Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο έλεος του τυφώνα Ίζαμπελ
  • [02] Ιράκ: 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί έξω απ' το Τικρίτ.
  • [03] Έκτακτη συνεδρίαση στα ΗΕ για το Μεσανατολικό.
  • [04] NATO: Θα πρέπει να παραταθούν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και εκτός Καμπούλ.
  • [05] ΔΝΤ: Ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
  • [06] ΗΠΑ και Βρετανία υπερέβαλαν τα στοιχεία για το Ιράκ, λέει ο Χανς Μπλίξ
  • [07] Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον Σαντάμ Χουσείν με τρομοκράτες, λέει ο πρόεδρος Μπούς
  • [08] Αμερικανικές αεροεπιδρομές κατά δυνάμεων Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [09] H Jat πετά ξανά στις ΗΠΑ
  • [10] Ανοιγμα για νέα εκεχειρία κάνει ο Γιάσερ Αραφάτ
  • [11] O στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ 10ος προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος.

  • [01] Στο έλεος του τυφώνα Ίζαμπελ

    18 Sep 2003, 23:19 UTC

    Κίττυ Χώκ, Βόρεια Καρολίνα

    Ο Τυφώνας Ίζαμπελ έχει αρχίσει να εξασθενεί καθώς κινείται πλέον πάνω από ξηρά, απομακρυνόμενος απ τις θαλάσσιες περιοχές. Πάντως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο με ανέμους ισχύος μέχρι και 145 χιλιομέτρων την ώρα. Αφού έπληξε τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και της Βιρτζίνια προκαλώντας εκκενώσεις ολόκληρων πόλεων και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ο τυφώνα Ίζαμπελ κινείται τώρα βορειοδυτικά με ταχύτητα 39 χιλιομέτρων την ώρα. Αμέσως μετά την διέλευση του τυφώνα, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας περιοχή καταστροφών.

     

    Εδώ στην Ουάσιγκτον όπου το μάτι του τυφώνα αναμένεται σε λίγες ώρες, το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αποτελεί η συνεχής και έντονη βροχόπτωση που ενδέχεται να προκαλέσει πλημμύρες. Επίσης χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα παρέμειναν κλειστές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, και δεν λειτούργησε το μετρό και όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, ενώ ακυρώθηκαν περίπου χίλιες πτήσεις απ τα αεροδρόμια της αμερικανικής πρωτεύουσας.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί τώρα για πολλές πλημμύρες απ τις βροχοπτώσεις που θα προκαλέσει ο τυφώνας Ίζαμπελ στις ηπειρωτικές περιοχές. Τονίζει παράλληλα ότι πρόκειται για ασυνήθιστα ευρύ καιρικό φαινόμενο που ενδέχεται να επηρεάσει ορισμένες περιοχές επί διάστημα μεγαλύτερο των 24ων ωρών.

    [02] Ιράκ: 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί έξω απ' το Τικρίτ.

    19 Sep 2003, 00:01 UTC

    Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν χθες σε ενέδρα στο κεντρικό Ιράκ. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση ενώ διερευνούσαν περιοχή όπου υπήρχαν πληροφορίες για κρυμμένα όπλα νότια του Τικρίτ. Επίσης χθες δύο άλλοι αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν η φάλαγγα στην οποία επέβαιναν δέχτηκε επίθεση έξω απ την πόλη Ραμαντί, δυτικά της Χαλντίγια. Στο μεταξύ, μετά από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με το Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ζήτησε την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ σε τοπικούς ηγέτες σε διάστημα μηνών και όχι ετών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Έκτακτη συνεδρίαση στα ΗΕ για το Μεσανατολικό.

    19 Sep 2003, 00:05 UTC

    Έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των ΗΕ έχει προγραμματιστεί για σήμερα με θέμα τις απειλές από μέρους του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, ιδιαίτερα μετά το βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας το οποίο ζητούσε απ το Ισραήλ να αναιρέσει τις απειλές του ότι θα δολοφονήσει ή θα απελάσει τον κ. Αραφάτ. Πάντως χθες ο πρόεδρος Μπούς επέκρινε τον κ. Αραφάτ χαρακτηρίζοντας τον «αποτυχημένο» ηγέτη και επιρρίπτοντας σ αυτόν την ευθύνη για την αποτελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ ο κ. Αραφάτ έκανε έκκληση για νέα εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης άρχισε την διαδικασία επιλογής υποψηφίων για το νέο Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο.

    [04] NATO: Θα πρέπει να παραταθούν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και εκτός Καμπούλ.

