Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων του Αριέλ Σαρόν.
  • [02] Μπούς: Στόχος των ΗΠΑ δεν είναι το πάγωμα, αλλά η διάλυση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.
  • [03] Κόνι Μουρτουπάλα : «Η Ελλάδα, υπάρχει, συνεχίζει, δημιουργεί.»
  • [04] Ράμσφελντ: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.
  • [05] Αντιτίθενται οι ΗΠΑ στη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν
  • [06] Στο Αφγανιστάν επικεντρώνεται το ΝΑΤΟ και όχι στο Ιράκ
  • [07] Υπέρ του Χάουαρντ Ντήν τέθηκε ο Αλ Γκόρ
  • [08] Βορειο-κορεατική προσφορά για την επίλυση της κρίσης
  • [09] Αννάν: Κινδυνεύει η διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν
  • [10] ΟΗΕ: Συνεχίζεται η επισιτιστική κρίση στη Βόρεια Κορέα.

  • [01] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων του Αριέλ Σαρόν.

    10 Dec 2003, 03:15 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    O Iσραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι ενδέχεται να απομακρύνει ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς απ τη δυτική όχθη, στα πλαίσια των μονομερών μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνησή του σε σχέση με την διαμάχη με τους Παλαιστινίους, όπως είπε. Ο κ. Σαρόν δήλωσε στις επιτροπές άμυνας και διεθνών σχέσεων του Ισραηλινού κοινοβουλίου ότι η απομάκρυνση των Εβραϊκών οικισμών ενδέχεται να βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας στο Ισραήλ, αλλά δεν ανέφερε ποιοί οικισμοί ή πότε θα καταργηθούν. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις αυτές του κ. Σαρόν, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης Μπούς ότι αν θέλει να βοηθήσει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, το Ισραήλ θα πρέπει να παγώσει την εποικιστική του δραστηριότητα και να απομακρύνει όλους τους παράνομους οικισμούς.

    [02] Μπούς: Στόχος των ΗΠΑ δεν είναι το πάγωμα, αλλά η διάλυση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

    10 Dec 2003, 03:19 UTC

    Γουέν Ζιαμπάο-Τζώρτζ Μπούς

    Οι ΗΠΑ απέρριψαν προσφορά της Βόρειας Κορέας να παγώσει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων με αντάλλαγμα την χορήγηση βοήθειας και άλλες υποχωρήσεις από αμερικανικής πλευράς. Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι στόχος της Ουάσιγκτον δεν είναι το πάγωμα, αλλά η διάλυση, με επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο, του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Πιονγιάνγκ. Το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες για την διενέργεια και δεύτερου γύρου εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και δήλωσε χθες ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για νέες συνομιλίες.

    [03] Κόνι Μουρτουπάλα : «Η Ελλάδα, υπάρχει, συνεχίζει, δημιουργεί.»

    Μαρία Σπυροδωνάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    09 Dec 2003, 22:23 UTC

    Κόνι Μουρτουπάλα

    Οι Ελληνικές πολιτιστικές οργανώσεις που διοργανώνονται από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και παρουσιάζονται στους ομογενείς αλλά και στο αμερικανικό κοινό έχουν τη σφραγίδα της. Η υπενθύμιση και η ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού αλλά και η προβολή του σύγχρονου Ευρωπαϊκού προφίλ της Ελλάδας στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών σηματοδοτούν την καθημερινότητά της

    Η Κόνι Μουρτουπάλα, η οποία εκτελεί χρέη μορφωτικού ακολούθου στη Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, μιλά για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται και που είναι αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. «Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε μια έκθεση που παρουσιάζει το Υπουργείο Τύπου σε συνεργασία με το μουσείο Βορρέ. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Kennedy Center. Αμέσως μετά προγραμματίζουμε να συνεργαστούμε με οργανισμούς, όπως το National Geographic, το Smithsosian, για διάφορες διαλέξεις και άλλα προγράμματα που θα έχουν σχέση με την Ολυμπιάδα.»

