημς, οι προειδοποιήσεις ακολουθούν βάσιμους φόβους οτι η εκεχειρία, που ισχύει απο τον Ιούνιο, μπορεί να καταρρεύσει.

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές λένε οτι το Ισραήλ παραβιάζει την εκεχειρία και προειδοποιούν οτι η σχετική ηρεμία του περασμένου μήνα μπορεί να τελειώσει, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Μωχάμεντ Χίντι, ανώτερος πολιτικός ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε στη ΦτΑ οτι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

    «Δεν αγαπούμε την αιματοχυσία,» λέει ο κ. Χίντι. «Αγαπούμε την ελευθερία. Ομως, όταν σκοτώνονται οι αδελφοί μας, εμείς πρέπει να αυτοαμυνθούμε.»

    Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε οτι εκπρόσωπος της Χαμάς απο τη λωρίδα της Γάζας είπε οτι το Ισραήλ «παραβιάζει κατάφωρα» την εκεχειρία που εξήγγειλαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στα τέλη Ιουνίου.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες οτι εκμεταλλεύονται την κατάπαυση του πυρός για να αναβαθμίσουν το οπλοστάσιό τους.

    Ο Μωχάμεντ Χίντι παραδέχθηκε στην συνέντευξη που παραχώρησε προς την ΦτΑ οτι η ομάδα του όντως χρησιμοποιεί την εκεχειρία για να επανοπλιστεί και προειδοποίησε οτι, όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, οι Παλαιστίνοι δεν θα αισθάνονται δεσμευμένοι να τηρούν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.

    Λέει ο κ. Χίντι: « Είναι απόλυτα φυσικό να αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας κατά την εκεχειρία. Μήπως έκαναν τίποτε οι Ισραηλινοί για την ασφάλεια του Παλαιστινιακού λαού; Είναι, λοιπόν, φυσικό οτι οι Παλαιστίνιοιη Φατάχ, η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χαμάςνα ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα αδέλφια τους κατά τις επόμενες φάσεις.»

    Το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι η εκεχειρία που ισχύει απο το τέλος Ιουνίου, εξαγγέλθηκε μονομερώς απο τις Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, οπότε δεν υποχρεούται να σταματήσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, στην πόλη Ναμπλούς της δυτικής όχθης, ένας ισραηλινός στρατιώτης και δύο Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων Ασκάρ. Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στον καταυλισμό, επακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Οι ισραηλινοί εκτόξευσαν πύραυλο εναντιον κτιρίου, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε οτι το πληγέν κτίριο ήταν είτε εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών, ή οπλοστάσιο.

    [02] Νέα στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

    08 Aug 2003, 19:35 UTC

    Η τοποθεσία που συνετρίβη το αεροπλάνο στην Πενσυλβάνια

    Αμερικανοί ερευνητές λένε οτι οι αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των ΗΠΑ, μπορεί να έριξαν επί τούτου ένα απο τα αεροσκάφη σε αγρό της Πενσυλβανίας. Ο διευθυντής του Εφ Μπη Αι Ρόμπερ Μιούλερ είπε οτι η ανάλυση των στοιχείων απο το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, δείχνει οτι ένας απο τους αεροπειρατές διέταξε τον τρομοκράτη που πιλοτάριζε το αεροσκάφος να το αφήσει να συντριβεί στο έδαφος, για να τερματιστεί το ξεσήκωμα των επιβατών μέσα στη καμπίνα του.

    Ρόμπερ Μιούλερ

    Η νέα θεωρία μοιάζει να μήν ταιριάζει με αυτό που πιστεύεται ευρέως στις ΗΠΑ, οτι δηλαδή το αεροσκάφος συνετρίβη στο έδαφος καθώς οι επιβάτες μάχονταν σώμα με σώμα με τους τρομοκράτες. Παρόλα αυτά, το Εφ Μπη Αι λέει οτι η νέα θεωρία δεν μειώνει τον ηρωισμό που επέδειξαν οι επιβάτες, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα προσπάθησαν να αφαιρέσουν από τους αεροπειρατές τον έλεγχο του αεροσκάφους.

