Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ
  • [02] Αποφυλακίζονται 73 Παλαιστίνιοι, ενώ συλλαμβάνονται άλλοι 9
  • [03] Ανοιξε η κύρια γέφυρα που χώριζε στα δύο τη Μονροβία
  • [04] ΗΠΑ και Καναδάς προσπαθούν να επιστρέψουν στον κανονικό τους ρυθμό
  • [05] Οι αμερικανικές αρχές κρατούν τον Χαμπαλί
  • [06] Οι ΗΠΑ διατάσουν το κλείσιμο των γραφείων του Εθνικού Αντιστασιακού Συμβουλίου του Ιράν στην Ουάσινγκτον
  • [07] Ο πρωθυπουργός της Ινδίας προσπαθεί να προσεγγίσει το Πακιστάν
  • [08] Η Σεούλ διατεθειμένη να βοηθήσει την οικονομία της Πιονγιάνγκ
  • [09] Με αντίποινα απειλεί η Ισλαμική Τζιχάντ.
  • [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα θα γίνουν στα τέλη του μήνα στο Πεκίνο.

  • [01] Η μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ

    15 Aug 2003, 15:31 UTC

    Η Νέα Υόρκη βυθισμένη στο σκοτάδι

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαθίσταται σταδιακά στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διακοπή ηλετρικού, απο την οποια ταλαιπωρήθηκαν πάνω απο 50 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι η μεγαλύτερη που έπληξε ποτέ την Βόρεια Αμερική.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι το μπλάκαουτ αποτελεί προειδοποίηση για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Κατοικίες και επιχειρήσεις παρέμεναν σκοτεινές την Παρασκευή το πρωί στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου πάνω απο 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό.

    Περιμένοντας μεσ' το σκοτάδι το λεωφορείο, στο σταθμό Γκραντ Σεντραλ της ΝΥ

    Στο γειτονικό Οχάιο, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ηλεκροδότηση, αλλά οι αρχές ανησυχούν για την παροχή νερού στους κατοίκους. Οι αρχές δέν έδωσαν ακόμα επίσημα εξηγήσεις για τα αίτια της διακοπής.

    Τα προβλήματα διακοπής της ηλεκτροδότησης επεκτείνονταν απο την πολιτεία του Κοννέκτικατ και τη Νέα Υόρκη προς ανατολάς, έως το Μίσιγκαν και το Οχάιο προς τα κεντροδυτικά, και τον Καναδά προς βορρά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν η ηλεκτροδότηση στις περιοχές αυτές αποκατασταθεί πλήρως.

    Στην πόλη της Νέας Υόρκης, αστυνομικοί και πυροσβέστες κατακλείστηκαν με διπλάσιο όγκο, από τον συνηθισμένο, τηλεφωνημάτων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, απο άτομα που ζητούσαν την άμεση επέμβασή τους. Πάνω απο 800 ανελκυστήρες είχαν ακινητοποιηθεί και χρειάστηκε η επέμβασή τους για να απελευθερωθούν οι εγκλωβισμένοι.

    Ομως, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είπε οτι, ώς επι το πλείστον, η πόλη καταφέρνει να επιβιώσει παρά τις διακοπές του ηλεκτρικού, και παρότρυνε τους εργαζόμενους στην δημοτικές αρχές, που δεν θεωρούνται απαραίτητοι, να μείνουν σήμερα στα σπίτια τους.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μπλούμπεργκ: «Με λίγα λόγια, οι Νεοϋορκέζοι απέδειξαν οτι η πόλη που κάηκε κατά τη δεκαετία του 70, όταν αντιμετωπίζει παρόμοιες συνθήκες, είναι τώρα πολύ διαφορετική. Η Νέα Υόρκη έγινε μια πόλη που έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει όποιαδήποτε δυσκολία και να να μήν υποκύψει σαυτήν, όπως είχε γίνει τότε.»

    Στο Κλήβελαντ του Οχάιο, οι κάτοικοι ανησυχούν και για το δίκτυο υδροδότησης. Αν και η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται τώρα στην πόλη, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος πρίν μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι οι αντλίες του δικτύου, ώστε να επανέλθει η κανονική διοχεύτεση νερού στους κατοίκους του Κλήβελαντ.