    Πόσο εφικτό είναι όμως να κατανοήσει η αμερικανική κοινωνία της ελληνική κουλτούρα και το πολιτιστικό προφίλ της Ελλάδας;«Αυτό που μας οδηγεί,» είπε η κυρία Μουρτουπάλα, «είναι ότι θέλουμε να παρουσιάσουμε στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα υπάρχει, συνεχίζει, δημιουργεί.»

    Για την σωστή παρουσίαση των ελληνικών παραστάσεων απαιτείται τέλειος συγχρονισμός και επαγγελματική υπευθυνότητα αλλά και χρήματα, τα οποία της περισσότερες φορές είναι δυσεύρετα όπως σημειώνει η κυρία Μουρτουπάλα. «Το δύσκολο πάντα είναι να βρεθούν τα χρήματα. Μια ακόμα δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι για να οργανώσει κανείς εκδηλώσεις στην Αμερική χρειάζεται ένας προγραμματισμός που ξεκινά χρόνια πριν. Το Υπουργείο Τύπου έχει χρηματοδοτήσει αρκετές από τις εκδηλώσεις, που έχουμε διοργανώσει όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα σημαντικό μέρος χρημάτων, όμως, έχει έρθει και από την ομογένεια. Ο στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε μη Έλληνες για να γνωρίσουν την Ελλάδα. Θέλουμε να παρουσιάσουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας σε ανθρώπους που δεν το ξέρουν, θέλουμε να τους κάνουμε φίλους και θέλουμε επίσης να επικρατήσει μια θετική εικόνα της χώρας μας σ αυτούς. Οι αντιδράσεις όλων είναι πάρα πολύ θετικές από τις παραστάσεις που παρουσιάζουμε. Κάποιες φορές, ξαφνιάζονται όταν βλέπουν έναν σύγχρονο καλλιτέχνη, για αυτό πάντα εμείς που προγραμματίζουμε τις παραστάσεις, έχουμε στο νου μας να παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν γίνεται νέους καλλιτέχνες αλλά και σύγχρονα έργα. Θέλουμε οι παραστάσεις μας να ξεπερνάνε τα πολιτιστικά «σύνορα» και να αρέσουν και σε μη Έλληνες.»

    Υπήρξαν φορές που Έλληνες καλλιτέχνες δέχτηκαν ψόγο και από ομογενείς και από Αμερικανούς είτε για τη δουλειά τους, είτε για τις απόψεις τους. Το γεγονός αυτό σχολιάζεται από την κυρία Μουρτουπάλα. «Πιστεύω στη δημοκρατία και πιστεύω ότι ο καθένας μας πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφραστεί και βέβαια και ο καθένας από μας να αναλαμβάνει τις ευθύνες για οτιδήποτε λεει και θα υποστεί τις συνέπειες καλώς ή κακώς. Οι ομογενείς έφυγαν από την Ελλάδα σε δύσκολες εποχές και η Αμερική τους άνοιξε τις πόρτες. Βέβαια τίποτα δεν τους χαρίστηκε. Οι ομογενείς δούλεψαν σκληρά. Στην Αμερική έχτισαν τα σπίτια τους, μεγάλωσαν τα παιδιά τους, έφτιαξαν τη ζωή τους. Η αντίδρασή τους λοιπόν είναι φυσιολογική ως ένα βαθμό. Την ίδια ακριβώς αντίδραση θα είχαν αν άκουγαν κάποιον να μιλά έτσι και για την Ελλάδα. Για τους ομογενείς η Αμερική και η Ελλάδα είναι τα δύο σπίτια τους.»

    Οι Ελληνικές παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ουάσιγκτον είναι δεκάδες για τις περισσότερες η κυρία Μουρτουπάλα ένιωσε πραγματικά υπερήφανη. «Αυτή που με συγκίνησε περισσότερο όπως και πολύ κόσμο, ήταν η παρουσία, της Έλλης Πασπαλά. Πραγματικά ένιωθα υπερήφανη με τη έννοια ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να νιώθουμε ότι υστερούμε σ αυτούς τους τομείς.»

    Η τέχνη κατά γενική ομολογία καταργεί τα σύνορα, παραμένει αμέτοχη σε πολιτικές ίντριγκες, απομακρύνεται από οικονομικές κόντρες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν παύει όμως να αμφισβητεί, να υποψιάζεται, να συγκρούεται αλλά κυρίως να προτείνει, και η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον προτείνει με πάθος τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας.

