Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο δικαστήριο σήμερα ο έμπορος όπλων
  • [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ προειδοποιεί και πάλι τους αμερικανούς να αποφεύγουν ταξίδια στη Σαουδική Αραβία.
  • [03] Συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων με Σιίτες διαδηλωτές στο Ιράκ
  • [04] Άλλοι 200 Αμερικανοί στρατιώτες στη Λιβερία.
  • [05] Συμφωνία Λιβύης με οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπυ της Σκοτίας.
  • [06] Διεύρυνση της δύναμης ασφάλειας στο Αφγανιστάν ζητά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.
  • [07] Πάουελ: Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα οικονομική βοήθεια ζητώντας ανταλλάγματα.
  • [08] Το Ιράν διατεθειμένο να παραδώσει μέλη της Αλ Καίντα στη Σαουδική Αραβία
  • [09] Ανησυχία στο Λίβανο για τις ενέργειες του Ισραήλ
  • [10] Πτώση θερμοκρασίας, δροσίζει την Ευρώπη

  • [01] Στο δικαστήριο σήμερα ο έμπορος όπλων

    13 Aug 2003, 16:09 UTC

    Oμοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, απήγγειλε χθες κατηγορίες κατά του βρετανού εμπόρου όπλων, Χεμάντ Λακανί, o oποίος προσπάθησε να πουλήσει πύραυλο εδάφους-αέρος σε αμερικανό πράκτορα που υποδυόταν τον τρομοκράτη. Το δικαστήριο της πόλης Newark της πολιτείας New Jersey διέταξε την κράτησή του, χωρίς το δικαίωμα καταβολής εγγύησης. Οι Αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι ο Λακανί είναι «σημαντικός παράγοντας στο χώρο του διεθνούς εμπορίου όπλων» και ότι πίστευε πως εισήγαγε στις ΗΠΑ πύραυλο ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν για την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους. Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χεμάντ Λακανί δεν ήταν γνωστός έμπορος όπλων και δεν ήταν ο ίδιος αναμεμειγμένος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Στην ίδια επιχείρηση με την συνεργασία των Αμερικανικών, Ρωσικών και Βρετανικών αρχών, συνελήφθησαν και δύο ακόμη ύποπτοι που εκλήθησαν χθες να απολογηθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε την εξέλιξη, παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στις προσπάθειες για την προστασία του Αμερικανικού λαού.

    [02] Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ προειδοποιεί και πάλι τους αμερικανούς να αποφεύγουν ταξίδια στη Σαουδική Αραβία.

    14 Aug 2003, 00:47 UTC

    Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την προειδοποίηση τους ενάντια στα ταξίδια Αμερικανών στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι παραμένει η απειλή εναντίον δυτικών συμφερόντων στη χώρα. Η σχετική οδηγία του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στη Σαουδική Αραβία. Εξάλλου λίγες ώρες νωρίτερα οι Βρετανικές αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν όλες τις πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία, λόγω «ιδιαίτερα σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια στη περιοχή», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στη διάρκεια εφόδων αυτή την εβδομάδα κατά Ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Ριάντ, οι Σαουδαραβικές αρχές βρήκαν έγγραφο που ανέφερε ότι το αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση στα πλαίσια προετοιμασιών για ενδεχόμενη επίθεση.

    [03] Συγκρούσεις αμερικανικών δυνάμεων με Σιίτες διαδηλωτές στο Ιράκ

    14 Aug 2003, 00:51 UTC

    Στο Ιράκ, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν οτι ένα αγόρι σκοτώθηκε, κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και σιιτών διαδηλωτών χθες στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένα αμερικανικό ελικόπτερο έκανε κύκλους πάνω απο ισλαμικό πανώ στην συνοικία Σάντρ της Βαγδάτης. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και ξύλα κατά αμερικανών στρατιωτών, επειδή, όπως είπαν, προσπαθούσαν να αφαιρέσουν το πανώ. Το επεισόδιο σημειώθηκε την ίδια μέρα που ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζήρα μετέδωσε επιστολή, που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσείν, και η οποία προτρέπει τους ιρακινούς σιίτες μουσουλμάνους να εξαπολύσουν ιερό πόλεμο εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Η αυθεντικότητα της επιστολής δεν έχει ακομα εξακριβωθεί. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι τρείς άνδρες του σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

    [04] Άλλοι 200 Αμερικανοί στρατιώτες στη Λιβερία.

    14 Aug 2003, 00:54 UTC

    Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει 200 στρατιώτες στη Λιβερία για να βοηθήσουν στην περιφρούρηση του λιμανιού της πρωτεύουσας, Μονροβίας. Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής ομάδας, περίπου 150 πεζοναύτες θα αναλάβουν ρόλο δύναμης ταχείας δράσης μαζί με τους δυτικο-Αφρικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Λιβερία. Πάντως αναμένεται πως οι αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στα πλοία τους μόλις φτάσουν στη Λιβερία περισσότερες δυτικο-Αφρικανικές δυνάμεις στα τέλη της εβδομάδας. Εξάλλου χθες, πεινασμένοι Λιβεριανοί εισέβαλαν στο λιμάνι της Μονροβίας και άδειασαν αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά οι αντάρτες, που ελέγχουν το λιμάνι, προσπάθησαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά τελικά άφησαν το πλήθος να πάρει ότι θέλει.

