Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξένοι τρομοκράτες και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν ευθύνονται για τις επιθέσεις στο Ιράκ
  • [02] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει ...
  • [03] Ο Γιασέρ Αραφάτ ζήτησε την παραμονή ...
  • [04] Μαζικές εκκενώσεις περιοχών της ...
  • [05] Μπλέαρ: Θα πραγματοποιηθούν κανονικά ...
  • [06] Παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα ...
  • [07] Για συγκάλυψη της υπόθεσης θανάτου ...
  • [08] Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και ΑΧΕΠΑ τιμούν την Ημέρα του ΟΧΙ
  • [09] Το Ισραήλ απειλεί την λιβανική Χεζμπολλάχ
  • [10] Δολοφονήθηκε Παλαιστίνιος εξτρεμιστής απο ισραηλινούς πράκτορες
  • [11] Ευοίωνες προοπτικές για την αμερικανική ...
  • [12] Μπούς: Όσο περισσότερες οι νίκες ...
  • [13] Σφυγμομέτρηση: Αυξάνεται το ποσοστό ...
  • [14] Πάουελ: Η Συρία θα πρέπει να αποφύγει "φραστικές εντάσεις" με το Ισραήλ.
  • [15] Υπηρεσίες θα προσφέρει το Ισραήλ ...
  • [16] 14 νεκροί και 1.000 κατεστραμμένα σπίτια απ' τις πυρκαγιές στη Καλιφόρνια.
  • [17] Στη γη με το Σογιούζ μετά από 6 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
  • [18] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνεται της σύλληψης Χανταρκόφσκυ.
  • [19] Σνόου: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να εξαρτάται τόσο πολύ απ' την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
  • [20] Ρεκόρ πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.
  • [21] Διάγγελμα Μπούς για το Ραμαζάνι
  • [22] Συνάντηση αξιωματούχων της ΕΕ με τον Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι
  • [23] Ράμσφελντ: Νίκη στο πόλεμο κατά ...

  • [01] Ξένοι τρομοκράτες και υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν ευθύνονται για τις επιθέσεις στο Ιράκ

    29 Oct 2003, 01:06 UTC

    Τουλάχιστον 4 άτομα έχασαν τη ζωή τους απ την τελευταία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα, 100 μέτρα από αστυνομικό τμήμα, και ο πρόεδρος Μπούς επιρρίπτει την ευθύνη για το τελευταίο αυτό κύμα επιθέσεων στο Ιράκ, σε υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν και ξένους τρομοκράτες. Εξάλλου οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι ο αντιδήμαρχος της Βαγδάτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του την Κυριακή το βράδυ. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πέσουν θύματα εκφοβισμού απ τις «απεγνωσμένες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις εναντίον απλών πολιτών.

    [02] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει ...

    29 Oct 2003, 02:03 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Απαντώντας σε άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως η Ελλάδα έχει την θέληση και την ικανότητα να φιλοξενήσει ασφαλείς και επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2004. Και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι προετοιμάζονται εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, στον τομέα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας του 2004. Το άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», επικαλείται έγγραφο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, το οποίο αναφέρει ότι οι Ελληνικές δυνάμεις ασφάλειας δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ τόνισε ότι τέτοιου είδους άρθρα εμφανίζονται σχεδόν κάθε μέρα στις Ελληνικές εφημερίδες και επανέλαβε ότι οι Ελληνικές αρχές πραγματοποιούν δοκιμές των συστημάτων ασφάλειας για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, με στόχο την επίλυση κάθε προβλήματος μέχρι την έναρξη των αγώνων τον Αύγουστο του 2004.

    [03] Ο Γιασέρ Αραφάτ ζήτησε την παραμονή ...

