Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Χαμάς δέχεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών.
  • [02] Η ΔΥΑΕ στέλνει κι άλλους επιθεωρητές της στο Ιράν.
  • [03] Αναβάλλεται η επίσκεψη αμερικανού βουλευτή στη Βόρεια Κορέα.
  • [04] Συνεχίζεται η σύνοδος του G-20 στο Μεξικό.
  • [05] 11 νεκροί απ' τις πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια.
  • [06] Προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό 13 ακόμη ανθρακωρύχων από ορυχείο της νότιας Ρωσίας.
  • [07] 18 δισεκατομμύρια δολλάρια συγκεντρώθηκαν ως τώρα για την ανοικοδόμιση του Ιράκ
  • [08] Ευθύνες στη CIA

  • [01] Η Χαμάς δέχεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών.

    27 Oct 2003, 00:52 UTC

    Η Παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς, δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέια, να συμμετάσχει σε συνομιλίες με θέμα το τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, αλλά το γραφείο του κ. Κουρέια αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της συνάντησης. Πάντως χθες το Ισραήλ προέβη σε αντίποινα για την τελευταία επίθεση της Χαμάς στον Εβραϊκό Οικισμό, Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ανατινάζοντας τρία άδεια πολυώροφα κτήρια που, σύμφωνα με τις Ισραηλινές αρχές, χρησιμοποιήθηκαν για τον προγραμματισμό της επίθεσης. Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αποφάσισαν να ξαναρχίσουν χαμηλού επιπέδου συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουρέια αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες ή να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

    [02] Η ΔΥΑΕ στέλνει κι άλλους επιθεωρητές της στο Ιράν.

    27 Oct 2003, 00:56 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στέλνει στο Ιράν επιθεωρητές για να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς της Τεχεράνης που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση της προς την Διεθνή Υπηρεσία. 5 επιθεωρητές θα προστεθούν σε ομάδα που βρίσκεται ήδη στο Ιράν και επισκέπτεται πυρηνικές εγκαταστάσεις. Στο μεταξύ, η Τεχεράνη αναίρεσε προηγούμενη δήλωση της ότι έχει σταματήσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου, και δήλωσε ότι μελετά τώρα πως να σταματήσει το σχετικό πρόγραμμα.

    [03] Αναβάλλεται η επίσκεψη αμερικανού βουλευτή στη Βόρεια Κορέα.

    27 Oct 2003, 01:03 UTC

    Κέρτ Γουέλντον

    Ο αμερικανός βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κέρτ Γουέλντον, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Βόρεια Κορέα, λόγω της αντίθεσης, όπως τη χαρακτήρισε, του Λευκού Οίκου στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού. Ο κ. Γουέλντον εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι το ταξίδι θα ξαναπρογραμματιστεί σύντομα. Ο κ. Γουέλντον είχε επισκεφτεί την Βόρεια Κορέα και το Μάιο και είχε προτείνει σχέδιο για τερματισμό της αντιπαράθεσης με την Πιονγιάνγκ. Το σχέδιο περιελάμβανε την υπογραφή συνθήκης μη επιθετικότητας, ισχύος ενός χρόνου, καθώς και αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Επίσης η Βόρεια Κορέα είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε στον κ. Γουέλντον να επισκεφτεί το επίμαχο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Γιονγκμπιόν. Η κυβέρνηση Μπούς απορρίπτει την πιθανότητα υπογραφής συνθήκης μη επιθετικότητας με την Πιονγιάνγκ και προτείνει γραπτές εγγυήσεις ασφάλειας.

    [04] Συνεχίζεται η σύνοδος του G-20 στο Μεξικό.

    27 Oct 2003, 01:08 UTC

    Τζόν Σνόου

    Οι υπουργοί οικονομικών και οι πρόεδροι κεντρικών τραπεζών 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών συνεδριάζουν στο Μεξικό με κύριο θέμα την παγκόσμια οικονομία και την μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των συνομιλιών το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό του πολέμου στο Ιράκ. Σε σύντομες δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται έντονα απ τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ ο αμερικανός υπουργός οικονομικών, Τζόν Σνόου, ζήτησε απ τους ομολόγους του να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Οι αξιωματούχοι των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών συζητούν επίσης νομισματικά θέματα, καθώς και τρόπους επανέναρξης των διεθνών εμπορικών συνομιλιών.