    [03] Συνεχίζονται οι μάχες στην Μονροβία

    08 Aug 2003, 19:08 UTC

    Νιγηριανοί ειρηνoφουροί

    Δυτικο-αφρικανοί ειρηνοφρουροί στη Λιβερία προσπαθούν να προωθηθούν στην περιοχή του λιμανιού στη Μονροβία, όπου προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας ελέγχονται από τους αντάρτες. Ηγέτες των επιχειρήσεων για την επιβολή της ειρήνης σχεδιάζουν συνάντηση με τον αρχηγό της κύριας επαναστατικής οργάνωσης Λούρντ, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να ανοίξει το λιμάνι ώστε να διανεμηθούν τρόφιμα και φάρμακα στους αμάχους.

    Δύο μήνες μαχών μέσα και γύρω απο την Μονροβία έχουν ερημώσει την πόλη, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που ζούν χωρίς πόσιμο νερό και τροφή, κάτω απο άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν πληροφορίες οτι νέες μάχες μαίνονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι αντάρτες λένε οτι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντιον θέσεών τους στην πόλη Αρθινγκτον, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μονροβίας.

    [04] Σποραδικές μάχες στο Ιράκ

    08 Aug 2003, 19:12 UTC

    Ιρακινοί αστυνομικοί με το πτώμα ατόμου που διακινουσε παράνομα όπλα.

    Οι σποραδικές μάχες συνεχίζονται και σήμερα στο Ιράκ, 100 μέρες μετά την αναγγελία του προέδρου Μπούς οτι ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ιρακινούς, ύποπτους για διακίνηση παράνομων όπλων, κατά τη διάρκεια επιδρομής στην γεννέτειρα του Σαντάμ Χουσείν, Τικρίτ.

    Στο μεταξύ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, όταν πυροβολήθηκε την ώρα που εκτελούσε υπηρεσία.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε οτι τρομοκρατική ομάδα, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα, ενδέχεται να κρύβεται πίσω απο την φονική βομβιστική επίθεση της Πέμπτης εναντίον της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη. Απο τήν έκρηξη σκοτώθηκαν 17 άτομα.

    [05] Τελωνιακή ένωση Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής κοινότητας

    08 Aug 2003, 19:30 UTC

    H κυβέρνηση της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το ψευδοκράτος του Ραούφ Ντενκτάς. Η συμφωνία υπογράφη στη Λευκωσία. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες της συμφωνίας, ομως πληροφορίες απο τη Λευκωσία λένε οτι η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση του χρόνου.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία οτι η έναρξη των συνομιλιών αυτών, εξαρτάται απο πολλά πράγματα, όπως μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, και η καταβολή προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [06] Έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    08 Aug 2003, 19:49 UTC

    Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι

    Ενώ η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, καλεί την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, οι αρμόδιες αρχές της χώρας είπαν οτι βρήκαν περισσότερες ενδείξεις, οι οποίες διασυνδέουν την βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μάριοτ στη Τζακάρτα, με την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Τζεμαά Ισλαμίγια.

    Η κ. Σουκαρνοπούτρι είπε κατά την διάρκεια διάσκεψης της Ενωσης Χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στη Τζακάρτα, οτι καμμία χώρα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει μόνη της την διεθνή τρομοκρατία. Ήταν τα πρώτα δημόσια σχόλια της Κυρίας Σουκαρνοπούτρι μετά τη βομβιστικη επίθεση της Τρίτης, απο την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν 150.

    Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, ένα κομμένο κεφάλι που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης αναγνωρίστηκε οτι ανήκε σε μέλος της Τζεμαά Ισλαμίγια, μιά μυστηριώδη τρομοκρατική οργάνωση της νοτιο-ανατολικής Ασίας που φέρεται οτι διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα.

