Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέτεινε την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Γιάσερ Αραφάτ
  • [02] Σταματά προσωρινά η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων απο ξένο κονσόρτιουμ στη Βόρεια Κορέα
  • [03] Εγκρίθηκε απ' το Κογκρέσο το πακέτο δαπανών για Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • [04] Νέα επεισόδια βίας στο Ιράκ
  • [05] Ψήφισμα στα ΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.
  • [06] Ουάσιγκτον: Θα ενταθούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας αν το Ιράν δεν συνεργαστεί με την ΔΥΑΕ.
  • [07] Μέχρι σήμερα η προθεσμία για τον σχηματισμό νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.
  • [08] Πραγματικότητα το νέο σχέδιο συντάγματος του Αφγανιστάν.
  • [09] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαρόν στη Μόσχα χωρίς καμία δέσμευση από Ρωσικής πλευράς.
  • [10] Ρόμπερτσον: Θα πρέπει να βελτιωθεί η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ.
  • [11] Ράμσφελντ: Εθνική τραγωδία η πτώση του ελικοπτέρου
  • [12] Αμερικανικά στρατεύματα διερευνούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου
  • [13] Αυτοανατινάχθηκε Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας
  • [14] Ο Ταρίκ Αζίζ λέει οτι ο Σαντάμ Χουσείν δεν διέταξε αντεπίθεση όταν άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ
  • [15] Δύο γιοί εξέχοντος κληρικού συνελήφθησαν στο Ιράν
  • [16] Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ
  • [17] Οι γείτονες του Ιράκ καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ιρακινών πολιτών.
  • [18] Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα.
  • [19] Ελ Μπαραντέι: Συνεχίζεται η διερεύνηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

  • [01] Παρέτεινε την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Γιάσερ Αραφάτ

    04 Nov 2003, 16:52 UTC

    O Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ παρέτεινε την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς συνεχίζεται η μάχη ισχύος σχετικά με το ποιός θα χειρίζεται τα θέματα ασφαλείας στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ωρες πρίν την λήξη της διορίας προς τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια να παρουσιάσει την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης προς έγκριση, συνεργάτες του κ. Αραφάτ είπαν οτι παρέτεινε την θητεία της προσωρινής κυβέρνησης. Η δημιουργία νέου υπουργικού συμβουλίου καθυστερεί εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ του κ. Κουρέια και του κ. Αραφάτ σχετικά με την κρίσιμης σημασίας θέση του υπουργού εσωτερικών. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ λένε οτι η ειρηνευτική συμφωνία εξαρτάται απο την δημιουργία μιας σταθερής παλαιστινιακής κυβέρνησης, που να είναι προσηλωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [02] Σταματά προσωρινά η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων απο ξένο κονσόρτιουμ στη Βόρεια Κορέα

    04 Nov 2003, 17:04 UTC

    Πολυεθνικό κονσόρτσιουμ εταιριών που κατασκευάζει δύο πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης στη Βόρεια Κορέα, σχεδιάζει να διακόψει τις εργασίες κατασκευής τους για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα μέλη του κονσόρτσιουμ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος και οι ΗΠΑ, είναι πιθανόν να αποφασίσουν την διακοπή των εργασιών κατά την διάρκεια σημερινής σύσκεψης. Τα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης αποτελούν μέρος συμφωνίας του 1994 για την ηλεκροδότηση της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα την προσήλωση της Πιονγιάνγκ στο πάγωμα του προγράμματός της πυρηνικών όπλων. Σήμερα, η Κίνα ζήτησει και πάλι να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η διεξαγωγή πολυμερών συνομιλιών σε σχέση με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ.

    [03] Εγκρίθηκε απ' το Κογκρέσο το πακέτο δαπανών για Ιράκ και Αφγανιστάν.