    [05] 11 νεκροί απ' τις πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια.

    27 Oct 2003, 01:56 UTC

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέηβις, κήρυξε τέσσερις κομητείες της νότιας Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι πυρκαγιές που μαίνονται στη περιοχή έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 άτομα και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια. Πρόκειται για τις κομητείες Σαν Μπερναντίνο, Βεντούρα, Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο. Οι πυρκαγιές ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει 5.700 στρέμματα δάσους και θαμνωδών εκτάσεων.

    [06] Προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό 13 ακόμη ανθρακωρύχων από ορυχείο της νότιας Ρωσίας.

    27 Oct 2003, 01:58 UTC

    Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό 13 ακόμη ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί από την Πέμπτη σε πλημμυρισμένη στοά του ορυχείου Ζαπάντνια, νότια της Μόσχας. Σωστικά συνεργεία διοχετεύουν φρέσκο αέρα προς τους ανθρακωρύχους που βρίσκονται σε βάθος 800 μέτρων, ενώ σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σταματήσουν την ροή νερού από υπόγεια λίμνη προς τη στοά του ορυχείου. Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατή η χρήση μηχανημάτων και γι αυτό τα συνεργεία σκάβουν με τα χέρια. Έξω απ το ορυχείο οι συγγενείς των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων περιμένουν με αγωνία να ακούσουν νέα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και οι ιερείς της περιοχής πραγματοποιούν δεήσεις.

    [07] 18 δισεκατομμύρια δολλάρια συγκεντρώθηκαν ως τώρα για την ανοικοδόμιση του Ιράκ

    24 Oct 2003, 15:42 UTC

    Κυβερνήσεις και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν μέχρι τώρα συγκεντρώσει περίπου το μισό του ποσού που η Παγκόσμια Τράπεζα είπε οτι θα χρειαστεί για την ανοικοδόμιση του Ιράκ. Η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, και το Κουβέιτ ανήγγειλαν δωρεές δισεκατομμυρίων δολλαρίων σήμερα Παρασκευή, που είναι η τελευταία μέρα της διάσκεψης δωρητών τηςΜαδρίτης. Τα ποσά που υποσχέθηκαν ανεβάζουν το σύνολο των κονδυλίων για το Ιράκ στα 18 δισεκατομμύρια δολλάρια, που είναι το μισό απο τα 36 δισεκατομμύρια δολλάρια που η Παγκόσμια Τράπεζα λέει οτι θα χρειαστούν. Ο υπολογισμός για τα έξοδα ανοικοδόμισης του Ιράκ είναι χωριστός απο το ύψους 20 δισ. δολλαρίων αμερικανικό πακέττο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [08] Ευθύνες στη CIA

    24 Oct 2003, 15:49 UTC

    Ο γερουσιαστής Ρόμπερτσον

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει οτι ειδική επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας ετοιμάζει έκθεση που επικρίνει τις μυστικές πληροφορίες που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για το Ιράκ πρίν από τον πόλεμο. Η εφημερίδα αναφέρει οτι η γερουσιαστική επιτροπή θα επιρρίψει ευθύνες στον διευθυντή της Σι-Αι-Ει Τζώρτζ Τέννετ και άλλους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, επειδή διόγκωσαν την απειλή που παρουσίαζε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. Η εφημερίδα επισημαίνει οτι η επιτροπή έμεινε έκπληκτη απο το πόσες πολλές απο τις πληροφορίες που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπούς για να συγγράψει βασικά έγγραφα με μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ, ήταν τυχαίες, προέρχονταν μόνο απο μία πηγή, ή ήταν αμφιλεγόμενες. Η εφημερίδα αναφέρει δήλωση του προέδρου της επιτροπής, Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Πάτ Ρόμπερτσον, ο οποίος είπε οτι οι μυστικές πληροφορίες για το Ιράκ ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρολογήματα και οτι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς δεν εξυπηρετήθηκαν σωστά απο τις μυστικές υπηρεσίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 October 2003 - 2:18:08 UTC