Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aμερικανική επιχείρηση στο βόρειο ...
  • [02] Η Μόσχα δεν θα επικυρώσει το Πρωτόκολλο ...
  • [03] Ενδέχεται να αναβληθεί ο επόμενος ...
  • [04] OHE: Οι περισσότεροι πρόσφυγες ...
  • [05] Αναστέλλεται η εφαρμογή προγράμματος της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ
  • [06] Προβλήματα στη Ντίσνεϊ
  • [07] Επαφές με Αλ Κάιντα είχαν οι ύποπτοι ...
  • [08] Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ...
  • [09] Το 90% των Ιρακινών θέλουν δημοκρατική ...
  • [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Συρία θα πρέπει να αντιταχθεί στους πολέμιους της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
  • [11] Υπεγράφη η «Συμφωνία της Γενεύης» ...
  • [12] Ν. Ραμσφελντ: το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει ...
  • [13] ’ρση των δασμών στο χάλυβα εξετάζει ...
  • [14] Ανακάμπτει και ο βιομηχανικός τομέας στις ΗΠΑ
  • [15] Αυτοσυγκράτηση ζητά η Ουάσιγκτον από Κίνα και Ταϊβάν.
  • [16] Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS
  • [17] Παλαιστίνιοι ένοπλοι νεκροί απο πυρά ισραηλινών
  • [18] Η Διεθνής Αμνηστεία εγείρει ερωτηματικά
  • [19] Επαφές Μπέρνς με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

  • [01] Aμερικανική επιχείρηση στο βόρειο ...

    02 Dec 2003, 21:00 UTC

    Η κατοικία του Αλ Ντουρί που βομβαρδίστηκε

    Ευρείας κλίμακας επιχείρηση πραγματοποίησαν χθες οι Αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο Κιρκούκ. Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στόχος της επιχείρησης ήταν ο πρώην σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιτζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντουρί. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συνελήφθη ο προσωπικός γραμματέας του Αλ Ντουρί, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν πληροφορίες ότι συνελήφθη και ο ίδιος ο Αλ Ντουρί. Εξάλλου και πάλι στο Ιράκ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από έκρηξη βόμβας κοντά στη Σαμάρα. Στο μεταξύ, μετά τις κηδείες των 7 στελεχών των Ισπανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, τόνισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του θα παραμείνουν στο Ιράκ.

    [02] Η Μόσχα δεν θα επικυρώσει το Πρωτόκολλο ...

    03 Dec 2003, 01:54 UTC

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι πως η χώρα του δεν θα επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κυότο στην παρούσα μορφή τους του, γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Επικύρωση του Πρωτοκόλλου απ τη Μόσχα είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη περιορισμού του παγκόσμιου φαινομένου του θερμοκηπίου. Εξάλλου, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος, Μάργκω Γουώλστρομ, δήλωσε χθες ότι 13 απ τις 15 χώρες της ενωμένης Ευρώπης δεν θα έχουν συμμορφωθεί με τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κυότο για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων μέχρι το 2010, όπως καθορίζεται απ την συνθήκη.

    [03] Ενδέχεται να αναβληθεί ο επόμενος ...

    03 Dec 2003, 02:16 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδέχεται να αναβληθεί για του χρόνου ο νέος γύρος εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τώρα αμερικανούς αξιωματούχους που δεν θέλουν να κατονομαστούν να δηλώνουν ότι οι προετοιμασίες για τις συνομιλίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε ομιλία του χθες εδώ στην Ουάσιγκτον, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Μπόλτον, αναφέρθηκε στην κρίση για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για τις συνομιλίες. Διπλωμάτες απ την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα εδώ στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τελευταίες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

    [04] OHE: Οι περισσότεροι πρόσφυγες ...

    03 Dec 2003, 03:43 UTC

    Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες, ιδιαίτερα Τσετσένοι, και όχι Ιρακινοί αποτελούν αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη πληθυσμική ομάδα που ζητά πολιτικό άσυλο. Νέα έκθεση της υπηρεσίας προσφύγων των ΗΕ αναφέρει ότι 11 χιλιάδες Ρώσοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε τρίτες χώρες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός Ιρακινών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο μειώθηκε κατακόρυφα, από 11 χιλιάδες που ήταν τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, έφτασε τους 4.100 στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

    [05] Αναστέλλεται η εφαρμογή προγράμματος της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

    02 Dec 2003, 21:43 UTC

    Αρμόδιοι της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών δηλώνουν πως αναστέλλεται η εφαρμογή ενός επίμαχου προγράμματος που απαιτεί οι νεαροί που προέρχονται από 25 χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής να παρουσιάζονται κάθε χρόνο στα γραφεία της Υπηρεσίας και να δηλώνουν την παρουσία τους.