    [02] Αποφυλακίζονται 73 Παλαιστίνιοι, ενώ συλλαμβάνονται άλλοι 9

    15 Aug 2003, 15:37 UTC

    Το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 73 Παλαιστίνιους κρατούμενους, στα πλαίσια αυτού που αποκάλεσε χειρονομία καλής θέλησης, όμως η Παλαιστινιακή πλευρά λέει οτι η χειρονομία αυτή δεν έχει νοήμα. Η αποφυλάκιση των κρατουμένων αυτών, είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Τρίτη, αλλά καθυστέρησε ώς σήμερα, εξαιτίας των δύο Παλαιστινιακών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας. Δύο ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι βομβιστές σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις, οι οποίες όπως δήλωσαν Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, αποτελούσαν εκδίκηση για τον φόνο απο τις ισραηλινές δυνάμεις τεσσάρων Παλαιστίνιων σε έφοδο στη Ναμπλούς.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν οτι η σημερινή απελευθέρωση των κρατουμένων απο το Ισραήλ, δεν έχει κανένα νόημα, επειδή ούτως ή άλλων εξέτειαν ποινές μικρής διάρκειας για μικροαδικήματα, που δεν είχαν καμμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα. Ομως, καθώς μερικοί απο τους απελευθερωθέντες ξανάβρησκαν τις οικογένειές τους, το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι συνέλαβε τουλάχιστον εννέα ύποπτους για εξτρεμιστική δραστηριότητα σε εφόδους στη δυτική όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    [03] Ανοιξε η κύρια γέφυρα που χώριζε στα δύο τη Μονροβία

    15 Aug 2003, 15:42 UTC

    Δεκάδες χιλιάδες Λιβεριανοί διασχίζουν κεντρική γέφυρα στην πρωτεύουσα Μονροβία, αναζητώντας τροφή, αλλά και συγγενείς που έχουν να δούν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η γέφυρα ξαναδόθηκε στη δημόσια χρήση σήμερα, αφού οι επαναστάτες παρέδωσαν τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης χθές. Η στρατηγικής σημασίας γέφυρα ήταν το επίκεντρο σφοδρών μαχών τον περασμένο μηνα, ενώ αποτελούσε το ορόσημο μεταξύ των βόρειων τμημάτων της πόλης, που ελέγχονταν απο τους επαναστάτες, και των νότιων τμημάτων, που ελέγχονταν απο τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, το πρώτο απο τα πλοία που μεταφέρει τρόφιμα στη Μονροβία εισήλθε στο λιμάνι και αναμένεται οτι θα αρχίσει την εκφόρτωση αργότερα σήμερα. Εξ άλλου, ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Λιβερίας, Μόζες Μπλά, διαπραγματεύεται στη Γκάνα με την ηγεσία των επαναστατών, για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

    [04] ΗΠΑ και Καναδάς προσπαθούν να επιστρέψουν στον κανονικό τους ρυθμό

    15 Aug 2003, 21:03 UTC

    Νεοϋορκέζοι κοιμούνται στο πεζοδρόμιο

    Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά προσπαθούν να επιστρέψουν στον κανονικό τους ρυθμό μετά από τις μεγάλες διακοπές ρεύματος. Χθες, χιλιάδες άτομα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν καθώς παρέλυσαν τα μέσα μεταφορών. Τα βενζινάδικα είχαν κλείσει και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνία αντιμετώπιζαν προβλήματα.

    Η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrack, τραίνα της οποίας διενεργούν δρομολόγια στην Νοτιοναταολική πλευρά των ΗΠΑ, έχει επαναφέρει λίγα από τα δρομολόγια μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης, αλλά όχι αυτά της Βοστόνης.

    Τα εστιατόρια αναγκάστηκαν να δώσουν , ή να πετάξουν τις προμήθειες τροφίμων, ενώ μερικές βιομηχανίες αυτοκινήτων στο Ντηντρόιτ αναγκάστηκαν να κλείσουν. Τα αεροδρόμια στις περιοχές όπου διεκόπη η ηλεκτροδότηση παρέμειναν επί να ώρες κλειστά, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

    Πολλοί τουρίστες στη Νέα Υόρκη αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο, καθώς μερικά πολυώροφα ξενοδοχεία, στα οποία δεν λειτουργούσαν οι ανελκυστήρες, εκκενώθηκαν. Τα ξενοδοχεία προμήθευσαν τους θαμώνες με μαξιλάρια και σεντόνια.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε της Παρασκευή στην ώρα τους, με τον δήμαρχο της πόλης Μάικαλ Μπλουμπεργκ που σήμανε την καμπάνα έναρξης των εργασιών.

    Ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί ποιές ια είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από τη διακοπή ρεύματος.

    [05] Οι αμερικανικές αρχές κρατούν τον Χαμπαλί

    15 Aug 2003, 15:50 UTC

    Ο Χαμπαλί

    Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ασία, ο επιλεγόμενος Χαμπαλί, ανακρίνεται σε μέρος που κρατείται μυστικό, μετά απο την σύλληψή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Ταϋλάνδη. Ο Χαμπαλί κρατείται απο τις αμερικανικές αρχές, αλλά οι αρμόδιοι δεν αποκαλύπτουν το πού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ταϋλάνδης, Θακσίν Σιναβάτρα, πληροφορια που έδωσαν κάποιοι πολίτες βοήθησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του ανθρώπου που πιστεύεται οτι είναι ο επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Καίντα στην Ασία. Ο Χαμπαλί, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ριντουάν μπιν Ισαμουντίν, πιστεύεται οτι είναι ο ιθύνων νούς πίσω απο αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία, ενώ καταζητείται σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