    [04] Ράμσφελντ: Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

    10 Dec 2003, 04:07 UTC

    Ντ. Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους 9 παιδιών το περασμένο Σάββατο μετά από βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε όμως ότι τέτοιες επιθέσεις εναντίον ηγετικών στελεχών θυλάκων των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα θα συνεχιστούν. Από τη πλευρά του ο στρατηγός Μάιερς δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το αν τελικά σκοτώθηκε ο Μουλά Γουαζίρ, που ήταν ο στόχος της επίθεσης του Σαββάτου στο Αφγανιστάν.

    [05] Αντιτίθενται οι ΗΠΑ στη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν

    09 Dec 2003, 20:49 UTC

    Τ. Μπους και Γουέν Ζαμπάο

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε oποιαδήποτε απόπειρα της Ταϊβάν να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο κύριος Μπους έκανε τη δήλωση αυτή κατά την διάρκεια από κοινού συνέντευξης τύπου, σήμερα, με το Κινέζο Πρωθυπουργό Γουέν Ζαμπάο, μετά από τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο. Η Ταϊβάν αυτοκυβερνάται από το 1949, αλλά η Κίνα την θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Ο κύριος Γουέν εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις αυτές του κυρίου Μπους και άσκησε κριτική σε σχέδιο του Προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σούι Μπιάν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στο οποίο οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαιτήσουν από τη Κίνα να σταματήσει να απειλεί το νησί.

    Για το θέμα της Βορείου Κορέας ο κύριος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα επιδιώκουν από κοινού το στόχο αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

    [06] Στο Αφγανιστάν επικεντρώνεται το ΝΑΤΟ και όχι στο Ιράκ

    09 Dec 2003, 20:55 UTC

    Τζωρτζ Ρόμπερτσον

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζωρτζ Ρόμπερτσον λεει ότι η συμμαχία μάλλον δεν πρόκειται να διευρύνει το ρόλο της στο Ιράκ, καθώς επικεντρώνει την προσοχή της στη διεύρυνση του ειρηνευτικού της ρόλο στο Αφγανιστάν. Ο κύριος Ρόμπερτσον δήλωσε σήμερα στο Βρετανικό ραδιόφωνο ότι κάποια στιγμή μέσα στο ερχόμενο χρόνο μπορεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ.

    Αυτή τη στιγμή, περίπου 5 χιλιάδες επτακόσιοι ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ενώ στο Ιράκ η συμμαχία παρέχει μόνο διοικητική υποστήριξη. Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του Ιράκ έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

    [07] Υπέρ του Χάουαρντ Ντήν τέθηκε ο Αλ Γκόρ

    09 Dec 2003, 18:29 UTC

    Οι κ.κ. Ντην και Γκόρ

    O πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλ Γκόρ ανακοίνωσε πως υποστηρίζει τον προεδρικό υποψήφιο του δημοκρατικού κόμματος, πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν. Μιλώντας σε ειδική συγκέντρωση στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, ο κ. Γκόρ είπε πως με το Χάουαρντ Ντην σαν υποψήφιο, το δημοκρατικό κόμμα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει το Τζωρτζ Μπους στις Προεδρικές Εκλογές του 2004. Είπε συγκεκριμένα¨: «Ο Χάουαρντ Ντην είναι πράγματι ο μόνος υποψήφιος που έχει μπορέσει να εμφυτεύσει στους απλούς ανθρωπους της χώρας το είδος του πάθους και ενθουσιασμού για δημοκρατία, για αλλαγή και για τη μεταμόρφωση που χρειάζεται η χώρα μας.» Δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τον κ. Ντην να έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των δημοκρατικών ψηφοφόρων, καθώς έχει ενεργοποιήσει τις κύριες εκλογικές περιφέρειες του κόμματος με τις δριμύτατες επικρίσεις του για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Γκορ επαίνεσε το κ. Ντην για τη θέση που έχει πάρει έναντι του πολέμου, λέγοντας ότι η απόφαση της εισβολής στο Ιράκ ήταν «ένα καταστροφικό λάθος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ντην υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του δημοκρατικού κόμματος. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που μας συμπαραστέκονται. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε συνειδητά να αρχίσουμε με τις γυναίκες, με τη ΑφροΑμερικανική κοινοτητα, την Ισπανόφωνη κοινότητα και με τις εργατικές ενώσεις. Η προεκλογική αυτή εκστρατεία δεν είναι για να κατακτήσει ο Χάουάρτντ Ντην το Λευκό Οίκο. Είναι για να τον κατακτήσουμε όλοι μας.»

