Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και νέα μείωση του αριθμού αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.
  • [02] Η Ελλάδα απέρριψε αίτημα του ΝΑΤΟ για επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν
  • [03] Βόμβα ανακαλύφθηκε σε αυτοκίνητο απο την ιρακινή αστυνομία στη Βαγδάτη
  • [04] Θα εκδοθεί απο τις ΗΠΑ τρομοκράτης στην Ινδονησία
  • [05] Ο πρόεδρος Μπούς στην Αυστραλία
  • [06] Σάντσεζ: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
  • [07] Πάουελ: Το πιθανότερο είναι πως η σύνοδος της Μαδρίτης δεν θα συγκεντρώσει όλο το ποσό που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
  • [08] Ράμσφελντ: Ανάμεικτα τα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
  • [09] Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αμερική.
  • [10] Συνομιλίες Κόλιν Πάουελ και Γουίλιαμ Μπέρνς με την Αιγυπτιακή ηγεσία για το Μεσανατολικό.
  • [11] Σήμερα η έκθεση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • [12] Έκθεση καταπέλτης για τα μέτρα ασφάλειας του ΟΗΕ στο Ιράκ.
  • [13] Μεγάλη η πρόοδος στο Ιράκ, λεει ο Α. Νάτσιος
  • [14] Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραουφ Ντενκτάς δεν θα συναντηθεί με τον ειδικό συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον
  • [15] Ενοπλη σύγκρουση ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [16] Απο έκρηξη σε δρόμο της Βαγδάτης, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αμερικανοί στρατιώτες
  • [17] Συνελήφθη ο πρώην ηγέτης των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσυφοπεδίου
  • [18] Αισιόδοξος για το Σουδάν ο Κόλιν Πάουελ

  • [01] Και νέα μείωση του αριθμού αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

    24 Oct 2003, 01:09 UTC

    Νέα έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει μικρή μείωση την περασμένη εβδομάδα του αριθμού των αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αναθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές δηλώνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά εργασίας διευρύνθηκε ελαφρά για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Τα τελευταία τρία χρόνια, η αμερικανική οικονομία έχασε δύο κόμμα επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, τοποθετώντας το θέμα της ανεργίας ανάμεσα στα καίρια ζητήματα που θα μετρήσουν κατά τις προεδρικές εκλογές του 2004.

    [02] Η Ελλάδα απέρριψε αίτημα του ΝΑΤΟ για επιπλέον στρατό στο Αφγανιστάν

    23 Oct 2003, 16:11 UTC

    Ο κ. Σημίτης

    Η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα του ΝΑΤΟ να αποστείλει επιπλέον στρατό της στο Αφγανιστάν, λέγοντας οτι προέχουν οι ανάγκες ασφαλείας ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα του χρόνου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζώρτζ Ρόμπερτσον για να συζητήσουν σχετικά με το αίτημα της συμμαχίας για την αποστολή μονάδας ελικοπτέρων. Ο κ. Σημίτης είπε οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεισφέρει χρήματα ή άνδρες για την υποστήριξη της Διεθνούς δύναμης Επικουρικής Ασφάλειας, που εδρεύει στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει πάνω απο 100 ειδικούς σε τεχνικά θέματα για να βοηθήσουν τις νατοϊκές επιχειρήσεις εκεί. Ο κ. Ρόμπερτσον είπε οτι λυπάται για την απόφαση της Ελλάδας, αλλά καταννοεί την ευθύνη που συνεπάγεται η διοργάνωση της Ολυμπιάδας και πρόσθεσε οτι θα ζητήσει απο άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε την ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτων εκτός Καμπούλ, πράγμα που σημαίνει οτι θα χρειαστούν επιπλέον συνεισφορές απο τους εταίρους της συμμαχίας.

