Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ιαπωνία για συνομιλίες ο Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [02] Αξιωματούχοι απο τα Βαλκάνια έχουν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον
  • [03] Ανάμεικτα τα στοιχεία για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας
  • [04] Ξανανοίγει η αμερικανική πρεσβεία στη Ριγιάντ
  • [05] Η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ
  • [06] Ο Νίκος Μπίστης στη Νέα Υόρκη

  • [01] Στην Ιαπωνία για συνομιλίες ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

    14 Nov 2003, 17:22 UTC

    Οι κ.κ. Ράμσφελντ και Καϊζούμι

    O αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ συζήτησε την ανοικοδόμιση του Ιράκ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Ομως δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε οτι απέφυγε να θίξει την χθεσινή απόφαση της Ιαπωνίας να καθυστερήσει την αποστολή στρατευμάτων της στο Ιράκ για να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας. Ο κ. Κοϊζούμι είπε στον κ. Ράμφελντ οτι η Ιαπωνία θα κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αλλά σύμφωνα με ιαπωνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ.Κοϊζούμι ζήτησε μεγαλύτερο ρόλο για τα ΗΕ στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ βρίσκεται στην Ιαπωνία για συνομιλίες σχετικά με το Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, τις πιθανές αλλαγές των αμερικανικών βάσεων και ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, καθω΄ς και άλλα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια. Ο αμερικανός υπουργός θα έχει παρόμοιες συνομιλίες και στη Νότια Κορέα.

    [02] Αξιωματούχοι απο τα Βαλκάνια έχουν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον

    14 Nov 2003, 17:42 UTC

    Ανώτεροι αξιωματούχοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από την Αλβανία την Κροατία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, βρίσκονται στην Ουάσινγκτων για συνομιλίες με αμερικανούς αρμόδιους σχετικά με την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και για να συζητήσουν θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

    Στην περσινή διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, οι τρεις χώρες σχημάτισαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες τη λεγόμενη «Αδριατική Σύμπραξη», για να προωθήσουν την επιδίωξή τους να ενταχθούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Και οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν ήδη μέρος της νατοϊκής «Σύμπραξης για την ειρήνη", ενώ και οι τρεις έχουν συνεισφέρει στρατεύματα στις ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Σε κοινή εμφάνισή τους στο Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής Γούντρω Γουίλσον, εδώ στην Ουάσινγκτων, οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι χώρες τους πρέπει να συμπεριληφθούν στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς και ανέπτυξαν τις προσπάθειες της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΦΥΡΟΜ να ικανοποιήσουν τους προς ένταξην όρους που έχουν θέσει τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κροάτης υφυπουργός εξωτερικών Ιβάν Σιμόνοβιτς είπε πως η χώρα του ελπίζει πως θ αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2004. Είπε επίσης πως ευελπιστεί πως η Κροατία με την αναπτυσσόμενη τώρα οικονομία της, θα μπορέσει να φτάσει το επίπεδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που πιθανόν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 2007.

    Ο εκτελών χρέη υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας Λουάν Χαϊνταράγκα, εξέφρασε υποστήριξη προς μια νέα αμερικανική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σχετικά σύντομα, ίσως το 2005, σε διαπραγματεύσεις για την αυτοδιάθεση του Κοσσυφοπεδίου . Τη διοίκηση της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, το 90% του πληθυσμού του οποίου είναι αλβανόφωνοι, την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αλβανόφωνοι Κοσοβάροι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, ενώ η Σερβία αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο. Τέλος η υπουργός εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μκεδονίας Ίλινκα Μίτρεβα είπε πως η χώρα της σημειώνει πρόοδο ως προς την ενσωμάτωση της αλβανόφωνης μειοψηφία της στις γενικές δομές της χώρας. Ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι υπέρ του διαχωρισμού μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων. Η κ. Μίτρεβα όμως εξέφρασε την αντίθεσή της στην αλλαγή των εθνικών συνόρων σε οποιαδήποτε χώρα της περιοχής.

    Οι εν λόγω αξιωματούχοι είχαν συνάντηση στο Στέητ Ντηπάρτμεντ πρίν απο λίγο με τον αμερικανο υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

    [03] Ανάμεικτα τα στοιχεία για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας

    14 Nov 2003, 22:38 UTC

    Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε αυτό το μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, μετά από τη βελτίωση του ποσοστού ανεργίας και των τιμών των χρεογράφων στο χρηματιστήριο.

