Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας κατά των Κούρδων αυτονομιστών, με αντάλλαγμα την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ
  • [02] Το Ιράν θέτει όρους για τα πυρηνικά
  • [03] Εκρηξη κοντά στην αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν
  • [04] Άκαμπτη η ανεργία στις ΗΠΑ

  • [01] Σχέδιο συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας κατά των Κούρδων αυτονομιστών, με αντάλλαγμα την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

    03 Oct 2003, 16:33 UTC

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφώνησαν σε κοινό σχέδιο δράσης για την εξάρθρωση του κουρδικού κόμματος Καντέκ(πρώην Πε Κα Κα) από το Βόρειο Ιράκ. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στην Άγκυρα Αμπερίν Ζαμάν, η συμφωνία επιτεύχθηκε καθώς η Τουρκία σκοπεύει να στείλει μέχρι και 10.000 στρατιώτες της στο Ιράκ, για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συνασπισμού.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, ο συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζόζεφ Κόφερ Μπλάκ, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν γύρω στους πέντε χιλιάδες αντάρτες που ανήκουν στο Καντέκ, από τη βάση τους στο Ιράκ μέσω διπλωματίας, αποκόπτοντάς τους από οποιαδήποτε πρόσβαση σε χρηματοδότηση εκ των έξω και, εάν παραστεί ανάγκη, με στρατιωτικά μέσα.

    Η Τουρκία έχει ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν εναντίον του Καντέκ πριν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις της στο Ιράκ. Όι αυτονομιστές αντάρτες διεξήγαγαν πόλεμο εναντίον του τουρκικού στρατού επί 15 χρόνια μέχρι το 1999, που η Τουρκία συνέλαβε τον ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον οποίο και καταδίκασε σε ισόβια δεσμά.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίσταζαν μέχρι τώρα να κινηθούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, από φόβο μήπως αποσταθεροποιηθεί το ελεγχόμενο από τους Κούρδους βόρειο Ιράκ, όπου έχουν τη βάση τους οι αυτονομιστές αντάρτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν πως οι αντάρτες θα παραδίδονταν βάσει του νόμου περί χορήγησης αμνηστείας,που ενέκρινε πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση. Όμως αυτοί απέρριψαν την πρόταση.

    Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως αναμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συλλάβει στο εγγύς μέλλον τους ηγέτες του Καντέκ και να τους παραδώσει στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο, λένε οι αξιωματούχοι αυτοί, θα βοηθούσε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να πείσει την τουρκική εθνοσυνέλευση να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν σε συνέντε6υξη προς το ιδιωτικό κανάλι N-T-V είπε πως σκοπεύει να υποβάλει νομοσχέδιο για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέσα σε δυο εβδομάδες.

    [02] Το Ιράν θέτει όρους για τα πυρηνικά

    03 Oct 2003, 16:38 UTC

    Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

    O πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασέμι Ραφσαντζανί λέει οτι πρέπει να τεθούν ορισμένοι όροι, πρίν το Ιράν συμφωνήσει στις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Ο κ. Ραφσαντζανί δήλωσε σήμερα οτι εάν το Ιράν υπογράψει το λεγόμενο συμπληρωματικό πρωτόκολλο της συνθήκης μή εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τότε θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις οτι οι ιερές περιοχές και οι στρατιωτικές του εγκαταστάσεις θα προστατεύονται απο αιφνιαδιαστικές ή χωρίς την άδεια των αρμοδίων αρχών επιθεωρήσεις, και πρόσθεσε οτι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να βοηθήσει το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα σχόλια αυτά γίνονται καθώς η διεθνής υπηρεσία έχει διαβουλεύσεις με το Ιράν για να προσδιορίσει άν η χώρα αναπτύσσει ατομικά όπλα. Το Ιράν έχει διορεία έως τις 31 Οκτωβρίου για να αποδείξει οτι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

    [03] Εκρηξη κοντά στην αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν

    03 Oct 2003, 16:50 UTC

    Εκρηξη σημειώθηκε σε αφγανικό χωριό κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στην πύλη της βάσης, όπου στεγάζεται το αρχηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού που διευρενούν το περιστατικό, ανέφεραν οτι υπάρχουν θύματα, χωρίς όμως να διευκρινήσουν άν υπάρχουν και νεκροί. Ενας χωρικός είπε οτι η έκρηξη σημειωθηκε καθώς ορισμένα άτομα μέσα σε ένα σπίτι έφτιαχναν εκρηκτικό μηχανισμό. Μερικοί Αφγανοί πωλούν εκρηκτικά που προέρχονται απο στρατιωτικό υλικό.

    [04] Άκαμπτη η ανεργία στις ΗΠΑ

    03 Oct 2003, 21:18 UTC

    Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερό στο 6 κόμμα 1 τοις εκατό το Σεπτέμβριο. Εμπειρογνώμονες της Αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι οι κατά το μήνα αυτό έγιναν 57 χιλιάδες προσλήψεις, που ήταν οι περισσότερες από τον Ιανουάριο. Οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να μειώνονται στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά άνοιξαν νέες θέσεις στον οικοδομικό και σε άλλους τομείς. Αναλυτές λένε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό γιατί οι επιχειρήσεις δεν είναι πεπεισμένες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και έτσι διστάζουν να προσλάβουν προσωπικό, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα κέρδη τους.

    Το θέμα της ανεργίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επερχόμενης προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2004.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 October 2003 - 1:18:09 UTC