    [03] Βόμβα ανακαλύφθηκε σε αυτοκίνητο απο την ιρακινή αστυνομία στη Βαγδάτη

    23 Oct 2003, 16:22 UTC

    Ανδρες της ιρακινής αστυνομίας

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε οτι σταμάτησε αυτοκίνητο που μετέφερε βόμβα στην νότια Βαγδάτη και συνέλαβε αρκετά άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Ενας απο τους συλληφθέντες φέρεται οτι είναι Σύριος. Η αστυνομία είπε οτι ανακάλυψε και άλλη βόμβα δίπλα σε δρόμο, στην ίδια περιοχή. Και οι δύο βόμβες αφοπλίστηκαν από ειδικούς του αμερικανικού στρατού. Δεν έγινε γνωστό ποιός ήταν ο προτιθέμενος στόχος της βόμβας, άν και το αυτοκίνητο που την μετέφερε σταματήθηκε κοντά σε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται απο τον αμερικανικό στρατό. Σειρά βομβιστικών επιθέσεων απο παγιδευμένα αυτοκίνητα έχουν σκοτώσει δεκάδες άτομα στο Ιράκ απο τον Αυγουστο, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανώτερου διπλωμάτη των ΗΕ και 21 άλλων ατόμων, που σκοτώθηκαν στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη.

    [04] Θα εκδοθεί απο τις ΗΠΑ τρομοκράτης στην Ινδονησία

    23 Oct 2003, 16:19 UTC

    Ο Χαμπαλί

    Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν οτι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα παραδώσουν τον αρχιτρομοκράτη της περιοχής Χαμπαλί, για να περάσει απο δίκη. Οι αρχές στη Τζακάρτα είπαν οτι ο πρόεδρος Μπούς έδωσε την υποσχεση αυτή αυτή την εβδομάδα, κατά την εξαεθνή περιοδία του σε χώρες της Ασίας. Οι αρχές πρόσθεσαν οτι οι η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις ανακρίσεις του Χαμπαλί, που γίνονται σε μέρος που κρατείται μυστικό. Δεν υπήρξε άμεσο αμερικανικό σχόλιο στην ινδονησιακή ανακοίνωση.

    [05] Ο πρόεδρος Μπούς στην Αυστραλία

    23 Oct 2003, 01:57 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε την Αυστραλία για την συμπαράσταση της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ καθώς και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κατά την σημερινή ομιλία του στο Αυστραλιανό κοινοβούλιο, στη Καμπέρα, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία μοιράζονται «ειδική ευθύνη στην περιοχή του Ειρηνικού για την περιφρούρηση της ειρήνης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και επεσήμανε ότι η ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα εξαρτάται πάντα απ την διάθεση των λαών της περιοχής να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή τους, όπως κάνει η Αυστραλία. Η ομιλία του κ. Μπούς διακόπηκε δύο φορές από γερουσιαστές, που τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν απ την αίθουσα. Κατά την δεύτερη διακοπή ο κ. Μπούς δήλωσε στο Αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι είναι υπέρμαχος της «ελευθερίας του λόγου».

    [06] Σάντσεζ: Αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    22 Oct 2003, 22:25 UTC

    Αντιστράτηγος Σάντσεζ

    Ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος, Ρικάρντο Σάντσεζ, ανέφερε αύξηση των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο κ. Σάντσεζ δήλωσε επίσης ότι ορισμένες οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Καίντα, ενδέχεται να ευθύνονται για μερικές πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ και επισήμανε οτι κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν υποστεί ακόμα και 35 επιθέσεις την ημέρα, αλλά πρόσθεσε ότι ο μέσος αριθμός επιθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 την ημέρα. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την Τετάρτη στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ο αντιστράτηγος Σάντσεζ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σκοπεύουν να άρουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που αρχίζει την Δευτέρα.

