Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπούς υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.
  • [02] Το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του στα κατεχόμενα εδάφη.
  • [03] Νομοσχέδιο της Αμερικανικής Βουλής προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.
  • [04] O Aρνολντ Σβαρτσενέργκερ νικητής των εκλογών στην Καλιφόρνια
  • [05] Διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο.
  • [06] Γιάννος Παπαντωνίου: ’ξονες της Ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής
  • [07] Συνέδριο για τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις στην Ουάσιγκτον
  • [08] Ιωάννης Σπανουδάκης: Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι όσο γίνεται ασφαλέστεροι και καλύτεροι
  • [09] Δεκάδες νεκροί από συγκρούσεις αντίπαλων φατριών στο Αφγανιστάν.
  • [10] Διαμαρτυρίες σιιτών του Ιράκ για τη σύλληψη κληρικού
  • [11] Αναγγέλθηκαν οι νικητές των Νόμπελ Οικονομίας και Χημείας
  • [12] Νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια ο ’ρνολντ Σβαρτζενέγκερ !

  • [01] Επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπούς υπέρ του πολέμου στο Ιράκ.

    09 Oct 2003, 00:54 UTC

    Κοντολίζα Ράις

    Mέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν στον αμερικανό διοικητή, Πώλ Μπρέμερ, ότι δεν επιθυμούν την αποστολή στο Ιράκ στρατευμάτων από την Τουρκία ή απο οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα, αλλά δεν κατόρθωσαν να τον πείσουν να αποσύρει αίτημά του για την παρουσία στο Ιράκ μέχρι και 10,000 Τούρκων στρατιωτών. Ενα απο τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός επι του θέματος για να αποφευχθεί μία αντιπαράθεση με τους αμερικανούς. Στο μεταξύ η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε παγκόσμια απειλή. Με την ομιλία αυτή της κ. Ράις στο Σικάγο άρχισε και η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπούς να δικαιολογήσει το πόλεμο και να υπογραμμίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα για την σταθεροποίηση του Ιράκ, μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του κ. Μπούς λόγω ανησυχιών των αμερικανών για την κατάσταση στο Ιράκ.

    [02] Το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του στα κατεχόμενα εδάφη.

    09 Oct 2003, 00:57 UTC

    Το Ισραήλ έστειλε περισσότερες δυνάμεις του στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και εξετάζει την πιθανότητα επιστράτευσης εφέδρων, λόγω προειδοποιήσεων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσης ανακοίνωσε επ αόριστον παράταση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις Παλαιστινίων προς και από τα κατεχόμενα εδάφη. Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, απέρριψε πρόταση του νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέια, για διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα εξετάσει μια τέτοια πιθανότητα, μόνο αν η Παλαιστινιακή Αρχή λάβει σθεναρά μέτρα σε βάρος των τρομοκρατών.

    [03] Νομοσχέδιο της Αμερικανικής Βουλής προβλέπει κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

    09 Oct 2003, 01:25 UTC

    Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε και υπέβαλε στην ολομέλεια του σώματος νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Συρίας επειδή συνεχίζει να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. O Λευκός Οίκος έχει υποδείξει ότι δεν έχει αντιρρήσεις καταρχήν όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ομως ο εκπρόσωπος Σκότ ΜακΛέλλαν δήλωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιμένουν να δούν την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου. Και τόνισε ότι η Συρία παραμένει σε λάθος στρατόπεδο, όπως είπε χαρακτηριστικά, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [04] O Aρνολντ Σβαρτσενέργκερ νικητής των εκλογών στην Καλιφόρνια

    08 Oct 2003, 15:26 UTC

     

    Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ’ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, δήλωσε ότι προσβλέπει στην συνεργασία του με τον απερχόμενο κυβερνήτη, Γκρέι Ντέηβις, για μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας. Σε συνέντευξη τύπου χθες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών όπου πήρε περίπου το 50% της ψήφου, ο κ. Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει λεπτομερή διερεύνηση για να εξακριβωθεί το ακριβές έλλειμμα του προϋπολογισμού της Καλιφόρνια, θέμα που προκάλεσε και το ρεύμα για ανάκληση του κυβερνήτη και διενέργεια νέων εκλογών. Πάντως ο κ. Σβαρτζενέγκερ επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τους πολιτειακούς φόρους.

