Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόοδος στην Λόγια Τζίργκα για το νέο σύνταγμα του Αφγανιστάν.
  • [02] TIME: Ο Αμερικανός στρατιώτης το Πρόσωπο της Χρονιάς.
  • [03] Νέες βάσεις των ΗΠΑ στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν.
  • [04] Ιταλία: Αποφασιστικό χτύπημα στις Ερυθρές Ταξιαρχίες η έφοδος στη γιάφκα της οργάνωσης.
  • [05] Έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάνει ο Ερντογάν.
  • [06] Συνελήφθη ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη.
  • [07] Απόπειρα κατά του Π. Μπρέμερ
  • [08] Παλαιστίνιοι και Εβραίοι έποικοι επικρίνουν το σχέδιο Σαρόν.

  • [01] Πρόοδος στην Λόγια Τζίργκα για το νέο σύνταγμα του Αφγανιστάν.

    22 Dec 2003, 02:49 UTC

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος προς την επικύρωση αυτή την εβδομάδα του τελικού εγγράφου του συντάγματος της χώρας από την σύνοδο αντιπροσώπων, την λεγόμενη Λόγια Τζίργκα. Ο Φαρούκ Βαρντάκ αξιωματούχος της συνταγματικής επιτροπής, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι σύνεδροι θα ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι την Πέμπτη. Πάντως ορισμένοι σύνεδροι έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με το προτεινόμενο συνταγματικό σχέδιο που δίνει ουσιαστικές δικαιοδοσίες στον πρόεδρο του Αφγανιστάν και ζητούν διεύρυνση των δικαιοδοσιών του κοινοβουλίου. Προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Αφγανιστάν του χρόνου, και ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα αν απορριφθεί το σχέδιο συντάγματος.

    [02] TIME: Ο Αμερικανός στρατιώτης το Πρόσωπο της Χρονιάς.

    22 Dec 2003, 02:16 UTC

    Το περιοδικό ΤIME δίνει φέτος τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς, στον Αμερικανό στρατιώτη. Μάλιστα ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Τζίμ Κέλλυ, δήλωσε ότι το βραβείο δόθηκε σε 1,4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω της φύσης του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. Κέλλυ τόνισε ότι οι συνθήκες στο Ιράκ έχουν αφήσει τους απλούς αμερικανούς στρατιώτες με την ευθύνη της υλοποίησης της πολιτικής της Ουάσιγκτον στο Ιράκ. Την τελευταία φορά που το περιοδικό TIME είχε επιλέξει τον Αμερικανό Στρατιώτη για τον τίτλο του Ανθρώπου της Χρονιάς, ήταν το 1950 στη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου.

    [03] Νέες βάσεις των ΗΠΑ στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν.

    22 Dec 2003, 02:13 UTC

    Αντιστράτηγος Ντ. Μπάρνο

    Ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αντιστράτηγος Ντέηβιντ Μπάρνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν βάσεις τους στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας για τους υπαλλήλους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως οι βάσεις αυτές, που αποτελούν σημαντική αλλαγή της αμερικανικής στρατηγικής, θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από μέρους των ανταρτικών στοιχείων που κρύβονται πίσω απ τις επιθέσεις στις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης χθες άγνωστοι έριξαν ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή της Καμπούλ, καταστρέφοντας ένα σπίτι. Δεν υπήρξαν όμως θύματα.

    [04] Ιταλία: Αποφασιστικό χτύπημα στις Ερυθρές Ταξιαρχίες η έφοδος στη γιάφκα της οργάνωσης.

    22 Dec 2003, 02:20 UTC

    Η Ιταλική αστυνομία δήλωσε ότι η έφοδος το Σάββατο σε γιάφκα των Ερυθρών Ταξιαρχιών ήταν ένα ακόμη αποφασιστικό χτύπημα στην διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικών, όπλα, δισκέτες υπολογιστών, διακριτικά σήματα και στολές αστυνομικών και λαστιχένιες μάσκες με την μορφή του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το υπόγειο διαμέρισμα κοντά στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης. Οι αρχές ανακάλυψαν επίσης έγγραφα μεγάλης σπουδαιότητας, όπως τα χαρακτήρισαν, συμπεριλαμβανομένου και σημειώματος με το οποίο η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την δολοφονία πέρυσι του κυβερνητικού συμβούλου, Μάρκο Μπιάτζι.

    [05] Έκκληση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάνει ο Ερντογάν.