    04 Nov 2003, 02:54 UTC

    Μετά από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων εγκρίθηκε τελικά χθες το βράδυ απ την Αμερικανική γερουσία το ζητούμενο απ τον πρόεδρο Μπούς πακέτο δαπανών για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των έργων ανοικοδόμησης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ύψους 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου που ενεκρίθη αποτελεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των νομοσχεδίων που είχαν εγκριθεί αρχικά απ τη Βουλή και τη Γερουσία και δεν περιλαμβάνει τροπολογία που ήθελε να προσθέσει η γερουσία, η οποία προέβλεπε πως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα χορηγούνταν με τη μορφή δανείων. Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έγκριση του νομοσχεδίου. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η υπερκομματική υποστήριξη προς το νομοσχέδιο υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι ενωμένες όσον αφορά στο θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο πακέτο περιλαμβάνονται 65 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Επίσης το νομοσχέδιο που ενεκρίθη θέτει στην κυβέρνηση Μπούς αυστηρές προδιαγραφές για το πως θα πρέπει να ξοδευτούν τα εν λόγω ποσά, και συγκεκριμένες παραμέτρους για την διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών και τη χορήγηση συμβολαίων για έργα ανοικοδόμησης.

    [04] Νέα επεισόδια βίας στο Ιράκ

    04 Nov 2003, 02:27 UTC

    Εξαρση βίας και πάλι στο Ιράκ, μία μέρα μετά τον θάνατο 16 αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν όταν κατερρίφθη το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χθες τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στην Καρμπάλα, όταν βόμβα εξερράγη κοντά σε τέμενος Σιιτών μουσουλμάνων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη. Αργότερα σειρά εκρήξεων δόνησαν τη Βαγδάτη, κοντά στην έδρα της συμμαχικής αρχής, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Πάντως ο πρόεδρος Μπούς δηλωσε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών και πολιτών στο Ιράκ δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην οικοδόμιση μιας ελεύθερης και ειρηνικής κοινωνίας στη χώρα αυτή.

    [05] Ψήφισμα στα ΗΕ για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    04 Nov 2003, 03:13 UTC

    Η γενική συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που υποστήριξαν 189 χώρες, αριθμός ρεκόρ, και το οποίο προβλέπει διεθνή εκεχειρία σε όλους τους πολέμους και συγκρούσεις στο πλανήτη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι λαοί εμπόλεμων περιοχών, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μέχρι τη Λιβερία και το Κονγκό, θα ακούσουν το μήνυμα. Το σχέδιο ψηφίσματος υπεβλήθη από τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος υπενθύμισε στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν πριν 1.500 χρόνια με στόχο την προώθηση της ειρήνης.

    [06] Ουάσιγκτον: Θα ενταθούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας αν το Ιράν δεν συνεργαστεί με την ΔΥΑΕ.

    04 Nov 2003, 03:06 UTC

    Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ενδεχόμενη άρνηση από μέρους του Ιράν να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα εντείνει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι η Τεχεράνη έχει κάτι να κρύψει. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές» δηλώσεις από μέρους του Ιράν ότι δεν θα συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Ο εκπρόσωπος αναφερόταν σε δηλώσεις του ανώτερου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είπε ότι οι «υπερβολικές», όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να αναγκάσουν την Τεχεράνη να διακόψει τη συνεργασία της με την Υπηρεσία. Πάντως άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν.

    [07] Μέχρι σήμερα η προθεσμία για τον σχηματισμό νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    04 Nov 2003, 03:17 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχει δοθεί στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Χθες ο κ. Κουρέια είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Παλαιστίνιος πρόεδρο, Γιασέρ Αραφάτ. Αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την επίλυση των διαφωνιών τους αναφορικά με το αξίωμα του υπουργού εσωτερικών που ελέγχει και τις υπηρεσίες ασφάλειας. Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι συναντήθηκε χθες με τον Παλαιστίνιο υπουργό οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόκειται για την πρώτη ανώτερου επιπέδου συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και πάνω από δύο μήνες.

    [08] Πραγματικότητα το νέο σχέδιο συντάγματος του Αφγανιστάν.