    29 Oct 2003, 01:16 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησε απ τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, να παραμείνει στο αξίωμα του και μετά την λήξη της θητείας του την άλλη εβδομάδα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε χθες ότι ο κ. Κουρέια συμφώνησε να επιλέξει πλήρες υπουργικό συμβούλιο, παρά τις διαφωνίες του με τον κ. Αραφάτ αναφορικά με τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφάλειας. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι αποχώρησε απ την Παλαιστινιακή Αρχή ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, και τόνισε ότι η «παλιά φρουρά», όπως την χαρακτήρισε, Παλαιστίνιων αξιωματούχων δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά στην εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [04] Μαζικές εκκενώσεις περιοχών της ...

    29 Oct 2003, 01:59 UTC

    Στη Καλιφόρνια, αξιωματούχοι διέταξαν τουλάχιστον 20 χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών που τις τελευταίες μέρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα, έχουν κατακάψει 2 εκατομμύρια στρέμματα και έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 1.500 σπίτια. Οι πυρκαγιές έχουν αρχίσει επίσης να επεκτείνονται και στο Μεξικό όπου κόστισαν τη ζωή σε 2 άτομα. Πάντως χθες τέθηκαν υπό έλεγχο ορισμένες εστίες στην κοιλάδα Σίμι, έξω απ το Λος ’ντζελες. Επίσης αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι συνεχίζουν να ψάχνουν για δύο άτομα που ενδέχεται να ευθύνονται για τις πυρκαγιές στην κομητεία Σαν Μπερναντίνο. Αναμένεται πως κατά την σημερινή επίσκεψη του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ’ρνολντ Σβαρτζενέγκερ, θα συζητήσει το θέμα της χορήγησης ομοσπονδιακής βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.

    [05] Μπλέαρ: Θα πραγματοποιηθούν κανονικά ...

    29 Oct 2003, 02:09 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία θα πραγματοποιηθούν κανονικά παρά την αντιπαράθεση μεταξύ φατριών Καθολικών και Προτεσταντών για τον αφοπλισμό. Ανακοινωθέν του γραφείου του κ. Μπλέαρ αναφέρει ότι οι εκλογές της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά και μετά την ολοκλήρωση τους οι εμπλεκόμενες πλευρές θα δουλέψουν εντατικά για την επίλυση των διαφορών τους. Από τη πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι ’χερν, ζήτησε χθες απ τους υποψηφίους να πραγματοποιήσουν εποικοδομητικές προεκλογικές εκστρατείες.

    [06] Παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα ...

    29 Oct 2003, 02:13 UTC

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει τα τραπεζικά επιτόκια στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, με την ελπίδα οτι έτσι θα τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Η Φεντ επανέλαβε χθες ότι θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για αρκετά μεγάλο διάστημα, όπως είπε. Πάντως αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις οικονομικές ζημίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ύφεση, που περιορίζει τις δυνατότητες κέρδους των εταιριών. Όμως η Φέντ πρόσθεσε οτι η ανεργία στις ΗΠΑ σταθεροποιείται ενώ τα έξοδα αγορών αυξάνονται, γεγονός που υποδηλεί ότι η αμερικανική οικονομία διευρύνεται. Εξάλλου σε έκθεση που κυκλοφόρησε χθες αναφέρεται ότι οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο για την σταθερότητα της δουλειάς τους και έτσι είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν αναλώσιμα αγαθά, από οτι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Τέλος ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις «διεύρυνσης και ενδυνάμωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Για συγκάλυψη της υπόθεσης θανάτου ...

    29 Oct 2003, 02:42 UTC

    Ζάρα Καζεμί

    Επιτροπή του Ιρανικού κοινοβουλίου που διερεύνησε την υπόθεση του θανάτου, τον Ιούλιο, της Ιρανο-Καναδής φωτορεπόρτερ, Ζάρα Καζεμί, βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν συγκάλυψη της υπόθεσης απ τις Ιρανικές δικαστικές αρχές, τις οποίες η επιτροπή κατηγορεί για παράνομη σύλληψη της δημοσιογράφου. Η κ. Καζεμί πέθανε από πλήγμα στο κεφάλι δυόμισι εβδομάδες μετά τη σύλληψη της επειδή φωτογράφιζε φυλακές της Τεχεράνης. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, επέκρινε και αυτός τις δικαστικές αρχές και δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν ανακρίσεις των ατόμων που είχαν σχέση με την υπόθεση του θανάτου της Καζεμί. Στο μεταξύ, το Ιράν απέρριψε αίτημα της Ουάσιγκτον να εκδώσει η Τεχεράνη, είτε στις χώρες προέλευσης τους, είτε στις ίδιες τις ΗΠΑ, δεκάδες υπόπτους μέλη της Αλ Κάιντα που κρατούνται στο Ιράν.