    19 Sep 2003, 00:08 UTC

    Το ΝΑΤΟ ζήτησε από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να μελετήσουν την πιθανότητα παράτασης της αποστολής της συμμαχίας στο Αφγανιστάν και εκτός της Καμπούλ, όπου φύλαρχοι υποσκάπτουν την ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ ζητά εναλλακτικές λύσεις για το πως θα μπορούσε να επαναφέρει τη τάξη στις υπόλοιπες περιοχές του Αφγανιστάν, εκτός της πρωτεύουσας, και για το πως θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικότερα στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας. Εξάλλου οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 11 μαχητές Ταλεμπάν σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες από επιθέσεις στις επαρχίες Κανταχάρ και Ζαμπούλ στο νότιο Αφγανιστάν. Επίσης ο αμερικανός υπουργός οικονομικών, Τζόν Σνόου, ζήτησε παρότρυνε τους συμμάχους των ΗΠΑ να προσφέρουν περισσότερη οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    [05] ΔΝΤ: Ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

    19 Sep 2003, 00:53 UTC

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά προειδοποιεί πως υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι. Στην εξαμηνιαία του έκθεση το Ταμείο προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος θα ξεπεράσει ελαφρά το 3% και για πρώτη φορά εδώ και καιρό εκφράζει αισιοδοξία για επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα ανάπτυξης από του χρόνου. Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι παράγοντες όπως η τρομοκρατία και η πρόσφατη κατάρρευση των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης τα προγνωστικά του ταμείου είναι αισιόδοξα για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αλλά απαισιόδοξα στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωζώνης.

    [06] ΗΠΑ και Βρετανία υπερέβαλαν τα στοιχεία για το Ιράκ, λέει ο Χανς Μπλίξ

    18 Sep 2003, 16:32 UTC

    Ο κ. Μπλίξ

    Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χάνς Μπλίξ, είπε οτι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έδωσαν υπερβολική έμφαση στα στοιχεία σε σχέση με τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους υπέρ της διεξαγωγής πολέμου κατά της χώρας αυτής. Ο κ. Μπλίξ είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς το BBC οτι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έπρεπε να είχαν επιδείξει περισσότερη υπομονή και να είχαν δώσει στους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού ακόμα λίγους μήνες για να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής. Ο κ. Μπλίξ πρόσθεσε οτι προσπαθώντας να πείσουν για την ορθότητα του πολέμου, οι δύο χώρες φαίνεται οτι υπερέβαλαν σε σχέση με τις δυνατότητες του Ιράκ να διενεργήσει επίθεση. Σε απάντηση, η Βρετανική κυβέρνηση δήλωσε οτι αποτελεί γεγονός το οτι ο Σαντάμ Χουσείν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, και ότι η αναζήτηση των όπλων αυτών συνεχίζεται.

    [07] Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον Σαντάμ Χουσείν με τρομοκράτες, λέει ο πρόεδρος Μπούς

    18 Sep 2003, 16:44 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ανατραπείς ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, είχε άμεση σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος τονίζει πως ο Σαντάμ Χουσείν είχε δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος Μπους λέει πως ανησυχούσε πάντα για τους δεσμούς του Σαντάμ Χουσείν με τρομοκράτες, αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχει απόδειξη ότι είχε ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Μπους έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλαν δημοσιογράφοι, λόγω διφορούμενων σχολίων στα οποία προέβη ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένυ. Σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου N-B-C, ο αμερικανός αντιπρόεδρος αντιμετώπισε μια παρόμοια ερώτηση. Απαντώντας ο κ. Τσένυ είπε πως δεν θα τον εξέπληττε εάν ο αμερικανικός λαός πιστεύει πως ο Σαντάμ Χουσείν είχε απ' ευθείας ανάμειξη στις επιθέσεις, τονίζοντας πως ο ανατραπείς ηγέτης είχε επαφές με τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα στη δεκαετία του 90. Ο πρόεδρος Μπους είπε πως αυτό που ήθελε να διασαφηνίσει ο κ. Τσένυ, ήταν απλά ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε δεσμούς με την Αλ Κάϊντα. Επικριτές καταγγέλουν πως ο Λευκός Οίκος, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση, παραποίησε τα γεγονότα για να δημιουργηθεί στους Αμερικανούς η εντύπωση πως ο ανατραπείς ιρακινός ηγέτης έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις. Επίσης τονίζουν πως μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα Ουάσινγκτων Πόουστ, έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων είπαν πως πιστεύουν ότι υπάρχει μια τέτοια σχέση.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛέλαν είπε πως η κυβέρνηση Μπους δεν παραπλάνησε το κοινό. Με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε, καταδείχτηκε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία που απειλεί τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο ολόκληρο και πρόσθεσε πως ανέκαθεν ο Σαντάμ Χουσείν εθεωρείτο μέρος της απειλής αυτής.