    Χ. Ντην

    Από τη Νέα Υόρκη, ο Αλ Γκορ και ο Χαουαρντ Ντην μετέφεραν την προεκλογική εκστρατεία στην ’ϊοβα , όπου σε πέντε εβδομάδες από τώρα θ αρχίσουν οι τοπικές συνελεύσεις, που θ αποτελέσουν την πρώτη κύρια δοκιμασία για τους υποψηφίους που επιδιώκουν το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος.

    [08] Βορειο-κορεατική προσφορά για την επίλυση της κρίσης

    09 Dec 2003, 17:45 UTC

    H Βόρεια Κορέα λέει πως θα παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, εφόσον οι ΗΠΑ πάρουν ταυτόχρονα μέτρα, όπως λόγου χάριν, το να την βγάλουν απο τον κατάλογο κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Εκπρόσωπος της Πιονγιάνγκ, είπε οτι η Βόρεια Κορέα χρειάζεται επίσης ενεργειακές πηγές και την άρση όλων των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Η προσφορά αυτή ανακοινώθηκε σήμερα σε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα, στα πλαίσια των προσπαθειών να περισωθεί ένας νέος κύκλος πολυπλευρων συνομιλιών σχετικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόβλημα. Η Βόρεια Κορέα λέει οτι το άν θα γίνουν ή όχι οι συνομιλίες, εξαρτάται άμεσα απο το άν θα γίνει δεκτή η νέα της προσφορά. Προηγουμένως, η Πιονγιάνγκ είχε απαιτήσει εχέγγυα ασφαλείας απο τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα το κλείσιμο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    [09] Αννάν: Κινδυνεύει η διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν

    09 Dec 2003, 01:47 UTC

    Κόφφι Αννάν

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανναν, δήλωσε ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας. Χθες το πρωί τα ΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα νέα έκθεση για το Αφγανιστάν, και ο κύριος Αννάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα αυξήσει την παρουσία της στη χώρα. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο κύριος Αννάν, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης μπορεί να αποτύχουν. Και τόνισε ότι η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν έχει καθυστερήσει «κρίσιμης σημασίας πολιτικές διαδικασίες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κύριος Ανναν έκανε αυτές τις δηλώσεις καθώς ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε την μεγαλύτερη του χερσαία επιχείρηση εναντίον υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και μαχητών της Αλ Καίντα.

    [10] ΟΗΕ: Συνεχίζεται η επισιτιστική κρίση στη Βόρεια Κορέα.

    09 Dec 2003, 03:53 UTC

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι εκατομμύρια βορειο-κορεάτες, κινδυνεύουν απ την πείνα αν δεν λάβουν επείγουσα επισιτιστική βοήθεια από το εξωτερικό, και κάνει έκκληση για την αποστολή βοήθειας, ύψους 221 εκατομμυρίων δολλαρίων. Το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών θεμάτων του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε χθες ότι η έλλειψη κονδυλίων για την παροχή βοήθειας υποχρέωσε την υπηρεσία να διακόψει προσωρινά την επισιτιστική βοήθεια προς 3 εκατομμύρια κατοίκους της εξαθλιωμένης αυτής χώρας. Η εν λόγω υπηρεσία δήλωσε οτι η κακή σοδειά σιτηρών έχει αρνητικό αντίκτυπο για δύο κόμμα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας, και πρόσθεσε οτι ακόμα και άν η χώρα συνέρχεται σιγά σιγά απο την κρίση έλλειψης τροφίμων που αντιμετώπισε στην δεκαετία του 90, μία χρόνια ανθρωπιστική κρίση παραμένει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 13:54:39 UTC