    [08] Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και ΑΧΕΠΑ τιμούν την Ημέρα του ΟΧΙ

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    28 Oct 2003, 16:04 UTC

    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η επέτειος της 28η Οκτωβρίου 1940 γιορτάσθηκε με ειδικές δοξολογίες στις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ σχολεία και ομογενειακοί σύλλογοι από άκρου σε άκρο της Αμερικής διοργάνωσαν εκδηλώσεις στις οποίες έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και εκφωνήθηκαν πανηγυρικοί λόγοι που τόνισαν τη σημασία της Ημέρας του ΟΧΙ.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 63 χρόνων από τότε που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταγεί στα επεκτατικά σχέδια του Ιταλού επίδοξου κατακτητή Μουσολίνι, οι οργανώσεις Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και ΑΧΕΠΑ, που εδρεύουν στη Ουάσιγκτον, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες και εξαίρουν την ηρωική εκείνη αντίσταση της Ελλάδας. Η ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου περικλείει επίσης απόσπασμα από σημείωμα που έγραψε ο Αμερικανός τέως Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ στρατηγός Andrew Goodpaster σαν εισαγωγή σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το Ινστιτούτο στην αρχή της νέας χιλιετίας με τίτλο «Ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η σημερινή σημασία της για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Andrew J. Goodpaster

    Γράφει μεταξύ άλλων ο Στρατηγός Goodpaster: «Καθώς τα χρόνια περνούν, γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητο να υπενθυμίσουμε και να καταγράψουμε για τις νέες γενεές πως ο λαός της Ελλάδος, από μόνος του ή και με τη βοήθεια συμμάχων, εξασφάλισε και διατήρησε για μισό και πλέον αιώνα στη χώρα του την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία που απολαμβάνει σήμερα και πως σε μια ιδιαίτερη στιγμή της ιστορίας η Ελλάδα, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα, κάνοντας υπέρτατες θυσίες, και επιδεικνύοντας μεγάλο σθένος και αποφασιστικότητα, διαδραμάτισε ζωτικής σημασίας ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αψηφώντας τις δυνάμεις της τυραννίας και του επιθετικού ’ξονα που είχαν παραταχθεί όχι μόνον εναντίον της αλλά και εναντίον ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία που εμπνέει.»

    Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο άλλοτε Ανώτατος Διοικητής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ επισημαίνει: «Δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονηθεί η γενναία αντίσταση της Ελλάδας στα κράτη του ’ξονα που προέλαυναν στην Ευρώπη. Ύστερα από την επίθεση που διενήργησε εναντίον της ο Μουσολίνι εκείνο τον Οκτώβριο του 1940, σε μια εποχή που η Βρετανία στέκονταν ολομόναχη ενάντια στους εταίρους του ’ξονα, τα στρατεύματα της Ελλάδας υπερασπίσθηκαν τα πάτρια εδάφη τους και όχι μόνο απέτρεψαν την προέλαση των Ιταλών φασιστών αλλά για την ακρίβεια τους έτρεψαν σε φυγή στην Αλβανία πριν το τέλος του χρόνου. Κι όταν ο Χίτλερ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ταπεινωμένους (Ιταλούς) συμμάχους του, επιτέθηκε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, χρησιμοποίησε τεράστιες δυνάμεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα Ελληνικά στρατεύματα και τις Βρετανικές μονάδες που τα υποστήριζαν. Η αργοπορία που προέκυψε από την διάθεση τόσο μεγάλων δυνάμεων (εναντίον της Ελλάδας) θεωρείται ευρύτατα πως ήταν ένας σημαντικός παράγων που έκανε τη ζυγαριά του πολέμου να κλίνει εναντίον μιας αποφασιστικής νίκης του Χίτλερ στη Ρωσία».