    04 Nov 2003, 03:22 UTC

     

    Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παρουσίασε το από καιρό αναμενόμενο νέο σχέδιο συντάγματος που στοχεύει στην επανένωση των Ισλαμικών και κοσμικών ομάδων της χώρας μετά από δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων. Το σχέδιο χαρακτηρίζει το Αφγανιστάν, Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά παράλληλα εγγυάται ελευθερία έκφρασης για όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Επίσης αναφέρει ότι κανένας νόμος δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες του μουσουλμανισμού και τονίζει ότι του Αφγανιστάν θα ηγείται πρόεδρος εκλεγμένος απ ευθείας απ το λαό και ένας αντιπρόεδρος. Επίσης χθες το δυτικό Αφγανιστάν επισκέφτηκαν οι πρέσβης των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, για να ζητήσουν από τις αντίπαλες φατρίες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Καμπούλ ενόψει των εκλογών του χρόνου στη χώρα.

    [09] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαρόν στη Μόσχα χωρίς καμία δέσμευση από Ρωσικής πλευράς.

    04 Nov 2003, 03:44 UTC

    Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στο Κρεμλίνο χωρίς υποσχέσεις από Ρωσικής πλευράς ότι η Μόσχα θα αποσύρει σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ και το οποίο επικυρώνει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άκουσε προσεκτικά την διαμαρτυρία του κ. Σαρόν αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά δεν προέβη σε καμία υπόσχεση για αλλαγή στάσης. Το Ισραήλ δηλώνει ότι υποστηρίζει κατ αρχήν το σχέδιο, αλλά τονίζει παράλληλα ότι πριν δημιουργηθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να λάβει μέτρα κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    [10] Ρόμπερτσον: Θα πρέπει να βελτιωθεί η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ.

    04 Nov 2003, 03:47 UTC

    &

    O απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι η Βορειο-ατλαντική συμμαχία πρέπει να ξεπεράσει τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της και να βελτιώσει την ετοιμότητά της για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε νέες απειλές. Μιλώντας στο Βερολίνο, ο λόρδος Ρόμπερτσον τόνισε την σημασία του να μπορεί το ΝΑΤΟ να κινητοποιεί και να αναπτύσσει γρήγορα στρατιωτικές του δυνάμεις. Είπε επίσης οτι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, κατέστησαν σαφές οτι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να αναλαμβάνει γρήγορη και αποφασιστική δράση. Την 1η Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γιάπ ντε Χούπ Σέφφερ θα διαδεχθεί τον κ. Ρόμπερτσον ως γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

    [11] Ράμσφελντ: Εθνική τραγωδία η πτώση του ελικοπτέρου

    03 Nov 2003, 16:59 UTC

    Ο κ. Ράμσφελντ

    Η κυβέρνηση Μπους θρηνεί για το θάνατο 16 αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν όταν το μεταγωγικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στη Βαγδάτη. Παράλληλα όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ.

    Σχετικές δηλώσεις σε σχέση με το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο έκανε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης ο υπουργός άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Σε σειρά εμφανίσεων από αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια, ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς οικογένειες των νεκρών στρατιωτών, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εθνική τραγωδία». Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου N-B-C, ο αμερικανός υπουργός άμυνας είπε πως δυστυχώς τραγωδίες αυτού του είδους αποτελούν μέρος οποιουδήποτε πολέμου. Κατά την έκφρασή του: «Σε κάθε σκληρό πόλεμο υπάρχουν τραγικές μέρες όπως η σημερινή. Δεν γίνεται όμως αλλοιώς. Οι απώλειες αποτελούν μέρος οποιουδήποτε δύσκολου και πολύπλοκου πολέμου.»

    Η χθεσινή επίθεση ήταν η αιματηρότερη εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ από το Μάϊο που έληξαν οι κύριες πολεμικές επιχειρήσεις στη χώρα. Σε εμφάνισή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του δικτύου N-B-C «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ», ο κ. Ράμσφελντ ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως ο ανατραπείς ιρακινός ηγέτης Σαντάνμ Χουσείν βρίσκεται ακόμα στο Ιράκ, κατευθύνοντας την αντίσταση εναντίον του συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Να η απάντησή του: "Νομίζω πως είναι ζωντανός. Πιθανόν να βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ και αναμφίβολα έχει τρόπους να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας ίσως αγγελειαφόρους. Όσο για το κατά πόσο είναι ο αρχιτέκτονας ορισμένων σημαντικών δραστηριοτήτων δεν είναι εύκολο να ξέρει κανείς. Μου φαίνεται όμως μάλλον απίθανο.»

