Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο "Χημικός Αλί" στο Ιράκ.
  • [02] Νέος πρόεδρος της Λιβερίας ο Γκουϊντε Μπράϊαντ
  • [03] Αρχίζουν σε λίγες μέρες στην Κίνα οι συνομιλίες για την Βόρειο Κορέα
  • [04] Το συστημα υγεία στην Γαλλία θα εξετάσει ο Ζακ Σιράκ
  • [05] Πρώην διοικητής αστυνομίας αναμεμειγμένος στη δολοφονία του Τζίντζιτς
  • [06] Υποπτο φορτίο εντοπίστηκε στη Λεττονία
  • [07] Αννάν: Ο ΟΗΕ επανεξετάζει τις συνθήκες ασφάλειας
  • [08] Ράμσφλεντ: Αρκετές οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
  • [09] Στρατιωτικά μέτρα θα λάβει το Ισραήλ αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.
  • [10] Την ηγεσία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης επιλέγουν σήμερα αντάρτες και κυβέρνηση στη Λιβερία.
  • [11] Κύμα βίας πλήττει τη Νιγηρία
  • [12] Άσκροφτ: Ο "Πατριωτικός Νόμος" υπεύθυνος για τις συλλήψεις τρομοκρατών.
  • [13] Η Ινδονησιακή αστυνομία ανακρίνει τον Χαμπαλί
  • [14] Αγνοείται η τύχη ρωσικού ελικοπτέρου

  • [01] Συνελήφθη ο "Χημικός Αλί" στο Ιράκ.

    21 Aug 2003, 15:43 UTC

    Ο στρατηγός Τζών Αμπιζέϊντ, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε οτι η τρομοκρατία αποτελεί τώρα την κύρια απειλή της ασφάλειας στη χώρα. Και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εικάσει ποιοί κρύβονται πίσω απο την επίθεση της Τρίτης κατά του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, μιας και δεν είχε ξανακούσει την οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ενοπλη Εμπροστοφυλακή της Δεύτερης Στρατιάς του Μωάμεθ, η οποια ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Στο μεταξύ, η αμερικανική κεντρική διοίκηση δήλωσε ότι συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις ένας από τους γνωστότερους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσείν, ο στρατηγός Αλί Χασάν Ματζίντ, γνωστός και ως Χημικός Αλί. Ο Αλί Χασάν Ματζίντ ήταν ο υπαριθμόν 5 στον αμερικανικο κατάλογο των πλέον καταζητούμενων μελών του τέως ιρακινού καθεστώτος.

    [02] Νέος πρόεδρος της Λιβερίας ο Γκουϊντε Μπράϊαντ

    21 Aug 2003, 15:47 UTC

    Ο κ. Μπράϊαντ

    Λιβεριανοί αντάρτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέλεξαν χθες τον επιχειρηματία απ την Μονροβία, Γκουίντε Μπράϊαντ, για να ηγηθεί της μεταπολεμικής μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Ο κ. Μπράϊαντ θα αναλάβει την προεδρία τον Οκτώβριο απ τον σημερινό πρόεδρο Μόζες Μπλά, θα ηγηθεί της νέας μεταβατικής Λιβεριανής κυβέρνησης επί δύο χρόνια και θα επιβλέψει την πραγματοποίηση δημοκρατικών εκλογών το 2005. Θεωρείται ικανός στην λήψη συναινετικών αποφάσεων και ουδέτερη πολιτική προσωπικότητα. Ο νέος πρόεδρος της Λιβερίας δήλωσε ότι ένας απ τους πρωταρχικούς του στόχους είναι ο αφοπλισμός των ανταρτών.

    [03] Αρχίζουν σε λίγες μέρες στην Κίνα οι συνομιλίες για την Βόρειο Κορέα

    21 Aug 2003, 19:49 UTC

    Κίμ Γιονγκ Ιλ

    Οι πολυεθνικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αρχίζουν σε λίγες μέρες και η χώρα που τις φιλοξενεί, η Κίνα, ανακοίνωσε την σύνθεση της ομάδας διαπραγματευτών της, επιφαλής της οποίας θα είναι ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα της Βόρειας Κορέας, υφυπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Λί. Ο κ. Ουάνγκ είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση των τριήμερων συνομιλιών, όταν είχε επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Βόρεια Κορέα θα αποστείλει δεκαμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κίμ Γιονγκ Ιλ.

    [04] Το συστημα υγεία στην Γαλλία θα εξετάσει ο Ζακ Σιράκ

    21 Aug 2003, 15:51 UTC

    Ζακ Σιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε οτι οι αρχές θα κάνουν ότι μπορούν για να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, μετά απο τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κατά την διάρκεια του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

    Ο κ. Σιράκ, που επέστρεψε στο Παρίσι μετά απο διακοπές τριών εβδομάδων χθές, έκανε τα σχόλια αυτά σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς το έθνος, μετά απο συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Στο μεταξύ, στην Πορτογαλία αναφέρθηκαν πάνω απο 1,300 θάνατοι απο το κυμα καύσωνα που έπληξε και εκείνη.