    Φραγκλίνος Ρούσβελτ

    Στην δική της ανακοίνωση, η ΑΧΕΠΑ υπενθυμίζει ότι ο αγώνας των Ελλήνων εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών είχε εξετασθεί σε σύνοδο της Οργάνωσης στην οποία είχε συμμετάσχει και ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούσβελτ, στις 25 Απριλίου, 1941. Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, πού ήταν μέλος της ΑΧΕΠΑ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην σύσκεψη εκείνη: «Ο ηρωικός αγώνας του Ελληνικού λαού για την προάσπιση της ελευθερίας του και των εδαφών του από την απειλή της Γερμανίας, ιδιαίτερα μάλιστα ύστερα από την αποφασιστική νίκη του εναντίον της Ιταλικής εισβολής, έχει συγκλονίσει τις καρδιές όλων των Αμερικανών οι οποίοι και εκδηλώνουν αισθήματα συμπάθειας προς τους Έλληνες μαχητές».

    Παράλληλα ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τζακ Γεωργαλάς είπε ότι η Οργάνωσή του τηρεί τη σημερινή επέτειο με διάφορες εκδηλώσεις. Η ΑΧΕΠΑ πρόσθεσε ο κύριος Γεωργαλάς είναι υπερήφανη που μέλη της συμπεριλαμβάνονταν ανάμεσα στους μαχητές που αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τηρούμε τη επέτειο του ΟΧΙ, κατέληξε ο κύριος Γεωργαλάς, σαν ημέρα εορτασμού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του Ελληνικού Πνεύματος.

    [09] Το Ισραήλ απειλεί την λιβανική Χεζμπολλάχ

    28 Oct 2003, 17:00 UTC

    To Iσραήλ απειλεί ότι θα προβεί σε σοβαρά αντίποινα, σε περίπτωση που οι αντάρτες της λιβανικής Χεζμπολλάχ, πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού, σε διαφιλονικούμενη περιοχή των συνόρων. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή εξέδωσε την προειδοποιηση σήμερα, μία μέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων και όλμων εκ μέρους της Χεζμπολλάχ σε περιοχή κατά μήκος των λιβανικών συνόρων. Το Ισραήλ απάντησε με επιθέσεις όλμων εναντίον των περιχώρων αρκετών λιβανικών χωριών. Δεν αναφέρθηκαν θύματα απο καμμία πλευρά.

    [10] Δολοφονήθηκε Παλαιστίνιος εξτρεμιστής απο ισραηλινούς πράκτορες

    28 Oct 2003, 16:57 UTC

    Μυστικοί πράκτορες του Ισραήλ σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή και τραυμάτισαν έναν άλλον, έξω απο προσφυγικό καταυλισμό της Δυτικής Όχθης. Αυτόπτες μάρτυρες και ο ισραηλινός στρατός είπαν οτι ο εξτρεμιστής εκτελέστηκε στην πόλη Τουλκαρέμ σήμερα, και οτι ήταν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά. Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε απο τον Αχμέντ Κουρέια να παραμείνει στο πρωθυπουργικό αξίωμα και να σχηματίσει νέα κυβέρνηση όταν λήξει η θητεία του ως πρωθυπουργού έκτακτης ανάγκης που εκπνέει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι κύριοι Αραφάτ και Κουρέια είχαν διαφωνήσει σχετικά με τον έλεγχο των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας που είναι το κλειδί για την επίτευξη προόδου σε σχέση με τον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    [11] Ευοίωνες προοπτικές για την αμερικανική ...