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα αντικαταστήσει την τακτική αυτή με ένα ευρύτερο σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί την άφιξη και αναχώρηση των περισσότερων ανθρώπων που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βάσει του νέου προγράμματος εκατομμύρια άτομα που έρχονται κάθε χρόνο στην Αμερική για τουρισμό, για δουλειές, ή με φοιτητική βίζα θα φωτογραφούνται και θα δακτυλοσκοπούνται. Επικριτές του νέου μέτρου δηλώνουν πως πιθανόν θα αποθαρρύνει περαιτέρω τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή για δουλειές . Οι επισκέπτες αυτού του είδους έχουν μειωθεί πολύ από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, που διενεργήθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου.

    [06] Προβλήματα στη Ντίσνεϊ

    02 Dec 2003, 21:49 UTC

    Δύο πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Ντίσνεϊ άρχισαν δημόσια εκστρατεία για την απομάκρυνση του επικεφαλής της εταιρείας Μάϊκλ ’ϊσνερ. Ο Ρόϋ Ντίσνεϊ, ανιψιός του ιδρυτή της εταιρείας Γουώλτ Ντίσνεϊ και ο επενδυτικός σύμβουλός του Στάνλεϋ Γκόλντ, παραιτήθηκαν πρόσφατα από το διοικητικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας ότι ο Μάϊκλ ’ϊσνερ επιδεικνύει απληστία και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μετόχων. Οι κύριοι Ντίσνεϊ και Γκόλντ δηλώνουν πως θα συναντηθούν με τους μετόχους της εταιρείας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους για μια νέα διεύθυνση.

    Όμως τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέδωσαν ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των κυρίων Ντίσνεϋ και Γκόλντ «επιζήμιες.»

    [07] Επαφές με Αλ Κάιντα είχαν οι ύποπτοι ...

    02 Dec 2003, 21:04 UTC

    Αιμάν αλ Ζαουαχίρι

    Τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης λενε ότι οι 2 κύριοι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα , είχαν συχνές συναντήσεις με τον ανώτερο σύμβουλο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αιμάν αλ Ζαουαχίρι.

    Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι ένας από τους συλληφθέντες είπε στην αστυνομία ότι καταγγελλόμενοι ως οι εγκέφαλοι των επιθέσεων, Χαμπιμπ Ακτάς και Αζάντ Εκιντσί, συναντιόντουσαν με τον ανώτερο ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αιμάν αλ Ζαουαχίρι, τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο πληροφοριοδότη οι 2 άντρες χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες όταν ταξίδευαν για να συναντηθούν με τον αλ Ζαουαχίρι. Η Χουριέτ αναφέρει ότι οι 2 άντρες έπαιρναν οδηγίες από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, αλλά δεν είπαν τί ακριβώς ήταν οι οδηγίες αυτές. Ανάλογα δημοσιεύματα είχαν και άλλες Τουρκικές εφημερίδες.

    [08] Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ...

    02 Dec 2003, 21:40 UTC

    Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η βρετανική αστυνομία συνέλαβε 14 ύποπτους σε αντιτρομοκρατικές εφόδους. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν σήμερα στο Καίμπριτζ, το Λονδίνο και έξω από το Μπέρμινγκχαμ στα πλαίσια αντιτρομοκρατικού νόμου, που προβλέπει τη σύλληψη υπόπτων για ανάμειξη, προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

    Η Βρετανία για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας λόγω των νέων απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ προέτρεψε τους Βρετανούς σήμερα να μην αναστατώνονται αλλά και να μην εφησυχάσουν. Την περασμένη εβδομάδα οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν στο Γκλόστερ ένα άνδρα, ύποπτο για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [09] Το 90% των Ιρακινών θέλουν δημοκρατική ...

    02 Dec 2003, 00:52 UTC

    Βρετανική εταιρεία ερευνών, η Oxford Research International, έδωσε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 90% των Ιρακινών πιστεύουν ότι η χώρα τους χρειάζεται δημοκρατική κυβέρνηση και το 70% θέλει έναν ισχυρό ηγέτη.

    Η σφυγμομέτρηση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των ιρακινών πιστεύει πως ένα δημοκρατικό πολίτευμα έχει προβλήματα, αλλά αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διακυβέρνησης.

    Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι Ιρακινοί δεν εμπιστεύονται τις Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις στη χώρα τους και επίσης διακατέχονται από ανάμεικτα συναισθήματα. Οι μισοί περίπου πιστεύουν ότι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από τη εξουσία ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη χώρα τους φέτος, ενώ το χειρότερο ήταν ο πόλεμος που έριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν από τη εξουσία.