    [05] Διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο.

    09 Oct 2003, 01:59 UTC

    ’ρχισε στην αεροπορική βάση Σράιβερ, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, η διήμερη σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, με διαβουλεύσεις για την νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ άρχισαν επίσης χθες και σχετική δοκιμή των διαδικασιών ασφάλειας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής και των όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της άσκησης, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι σχετιζόταν με κρίση σε φανταστική χώρα το έτος 2007. Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης σχέδια της συμμαχίας να διευρύνει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν και εκτός της Καμπούλ.

    [06] Γιάννος Παπαντωνίου: ’ξονες της Ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ, Ουάσιγκτον.

    07 Oct 2003

    Γ. Παπαντωνίου, Γ. Σαβαϊδης, Τ. Μίλλερ

    Ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας της Ελλάδος κ. Γιάννος Παπαντωνίου, που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών ’μυνας του ΝΑΤΟ, μίλησε την Τρίτη στο Δεύτερο Ετήσιο Συνέδριο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το οποίο πραγματοποιείται στη Ουάσιγκτον. Ο κύριος Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τους συνέδρους σχετικά με τα σχέδια ανάπτυξης του Ευρωστρατού, στο πλαίσιο της κατάρτησης του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο ευρωστρατός, τόνισε ο κύριος Παπαντωνίου, «θα αναπτυχθεί περισσότερο, διευρύνοντας το πεδίο των δυνατοτήτων του, ενώ παράλληλα θα αποκτήσει δομές διοίκησης που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την αυτόνομη διεξαγωγή επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας ευρείας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ».

    Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κύριος Παπαντωνίου επισήμανε τη βελτίωση του κλίματος, αλλά παράλληλα και την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, στο οποίο, όπως είπε, «η Τουρκική και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, παραμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, προβάλλοντας διαρκώς προσκόμματα» αντίθετα με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση διακανονισμού, όπως εκφράστηκαν πρόσφατα με το σχέδιο Ανάν. Επίσης ο κύριος Παπαντωνίου εξέφρασε απογοήτευση για το ότι η τουρκική πλευρά «εξακολουθεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» ενώ η Ελλάδα από την άλλη, κατά την έκφρασή του, «παραμένει σταθερή στη γραμμή στήριξης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

    Ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας μίλησε επίσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγώνα κατά διεθνούς τρομοκρατίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, τονίζοντας τόσο την ευρεία συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόγραμμα ασφάλειας της Ολυμπιάδας.

    Σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που συνεργάζονται μαζί της στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αυστραλία και τον Καναδά, ο κύριος Παπαντωνίου είπε ότι συμμετέχει στο συνέδριο της Ουάσιγκτον γιατί θέλει να στηρίξει την σχετική πρωτοβουλία η οποία και «έχει σαν σκοπό να ενισχύσει τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι συσκέψεις όπως αυτή της Ουάσιγκτον, «ωφελούν στην παραπέρα προώθηση των διμερών σχέσεων».

    Όσον αφορά στην επικείμενη συμμετοχή του στη σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που αρχίζει την Τετάρτη, ο κύριος Παπαντωνίου μας είπε ότι σε αυτήν θα συζητηθούν «όλα τα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας, το θέμα του Ιράκ, το θέμα της ανάπτυξης δυνάμεων ταχείας αντίδρασης και βεβαίως, θέματα που συνδέονται με το μέλλον του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του, τη συμμετοχή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων του πρώην σοβιετικού μπλόκ τα οποία πλέον μετέχουν στις δικές μας συμμαχίες». Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κύριος Παπαντωνίου παρατήρησε: «Ειναι μία σημαντική πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα μας φιλοξενήσει ο αμερικανός υπουργός κ. Ράμσφελντ, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να μας δείξει και ένα μέρος στο Κολοράντο στο οποίο εγώ τουλάχιστον δεν έχω πάει και θα ήθελα να γνωρίσω».