    [05] Συμφωνία Λιβύης με οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπυ της Σκοτίας.

    14 Aug 2003, 00:57 UTC

    Συμφωνία υπεγράφη χθες στο Λονδίνο μεταξύ της Λιβύης και των οικογενειών των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1988 εναντίον του αεροσκάφους της Pan Am πάνω απ το Λόκερμπυ της Σκοτίας. Η συμφωνία προβλέπει αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων. Αναμένεται επίσης πως η Λιβύη θα στείλει τώρα επιστολή στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ με την οποία θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και θα αποκηρύσσει την τρομοκρατία. Σε αντάλλαγμα τα ΗΕ θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τρίπολης.

    [06] Διεύρυνση της δύναμης ασφάλειας στο Αφγανιστάν ζητά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

    14 Aug 2003, 01:04 UTC

    Λακντάρ Μπραχίμι

    O ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λακντάρ Μπραχίμι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας να διευρύνει την παρουσία των ειρηνευτικών στρατευμάτων και πέραν της Καμπούλ, μετά από τον θάνατο δεκάδων ατόμων σε συγκρούσεις και σε βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο. Ο κ. Μπραχίμι τόνισε πάντως ότι δεν ζητά την ανάπτυξη μεγάλης δύναμης και πρότεινε ότι άλλες 13 χιλιάδες στρατιώτες θα ήταν αρκετοί.

    Νωρίτερα χθες, 20 άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο κέντρο της χώρας σε αντιπαραθέσεις φατριών, ενώ στη ανατολική επαρχία Κχοστ δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 15 ύποπτους μαχητές Ταλεμπάν που επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση. Επίσης χθες μία βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο στην επαρχία Χελμάντ, σκοτώνοντας 16 άτομα.

    [07] Πάουελ: Οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν στην Βόρεια Κορέα οικονομική βοήθεια ζητώντας ανταλλάγματα.

    14 Aug 2003, 01:11 UTC

    Ο Υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσφέρουν στη Βόρειο Κορέα οικονομική βοήθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Ο κύριος Πάουελ δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να ανησυχεί για τις συνθήκες ζωής του νοτιοκορεατικού λαού. Αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Πιονγιανκ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία πρότεινε πολυμερή συμφωνία σε θέματα ασφάλειας με την Βόρειο Κορέα σε μία προσπάθεια εξομάλισης της έντασης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λοσιούκοβ, έκανε την ανακοίνωση στη Μόσχα, όπου έγιναν ξεχωριστές συναντήσεις με αντιπροσώπους από τη Βόρειο και Νότιο Κορέα.

    [08] Το Ιράν διατεθειμένο να παραδώσει μέλη της Αλ Καίντα στη Σαουδική Αραβία

    13 Aug 2003, 16:05 UTC

    Ο κ, Χαταμί

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μωχάμεντ Χαταμί είπε οτι δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ανακρίνουν μέλη της Αλ Καίντα που κρατούνται απο τις ιρανικές αρχές. Ομως, ο κ. Χαταμί πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση της Τεχεράνης θα ήταν διατεθειμένη να παραδώσει τα μέλη της Αλ Καίντα στη Σαουδική Αραβια, επειδή οι χώρες διατηρούν ομαλές σχέσεις. Την Τρίτη, ανώτερος σαουδάραβας αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον είπε οτι το Ιράν κρατεί περίπου 15 μέλη της Αλ Καίντα, ανάμεσα στους οποίους τον επικεφαλής της ασφάλειας της οργάνωσης και ένα απο τους γιούς του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [09] Ανησυχία στο Λίβανο για τις ενέργειες του Ισραήλ

    13 Aug 2003, 16:36 UTC

    Ειρηνοφρουροί των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο λένε οτι ανησυχούν εξαιτίας των αυξημένων πτήσεων που πραγματοποιούν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πάνω απο λιβανικές περιοχές. Μαχητές της Χεζμπολλάχ είπαν οτι εκτόξευσαν αντιαεροπορικά πυρά εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών σήμερα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το άν τα αεροπλάνα κτυπήθηκαν ή για το κατά πόσο οι πύραυλοι έπεσαν σε ισραηλινές περιοχές. Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νότιο Λίβανο, έκανε έκληση στο Ισραήλ να σεβαστεί τη λεγόμενη γαλάζια γραμμή, που τα ΗΕ έχουν οριοθετήσει μεταξύ των δύο κρατών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ειρηνοφρουροί ανησυχουν σοβαρά για το μεγάλο αριθμό πτήσεων της Τετάρτης.

    [10] Πτώση θερμοκρασίας, δροσίζει την Ευρώπη

    13 Aug 2003, 16:39 UTC

    Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανάσαναν σήμερα, μετά απο το χειρότερο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον τελευταίο αιώνα. Σήμερα το πρωί, η θερμοκρασία στο Παρίσι είχε πέσει στους 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Λονδίνο η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 27 βαθμούς, μετά τους 38 που είχε φθάσει πριν μερικές μέρες. Οι αρχές είπαν οτι η θερμοκρασία αναμένεται επίσης να πέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναυία. Ομως, οι μετεωρολόγοι λένε οτι παρόλο που ο καιρός δρόσισε κάπως, οι θερμοκρασιες παραμένουν αισθητά υψηλές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 August 2003 - 1:18:13 UTC