    Η σφυγμομέτρηση έδειξε τέλος ότι δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς μία θρησκευτική κυβέρνηση στο Ιράκ. Μόνο το 12 % των Ιρακινών θέλουν κυβέρνηση με θρησκευτικό ηγέτη και κάτω από το 1% των Ιρακινών επιθυμούν ένα Μουσουλμανικό καθεστώς στη Βαγδάτη.

    [10] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Συρία θα πρέπει να αντιταχθεί στους πολέμιους της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    02 Dec 2003, 03:05 UTC

    Μπασάρ Αλ Ασσάντ

    Απαντώντας στα σχόλια του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, σε συνέντευξη του χθες στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να διακόψει τις δραστηριότητες στο έδαφος της οργανώσεων που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στην συνέντευξη του ο κ. Ασσάντ ζήτησε απ τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της χώρας του και του Ισραήλ. Πάντως ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε παράλληλα ότι η Δαμασκός συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα. Και ο κ. Ασσάντ στην συνέντευξη του προς τους Τάιμς της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει προσφέρει εκτενή βοήθεια στην Ουάσιγκτον σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

    [11] Υπεγράφη η «Συμφωνία της Γενεύης» ...

    02 Dec 2003, 01:24 UTC

    Γιόσι Μπεϊλίν και Γιασσέρ Αμπέντ Ράμπο

    Οι ΗΠΑ αντέδρασαν θετικά στην υπογραφή του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή χθες στη Γενεύη, αλλά δηλώνουν ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο του λεγόμενου «οδικού χάρτη». Το Στεητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο βήμα» την πρωτοβουλία, της οποίας ηγήθηκε ο πρώην υπουργός του Ισραήλ, Γιόσι Μπεϊλίν και ο πρώην Παλαιστίνιος Υπουργός, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο. Αλλά τόνισε ότι τα δυσεπίλυτα θέματα στη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, μπορούν να διευθετηθούν μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ κυβερνήσεων.

    Το σχέδιο που αποκαλείται «Συμφωνία της Γενεύης» προβλέπει την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και τον από κοινού έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Σε κοινό ανακοινωθέν 58 πρώην ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς τη Συμφωνία της Γενεύης.

    [12] Ν. Ραμσφελντ: το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει ...

    02 Dec 2003, 01:15 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν. Κατά την σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι ο γ.γ. της συμμαχίας, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, θα μπορέσει να πείσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν τις απαραίτητες δυνάμεις για την υλοποίηση των στόχων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

    Από τη πλευρά του ο κ. Ρόμπερτσον ζήτησε απ τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την παρουσία τους στο Αφγανιστάν. Επίσης οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν χθες να περιορίσουν κατά 5 χιλιάδες, μέχρι το Μάρτιο, τις ειρηνευτικές δυνάμεις που η συμμαχία διατηρεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    [13] ’ρση των δασμών στο χάλυβα εξετάζει ...

    02 Dec 2003, 01:20 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν πολύ σύντομα την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα, ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Οι πληροφορίες λένε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναμένουν ότι ο πρόεδρος Μπους θα άρει τους επίμαχους δασμούς εντός της εβδομάδας, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί. Οι δασμοί είχαν επιβληθεί πέρυσι ως μέτρο προστασίας της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα που αντιμετώπιζε προβλήματα, από τον ανταγωνισμό, ώστε η βιομηχανία να μπορέσει να αναδιοργανωθεί και να καταστεί ανταγωνιστική και πάλι. Όμως, πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απεφάνθη ότι οι αμερικανικοί δασμοί παρέβαιναν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην επιβολή δασμών ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμα και από τις 15 Δεκεμβρίου.

    [14] Ανακάμπτει και ο βιομηχανικός τομέας στις ΗΠΑ

    02 Dec 2003, 01:07 UTC

    Μετά τις χθεσινές ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εκθέσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο βιομηχανικός τομέας «ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς».

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών και οι βιομηχανίες έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους, μετά τις περικοπές εκατομμυρίων εργασιακών θέσεων τα τελευταία χρόνια.

    Επίσης νέα στοιχεία δείχνουν ότι σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν τον Οκτώβριο οι δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα, μιας και τα χαμηλά επιτόκια προκάλεσαν έντονη οικοδομική δραστηριότητα και ζήτηση νέων κατοικιών.

    [15] Αυτοσυγκράτηση ζητά η Ουάσιγκτον από Κίνα και Ταϊβάν.