    [07] Συνέδριο για τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία ΦτΑ, Ουάσιγκτον.

    07 Oct 2003

    Γ. Παπαντωνίου, Γ. Σαβαΐδης, Τ. Μίλλερ

    ’ρχισαν την Τρίτη στην Ουάσινγκτον οι εργασίες του Δεύτερου Ετήσιου Επιχειρηματικού Συνεδρίου για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς (Greek American Heritage Council) και το οποίο παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας της Ελλάδας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στην εναρκτήρια σύνοδο του συνεδρίου τιμήθηκε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Joseph Lieberman, μέλος της αρμόδιας για τις Ένοπλες Δυνάμεις Επιτροπής της Γερουσίας και ένας από τους διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2004.

    Α. Μανάτος, Α. Αθενς, Ε. Ντερβίσνκυ

    Η αίθουσα του πολυτελούς ξενοδοχείου , στο οποίο γίνεται το συνέδριο, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου , συμπεριλαμβανομένων παραγόντων από μεγάλες εταιρείες, όπως η RAYTHEON COMPANY, η LOCKHEED MARTIN CORPORATION, η ΤECHNICAL OLYMPICS USA, η GENERAL DYNAMICS, η GENERAL ELECTRIC INTERNATIONAL, η MOBILE MEDICAL, η COCA COLA και η τράπεζα ATLANTIC BANK της Νέας Υόρκης.

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο γερουσιαστής Lieberman τόνισε ότι το διεθνές εμπόριο είναι το κλειδί που ανοίγει δουλειές στο εσωτερικό, αλλά μέσω των εμπορικών συναλλαγών επιδιώκεται και η σύσφιξη των σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Lieberman , «ήταν πάντα σύμμαχος στον πόλεμο και συνεργάτης στην ειρήνη.» Κατόπιν αναφέρθηκε στις διχογνωμίες που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα να ξαναγεφυρωθούν οι σχέσεις στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι και η πιο σημαντική συμμαχία που έχουν οι ΗΠΑ, κατά την έκφραση του κ. Lieberman, κι αυτό γιατί «μόνο με την ενίσχυση της άμυνας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία».

    Γιώργος Σαββαΐδης

    Τέλος, ο κ. Lieberman αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η επικείμενη Ολυμπιάδα μας θυμίζει την ανάγκη για ειρήνη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθεί στις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων μια παγκόσμια εκεχειρία. O κ. Lieberman εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα του δώσουν την ευκαιρία να εργαστεί «για τη βελτίωση των πολύ σημαντικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα».

    Κατόπιν μίλησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτων, κ. Γιώργος Σαββαΐδης, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι τα επιτεύγματα αυτά έχουν αναγνωριστεί και από την αμερικανική πλευρά. Τώρα, είπε ο κ. Σαββαΐδης, η προσοχή στρέφεται στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και σε σχέση μ αυτούς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει άριστη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας, για την συνολική επιτυχία των Αγώνων και για την προώθηση των διμερών σχέσεων.

    Τ. Μίλλερ

    Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Thomas Miller, ο οποίος συμφώνησε ότι η Ελλάδα επιτέλεσε εξαίρετο έργο στο εξάμηνο που είχε στα χέρια της το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη. Σε σχέση με τους Ολυμπιακούς ο κ. Miller είπε ότι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ πιο επικίνδυνος από εκείνον που ξέραμε στις ημέρες κατά τις οποίες η Ελλάδα κέρδισε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2004. Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στην επταεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο κ.Miller, «συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να είναι οι αγώνες αυτοί όσο γίνεται πιο ασφαλείς».

    Σε σχέση με το Ιράκ, ο αμερικανός πρέσβης είπε ότι αποτυχία του έργου που έχει αναληφθεί εκεί δε θα βοηθούσε κανένα, ενώ, αντίθετα, η επιτυχία στο έργο αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων. Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ο κ. Miller είπε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελληνικές εκλογές θα γίνουν μέχρι τις 2 Μαΐου του 2004 το αργότερο και οι αμερικανικές εκλογές θα γίνουν στις αρχές Νοεμβρίου του ερχομένου χρόνου.

    Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς είναι ο πρώην υπουργός Edward Derwinski και το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Ελληνοαμερικανός, επίσης πρώην Υπουργός, Andrew Manatos.

    [08] Ιωάννης Σπανουδάκης: Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι όσο γίνεται ασφαλέστεροι και καλύτεροι

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία ΦτΑ, Ουάσι

    07 Oct 2003

    Μία από τις παρουσίες που αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Δεύτερο Ετήσιο Επιχειρηματικό Συνέδριο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το οποίο συνεχίζει τις εργασίες του στη Ουάσιγκτον, ήταν του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού «Αθήνα 2004» κ. Ιωάννη Σπανουδάκη. Ο λόγος βέβαια για τον οποίο υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλία του είναι επειδή πολλοί από τους παράγοντες που συμμετέχουν στο συνέδριο έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα και ήθελαν να έχουν μια σαφή εικόνα του πού βρίσκεται η Ολυμπιακή προετοιμασία.

    Ι. Σπανουδάκης

    Ο κύριος Σπανουδάκης ήρθε καλά προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει το αμερικανικό κοινό του. Εκτός από πληθώρα φραστικών στοιχείων προσκόμισε και μια σειρά εξαίρετων φωτεινών διαφανειών που έδειξαν επακριβώς σε τι στάδιο βρίσκονται σήμερα τα διάφορα Ολυμπιακά έργα. Ήταν μια παρουσίαση που, σύμφωνα με συνέδρους με τους οποίους μιλήσαμε, διέλυσε τις μικροανησυχίες είχαν προκαλέσει πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου αναφορικά με την εξέλιξη των έργων υποδομής στην Ελλάδα.

    Επίσης ο κύριος Σπανουδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας στην Αθήνα από τα κονδύλια που διέθεσε οποιαδήποτε άλλη χώρα η οποία διοργάνωσε Ολυμπιακούς αγώνες στο παρελθόν. Κατά τον αξιωματούχο του «Αθήνα 2004», η Ελλάδα θα δαπανήσει για έργα υποδομής των αγώνων κάπου 600 εκατομμύρια δολάρια αλλά η συνολική δαπάνη, μαζί με τα κονδύλια για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας, θα κυμανθεί γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκριτικά ο κύριος Σπανουδάκης ανέφερε ότι το Σίδνεη της Αυστραλίας, για παράδειγμα, είχε ξοδέψει για την διοργάνωση των δικών του Ολυμπιακών 180 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή λιγότερο και από το είκοσι τοις εκατό του κονδυλίου της Αθήνας. Βέβαια, οι καιροί ήταν τότε διαφορετικοί και ο κόσμος δεν αντιμετώπιζε τους κινδύνους που εγκυμονούν στη σημερινή μετασεπτεμβριανή εποχή. Οπωσδήποτε όμως, η Ελλάδα, κατά τον κύριο Σπανουδάκη κάνει κάθε τι που χρειάζεται για να είναι η Ολυμπιάδα της όσο γίνεται πιο ασφαλής και πιο επιτυχημένη. Συνολικά, για την εφαρμογή του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών του 2004 θα χρησιμοποιηθούν 45 χιλιάδες άτομααριθμός ρεκόρ.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Αθήνα 2004» παρατήρησε ακόμα πως στα πλαίσια της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται πολλά έργα με ωφελιμότητα που ξεπερνά τα στενά όρια του αθλητισμού. Ανάμεσα στα έργα αυτά κατονόμασε το νέο υπερσύγχρονο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βελιζέλος, το καινούργιο οδικό σύστημα που οδηγεί από και προς το αεροδρόμιο αυτό, το Μετρό, και το τραμ που θα συνδέσει διάφορα κεντρικά σημεία της Ελληνικής πρωτεύσας. Τα έργα αυτά, καθώς επίσης και οι πολυάριθμες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν θα εξυπηρετήσουν μόνο τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά θα παραμείνουν στην Αθήνα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