    Αλλά στοιχεία, όμως, που δόθηκαν επίσης σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν μία ανάμικτη εικόνα για την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας με τις λιανικές πωλήσεις να έχουν σημειώσει πτώση κατά 3 δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων αυτοκίνητων.

    Κρατική έκθεση αναφέρει ότι ο Οκτώβριος ήταν δεύτερος κατά σειρά μήνας που οι πωλήσεις στην λιανική αγορά σημείωσαν πτώση.

    Μία άλλη έκθεση δείχνει ότι η Αμερικανική οικονομία έκανε ένα μεγάλο άλμα της τάξης του 7 κόμμα 2 τοις εκατό τον Ιούλιο. Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τώρα επιβραδύνεται και κυμαίνεται γύρω στο 4 τοις εκατό.

    [04] Ξανανοίγει η αμερικανική πρεσβεία στη Ριγιάντ

    14 Nov 2003, 17:25 UTC

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία λέει οτι θα ξανανοίξει τις τρεις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές που είχαν κλείσει πριν απο 6 μέρες, μόλις λίγες ώρες πρίν απο τη φονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Ριγιάντ. Η πρεσβεία στην Ριγιάντ, καθώς και τα προξενεία στην Τζέντα και το Νταχράν, πρόκειται να ξανανοίξουν κανονικά για συναλλαγές με το κοινό το Σάββατο. Η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Σαουδική Αραβία παροτρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να επαγρυπνούν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας. Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκινητο το Σάββατο κατέστρεψε μέρος ενός συγκροτήματος κατοικιών στην Ριγιάντ, σκοτώνοντας 17 άτομα και τραυματίζοντας 120.

    [05] Η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    14 Nov 2003, 22:19 UTC

    Στυλιανός Αγγελος Παπαθεμελής

    Tις ΗΠΑ επισκέφθηκε πρόσφατα η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Στυλιανό Αγγελο Παπαθεμελή.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επείσης ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Κατσαρός και ο κύπριος βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής, και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των επαφών τους με πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, και συγκεκριμένα με ορθόδοξους κατά το θρήσκευμα βουλευτές του Ιλινόις και της Νέας Υόρκης.

    Αναφερόμενος στην αντιπροσωπεία ο κ. Παπαθεμελής την χαρακτήρισε ώς μία αμιγώς «πολιτική και βαθύτατα δημοκρατική οργάνωση», που αποτελείται από βουλευτές 25 χωρών, και «με κοινό σημείο αναφοράς και ενότητας την Ορθόδοξη πίστη, την Ορθόδοξη ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία και στάση ζωής. Στόχος των διεθνών δραστηριοτήτων της είναι η προαγωγή της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των σχέσεων των χωρών, που ο καθένας εκπροσωπεί σ΄ αυτήν την οργάνωση, και η τοποθέτησή μας σε μείζονα διεθνή προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεμελής. Οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας ξεκίνησαν πρίν απο 10 χρόνια αρχικά στα ευρωπαϊκά σύνορα, στην πορεία όμως εμφανίστηκε η ανάγκη παγκοσμιοποίησης της. «Η οργάνωσή μας βασίσθηκε κυρίως στην κοινή δράση Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου, η οποία αυτά τα χρόνια φέρει το βάρος της οικονομικής ευθύνης της λειτουργίας της», είπε στην συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαθεμελής

    Ο κύπριος βουλευτής κ. Φυττής αναφέρθηκε στα μέλη της Οργάνωσης που αριθμεί 1500 ορθόδοξους βουλευτές σ όλο τον κόσμο. Ενώ κάποια από τα θέματα που συζητούνται είναι η βιο-ηθική, η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία. Ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την προσεχή γενική συνέλευση στο Κίεβο όπου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2004 και θα εξετασθεί το θέμα «Έθνος, Θρησκεία, Ορθοδοξία: Νέα Ευρωπαϊκά δεδομένα» ενώ θα ακολουθήσει Διεθνές Συμπόσιο, με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Άλλο ένα θέμα που απασχολεί τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας είναι η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε επιγραμματικά στις επαφές του που στέφθηκαν με επιτυχία «Είχαμε συγκεκριμένη αποστολή ήρθαμε ως Διεθνής Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Οργάνωσης της Ορθοδοξίας. Οι συνάδελφοι μου ξεκίνησαν από το Σικάγο και καταλήξαμε όλοι στη Νέα Υόρκη. Είχαμε μια σειρά επικοδομητικών επικοινωνιών με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άνδρες της περιοχής αυτής, νομίζω πως τελικά φεύγουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση γιατί προωθήσαμε τους στόχους μας.» Ο κ Παπαθεμελής αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία του Συνεδρίου που θα οργανωθεί σε συνεργασία με την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή για την σχέση εθνών και θρησκειών. Παράλληλα συζητείται η πιθανή, εντός διετίας, σύγκληση Συμποσίου με τη συμμετοχή Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων βουλευτών απ όλο τον κόσμο.