    28 Oct 2003, 16:54 UTC

    Οι οικονομολόγοι λένε οτι νέες κυβερνητικές εκθέσεις και αρκετές συγχωνεύσεις εταιριών, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αναπτερώνουν τις ελπίδες οτι η βραδυπορούσα αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση οι παραγγελίες για μη αναλώσιμα αγαθά αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά οκτώ δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή υποδηλοί μελλοντική τόνωση της οικονομίας. Η αύξηση των δεικτών του Σεπτεμβρίου ακολουθεί μια μικρή πτώση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η νέα έκθεση δημοσιεύτηκε σήμερα ενώ χθες ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες των επενδυτών και ενισχύοντας τις τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια.

    [12] Μπούς: Όσο περισσότερες οι νίκες ...

    28 Oct 2003, 02:23 UTC

    Μπούς-Μπρέμερ

    Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έξω από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού και τρία αστυνομικά τμήματα στη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι όσο περισσότερες επιτυχίες σημειώνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις, τόσο περισσότερο θα αποτελούν στόχο. Οι επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 200.

    Εξάλλου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε άσχημες τις τελευταίες 24 ώρες για τις συμμαχικές δυνάμεις, που προσπαθούν να ανοικοδομήσουν το Ιράκ. Και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σχετίζονταν με την εορτή του Ραμαζανιού.

    [13] Σφυγμομέτρηση: Αυξάνεται το ποσοστό ...

    28 Oct 2003, 02:58 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της εφημερίδας USA Today και του δικτύου CNN καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί διαφωνούν με τον τρόπο που οι ΗΠΑ χειρίζονται την κατάσταση στο Ιράκ. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση το 50% των ερωτηθέντων δεν συμφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπούς χειρίζεται το θέμα. Πάντως ένα 47% δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο το ποσοστό Αμερικανών που δεν συμφωνούσε με την πολιτική της Ουάσιγκτον στο Ιράκ ήταν μόνο 18%. Επίσης κατά την τελευταία σφυγμομέτρηση το 57% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια μερική ή ολική αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων απ το Ιράκ, ενώ ένα 41% δήλωσε ότι θέλει την διατήρηση ή και επαύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ. Τέλος η δημοτικότητα του ίδιου του προέδρου Μπούς βρίσκεται τώρα στο 53%, ενώ στις αρχές του μήνα κυμαινόταν στο 56%.

    [14] Πάουελ: Η Συρία θα πρέπει να αποφύγει "φραστικές εντάσεις" με το Ισραήλ.

    28 Oct 2003, 03:07 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε απ τη Συρία να αποφύγει επιδείνωση της «φραστικής έντασης», όπως τη χαρακτήρισε, με το Ισραήλ, με το να απειλεί ότι θα επιτεθεί εναντίον Ισραηλινών οικισμών στα Υψώματα του Γκολάν. Ο κ. Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνέντευξη του Σύρου υπουργού εξωτερικών, Φαρούκ Αλ Σάρα, προς τη Βρετανική εφημερίδα, Sunday Telegraph, κατά την οποία δήλωσε ότι η Συρία δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη επίθεση απ το Ισραήλ. Ο κ. Σάρα είπε μάλιστα ότι η Δαμασκός ενδέχεται να προβεί σε αντίποινα επιτιθέμενη εναντίον Εβραϊκών οικισμών στα υψώματα του Γκολάν. Ο κ. Πάουελ ζήτησε απ το Ισραήλ και το Λίβανο να καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους.

    [15] Υπηρεσίες θα προσφέρει το Ισραήλ ...

    28 Oct 2003, 03:01 UTC

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα παράσχει δημόσιες υπηρεσίες και ασφάλεια σε παράνομους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της δυτικής όχθης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα απομακρύνει τους οικισμούς, όπως προβλέπεται απ τον οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην περιοχή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σχολικών λεωφορείων, καθώς και φράκτες ασφαλείας σε οκτώ παράνομους εβραϊκούς οικισμούς. Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσαν πάντως ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει οτι οι οικισμοί είναι νόμιμοι ή μόνιμοι. Ομως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι η απόφαση δείχνει πως το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει την κατοχή του στα Παλαιστινιακά εδάφη. Στο μεταξύ, τα Ηνωμενα Εθνη καταδίκασαν το Ισραήλ για την κατεδάφιση το Σάββατο τριών ημιτελών πολυώροφων κτηρίων στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούσαν αντίποινα για την επίθεση της Παρασκευής εναντίον παραπλήσιου εβραϊκού οικισμού.