    02 Dec 2003, 03:54 UTC

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ζήτησε απ την Ταϊβάν να μην πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της απ την Κίνα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια είτε της Κίνας είτε της Ταϊβάν για αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης. Και ζήτησε απ τις δύο πλευρές να αποφύγουν δηλώσεις ή ενέργειες που θα προκαλούσαν κλιμάκωση της έντασης στη περιοχή και θα δυσχέραιναν την συνέχιση του διαλόγου.

    [16] Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

    01 Dec 2003, 20:02 UTC

    Τα Ηνωμένα Έθνη υποσχέθηκαν φτηνότερα φάρμακα και ευκολότερες θεραπευτικές αγωγές για το Εηντς στα πλαίσια διεθνούς εκστρατείας, που αποσκοπεί στο να διανεμηθούν τα κύρια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια σε τρία εκατομμύρια ασθενείς στις φτωχότερες χώρες του κόσμου μέχρι το 2005. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εηντς ανακοίνωσαν, το σχέδιο στο Ναϊρόμπι σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Εηντς.

    Στα πλαίσια της στρατηγικής του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενέκρινε φάρμακα για το εηντς που είναι φτηνότερα και πιο εύκολα να χορηγηθούν σε ασθενείς. Τα νέα φάρμακα συνδυάζουν 3 στοιχεία σε ένα χαπάκι, και χορηγούνται 2 φορές την ημέρα.

    Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι κάπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι μολυσμένοι από τον ιό του Εηντς. Φέτος και μόνο από τη φοβερή ασθένεια πέθαναν τρία εκατομμύρια άτομα.

    [17] Παλαιστίνιοι ένοπλοι νεκροί απο πυρά ισραηλινών

    01 Dec 2003, 19:51 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις παλαιστίνιους ένοπλους και ένα εννιάχρονο αγόρι στη διάρκεια ολονύκτιων εφόδων στη Δυτική Όχθη, για τον εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστών. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι παλαιστίνιοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ σήμερα, καθώς ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, άρχιζαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι στη Ραμάλα. Παλαιστίνιοι δηλώνουν πως το εννιάχρονο αγόρι σκοτώθηκε, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ανθρώπων που πετούσαν πέτρες.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί εργάτες άρχισαν να βάζουν τα θεμέλια των σπιτιών μιας νέας εβραϊκής γειτονιάς στη ανατολική Ιερουσαλήμ. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη ΦτΑ, ότι τα σχέδια για τη δημιουργία 500 νέων κατοικιών και επιχειρήσεων μπορεί να θεωρηθούν «εποικιστική δραστηριότητα», όπως την χαρακτήρισε, που παραβιάζει τον οδικό χάρτη για τη επικράτηση ειρήνης στη περιοχή.

    [18] Η Διεθνής Αμνηστεία εγείρει ερωτηματικά

    01 Dec 2003, 19:57 UTC

    Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία επέκρινε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, επειδή δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον θάνατο δύο Αφγανών κρατουμένων πέρυσι. Σέ έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, η Διεθνής Αμνηστεία υποστηρίζει οτι ο αμερικανικός στρατός χαρακτήρισε τους θανάτους αυτούς ως δολοφονίες, αλλά δεν έδωσε επεξηγήσεις. Η Διεθνής Αμνηστεία υποστηρίζει επίσης οτι κρατούμενοι στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ βόρεια της Καμπούλ, υπέστησαν κακομεταχείρηση. Αξιωματούχοι του αμερικανικου στρατού αρνούνται τις κατηγορίες, λέγοντας οτι οι κρατούμενοι τυχαίνουν μεταχείρησης σύμφωνης με τους διεθνείς κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βάση χρησιμοποιείται και σαν φυλακή για άτομα που θεωρούνται ύποπτα ως μέλη της Αλ Καίντα και των Ταλιμπάν, που και οι δύο διεξάγουν επιθέσεις κατά των δυνάμεων του συνασπισμού.

    [19] Επαφές Μπέρνς με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    01 Dec 2003, 02:09 UTC

    Γουίλλιαμ Μπέρνς

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Γουίλλιαμ Μπέρνς, ζήτησε απ την Ισραηλινή κυβέρνηση να διαλύσει παράνομους Εβραϊκούς οικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο κ. Μπέρνς θα συναντιόταν χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, στα πλαίσια των προσπαθειών του για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα συναντήθηκε επίσης και με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ. Επίσης το Σάββατο ο κ. Μπέρνς είχε συνομιλίες στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια και του ζήτησε να κάνει ότι μπορεί για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 December 2003 - 2:18:18 UTC