    Ο κ. Μακλέλαν προέβη στις δηλώσεις αυτές, καθώς η κυβέρνηση Μπους ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημα στο κογκρέσσο αίτημα για τη διάθεση έκτακτων κονδυλίων για το Ιράκ, ύψους 87 δισ. δολλαρίων. Αναμένεται πως θα υπάρξουν στο κογκρέσο έντονες συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά το αίτημα τελικά θα εγκριθεί.

    [08] Αμερικανικές αεροεπιδρομές κατά δυνάμεων Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    18 Sep 2003, 16:39 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε οτι τις τελευταίες τρεις μέρες 11 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατα΄τη διάρκεια αεροεπιδρομών στο νότιο Αφγανιστάν. Ο στρατός είπε οτι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, υπεστήριζαν αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις στο έδαφος, οι οποίες προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν αντάρτες Ταλιμπάν στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Ζαμπούλ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις των συμμαχικών στρατευμάτων. Αμερικανικές και Αφγανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει απο τον Αύγουστο ανανεωμένες προσπάθειες για να εξοντώσουν τους αντάρτες Ταλιμπάν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών οτι η σκληροπυρηνική αυτή ισλαμιστική πολιτοφυλακή, ανασυγκροτείται. Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αποδίδει στους Ταλιμπάν μία σειρά επιθέσεων, απο τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω απο 100 άτομα.

    [09] H Jat πετά ξανά στις ΗΠΑ

    18 Sep 2003, 17:47 UTC

    Οι Σερβικές αερογραμμές Jat άρχισαν ξανά να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις στις ΗΠΑ, μετά από πάνω από μια δεκαετία που είχαν σταματήσει λόγω διεθνών κυρώσεων.

    Η πρώτη πτήση της Jat αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη στις τρεισήμισι το μεσημέρι ώρα Αμερικής. Στη Σερβική αεροπορική εταιρεία είχε απαγορευτεί να διενεργεί πτήσεις στη Βόρειο Αμερική μετά από τα επεισόδια στα Βαλκάνια την δεκαετία του 90.

    Η Jat προγραμματίζει επίσης να ξαναρχίσει τα δρομολόγια αυτό το μήνα στο Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας και στη Οχρίδα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [10] Ανοιγμα για νέα εκεχειρία κάνει ο Γιάσερ Αραφάτ

    18 Sep 2003, 16:28 UTC

    Aπο ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων οπλοφόρων στη λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε ένας εξτρεμιστής της Χαμάς, ενώ τραυματίστηκαν τρείς ισραηλινοί στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε οτι άνδρες του αντιμετώπισαν έντονα πυρά και επίθεση με χειροβομβίδα καθώς είχαν περικυκλώσει την κατοικία του εξτρεμιστή της Χαμάς, Τζιχάντ Αμπού Σουαϊράχ, της Χαμάς, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, νωρίς σήμερα το πρωί. Ο στρατός είπε οτι π Σουαϊράχ σκοτώθηκε και το σπίτι του κατεδαφίστηκε. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ανανέωσε την προσφορά του για εκεχειρία, λέγοντας οτι η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι έτοιμη να προβεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ η Χαμάς φαίνεται οτι είναι και εκείνη έτοιμη να δεχθεί μία νέα εκεχειρία. Οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν διενεργήσει τις περισσότερες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    [11] O στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ 10ος προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος.

    18 Sep 2003, 01:50 UTC

    Γουέσλη Κλάρκ

    Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην γενικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Γουέσλη Κλάρκ, είναι από χθες ο 10ος υποψήφιος για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004. Ο στρατηγός Κλάρκ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στην γενέτειρα του, την πολιτεία Άρκενσω, δηλώνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική του προέδρου Μπούς έχει κοστίσει στη χώρα εργασιακές θέσεις και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο. Και τόνισε ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση των οικονομικών ευκαιριών και της ασφάλειας στη χώρα. Αναλυτές δηλώνουν ότι ο κ. Κλάρκ μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα πολύ αργά για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους άλλους 9 υποψηφίους σε θέματα χρηματοδότησης της εκστρατείας του και στο να κερδίσει υποστήριξη σε καίριας σημασίας πολιτείες όπου του χρόνου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές. Πάντως υπάρχουν και αναλυτές που τονίζουν ότι η εκτενής στρατιωτική εμπειρία του στρατηγού Κλάρκ μπορεί να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα της εμπειρίας του προέδρου Μπούς στον χειρισμό θεμάτων ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 September 2003 - 1:18:11 UTC