Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπλάκαουτ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και Καναδά
  • [02] Στα χέρια των αμερικανικών αρχών ο εγκέφαλος της Αλ Κάιντα στην νοτιοανατολική Ασία.
  • [03] Νέο ψήφισμα για το Ιράκ ενέκρινε το ΣΑ.
  • [04] Συγνώμη ζήτησε αξιωματικός των ΗΠΑ από τους Σιίτες μουσουλμάνους της Βαγδάτης
  • [05] Αμερικανοί πεζοναύτες έφθασαν στη Μονροβία
  • [06] Την Καλιφόρνια επισκέπτεται ο πρόεδρος Μπούς
  • [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ
  • [08] Σεισμός 6.4 Ρίχτερ στη Λευκάδα
  • [09] 3,000 άτομα πέθαναν στη Γαλλία απο τον καύσωνα
  • [10] Σε πλαίσιο αγροτικών μεταρρυθμίσεων συμφώνησαν ΗΠΑ-ΕΕ.

  • [01] Μπλάκαουτ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και Καναδά

    15 Aug 2003, 00:57 UTC

    Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και ορισμένες περιοχές του Καναδά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μαζικό μπλάκαουτ με αποτέλεσμα η Νέα Υόρκη και άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ακόμη χωρίς ρεύμα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η διακοπή του ηλεκτρικού δεν ήταν αποτέλεσμα ενέργειας τρομοκρατών, ενώ Καναδοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το μπλάκαουτ προκάλεσε κεραυνός που έπληξε μεγάλη εγκατάσταση παραγωγής ρεύματος στα σύνορα Νέας Υόρκης-Καναδά. Η διακοπή ρεύματος εξαπλώθηκε γρήγορα μέχρι το Οχάιο στα δυτικά και την Πεννσυλβάνια στα νότια. Καθώς εξαπλωνόταν το μπλακάουτ, οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία 9 πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Χιλιάδες άτομα κλείστηκαν σε ασανσέρ και εγκλωβίστηκαν σε βαγόνια του μετρό λόγω της διακοπής του ρεύματος στη Νέα Υόρκη, το Κλήβελαντ, το Ντητρόιτ, την Οτάβα και το Τορόντο.

    [02] Στα χέρια των αμερικανικών αρχών ο εγκέφαλος της Αλ Κάιντα στην νοτιοανατολική Ασία.

    15 Aug 2003, 01:01 UTC

    Χαμπαλί

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλαβαν τον καταγγελλόμενο εγκέφαλο των περσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μπαλί και της πρόσφατης επίθεσης, με 12 νεκρούς, στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτα. Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τον Ριντουάν Μπιν Ισαμουντίν, γνωστό σαν Χαμπαλί, έναν απ τους στυγνότερους τρομοκράτες στο κόσμο. Και τόνισε ότι πρόκειται για γνωστό συνεργάτη του εγκέφαλου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί και βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν που και πότε συνελήφθη ο Χαμπαλί. Αλλά η Ταϋλανδέζικη εφημερίδα, Το Έθνος, γράφει ότι συνελήφθη στην Ταϊλάνδη στις αρχές της εβδομάδας, ενώ σχεδίαζε άλλη επίθεση σε επερχόμενη οικονομική σύνοδο.

    [03] Νέο ψήφισμα για το Ιράκ ενέκρινε το ΣΑ.

    15 Aug 2003, 01:04 UTC

    Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε χθες σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα που εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, και το οποίο αναγνωρίζει το νέο συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και την αποστολή εκεί διεθνούς βοήθειας. Απ την ψηφοφορία απείχε η Συρία. Το ψήφισμα αυτό εκδίδεται περίπου 5 μήνες μετά τις βαθιές διαφωνίες στο συμβούλιο ασφάλειας, το οποίο είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν απο την εξουσία. ΟΙ ΗΠΑ κατόρθωσαν να επιτύχουν συμφωνία ως πρός το κείμενο του νέου αυτού ψηφίσματος με τα τέσσερα άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας, τη Ρωσία, την Κινα, τη Βρετανία και τη Γαλλία, πριν το εισηγηθούν στα 10 μή-μόνιμα μέλη του συμβουλίου.

