Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη
  • [02] Διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο για τα επιπλέον κονδύλια για Ιράκ.
  • [03] Ο υπουργός εξωτερικών του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου.
  • [04] Διακόπηκε η ιστορικής σημασίας επίσκεψη Σαρόν στην Ινδία, λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ.
  • [05] Σχέδιο ψηφίσματος στην ΔΥΑΕ ζητά απ' το Ιράν να διευκρινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • [06] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.
  • [07] Επίσκεψη Μέσιτς στο Βελιγράδι.
  • [08] Ανησυχία απο νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Σιγκαπούρη
  • [09] Ξανά πυροβολισμοί εναντίον της βρετανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη
  • [10] Εντυπωσιακή παρέλαση στην Βόρεια ΚΟρέα για τα 55 χρόνια της
  • [11] Μεμονωμένη δαπάνη τα 87 δισ. που ζητά ο πρόεδρος Μπούς για Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • [12] Πρίτσαρντ: Ελάχιστες οι πιθανότητες επιτυχίας των πολυμερών συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα.
  • [13] Την συνέχιση της κράτησης δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα διέταξε Ισπανός δικαστής.
  • [14] Διαβουλεύσεις στην ΔΥΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
  • [15] Γουέστον: Ικανοποίηση για την απόφαση της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης να σχηματίσει εννιαίο μέτωπο κατά Ντενγκτάς.

  • [01] Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη

    09 Sep 2003, 23:04 UTC

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα. Λίγο μετά την δεύτερη επίθεση σε ανακοίνωση της η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή καμικάζι έξω από καφετέρια της δυτικής Ιερουσαλήμ. Λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση Παλαιστίνιου βομβιστή αυτοκτονίας κοντά σε στάση λεωφορείου έξω από στρατόπεδο ανατολικά του Τελ Αβίβ, είχε κοστίσει τη ζωή σε 7 άτομα.

    [02] Διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο για τα επιπλέον κονδύλια για Ιράκ.

    09 Sep 2003, 23:41 UTC

    Ο Πώλ Γούλφοβιτς στις ακροάσεις.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι και δημοκρατικοί γερουσιαστές συζήτησαν το αίτημα της κυβέρνησης Μπούς για επιπλέον κονδύλια, για την χρηματοδότηση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σε ειδικές ακροάσεις για το θέμα στην αμερικανική γερουσία χθες, ο υφυπουργός Αμυνας, Πώλ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι η επιπρόσθετη δαπάνη 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη για να καμφθεί η ένοπλη αντίσταση απο τρομοκράτες και οπαδούς του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ. Ομως ορισμένοι δημοκρατικοι γερουσιαστές τόνισαν οτι η κυβέρνηση Μπούς δεν υπολόγισε σωστά το κόστος και την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Συγκεκριμένα ο γερουσιαστής Τέντ Κέννεντυ δήλωσε ότι το Κογκρέσο δεν πρόκειται να υπογράψει ανοικτή επιταγή προς την κυβέρνηση Μπούς, χωρίς να γνωρίζει πόσο υπολογίζεται πως θα διαρκέσει η κατοχή του Ιράκ.

    [03] Ο υπουργός εξωτερικών του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

    09 Sep 2003, 23:44 UTC

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο κέρδισε μερική αναγνώριση απ τον Αραβικό Σύνδεσμο με την συμμετοχή για πρώτη φορά χθες του υπουργού εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, στην συνεδρίαση του Συνδέσμου στο Κάιρο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε ότι ο κ. Ζεμπαρί μπορεί να εκπροσωπεί το Ιράκ έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση της χώρας. Επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε την προσαγωγή στην δικαιοσύνη μελών του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Στο μεταξύ 5 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από δύο επιθέσεις εναντίον τους στο Ιράκ.

    [04] Διακόπηκε η ιστορικής σημασίας επίσκεψη Σαρόν στην Ινδία, λόγω των εξελίξεων στο Ισραήλ.

    10 Sep 2003, 00:00 UTC

    Σαρόν-Βαζπαγή

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, διέκοψε την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του στην Ινδία λόγω των χθεσινών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Πάντως χθες ο κ. Σαρόν είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογο του, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγή, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο άνδρες υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο ότι θα συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Βαζπαγή δήλωσε επίσης ότι η Ινδία καταβάλλει προσπάθειες στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και ο κ. Σαρόν δήλωσε ότι το Ισραήλ θεωρεί την Ινδία μια απ τις σπουδαιότερες χώρες στο κόσμο και προσφέρθηκε να μοιραστεί την αντιτρομοκρατική του τεχνολογία με την Ινδία. Ο κ. Σαρόν είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Νέο Δελχί.