    [05] Πρώην διοικητής αστυνομίας αναμεμειγμένος στη δολοφονία του Τζίντζιτς

    21 Aug 2003, 19:58 UTC

    Ζόραν Τζίντζιτς

    Ο αρχιεισαγγελέας της Σερβίας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του πρώην διοικητή της αστυνομίας ειδικών επιχειρήσεων, Μίλοραντ Λούκοβιτς, καθώς και 43 άλλων συνεργών του, για την δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε τις κατηγορίες σήμερα.

    Δεκαπέντε άλλα άτομα κατηγορούνται οτι είχαν ενεργό ρόλο στην δολοφονία του τέως πρωθυπουργού, ενώ 18 κατηγορούνται για συνωμοσία.

    Ο Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου. Οι αρχές υποψιάζονται οτι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και υπερεθνικιστικά στοιχεία, που ήταν αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις του Τζίντζιτς, διοργάνωσαν τη δολοφονία του.

    [06] Υποπτο φορτίο εντοπίστηκε στη Λεττονία

    21 Aug 2003, 16:04 UTC

    Αποψη της Ρίγα

    Η αστυνομία της Λεττονίας κατάσχεσε 28 τόννους στρατιωτικου υλικού, που φέρεται οτι προοριζόταν για το Ιράν. Η λεττονικές αρχές ασφαλείας δήλωσαν σήμερα οτι κατάσχεσαν το εν λόγω φορτίο, αξίας 315,000 δολλαρίων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Ρίγα. Τα συνοδευτικά έγγραφα του τελωνειου, δήλωναν οτι επρόκειτο για φορτίο αγροτικών προϊόντων. Η αρχές όμως λένε οτι, στην πραγματικότητα, το φορτίο αποτελείται απο ανταλλακτικά για άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα. Οι αρχές της Λεττονίας λένε οτι το φορτίο ενδέχεται να προοριζόταν για τρομοκράτες. Το θέμα διερευνάται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμμία σύλληψη.

    [07] Αννάν: Ο ΟΗΕ επανεξετάζει τις συνθήκες ασφάλειας

    21 Aug 2003, 03:21 UTC

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι, μετά την βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του στη Βαγδάτη, ο OHE θα επανεξετάσει τις συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του χθες σε δημοσιογράφους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν, είπε ότι τόσο οι συμμαχικές δυνάμεις όσο και ο ίδιος ο ΟΗΕ έκαναν σφάλματα ως προς τις συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ. Αλλά πρόσθεσε ότι τα ΗΕ δεν πρόκειται να πτοηθούν από την βομβιστική επίθεση της Τρίτης. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Αννάν θα συναντηθεί σήμερα με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για να συζητήσει μαζί του το καθεστώς ασφάλειας στο Ιράκ. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποσύρει τρεις αξιωματούχους της απ το Ιράκ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε και αυτή ότι θα αποσύρει τους υπαλλήλους της απ την περιοχή.

    [08] Ράμσφλεντ: Αρκετές οι Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    21 Aug 2003, 03:25 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Ιράκ είναι ικανοποιημένοι με τον αριθμό στρατευμάτων στη περιοχή, παρά την θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

    Και πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός άμυνας, Πωλ Γούλφοβιτς, μίλησε με τους στρατιωτικούς διοικητές στο Ιράκ και εκείνοι συμπέραναν ότι το μέγεθος της υπάρχουσας στρατιωτικής δύναμης είναι το κατάλληλο.

    Όμως, το πρακτορείο Ασοσιεντεντ Πρες φέρει τον κύριο Ράμσφελντ να δηλώνει ότι το θέμα του μεγέθους της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ είναι συνέχεια υπό εξέταση. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν πάνω από 139 χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ.

    [09] Στρατιωτικά μέτρα θα λάβει το Ισραήλ αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

    21 Aug 2003, 03:37 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Το Ισραήλ ενέκρινε την ανάληψη συγκεκριμένων στρατιωτικών μέτρων, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν προβεί σε εκστρατεία αναχαίτισης των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Σε δήλωση του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δεν ανέφερε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα που ενδεχομένως να λάβει το Ισραήλ μετά την βομβιστική επίθεση της Τρίτης με 20 νεκρούς. Αλλά αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινά τάνκς έχουν συγκεντρωθεί έξω απ την Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στη Τζενίν. Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ. Νωρίτερα ο κ. Αμπάς διέταξε τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας να βρουν και να συλλάβουν τους υπεύθυνους για την βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

    [10] Την ηγεσία της νέας μεταβατικής κυβέρνησης επιλέγουν σήμερα αντάρτες και κυβέρνηση στη Λιβερία.