    [07] Πάουελ: Το πιθανότερο είναι πως η σύνοδος της Μαδρίτης δεν θα συγκεντρώσει όλο το ποσό που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    23 Oct 2003, 01:52 UTC

     

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι πως οι εισφορές άλλων χωρών στην διήμερη σύνοδο δωρητών για το Ιράκ, που αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη, δεν θα φτάσουν τον στόχο των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τόνισε ότι αναμένονται «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, συνεισφορές από τρίτες χώρες που θα προστεθούν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρει η κυβέρνηση Μπούς για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες συγκέντρωσης χρημάτων για το Ιράκ μετά το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Η Παγκόσμια Τράπεζα και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 56 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

    [08] Ράμσφελντ: Ανάμεικτα τα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    22 Oct 2003, 22:11 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Σε υπόμνημα του προς ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου, που διέρρευσε στον τύπο, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διερωτάται αν η χώρα καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να κερδίσει το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και αναφέρει «ανάμεικτα αποτελέσματα» στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα. Στο ίδιο υπόμνημα πάντως ο κ. Ράμσφελντ εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά οι αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα στεφθούν με επιτυχία, αλλά τονίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την επίτευξη του τελικού στόχου τους. Επίσης ο αμερικανός υπουργός άμυνας αμφισβητεί την ικανότητα του Πενταγώνου να φέρει σε πέρας τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αναφέρει «μη ικανοποιητική πρόοδο» στις προσπάθειες εντοπισμού ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα. Όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω υπόμνημα ο κ. Ράμσφλεντ δήλωσε ότι θεωρεί χρήσιμο να εγείρει ερωτήματα αναφορικά με τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της χώρας.

    [09] Νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Αμερική.

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    23 Oct 2003, 02:12 UTC

    Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Ευριπίδης Ευριβιάδης, έφθασε την εβδομάδα αυτή στη Ουάσιγκτον και αναμένεται σύντομα να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπούς για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του. Με έδρα την Ουάσιγκτον ο κύριος Ευριβιάδης θα είναι παράλληλα Πρέσβης στη Βραζιλία και Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά, την Γουιάνα, την Τζαμάικα και τα νησιά Μπαχάμες. Παράλληλα θα εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο κύριος Ευριβιάδης διαδέχεται την Πρέσβη κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία επέστρεψε στην Λευκωσία στα τέλη Αυγούστου, ύστερα από επιτυχή ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να αναλάβει νέα υψηλά καθήκοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

    [10] Συνομιλίες Κόλιν Πάουελ και Γουίλιαμ Μπέρνς με την Αιγυπτιακή ηγεσία για το Μεσανατολικό.

    23 Oct 2003, 02:18 UTC

    Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν τρείς Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά επεισόδια στη Δυτική Όχθη, καθώς ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αμχέντ Κουρέια, συνομιλούσε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, Ουίλιαμ Μπερνς, στο Κάιρο. Αργότερα, ο κ. Μπέρνς μετέβη στο θέρετρο Σαρμ αλ Σείχ, της Ερυθράς Θάλασσας, για να συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που συναντάτο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι κ. Πάουελ και Μουμπάρακ συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός εσωτερικής ασφάλειας επισκέφθηκε ιερό τέμενος της Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, επισύροντας επικρίσεις από μουσουλμάνους κληρικούς, οι οποίοι θεώρησαν την επίσκεψή του προκλητική.

    [11] Σήμερα η έκθεση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    23 Oct 2003, 03:04 UTC

    Το Ιράν δήλωσε ότι σήμερα θα υποβάλει έκθεση στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που θα περιγράφει το ιστορικό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης και θα απαντά στα ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας, που έχει δώσει στη Ιράν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να ξεκαθαρίσει υποψίες αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης αυτή την εβδομάδα η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και θα διακόψει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Η κυβέρνηση Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την συγκεκριμένη απόφαση του Ιράν.