    [06] Οι ΗΠΑ διατάσουν το κλείσιμο των γραφείων του Εθνικού Αντιστασιακού Συμβουλίου του Ιράν στην Ουάσινγκτον

    15 Aug 2003, 20:44 UTC

    Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε ομάδα της ιρανικής αντιπολίτευσης να σταματήσει την λειτουργία της στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία που ανακοινώθηκε σήμερα, με την οποία καταγγέλλει το Εθνικό Αντιστασιακό Συμβούλιο του Ιράν οτι αποτελεί παρακλάδι της οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού, η οποία θεωρείται, εδώ και χρόνια, τρομοκρατική οργάνωση από τις αμερικανικές αρχές.

    Σύμφωνα με την νέα οδηγία, οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να παγώσουν τους πόρους του συμβουλίου και να κλείσουν τα γραφεία του. Μία νέα οδηγία της αμερικανικής κυβέρνησης τοιχοκολλήθηκε στην είσοδο των γραφείων της οργάνωσης στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας οτι τα γραφεία έκλεισαν. Μέχρι τώρα, το συμβούλιο λειτουργουσε ανοιχτά, οργανώνοντας συνεντεύξεις Τύπου στα γραφεία του στη Ουάσινγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις.

    Οι δραστηριότητες της οργάνωσης είχαν προξενήσει τις επικρίσεις της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ οτι υποθάλπουν τρομοκράτες.

    [07] Ο πρωθυπουργός της Ινδίας προσπαθεί να προσεγγίσει το Πακιστάν

    15 Aug 2003, 21:26 UTC

    Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί κάλεσε το Πακιστάν να εγκαταλείψει αυτό που αποκάλεσε την «αντι-ινδική του στάση», ώστε να τερματιστεί η διαμάχη των τελευταίων 50 ετών μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών της νότιας Ασίας.

    Ο κ. Βατζαπαγί έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νέο Δελχί, επ ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας του. Ο κ. Βατζπαγί επισήμανε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Πακιστάν, αλλά πρόσθεσε οτι η διασυνοριακή τρομοκρατία συνεχίζεται.

    Σε σχέση με το Κασμίρ, ο κ. Βατζπαγί υποσχεθηκε να επιτρέψει την λειτουργία κινητής τηλεφωνίας εντός της εβδομάδας στην περιοχή, όπου μέχρι τώρα ήταν απογορευμένη, για λόγους ασφάλειας. Ειπε επίσης οτι σκοπεύει να επισκεφθεί την διαφιλονικούμενη περιοχή αργότερα αυτό το μήνα.

    [08] Η Σεούλ διατεθειμένη να βοηθήσει την οικονομία της Πιονγιάνγκ

    15 Aug 2003, 15:54 UTC

    Ο κ. Νό

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Νο Μουχιάν, λέει οτι η κυβέρνησή του στη Σεούλ θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Κορέας, εάν η Πιονγιάνγκ εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα. Ομως, άν η Βόρεια Κορέα αρνηθεί να συνεργασθεί, προειδοποίησε ο κ. Νό, τότε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας θα αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση απο την παγκόσμια κοινοτητα, πράγμα που θα σημαίνει την παράταση της κρίσης. Οι συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ρωσιας, της Κίνας και της Ιαπωνίας θα αρχίσουν αργότερα αυτό το μήνα στο Πεκίνο.

    [09] Με αντίποινα απειλεί η Ισλαμική Τζιχάντ.

    15 Aug 2003, 01:20 UTC

    Μασκοφόροι της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, δηλώνει πως θα υπάρξουν αντίποινα για την δολοφονία ανώτερου στελέχους της από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Ο θάνατος του Μοχάμεντ Σίντρ στη διάρκεια συμπλοκής με Ισραηλινές δυνάμεις δοκιμάζει για άλλη μια φορά την εύθραυστη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Παλαιστινιακές οργανώσεις. Σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σε θέματα ασφάλειας είχαν συνομιλίες αργά χθες το βράδυ και αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Εξαεθνείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα θα γίνουν στα τέλη του μήνα στο Πεκίνο.

    15 Aug 2003, 01:24 UTC

    Τζέιμς Κέλλυ

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο απ τις 27 μέχρι τις 29 Αυγούστου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ανατολικής Ασίας, Τζέης Κέλλυ, θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Εξάλλου χθες ΝοτιοΚορεάτες, Ιάπωνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι ολοκλήρωσαν διήμερες ανεπίσημες συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια προετοιμασιών για την εξαεθνή σύνοδο. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες πολύ χρήσιμες για την χάραξη κοινής πολιτικής ενόψει των συνομιλιών του Πεκίνου στις οποίες θα συμμετάσχει επίσης η Ρωσία και η Κίνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 August 2003 - 1:18:18 UTC