    21 Aug 2003, 03:42 UTC

    Λιβεριανοί αντάρτες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναμένεται πως θα επιλέξουν σήμερα νέο ηγέτη της διετούς μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει την χώρα για νέες εκλογές.

    Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες στη Γκάνα προσπαθούν, επί δυο μέρες, να επιλέξουν τα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης αποτελεί το επίκεντρο της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και της Λιβεριανής κυβέρνησης, και αποσκοπεί στο τερματισμό του δεκατετραετούς εμφυλίου πολέμου.

    Η μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία τον Οκτώβριο και θα κυβερνήσει για 2 χρόνια.

    Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις στη βόρεια Λιβερία. Η εκεχειρία όμως ισχύει στην πρωτεύουσα Μονροβία.

    [11] Κύμα βίας πλήττει τη Νιγηρία

    20 Aug 2003, 21:06 UTC

    Εκατοντάδες νιγηριανοί στρατιώτες έχουν εισέλθει στη νότια πόλη Ουάρι, μετά απο κύμα εθνικής βίας κατά το οποίο σκοτώθηκαν 45 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα. Ο νιγηριανός στρατός είπε οτι ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν τους δρόμους της πόλης, όπου εξτρεμιστές των φυλετικών ομάδων Ιτζο και Ιτσέκερι αντιμάχονται απο την περασμένη Παρασκευή.

    Το κύμα βίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η αστυνομία είπε οτι σποραδικοί πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές μάχες μέχρι στιγμής. Οι δύο φυλετικές ομάδες έχουν εμπλακεί σε μακρόχρονη διαμάχη για την πολιτική και οικονομική εξουσία σαυτή την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή.

    [12] Άσκροφτ: Ο "Πατριωτικός Νόμος" υπεύθυνος για τις συλλήψεις τρομοκρατών.

    21 Aug 2003, 03:45 UTC

    Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζόν Άσκροφτ, που ξεκίνησε εκστρατεία προώθησης της αποτελεσματικότητας επίμαχου νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, δήλωσε ότι ο λεγόμενος «Πατριωτικός Νόμος» έχει βοηθήσει στην σύλληψη σειράς υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Σε δηλώσεις του χθες στην Φιλαδέλφεια, ο κ. Άσκροφτ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συλλήψεις τη περασμένη εβδομάδα τριών ανδρών που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να εισαγάγουν παράνομα στις ΗΠΑ πύραυλο εδάφους-αέρος. Και τόνισε ότι ο νέος αυτός νόμος έχει καταστήσει ευκολότερη την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μυστικών υπηρεσιών, και δικαστικών και ανακριτικών αρχών. Επικριτές του νόμου τονίζουν ότι δίνει στις αρχές περισσότερες απ ότι θα έπρεπε δικαιοδοσίες για την παρακολούθηση απλών πολιτών.

    [13] Η Ινδονησιακή αστυνομία ανακρίνει τον Χαμπαλί

    20 Aug 2003, 16:41 UTC

    Hambali

    Ινδονήσιοι ερευνητές αναχώρησαν απο την πατρίδα τους για να ανακρίνουν τον ύποπτο για τρομοκρατία Χαμπαλί, που κρατείται απο τις αμερικανικές αρχές σε άγνωστη τοποθεσία. Η ινδονησιακή αποστολή, θέλει να πληροφορηθεί τί γνωρίζει ο Χαμπαλί περί της Τζεμαά Ισλαμίγια, το τοπικό τρομοκρατικό δίκτυο του οποίου φέρεται οτι είναι αρχηγός. Ο Χαμπαλί συνελήφθη στην Ταϋλάνδη στις 11 Αυγουστου και οι ινδονησιακές αρχές λένε οτι έχουν βάσιμες πληροφορίες που συνδέουν άμεσα την Τζεμαά Ισλαμίγια με την βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μάριοτ στη Τζακάρτα πρόσφατα. Η Ινδονησία έχει ζητήσει απο τις ΗΠΑ την έκδοση του Χαμπαλί για να δικαστεί εκεί.

    [14] Αγνοείται η τύχη ρωσικού ελικοπτέρου

    20 Aug 2003, 16:44 UTC

    Η ρωσική νήσος Σακχαλίν

    Αγνοείται η τύχη ρωσικού ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο κυβερνήτης της νήσου Σακχαλίν και τουλάχιστον άλλοι 12 αξιωματούχοι. Συμφωνα με τις αρχές, το ελικόπτερο πετούσε προς τις νήσους Κουρίλες σήμερα, όταν έχασε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου στο έδαφος. Επιχείρηση ανεύρεσης του ελικοπτέρου ξεκίνησε αμέσως, επειδή δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του. Οι έρευνες απο αέρος σταμάτησαν για την ώρα επειδή έχει ήδη νυκτώσει στην περιοχή. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε οτι ακόμα και 20 άτομα μπορεί να επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 August 2003 - 15:10:42 UTC