    [12] Έκθεση καταπέλτης για τα μέτρα ασφάλειας του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    23 Oct 2003, 03:06 UTC

     

    Ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των ΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας που εφάρμοζε ο διεθνής οργανισμός στο Ιράκ συνετέλεσαν στον θάνατο 22 ανθρώπων στις 19 Αυγούστου κατά την βομβιστική επίθεση εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Η σχετική έκθεση καταπέλτης αναφέρει ότι τα μέτρα ασφάλειας συχνά αγνοούνταν και επιβεβαιώνει ότι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού αρνήθηκαν την προστασία των συμμαχικών δυνάμεων γιατί δεν ήθελαν να συνδεθούν με τις υπό αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ο επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση χαρακτήρισε το ισχύων σύστημα ασφάλειας στα ΗΕ «δυσλειτουργικό» και ζήτησε την αναμόρφωση του.

    [13] Μεγάλη η πρόοδος στο Ιράκ, λεει ο Α. Νάτσιος

    22 Oct 2003, 22:37 UTC

    Α. Νάτσιος

    Ανώτερος αξιωματούχος για τη ανοικοδόμηση του Ιράκ λεει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Άντριου Νάτσιος, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ότι τουλάχιστον το 70 τοις εκατό της χώρας λειτουργεί κανονικά, και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξοδέψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, της εκπαίδευσης και των υγειονομικών υπηρεσιών.

    Ο κύριος Νάτσιος τόνισε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι αναγκαία όχι επειδή καταστράφηκε η υποδομή του κατά της διάρκεια της εισβολής, αλλά επειδή το εκδιωχθέν καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν είχε παραμελήσει για δεκαετίες ολόκληρες τις ανάγκες της χώρας.

    Ο κύριος Νάτσιος επίσης επεσήμανε ότι ένας μεγάλος αριθμός συμβολαίων δόθηκαν σε Ιρακινές και άλλες εταιρείες της Μέσης Ανατολής, και ότι οι ΗΠΑ προσέλαβαν 55 χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες για να εργαστούν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

    [14] Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραουφ Ντενκτάς δεν θα συναντηθεί με τον ειδικό συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον

    22 Oct 2003, 22:06 UTC

    Ρ. Ντενκτάς

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντεκτάς, λεει ότι δεν θα συναντηθεί με τον ειδικό συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του κ. Γουέστον στην Κύπρο.

    Ο κύριος Ντεκτάς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Γουέστον ζήτησε να συναντηθεί μαζί του , αλλά θα βρίσκεται εκτός Κύπρου και η συνάντηση θα γίνει με το σύμβουλό του Εργκούν Ολγκούν. Ο κύριος Ντενκτάς επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συναντηθεί με τον αμερικανό απεσταλμένο, δεδομένου ότι ο κύριος Γουέστον, προσπάθησε να στρέψει τους Τουρκοκύπριους εναντίον του ενόψει τον εκλογών του Δεκεμβρίου.

    Τόμας Γουέστον

    Στις αρχές αυτού του μήνα ο κύριος Γουέστον δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ότι πιστεύει ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν κόμματα που είναι υπέρ της επανέναρξης των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

    [15] Ενοπλη σύγκρουση ισραηλινών και Παλαιστινίων

    22 Oct 2003, 16:12 UTC

    Το επίμαχο τείχος

    Ενοπλη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων στη δυτική όχθη είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν δύο άλλα. Ενας Παλαιστίνιος οπλοφόρος σκοτώθηκε αφού τραυμάτισε δύο εβραίους εποίκους σήμερα στην Χεβρώνα. Εξ άλλου, νωρίτερα ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά περιστατικά στη Χεβρώνα και την Καλκίγια. Τα βίαια επεισόδια ακολουθούν την χθεσινή έγκριση απο την γενική συνέλευση των ΗΕ ψηφίσματος, το οποίο απαιτεί απο το Ισραήλ να σταματήσει την ανέργερση του τείχους ασφαλείας μέσα σε Παλαιστινιακές περιοχές, και να κατεδαφίσει τμήματά του που ήδη έχουν αποπερατωθεί. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός εσωτερικής ασφάλειας επισκέφθηκε επίμαχο ιερό σημείο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, προκαλώντας επικρίσεις απο μουσουλμάνους κληρικούς που επιτηρούν το ιερό.