    [06] Ο Νίκος Μπίστης στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    14 Nov 2003, 22:11 UTC

    N. Μπίστης

    Τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ Νίκος Μπίστης, στα πλαίσια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, ο κ. Μπίστης αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Μεξικό, όπου η Ελλάδα τιμήθηκε για μια καινοτομία της στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει σαν χώρα ουσιαστικά βήματα, τα οποία αρχίζουν να αναγνωρίζονται και στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην νεα αυτή καινοτομία. Πρόκειται για μια νέα τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 1502 μέσω της οποίας είναι δυνατόν σήμερα να εξυπηρετηθεί ο πολίτης αναζητώντας και παραλαμβάνοντας έναντι χαμηλού αντιτίμου, 57 διαφορετικά έγγραφα που τον αφορούν. Κάτι αντίστοιχο που έχει καθιερωθεί και στην Ελλάδα μέσω των ΚΕΠ Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Κάνοντας κάποιον απολογισμό του ταξιδιού του στην Νέα Υόρκη, ο έλληνας Υφυπουργός αναφέρθηκε στον στόχο του να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε και σχετική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Εθνών, να συνδυαστεί με την «γραμμή 1502» και το πρόγραμμα των Κ.Ε.Π., αλλά και για να εξαχθεί προς την Ελλάδα η σχετική τεχνογνωσία Ο κ. Μπίστης είχε συναντήσεις, που αφορούσαν την παρουσίαση του προγράμματος, με τον κ. Guido Bertucci, Διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης και Αναπτυξιακής Διαχείρισης του ΟΗΕ και τον κ. Patricio Civili, βοηθό Γενικό Γραμματέα (αρμόδιο για Συντονισμό Πολιτικής.

    Το δεύτερο, ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχόλησε το ταξίδι του κ. Μπίστη ήταν να εξασφαλίσει με τις επαφές του την συνέχιση της λειτουργίας του Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ στην Αθήνα. Ως γνωστό, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε αποφασίσει να κλείσει όλα τα γραφεία στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο Ελληνας υφυπουργός, συναντήθηκε με τον κ. Shasi Tharoor, Βοηθό Γενικό Γραμματέα για τις Επικοινωνίες και την Ενημέρωση, και βρέθηκε λύση-φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές: Έτσι, το γραφείο του ΟΗΕ στην Αθήνα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου της Θεσσαλονίκης, διατηρώντας ανέπαφο μεταξύ άλλων και το προσωπικό του.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπίστης αναφέρθηκε και στις επαφές του με Ομογενειακούς παράγοντες καθώς και με την Γερουσιαστή κ. Χίλαρυ Κλίντον και την βουλευτή Κάρολυν Μαλονυ. Στην διάρκεια της συζήτησης με την κ. Κλίντον αναφέρθηκαν στις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. ενώ ανανεώθηκε και η πρόσκληση που της είχε επιδοθεί από την Δήμαρχο Αθηναίων, εκ μέρους του Αθήνα-2004, κατά το πρόσφατο ταξίδι της στη Ν.Υ.

    Τέλος, αναφερόμενος στα οφέλη των επαφών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μπίστης επισήμανε την εξαγωγή τεχνογνωσίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το κέρδος για την Ελλάδα είναι κέρδος πολιτικό, ηθικό, κέρδος για τα Βαλκάνια, γιατί όσο καλύτερη είναι η δημόσια διοίκηση και βελτιώνεται η ζωή στις βαλκανικές χώρες, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε και εμείς ως χώρα, καθώς το μεταναστευτικό κύμα μειώνεται ,και μ αυτήν την έννοια είναι μία επένδυση πολλαπλά ωφέλιμη για εμάς».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 2:18:08 UTC