    [04] Συγνώμη ζήτησε αξιωματικός των ΗΠΑ από τους Σιίτες μουσουλμάνους της Βαγδάτης

    14 Aug 2003, 20:28 UTC

    Αμερικανός στρατιώτης σε Ιρακινό αστυνομικό τμήμα

    Στο Ιράκ, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού ζήτησε συγγνώμη απο σιίτες μουσουλμάνους της Βαγδάτης, για την φονική σύγκρουση με διαδηλωτές. Στο μεταξύ, βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε απο έκρηξη βόμβας στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Σήμερα στην συνοικία Σάντρ της Βαγδάτης, διενεμήθη επιστολή, υπογεγραμμένη απο αμερικανο αξιωματικό, που ζητά συγγνώμη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθές μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και διαδηλωτών. Η επιστολή λέει οτι ο στρατός διευρευνά το περιστατικό, για το οποίο οι κάτοικοι της συνοικίας λένε οτι αποκορυφώθηκε οταν στρατιωτικό ελικόπτερο αφαίρεσε ισλαμικό πανώ απο ηλεκτρικό πύργο.

    Εξ άλλου, στο νότιο Ιράκ, εκπροσωπος της συμμαχίας είπε οτι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν, οταν σημειώθηκε έκρηξη βόμβας καθώς περνούσε το νοσοκομειακό όχημα στο οποίο επέβαιναν.

    [05] Αμερικανοί πεζοναύτες έφθασαν στη Μονροβία

    14 Aug 2003, 15:39 UTC

    Διακόσιοι περίπου αμερικανοι πεζοναύτες έφθασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, για να βοηθήσουν τους ειρηνοφρουρούς στην επιχείρηση διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Μονροβίας, μεταφέροντας 200 πεζοναύτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και 150 άνδρες των δυνάμεων άμεσης επέμβασης. Οι πεζοναυτες μεταφέρθηκαν απο τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που περιπολούν τις ακτές της Λιβερίας εδώ και αρκετές μέρες.

    Οι αμερικανοί πεζοναύτες θα συμβάλουν στην προσπάθεια των δυτικο-αφρικανών ειρηνοφρουρών να σταθεροποιήσουν το λιμάνι της Μονροβίας, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα πλοία, που περιμένουν απο μέρες να ξεφορτώσουν τρόφιμα και φαρμακοιατρικές προμήθειες.

    Η κύρια επαναστατική οργάνωση της Λιβερίας, Λούρντ, μετά απο μικρή τελετή, παρέδωσε τον έλεγχο του λιμανιού της Μονροβίας στους νιγηριανούς ειρηνοφρουρούς. Οι επαναστάτες κρατούσαν το λιμάνι απο τα μέσα Ιουλίου. Το λιμάνι της Μονροβίας είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά των πολυπόθητων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

    Χιλιάδες Λιβεριανοί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να παρακολουθήσουν την απόσυρση των επαναστατών και την μεταφορά ελέγχου της περιοχής. Η διάθεση του κόσμου στους δρόμους της πόλης ήταν πανηγυρική, διότι η άφιξη των ειρηνοφρουρών πιστεύεται οτι θα σημάνει και το τέλος του πολέμου.

    Η Μονροβία είχε κυριολεκτικά χωριστεί στα δύο τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των κυβερνητικών και των επαναστατικών δυνάμεων, καθώς οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν απο το ένα τμήμα της πόλης στο άλλο.

    Την Τετάρτη σημειώθηκαν πολλά περιστατικά αρπαγής σάκκων με τρόφιμα, καθώς οι λοιμοκτονούντες κάτοικοι άδειασαν τις αποθήκες που περιείχαν τα υπόλοιπα τρόφιμα, πρίν να μπορέσουν οι ειρηνοφρουροί να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του λιμανιού.

    Αρμόδιοι υπάλληλοι υπηρεσιών αρωγής προειδοποιούν οτι η Λιβερία αντιμετωπίζει τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Αμερικανοί απεσταλμένοι λένε οτι μετά απο 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου που αποκορυφώθηκε με την μάχη για τη Μονροβία, οι λιβεριανοί είναι πεινασμένοι, απειλούνται απο διάφορες ασθένειες και έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη κατεπείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [06] Την Καλιφόρνια επισκέπτεται ο πρόεδρος Μπούς