    Ο κ. Ράμσφελντ είπε πως στις πρόσφατες επιθέσεις είναι αναμεμειγμένα τρια στοιχεία: εγκληματίες, αλλοδαποί τρομοκράτες και άνθρωποι πιστοί στο Σαντάμ Χουσείν. Ο πρόεδρος Μπους βρισκόταν στο ράντσο του στο Τέξας τη στιγμή της επίθεσης. Σύμβουλοί του δηλώνουν πως πληροφορήθηκε για την κατάρριψη του ελικοπτέρου από μέλη του επιτελείου του, που τον ενημέρωναν συνέχεια για κάθε νέα εξέλιξη.

    Στο μεταξύ, μια νέα δημοσκόπηση, που διενήργησαν η εφημερίδα Ουάσινγκτων Πόουστ και το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο A-B-C, έδειξε ότι η γνώμη του αμερικανικού κοινού σε σχέση με το θέμα του Ιράκ είναι διχασμένη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο πόλεμος στο Ιράκ έχει λάβει κομματικές διαστάσεις, καθώς η πολιτική του αμερικανού προέδρου υποστηρίζεται πολύ περισσότερο από μέλη του ρεπουμπλικανικού του κόμματος απ ό,τι από μέλη του αντιπολιτευόμενου δημοκρατικού

    [12] Αμερικανικά στρατεύματα διερευνούν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

    03 Nov 2003, 17:15 UTC

    Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ διερευνούν τα συντρίμμια του μεταγωγικού ελικοπτέρου που κατερρίφθη χθές, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με την επίθεση απο την οποία σκοτώθηκαν 16 αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 20. Μπουλντόζες και άλλα βαρέα οχήματα εργάζονται στον σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, σε χωράφι κοντά στην πόλη Φαλλούτζα, δυτικα της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, στην πόλη Μπακούμπα, βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα εξερράγη κοντα σε λεωφορείο σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα ιρακινό πολίτη και τραυματίζοντας επτά άλλους. Η βόμβα εξερράγη καθώς περνούσε απο το σημείο εκείνο φάλαγγα που μετέφερε ιρακινούς πολιτοφύλακες.

    [13] Αυτοανατινάχθηκε Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας

    03 Nov 2003, 17:21 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε οτι Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε σήμερα στην δυτική όχθη, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλα θύματα. Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στην παραμεθώριο παλαιστινιακή πόλη Καλκίγια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η έκρηξη σημειώθηκε καθώς ο βομβιστής έτρεχε προς μία ομάδα ισραηλινών στρατιωτών. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Σε διαφορετική εξέλιξη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν που βρίσκεται στη Μόσχα, φέρεται οτι προτίθεται να ζητήσει απο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε στα ΗΕ, το οποίο εγκρίνει το ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, τον επιλεγόμενο ειρηνευτικό χάρτη. Στο ειρηνευτικό αυτό σχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    [14] Ο Ταρίκ Αζίζ λέει οτι ο Σαντάμ Χουσείν δεν διέταξε αντεπίθεση όταν άρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ

    03 Nov 2003, 17:24 UTC

    Ο κ. Αζίζ

    Η εφημεριδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι ο ανατραπείς ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, δεν διέταξε αντεπίθεση εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων όταν άρχισε ο πόλεμος, επειδή ήταν πεπεισμένος οτι θα μπορούσε να αποφύγει ή να επιβιώσει μιάς επίθεσης των χερσαίων δυνάμεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρίκ Αζίζ, είπε στους ανακριτές του οτι γαλλικές και ρωσικές διασυνδέσεις του Σαντάμ τον έπεισαν οτι μπορούσε να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει τον κάτω απο αμερικανική ηγεσία πόλεμο, μέσω ψηφισμάτων στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Ουάσινγκτον Πόστ οτι οι πληροφορίες του κ. Αζίζ δεν έχουν διασταυρωθεί απο άλλες πηγές. Ο κ. Αζίζ ανακρίνεται απο τις αμερικανικές αρχές αφότου παρεδόθη τον Απρίλιο, περίπου δύο εβδομάδες μετά την πτώση του καθεστώτος στο Ιράκ.