    [16] 14 νεκροί και 1.000 κατεστραμμένα σπίτια απ' τις πυρκαγιές στη Καλιφόρνια.

    28 Oct 2003, 03:11 UTC

    Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια δηλώνουν ότι απ τις πυρκαγιές που μαίνονται στις νότιες κομητείες της πολιτείας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα και έχουν καταστραφεί πάνω από χίλια σπίτια. Δήλωσαν επίσης ότι οι πύρινες εστίες απειλούν ακόμη δεκάδες χιλιάδες σπίτια γύρω απ το Λος ’ντζελες. Οι πυροσβέστες αγωνίζονται να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο ενώ συνεχίζονται οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι εξαιρετικά ξηρές καιρικές συνθήκες. Ο πρόεδρος Μπούς κύρηξε τμήματα της Καλιφόρνιας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας τους την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια. Οι αρχές αναζητούν δύο άτομα που ενδέχεται να ξεκίνησαν εσκεμμένα μία απο τις εστίες πυρκαγιάς στην κομητεία του Σάν Μπερναντίνο.

    [17] Στη γη με το Σογιούζ μετά από 6 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    28 Oct 2003, 03:43 UTC

    Απ' την εκτόξευση του Σογιούζ.

    Μετά από 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο αμερικανός αστροναύτης Εντ Λού, και ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Μαλεντσένκο, επέστρεψαν σήμερα στη γη απ τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το Ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα στο Καζακστάν. Μαζί τους επέστρεψε στη γη και ο Ισπανός αστροναύτης, Πέντρο Ντούκε, που είχε μείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μόνο μια εβδομάδα. Το Ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ χρησιμοποιείται προσωρινά για τις μετακινήσεις από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την ακύρωση όλων των πτήσεων των Αμερικανικών Διαστημικών Λεωφορείων λόγω της καταστροφής του Κολούμπια το Φεβρουάριο.

    [18] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνεται της σύλληψης Χανταρκόφσκυ.

    28 Oct 2003, 03:46 UTC

    Μιχαήλ Χανταρκόβσκι

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπεραμύνεται της απόφασης σύλληψης του προέδρου της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της χώρας του, Μιχαήλ Χανταρκόβσκυ, και ζητά από τα μέσα ενημέρωσης και τους επενδυτές να σταματήσουν τις υστερίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι Ρωσικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν το Σάββατο, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου Γιούκος, που κατηγορείται για απάτη και φοροδιαφυγή.

    Η σύλληψη επηρέασε αρνητικά την Ρωσική χρηματαγορά, που σημείωσε πτώση 15 τοις εκατό. Ο κύριος Πουτιν είπε ότι καταλαβαίνει την ανησυχία των Ρώσων επενδυτών, αλλά τόνισε ότι οι εισαγγελικές αρχές ενήργησαν με βάση το νόμο. Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Γιούκος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες παραλογές και πολιτικά υποκινούμενες. Ο κύριος Χανταρκόβσκι υποστηρίζει δύο φιλελεύθερα κόμματα της Ρωσικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

    [19] Σνόου: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να εξαρτάται τόσο πολύ απ' την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

    28 Oct 2003, 03:49 UTC

    Ολοκληρώνοντας διήμερη σύνοδο τους στο Μεξικό, οι υπουργοί οικονομικών και οι πρόεδροι κεντρικών τραπεζών των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών, δήλωσαν ότι έχει αρχίσει να βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία, αλλά υπογράμμισαν παράλληλα ότι η ανάπτυξη αυτή δεν θα πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απ την αμερικανική οικονομία. ’λλα θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός οικονομικών, Τζόν Σνόου, φέρεται να δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται περισσότερο απ ότι θα έπρεπε απ την ανάπτυξη της αμερικανικής αγοράς και να τονίζει ότι η Ασία και η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσουν και τους δικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.