    Ο κύριος Σπανουδάκης μίλησε με υπερηφάνεια για την Ολυμπιακή προετοιμασία και κάλεσε όλους τους συνέδρους να δώσουν ραντεβού το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα. Εκεί, η Ελλάδα, που θα έχει στο μεταξύ φορέσει τα καλά της, θα τους περιμένει να τους προσφέρει μια μοναδική εμπειρία την εμπειρία της παρακολούθησης Ολυμπιακών αγώνων κάτω από τον καταγάλανο ουρανό της γενέτειρας τους. Αν κρίνει κανείς από το θερμό χειροκρότημα που ακολούθησε την ομιλία του κυρίου Σπανουδάκη, στο κάλεσμά του αυτό θα ανταποκριθούν πολλοί Ελληνοαμερικανοί και φιλέλληνες Αμερικανοί.

    [09] Δεκάδες νεκροί από συγκρούσεις αντίπαλων φατριών στο Αφγανιστάν.

    09 Oct 2003, 02:05 UTC

    Στο βόρειο Αφγανιστάν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων Αφγανικών παραστρατιωτικών ομάδων. Ο ηγέτης των Τατζίκων, ’ττα Μοχαμάντ, δήλωσε ότι περίπου 50 άτομα σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις εναντίον της αντίπαλης φατρίας των Ουζμπέκων έξω απ το Μαζάρ-Ι-Σαρίφ. Οι δύο αυτές φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν.

    [10] Διαμαρτυρίες σιιτών του Ιράκ για τη σύλληψη κληρικού

    08 Oct 2003, 15:56 UTC

    Περίπου 2,000 ιρακινοί σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, προς το αρχηγείο των κάτω απο αμερικανική ηγεσία δυνάμεων του συνασπισμού στη Βαγδάτη, απαιτώντας την απελευθέρωση του κληρικού Μοαγιέντ αλ Χαζρατζί ο οποίος βρίσκεται υπο κράτηση από τη Δευτέρα. Οι αμερικανικές αρχές είπαν οτι ο Αλ Χαζρατζί συγκέντρωνε όπλα σε τέμενος και υποκινούσε βίαιες επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω απο το αρχηγείο του συνασπισμού, αφού οι συνομιλίες μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και ομάδας κληρικών απέτυχαν να επιλύσουν το πρόβλημα. Στο μεταξύ, μέλη του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ λένε οτι ελπίζουν πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση σχετικά με την επίμαχη απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματά της στη χώρα τους για να συμπράξουν με τις συμμαχικές δυνάμεις.

    [11] Αναγγέλθηκαν οι νικητές των Νόμπελ Οικονομίας και Χημείας

    08 Oct 2003, 15:59 UTC

    Ο αμερικανός Ρόμπερτ Ενγκλ και ο βρεττανός Κλάιβ Γκρέηντζερ είναι οι νικητές του φετεινού βραβείου Νόμπελ Οικονομικών. Η σουηδική ακαδημία επιστημών στην Στοκχόλμη ανήγγειλε σήμερα οτι οι δύο επιστήμονες τιμώνται με το Νόμπελ για την συνεισφορά τους στην ανάλυση του οικονομικού χρόνου. Ο κ. Ενγκλ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ ο κ. Γκρέηντζερ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε οτι οι αμερικανοί Πήτερ Ειγκερ και Ρόντερικ Μακ Κίνον κατέκτησαν το φετεινό Νόμπελ Χημείας για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη λειτουργία των κυττάρων.

    [12] Νέος κυβερνήτης της Καλιφόρνια ο ’ρνολντ Σβαρτζενέγκερ !

    08 Oct 2003, 03:37 UTC

    Στην Καλιφόρνια έκλεισαν οι κάλπες και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ειδικών εκλογών οι ψηφοφόροι απομακρύνουν απ το κυβερνείο της πολιτείας τον Γκρέη Ντέηβις και εκλέγουν κυβερνήτη τον ηθοποιό του Χόλυγουντ, ’ρνολντ Σβάρτζενέγκερ. Μάλιστα σύμφωνα με τα exit poll που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο κ. Σβάρτζενέγκερ προηγείται του κυβερνήτη Ντέηβις με αξιοπρεπή ποσοστιαία διαφορά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 October 2003 - 1:18:11 UTC