    [05] Σχέδιο ψηφίσματος στην ΔΥΑΕ ζητά απ' το Ιράν να διευκρινήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    09 Sep 2003, 23:48 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Σε σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ζητούν απ το Ιράν να περιγράψει λεπτομερώς το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συνεργαστεί πλήρως με τις προσπάθειες διασφάλισης της συμμόρφωσης του με τις προδιαγραφές των ΗΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά απόρρητη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, βρέθηκε σε μια απ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

    [06] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

    09 Sep 2003, 23:50 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ανέβαλε μέχρι την Παρασκευή ψηφοφορία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης επειδή η Γαλλία απείλησε και πάλι ότι θα ασκήσει βέτο. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Βρετανός Έμρυ Τζόουνς Πάρρυ, δήλωσε ενοχλημένος ότι πρόκειται για την τελευταία τέτοια αναβολή. Το ψήφισμα υπέβαλαν από κοινού η Βρετανία με την Βουλγαρία μετά την απόφαση της Λιβύης να αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση εναντίον του αεροσκάφους της Παν Αμ πάνω απ το Λόκερμπυ της Σκωτίας και να πληρώσει αποζημιώσεις 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων. Μετά την απόφαση αυτή η Γαλλία ζητά μεγαλύτερες αποζημιώσεις απ την Λιβύη για τις οικογένειες των θυμάτων βομβιστικής επίθεσης εναντίον της εταιρείας UTA πάνω απ τον Νίγηρα.

    [07] Επίσκεψη Μέσιτς στο Βελιγράδι.

    10 Sep 2003, 00:55 UTC

    Στίπε Μέσιτς

    Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι, για μονοήμερη επίσκεψη που αποσκοπεί στην ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κροάτη αρχηγού κράτους στο Βελιγράδι από το 1991 που η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της απ την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Μέσιτς θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σβετοζάρ Μάροβιτς, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους με θέμα τις διμερείς σχέσεις, την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα περιφερειακά θέματα. Ανώτερος Κροάτης αξιωματούχος δήλωσε ότι κανείς δεν περιμένει πως η μονοήμερη αυτή επίσκεψη θα επιλύσει τις διαφορές της Κροατίας με τη Σερβία, αλλά αναμένεται πως οι συνομιλίες θα δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα.

    [08] Ανησυχία απο νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας στη Σιγκαπούρη

    09 Sep 2003, 15:42 UTC

    Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης λέει οτι ένα δεύτερο τέστ απέδειξε την ύπαρξη νέου κρούσματος άτυπης πνευμονίας ή ΣΑΡΣ, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει οτι ο ασθενής δεν παρουσιάζει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου. ΣΕ σημερινή ανακοίνωση του υπουργειου Υγείας της Σιγκαπούρης, αναφέρεται οτι 25 άτομα,που είχαν έλθει σε επαφή με τον ασθενή, έναν 27άχρονο ιατρικό ερευνητή, βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα κατοίκον. Δεν έγινε γνωστό πώς ο 27άχρονος προσεβλήθη απο τον ιό της άτυπης πνευμονίας. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ασθενής εργαζόταν σε ιατρικό εργαστήριο το οποίο διεξάγει έρευνες για ιούς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Σαρς, αλλά δεν είχε απευθείας σχέση με την έρευνα της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει οτι το κρούσμα αυτό μάλλον δεν συνεπάγεται νέα κρίση επιδημίας Σαρς. Από την νόσο πέθαναν πάνω απο 900 άτομα σολο τον κόσμο, απο τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην νοτιοανατολική Κίνα, τον περασμένο Νοέμβριο.

    [09] Ξανά πυροβολισμοί εναντίον της βρετανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη

    09 Sep 2003, 15:46 UTC

    Η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη δήλωσε οτι ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο κτίριο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο απο μία εβδομάδα. Εκπρόσωπος της πρεσβείας είπε οτι δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέττα, πυροβόλησαν εναντίον του κτιρίου δύο ή τρείς φορές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο άν κτυπήθηκε το κτίριο της πρεσβείας. Βρετανοί διπλωμάτες είπαν οτι διαμαρτυρήθηκαν στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας γύρω απο την πρεσβεία. Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη είχε κλείσει προσωρινά, επειδή πέντε πυροβολισμοί είχαν ριχθεί κατά του κτιρίου. Οι εντάσεις μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν η βρετανική αστυνομία συνέλαβε ιρανό πρώην διπλωμάτη σε σχέση με βομβιστική επίθεση στην Αργεντινή το 1994.

    [10] Εντυπωσιακή παρέλαση στην Βόρεια ΚΟρέα για τα 55 χρόνια της

    09 Sep 2003, 15:51 UTC

    Η Βόρεια Κορέα γιόρτασε την 55η επέτειο της ίδρυσής της με μία τεράστια στρατιωτική παρέλαση, χωρίς όμως την επίδειξη προηγμένων εξοπλισμών. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της χώρας Κίμ Γιόνγκ Ιλ, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Πιονγιάνγκ για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, διάρκειας 90 λεπτών. Παρά την πρόβλεψη της Νότιας Κορέας οτι στην παρέλαση θα επιδεικνύονταν εξοπλισμοί προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τύπου πυραύλου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σε ομιλία του που παρουσίασε η κρατική τηλεόραση, ο βορειο-κορεάτης αρχηγός του μικτού επιτελείου στρατού Κίμ Γιόνγκ Τσούν είπε οτι η χώρα του θα αναβαθμίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σαν μέσο αυτοπροστασίας έναντι αυτού που αποκάλεσε «εχθρική πολιτική» των ΗΠΑ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πρόγραμμα πατριωτικών ασμάτων.