    14 Aug 2003, 15:31 UTC

    Ο Αρνολντ Σβάρσενέγκερ

    Ο πρόεδρος Μπούς επισκέπτεται σήμερα την Καλιφόρνια, ενώ οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ετοιμάσουν ένα ψηφοδέλτιο των επαναληπτικών εκλογών για το αξίωμα του κυβερνήτη, που να περιέχει τα ονόματα και των 135 υποψηφίων. Ο κ. Μπούς, που χαρακτήρισε τις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Καλιφόρνια ως συναρπαστική πολιτική εξέλιξη, δεν αναμένεται οτι θα τεθεί επίσημα υπέρ κάποιου απο τους υποψηφίους, οι οποίοι επιδιώκουν να αναπληρώσουν τον νύν κυβερνήτη, δημοκρατικό Γκραίη Ντέηβις. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι δεν θα εμπλακεί στις εκλογικές διαδικασίες κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, αλλά οτι θα εστιαστεί στην συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών για την δική του εκστρατεία επανεκλογής. Στο μεταξύ, ο ηθοποιός και επίδοξος πολιτικός Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ, που θεωρείται φαβορί των ρεπουμπλικανών, προσέλαβε τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ουώρεν Μπάφετ, σαν κύριο οικονομικό του διαχειριστή και σύμβουλο της προεκλογικής του εκστρατείας.

    [07] Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ

    14 Aug 2003, 15:57 UTC

    Ακτιβιστές της Ισλαμικής Τζιχάντ

    Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τον Παλαιστίνιο εξτρεμιστή Μωχάμεντ Σίντρ, ξεσηκώνοντας κύμα υποσχέσεων για εκδίκηση και περαιτέρω ένταση σε σχέση με την εκεχειρία των έξι εβδομάδων που είχαν αναγγείλει διάφορες παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες. Ο Μωχάμεντ Σίντρ ήταν ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη Χεβρώνα της δυτικής όχθης. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν σήμερα το κτίριο όπου κρυβόταν, και τον σκότωσαν μετά απο 6 ώρες ανταλλαγής πυρών και αφού οι στρατιώτες εκτόξευσαν πύραυλο μέσα στο κτίριο. Η Ισλαμική Τζιχάντ ορκίστηκε να εκδικηθεί.

    [08] Σεισμός 6.4 Ρίχτερ στη Λευκάδα

    14 Aug 2003, 15:54 UTC

    Ισχυρός σεισμός, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Λευκάδα, δημιούργησε κατωλισθήσεις, απο τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 άτομα ενώ αναφέρθηκαν αρκετές ζημίες. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ο σεισμός είχε ισχύ 6.4 της κλίμακας Ρίχτερ και ακολουθήθηκε απο πολλούς μετασεισμούς. Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετήθηκε στη Λευκάδα, που απέχει περίπου 290 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Μερικοί ξενοι τουρίστες που παραθέριζαν στο νησί, υπέστησαν μικροτραυματισμούς απο πτώση βράχων. Πάντως οι ζημίες που προξένησε ο σεισμός σε κτίρια και το οδικό δίκτυο, χαρακτηρίστηκαν ως μη σοβαρές. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κέρκυρα, αλλά και στην Αθήνα.

    [09] 3,000 άτομα πέθαναν στη Γαλλία απο τον καύσωνα

    14 Aug 2003, 16:01 UTC

    Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δήλωσε οτι περίπου 3,000 άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας, πέθαναν κατά την διάρκεια του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα των περασμένων δύο εβδομάδων. Οι υγειονομικές αρχές αποκάλεσαν τον καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης ώς επιδημία. Στο μεταξύ, Ελβετοι δασοπυροσβέστες μάχονται με τη φωτιά σε δασική περιοχή στη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας. Εξαιτίας της πυρκαϊάς, χιλιάδες κάτοικοι χωριών των ελβετικών Αλπεων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Πορτογαλία αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και ενδεχομένως και βροχόπτωση, που θα συνδράμει τους δασοπυροσβέστες στο έργο τους.

    [10] Σε πλαίσιο αγροτικών μεταρρυθμίσεων συμφώνησαν ΗΠΑ-ΕΕ.

    14 Aug 2003, 01:16 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν πλαίσιο αγροτικών μεταρρυθμίσεων, ενέργεια που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον διεξαγόμενο γύρο συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν περιέχει συγκεκριμένα ποσά, αλλά σκιαγραφεί ορισμένες παραμέτρους για την περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων. Αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτήρισαν την συμφωνία σαν ένα καλό πρώτο βήμα για τη σύναψη λεπτομερέστερων συμφωνιών. Ομως η Ινδία και η Βραζιλία ήδη επικρίνουν το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, ως ανεπαρκές. Τα αγροτικά θέματα είναι τα πιο επίμαχα στις συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου , που διεξάγονται στη Ντόχα του Κατάρ. Ορισμένα μέλη του Οργανισμού έχουν απειλήσει ότι θα μπλοκάρουν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, εάν οι μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες του κόσμου δεν συμφωνήσουν ν ανοίξουν τις αγορές τους και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 August 2003 - 1:18:13 UTC