    19 Dec 2003, 22:30 UTC

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για την επανέναρξη συνομιλιών για το θέμα του κυπριακού προβλήματος, πράγμα που προκάλεσε τις επικρίσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης οτι είναι λάθος να λέγεται οτι το σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού είναι εντελώς επηζήμιο για την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ντενκτάς αντιτίθεται σφοδρά στο σχέδιο και επιμένει οτι θα πρέπει να αναγνωρισθεί το καθεστώς του ω ανεξάρτητου κράτους. Μόνο η Τουρκία έχει παράσχει τέτοια αναγνώριση στους Τουρκοκύπριους.

    Ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με τις νήξεις του κ. Ερντογάν οτι ενδέχεται να τον αντικαταστήσει στη θέση του κύριου διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων.

    Τα αποτελέσματα των Τουρκοκυπριακών εκλογών της περασμένης Κυριακής, μοίρασαν στα δύο τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του σχεδίου των ΗΕ, δίνοντας στην κάθε πλευρά 25 έδρες.

    [06] Συνελήφθη ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη.

    19 Dec 2003, 22:15 UTC

    Οι Tουρκικές αρχές είπαν οτι συνέλαβαν άτομο για το οποίο υπαρχουν υπόνοιες οτι είχε κύριο ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο μήνα, κατόπιν απευθείας διαταγής του αρχηγού του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Καίντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης είπαν ότι ο συλληφθείς ανακρίνεται απο την Δευτέρα, που πραγματοποιήθηκε η σύλληψή του, καθώς επέστρεψε αεροπορικά στην Τουρκία απο γειτονική χώρα. Η αστυνομία είπε οτι ο ύποπτος είπε στους ανακριτές του οτι υπάρχει στην Τουρκία οργάνωση που συνδέετεαι με μία διεθνή τρομοκρατική οργάνωση και οτι είχε εκπαιδευτεί στην χρήση εκρηκτικών απο την Αλ Κάιντα σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν. Τέσσερεις βομβιστές αυτοκτονίας έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντιον εβραϊκών και βρετανικών στόχων στην Κωνταντινούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 62 άτομα.

    [07] Απόπειρα κατά του Π. Μπρέμερ

    19 Dec 2003, 23:03 UTC

    Π. Μπρέμερ

    Ο πολιτικός ηγέτης του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, επιβεβαίωσε οτι η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαινε στις 6 Δεκεμβρίου, δέχθηκε επίθεση. Ο κ. Μπρέμερ δεν έπαθε τίποτε.

    Σε άλλη εξέλιξη, πολυκατοικία στην οποία στεγαζόταν και τα γραφεία πολιτοφυλακής Σιιτών Μουσουλμάνων στη Βαγδάτη κατέρρευσε την Παρασκευή, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας επτά. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για τα αίτια της κατάρρευσης του κτιρίου, που είχε τα γραφεία του το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ. Το Συμβούλιο είπε ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, αλλά ο Αμερικανικός στρατός και η Ιρακινή αστυνομία πιστεύουν οτι ήταν ατύχημα. Το περιστατικό αυτό συνέβη δύο μέρες μετά την δολοφονία ηγετικού στελέχους του εν λόγω κόμματος.

    [08] Παλαιστίνιοι και Εβραίοι έποικοι επικρίνουν το σχέδιο Σαρόν.

    19 Dec 2003, 17:43 UTC

    Α. Σαρόν

    Η Παλαιστινιακή ηγεσία και μερικοί Εβραίοι έποικοι επέκριναν το σχέδιο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να απομονώσει το Ισραηλινό κράτος απο τους Παλαιστινίους, άν δεν υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια είπε οτι νοιώθει απογοήτευση απο τις Ισραηλινές απειλές, όπως τις απεκάλεσε, για μονομερή δράση. Μερικοί Εβραίοι έποικοι αντιτίθενται στην μεταφορά ορισμένων οικισμών τους απο τα κατεχόμενα εδάφη. Ο κ. Σαρόν είπε, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, οτι το Ισραήλ ενδεχομένως να εφαρμόσει μονομερή μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες.

    Στην Ουάσινγκτον, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε οτι η ομιλία του κ. Σαρόν μπορεί να βοηθήσει στην αποτελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ομως ο Λευκός Οίκος παρότρυνε το Ισραήλ να αποφύγει κινήσεις που δεν προβλεπονται από τον στον Οδικό Χάρτη για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 December 2003 - 2:18:10 UTC