    [20] Ρεκόρ πωλήσεις κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.

    28 Oct 2003, 03:53 UTC

    Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ, γεγονός που, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει επιτάχυνση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Νέα έκθεση του Εθνικού Συνδέσμου Μεσιτών αναφέρει ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών σημείωσαν άνοδο 3 κόμμα 6 τοις εκατό τον περασμένο μήνα. Με το ρυθμό αυτό σχεδόν 7 εκατομμύρια σπίτια θα πουληθούν σε ένα χρόνο.

    Μία άλλη έκθεση δείχνει πάντως ότι επιβραδύνθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο, αλλά συνεχίστηκαν με σταθερό ρυθμό. Και οι δύο εκθέσεις ήταν καλύτερες από ότι αναμενόταν.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν την κύρια αιτία κινητικότητας στο τομέα των πωλήσεων κατοικιών. Επίσης αναμένεται ότι θα παραμείνει αμετάβλητο το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο στις ΗΠΑ.

    [21] Διάγγελμα Μπούς για το Ραμαζάνι

    27 Oct 2003, 16:39 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς, κατά το διάγγελμά του

    Οι μουσουλμάνοι σολόκληρο τον κόσμο εορτάζουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, με καθημερινή νηστεία και προσευχή μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου. Το Ραμαζάνι άρχισε την Κυριακή σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Υεμένη, ενώ αρχίζει απο σήμερα στην Ινδονησία, πού έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, καθώς και σε΄άλλες χώρες. Με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού, ο πρόεδρος Μπούς χαιρέτησε τους ανα τον κόσμο μουσουλμάνους, λέγοντας οτι το Ισλαμ είναι φιλειρηνική θρησκεία που βοήθησε να σμιλευθεί ο χαρακτήρας των ΗΠΑ, ενώ έκανε σημαντικές συνεισφορές στην παγκόσμια κοινότητα. Επ ευκαιρία του ραμαζανιού, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ ήραν τους περιορισμούς κυκλοφορίας κατα τις νυκτερινές ώρες, που ίσχυαν απο την εποχή που ανετράπη ο τέως ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσείν.

    [22] Συνάντηση αξιωματούχων της ΕΕ με τον Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    27 Oct 2003, 16:46 UTC

    Ο κ. ελ Μπαρεντέι

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενημέρωσαν τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, σχετικά με την συμφωνία με το Ιράν την περασμένη εβδομάδα, για την ματαίωση του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου. ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, συνάντησαν τον κ. ελ Μπραρεντέι σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί του έδωσαν λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαν στην Τεχεράνη και την συγκατάθεση του Ιράν να επιτρέψει περισσότερο ενδελεχείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, που έλαβε μέρος στην συνάντηση ως εκπρόσωπος της ΕΕ, είπε οτι τώρα εξαρτάται απο τον κ. ελ Μπαρεντέι να διασφαλίσει οτι το Ιράν θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης λέει οτι μελετά πώς να διακόψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά ακόμα δεν το έχει σταματήσει.

    [23] Ράμσφελντ: Νίκη στο πόλεμο κατά ...

    27 Oct 2003, 00:49 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι κύριος στόχος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνει η αποτροπή δημιουργίας μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ της Κυριακής ο κ. Ράμσφελντ γράφει χαρακτηριστικά ότι νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σημαίνει νίκη στον πόλεμο ιδεών. Και προσθέτει ότι ο πρόεδρος Μπούς χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του κατά της τρομοκρατίας. Στο άρθρο ο αμερικανός υπουργός άμυνας αναφέρεται επίσης και στην επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον κατοικιών αμερικανών στρατιωτών στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 240 αμερικανοί. Ο κ. Ράμσφελντ τονίζει ότι η επίθεση εκείνη είχε δείξει το «σημαντικό αβαντάζ που έχουν οι τρομοκράτες» και υπογραμμίζει την ανάγκη κατά μέτωπο αντιμετώπισης τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 October 2003 - 2:19:09 UTC