    [07] Μεγάλες οι καταστροφές στην Πορτογαλία

    08 Aug 2003, 19:39 UTC

    Οι αρχές της Πορτογαλίας λένε ότι οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις έχουν προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Υπουργός Εσωτερικών Αντωνιο Φιγκουέριρεντο Λόπεζ επισκέφτηκε τις περιοχές των πυρκαγιών με την Επίτροπο για Κοινωνικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άννα Διαμαντοπούλου. Από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχασαν της ζωή του τουλάχιστον 15 άτομα και καταστράφηκαν πάνω από 400 χιλιάδες στρέμματα. Οι αρχές λενε ότι οι φωτιές βρίσκονται υπό έλεγχο και στρατιώτες που επιστρέφουν από ειρηνευτική επιχείρηση, θα ενώσουν τις δυνάμεις του στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Από τον καύσωνα στη Ευρώπη έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους τουλάχιστον 40 και σύμφωνα με τα προγνωστικά ο καύσωνας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμα μέρες.

    [08] Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητά ο οικουμενικός Πατριάρχης

    08 Aug 2003, 19:43 UTC

    Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, που είχε κλείσει το 1971.

    Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε το θέμα της σχολής με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους στην Αγκυρα, και πρόσθεσε οτι ο κ. Γκιούλ υποσχέθηκε οτι θα επανεξετασθεί το αίτημά του.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε σταματήσει την λειτουργία της σχολής το 1971, βάσει νόμου που απογόρευε τη λειτουργία θεολογικών σχολών, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ομως, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές αρχές πιέζουν για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

    [09] Επίθεση Χεζμπολά κατά των Ισραηλινών δυνάμεων

    08 Aug 2003, 19:56 UTC

    Φωτογραφία αρχείου

    Μαχητές της Χεζμπολλάχ στο νότιο Λιβανο πυροβόλησαν εναντίον φυλακίων του Ισραηλινού στρατού που βρίσκονται κατα μήκος των συνόρων. Είναι η πρώτη επίθεση αυτού του είδους μετά απο διάστημα μεγαλύτερο των εξι μηνών.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Χεζμπολλά σφυροκόπησε ισραηλινές θέσεις στην περιοχή Σεμπά, με πυραύλους και πυρά πολυβόλων. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβόλων όπλων και μαχητικών ελικοπτέρων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων.

    Οι επιθέσεις της Χεζμπολλά πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, οτι δολοφόνησε στέλεχος της Λιβανικής αυτής οργάνωσης, παγιδεύοντας με εκρηκτικά το αυτοκίνητό του.

    [10] Πέθανε ο Αντώνης Σαμαράκης

    08 Aug 2003, 19:59 UTC

    Αντώνης Σαμαράκης

    Πέθανε σήμερα το πρωί ο διακεκριμένος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης σε ηλικία 84 ετών. Ο Σαραμαράκης, που άφησε τη τελευταία του πνοή στο εξοχικό του σπίτι στην Πυλό, έπασχε από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

    Ο Αντώνης Σαμαράκης, που η UNICEF ονόμασε «τον πρώτο πρεσβευτή καλής θέλησης για τα παιδιά όλου του κόσμου» , θα μείνει στη ιστορία της πεζογραφίας με έργα όπως « Το Λάθος,» « Ζητείται Ελπίς», «Το διαβατήριο» και πολλά άλλα.

    [11] Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την σημασία άρθρου που αναφέρεται σε άμμεσο κίνδυνο για την αεροπλοΐα.

    08 Aug 2003, 01:09 UTC

    To Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποβάθμισε τη σπουδαιότητα δημοσιεύματος της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάϊμς, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπους έστειλε εμπειρογνώμονες σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας σε χώρες του εξωτερικού για να προσδιορίσουν αν τα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι εμπειρογνώμονες έχουν αποσταλεί στη Βαγδάτη και τη Μπάσρα του Ιράκ, και επίσης στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Μανίλα, για να μιλήσουν με αξιωματούχους ασφάλειας, αλλά πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες είναι μακροχρόνιες. Το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πρόσφατες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που προειδοποιούν για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις με φορητούς πυραύλους εναντίον επιβατικών αεροσκαφών.