    [15] Δύο γιοί εξέχοντος κληρικού συνελήφθησαν στο Ιράν

    03 Nov 2003, 17:32 UTC

    Οι αρχές ασφάλειας του Ιράν συνέλαβαν δύο γιούς του εξέχοντος αντιπολιτευόμενου κληρικού Χοσείν Αλι Μονταζερί, μαζί με δύο συνεργάτες του. Εκπρόσωπος του Αγιατολλάχ Μονταζερί είπε οτι αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν τα παραπάνω άτομα σήμερα το πρωί, αφού προσπάθησαν να ανοίξουν κτίριο που είχε κλείσει η κυβέρνηση. Η οικογένεια είχε αγοράσει το κτίριο στην ιερή πόλη των σιιτών Κόμ, για να επεκτείνει την σχολή που δίδασκε ο κληρικός. Οι αρχές δεν έδωσαν εξηγήσεις γιατί συνέλαβαν τον Αχμάντ και τον Σαήντ Μονταζερι καθώς και τους δύο συνεργάτες του αγιατολλάχ. Νωρίτερα φέτος, ο ηλικίας 80 ετών κληρικός είχε απελευθερωθεί απο 5 χρόνια περιορισμού κατοίκον επειδή είχε εκφραστεί επικριτικά εναντίον του ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι.

    [16] Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ

    03 Nov 2003, 01:18 UTC

    Τα συντρίμμια του αμερικανικού ελικοπτέρου.

    Η κυβέρνηση Μπούς τονίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ, παρά την χθεσινή επίθεση εναντίον Αμερικανικού μεταγωγικού ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 στρατιώτες και να τραυματιστούν 21 άλλοι. Ήταν η αιματηρότερη επίθεση εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες «τραγικές μέρες», όπως τις χαρακτήρισε, στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπούς είναι αποφασισμένος να κερδίσει το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δύο αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Σινούκ, πετούσαν κοντά στη Φαλούζα όταν το ένα απ αυτά επλήγη με τουλάχιστον 2 πυραύλους.

    [17] Οι γείτονες του Ιράκ καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ιρακινών πολιτών.

    03 Nov 2003, 01:27 UTC

    Ολοκληρώθηκε στη Συρία η διήμερη υπουργική σύνοδος των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, με κοινό ανακοινωθέν που καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ιρακινών πολιτών. Οι υπουργοί εξωτερικών της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, της Ιορδανίας καθώς και της Αιγύπτου, δήλωσαν ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν με τη Βαγδάτη και θα ασφαλίσουν τα σύνορα τους έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση εξτρεμιστικών στοιχείων στο Ιράκ. Και εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο που κινείται προς τη δημιουργία νέας αντιπροσωπευτικής Ιρακινής κυβέρνησης. Πάντως ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δεν συμμετείχε στην σύνοδο, λέγοντας ότι δεν του εστάλη επίσημη πρόσκληση.

    [18] Ο Αριέλ Σαρόν στη Μόσχα.

    03 Nov 2003, 01:48 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, βρίσκεται στη Μόσχα όπου σήμερα θα ζητήσει απ το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποσύρει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ που επικυρώνει τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ δηλώνει ότι υποστηρίζει κατ αρχήν το σχέδιο, αλλά ζητά πρώτα την εξουδετέρωση των Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων απ την Παλαιστινιακή Αρχή. Στο μεταξύ, η Χαμάς απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Δήλωσε όμως, στο πρακτορείο Ρώυτερ, ότι είναι διατεθειμένη να περιορίσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, αν το Ισραήλ σταματήσει να επιτίθεται εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων.

    [19] Ελ Μπαραντέι: Συνεχίζεται η διερεύνηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    03 Nov 2003, 01:51 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της εκτίμησης των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν και τόνισε ότι συνεχίζεται η επιβεβαίωση των πληροφοριών που η Τεχεράνη έδωσε τον περασμένο μήνα. Εξάλλου στην Τεχεράνη εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 November 2003 - 2:18:15 UTC