    [11] Μεμονωμένη δαπάνη τα 87 δισ. που ζητά ο πρόεδρος Μπούς για Ιράκ και Αφγανιστάν.

    09 Sep 2003, 01:21 UTC

    Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα 87 δισεκατομμύρια δολάρια που ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ το Κογκρέσο για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θα αυξήσουν το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού, αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για αντιμετωπίσιμη αύξηση. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι πρόκειται για μεμονωμένη επιπρόσθετη δαπάνη. Κατά το διάγγελμα του τη Κυριακή προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε επίσης απ τα ΗΕ να αναλάβουν ευρύτερο ρόλο στο Ιράκ και τόνισε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα υποβάλλει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφάλειας νέο σχέδιο ψηφίσματος που θα εξουσιοδοτεί την αποστολή διεθνούς δύναμης στο Ιράκ.

    [12] Πρίτσαρντ: Ελάχιστες οι πιθανότητες επιτυχίας των πολυμερών συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα.

    09 Sep 2003, 01:25 UTC

    Τζάκ Πρίτσαρντ

    Ο πρώην ανώτερος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, Τζάκ Πρίτσαρντ, δήλωσε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες προόδου των διπλωματικών επαφών με την Πιονγιάνγκ, αν οι ΗΠΑ δεν επιδιώξουν συνεχή απ ευθείας διάλογο με την Βόρεια Κορέα. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Πρίτσαρντ απ τον περασμένο μήνα που παραιτήθηκε απ τη θέση του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ διαψεύδει ότι η παραίτηση του οφείλεται σε διαφωνίες του με την πολιτική της κυβέρνησης Μπούς, αλλά ο κ. Πρίτσαρντ δήλωσε ότι ένας διμερής διάλογος Πιονγιάνγκ-Ουάσιγκτον, και όχι οι πολυμερείς συνομιλίες, είναι ο μοναδικός τρόπος για της επίλυση της διαμάχης με τη Βόρεια Κορέα.

    [13] Την συνέχιση της κράτησης δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα διέταξε Ισπανός δικαστής.

    09 Sep 2003, 01:51 UTC

    Στην Ισπανία, ο γνωστός δικαστής υποθέσεων τρομοκρατίας, Μπαλτάσαρ Γκαρζόν, έχει μέχρι μεθαύριο για να απαγγείλει επίσημα κατηγορίες εναντίον δημοσιογράφου του Αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ή να τον αφήσει ελεύθερο. Ο δικαστής Γκαρζόν διέταξε χθες την κράτηση του Ταϊσσίρ Αλουνί, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην αστυνομία να διερευνήσει τις καταγγελίες εναντίον του. Οι Ισπανικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον Αλουνί, που είναι Συριακής καταγωγής, ότι μεταβίβαζε πληρωμές χιλιάδων δολαρίων σε μέλη της Αλ Κάιντα στο εξωτερικό. Ο κ. Αλουνί αρνείται την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατών ενώ το δίκτυο Αλ Τζαζίρα χαρακτήρισε την σύλληψη του σκανδαλώδη.

    [14] Διαβουλεύσεις στην ΔΥΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    09 Sep 2003, 02:54 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένεται πως θα αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις αναφορικά με ψήφισμα που θα ζητά απ το Ιράν να αποδείξει ότι οι δραστηριότητες του στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας προορίζονται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε απ την Τεχεράνη να απαντήσει πλήρως σ όλες τις ερωτήσεις αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναφέρονται στον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [15] Γουέστον: Ικανοποίηση για την απόφαση της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης να σχηματίσει εννιαίο μέτωπο κατά Ντενγκτάς.

    09 Sep 2003, 02:17 UTC

    Τόμας Γουέστον

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το κυπριακό, πρέσβης Τομας Γουέστον, χαιρέτησε την απόφαση των τριών κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολιτευσης να ενωθούν, με στόχο την νίκη τους έναντι του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο κ. Γουέστον δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη οτι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα τρία κόμματα της Τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο δεκτικά προς την διευθέτηση του κυπριακου προβλήματος, βάσει του σχεδίου Ανάν. Τα τρία κόμματα ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα οτι άν κερδίσουν τις εκλογές, θα αντικαταστήσουν τον κ. Ντενκτάς απ την θέση του κύριου διαπραγματευτή στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 September 2003 - 1:18:12 UTC