    [12] Το Ισραήλ γκρεμίζει οδοφράγματα ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.

    08 Aug 2003, 01:48 UTC

    Το Ισραήλ απομάκρυνε τρία ακόμα οδοφράγματα ασφάλειας στη δυτική όχθη, σε μία προσπάθεια προώθησης του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε οτι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις συνθήκες καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων μιας και τα οδοφράγματα αυτά περιόριζαν την ελεύθερη διακίνηση των Παλαιστινίων στη Τζενίν. Επίσης η ισραηλινή αστυνομία απέτρεψε μέλη του συντηρικού κόμματος και ομάδα υπερεθνικιστών Εβραίων απο το να επισκεφθούν ιερό τέμενος στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Στο μεταξύ, ο ρωσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντοτώφ, είπε οτι η κυβέρνησή του συμμερίζεται την αντίθεση της Ουάσινγκτον στα σχέδια του Ισραήλ να συνεχίσει την ανέγερση τείχους ασφαλείας γύρω απο τη δυτική όχθη. Σε μία άλλη εξέλιξη, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτέλεσαν δημόσια Παλαιστίνιο, που κατηγορείτο οτι συνεργαζόταν με το Ισραήλ.

    [13] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν εγγυήσεις ασφάλειας προς την Βόρεια Κορέα.

    08 Aug 2003, 01:53 UTC

    Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υπογράψει συμφωνία μη επίθεσης με τη Βόρειο Κορέα, αλλά θα εξετάσει άλλα είδη εγγυήσεων ασφάλειας σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κρίση με την Πιονγιανγκ. Ο κύριος Πάουελ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ουάσιγκτον ότι τέτοιες εγγυήσεις, αν εκδοθούν, μπορεί να πάρουν την μορφή διακήρυξης από μέρους του Αμερικανικού Κογκρέσου. Η Βόρεια Κορέα έχει ζητήσει συμφωνία μη επίθεσης σαν προϋπόθεση για να δοθεί τέλος στην πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά η κυβέρνηση Μπους αρνείται να υπογράψει τέτοιο έγγραφο.

    [14] Η σοβαρότερη, εδώ και μήνες, επίθεση θυλάκων Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

    08 Aug 2003, 02:05 UTC

    6 Αφγανοί στρατιώτες και ο οδηγός αμερικανικής υπηρεσίας προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν χθες όταν μαχητές Ταλεμπάν, όπως πιστεύεται, έκαναν έφοδο σε κυβερνητικό γραφείο στο νότιο Αφγανιστάν. Ακολούθησε μάχη με τους Αφγανούς στρατιώτες που φρουρούσαν τα κυβερνητικά γραφεία της επαρχίας Χελμάντ, οπότε και σκοτώθηκαν οι 6 στρατιώτες και ο οδηγός της οργάνωσης Mercy Corp. Δεν είναι ξεκάθαρο αν σκοτώθηκαν και ορισμένοι απ τους επιτιθέμενους. Πρόκειται για την σοβαρότερη εδώ και μήνες επίθεση από θύλακες των Ταλεμπάν.

    [15] Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Πορτογαλία.

    08 Aug 2003, 02:09 UTC

    Στην Πορτογαλία έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι περισσότερες πυρκαγιές που τις τελευταίες μέρες κόστισαν τη ζωή σε 14 άτομα και κατέστρεψαν πάνω από 16 χιλιάδες στρέμματα γης. Αλλά το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη ενδέχεται να αναζωπυρώσει ορισμένες απ τις εστίες, προειδοποιούν οι αρχές. Αργά χθες το βράδυ μόνο μια εστία ήταν ακόμη εκτός ελέγχου βορειοδυτικά της Λισσαβόνας. Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι ο καύσωνα στην Ευρώπη θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 August 2003 - 1:18:19 UTC