    [16] Απο έκρηξη σε δρόμο της Βαγδάτης, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αμερικανοί στρατιώτες

    22 Oct 2003, 16:14 UTC

    Εκρηξη κοντά σε δρόμο στην κεντρική Βαγδάτη άφησε δύο αμερικανούς στρατιώτες ελαφρά τραυματισμένους. Αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στην περιοχή είπε οτι η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε τούνελ αυτοκινητόδρομου, πλήττοντας αυτοκίνητο που περνούσε απο το σημείο εκείνο. Ο αξιωματικός είπε οτι οι στρατιώτες δεν έχουν τραυματιστεί σοβαρά και αναμένεται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Στην Βαγδάτη διενεργούνται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων. Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε οτι ελπίζει πως οι χώρες του αραβικού κόλπου θα συνεισφέρουν σημαντικά ποσά για την ανοικοδόμιση του Ιράκ, στην διάσκεψη δωρητών που θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

    [17] Συνελήφθη ο πρώην ηγέτης των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσυφοπεδίου

    22 Oct 2003, 16:46 UTC

    Oι σλοβενικές αρχές συνέλαβαν τον πρώην ηγέτη των αλβανόφωνων αυτονομιστών του Κοσυφοπεδίου. Αξιωματούχοι των ΗΕ στην πρωτευουσα Πρίστινα, λένε οτι οι αρχές της Σλοβενίας συνέλαβαν τον Αγκίμ Τσέκου στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας, βάσει σερβικού εντάλματος σύλληψης. Οι αρχές των ΗΕ λένε οτι εργάζονται για την επίλυση της υπόθεσης. Ο Αγκίμ Τσέκου, πρώην διοικητής του απελευθερωτικού στρατού του Κοσυφοπεδίου, είναι τώρα επικεφαλής του Προστατευτικού Σώματος του Κοσυφοπεδίου, που είναι οργανισμός που διαχειρίζεται επείγουσες περιπτώσεις πολιτών στην σερβική αυτή επαρχία. Τα ΗΕ διοικούν το Κοσυφοπέδιο απο το 1999, όταν οι αεροεπιδρομές του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τις γιουγκοσλαβικές και σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    [18] Αισιόδοξος για το Σουδάν ο Κόλιν Πάουελ

    22 Oct 2003, 16:48 UTC

    Ο κ. Πάουελ, με τον ηγέτη των σουδανών ανταρτών και τον ΥΠΕΞ της Κένυας

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε οτι η σουδανική κυβέρνηση και η κύρια επαναστατική οργάνωση της χώρας ειναι προσηλωμένες στην υπογραφή περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας, έως το τέλος του έτους. Ο κ. Πάουελ έκανε αυτή την ανακοίνωση στην πόλη Ναϊβάσα της Κένυας, μετα΄απο συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρο του Σουδάν, Αλί Οσμάν Τάχα, και τον ηγέτη των ανταρτών, Τζών Γκαράνγκ. Οι δύο ηγέτες συναντώνται στη Ναϊβάσα για να διαπραγματευτούν μία τελική ειρηνευτική συμφωνία που να θέτει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, που διαρκεί εδώ και 20 χρόνια. Ο κ. Πάουελ είπε επίσης οτι, όταν επιτευχθεί η εν λόγω συμφωνία, ο πρόεδρος Μπούς θα καλέσει τις δύο πλευρές στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της. Την Τρίτη, ο κ. Πάουελ είπε οτι οι ΗΠΑ θα μελετήσουν το ενδεχομενο άρσης των κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, εφόσον επιτευχθει η ειρηνευτική συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 October 2003 - 1:18:23 UTC