Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ προωθεί αύξηση των εβραίων εποίκων στα υψίπεδα του Γκολάν
  • [02] Οι ιταλικές αρχές σταματούν ορισμένες ταχυδρομικές αποστολές σε γραφεία της ΕΕ
  • [03] Ο Χαμίντ Καρζάι αποκλείει συμβιβασμούς σχετικά με το νέο σύνταγμα
  • [04] Ρίτζ: Πληροφορίες για τρομοκρατικές ...
  • [05] Πέντε άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά απο τα ερείπια της Μπάμ
  • [06] Και άλλοι νεκροί απο βόμβα στο Ιράκ
  • [07] Ιράν: Στην ανακούφιση των σεισμοπλήκτων μετατοπίζονται οι προσπάθειες
  • [08] Ένας ακόμη Ιρακινός νεκρός από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη.
  • [09] 11 τραυματίες από Ισραηλινή επίθεση ...
  • [10] Νέα μέτρα κατά της ασθένειας των ...
  • [11] Αφγανιστάν: Ξαναρχίζουν οι εργασίες ...
  • [12] Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποιούν ...
  • [13] Υπό αυστηρή επιτήρηση νοσοκομείο του Αμβούργου λόγω πληροφοριών για τρομοκρατική επίθεση.
  • [14] Ο Τζόν Άσκροφτ εκτός της διερεύνησης για την διαρροή της ταυτότητας πράκτορα της CIA.
  • [15] Αγεφύρωτες διαφωνίες για την κατάρτιση νέου συντάγματος στο Αφγανιστάν
  • [16] Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έλαβε εντολή σχηματισμού διοίκησης της κατεχόμενης Τουκοκυπριακής περιοχής

  • [01] Το Ισραήλ προωθεί αύξηση των εβραίων εποίκων στα υψίπεδα του Γκολάν

    31 Dec 2003, 17:21 UTC

    Ισραηλινό προπύργιο στα υψίπεδα του Γκολάν

    Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος είπε οτι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό εβραιων εποίκων στα υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή που το Ισραήλ απέσπασε απο τη Συρία μετά τον πόλεμο του 1967. Η υπουργός Γεωργίας Γίσραελ Κάτζ, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο οτι το σχέδιο στοχεύει στο να εξασφαλιστεί η κατοχή του Ισραήλ στο στρατηγικής σημασίας οροπέδιο, που προσαρτήστηκε απο το Ισραήλ το 1981. Η Συρία κατήγγειλε το σχέδιο του Ισραήλ και δήλωσε οτι θα κερδίσει τιποτε απο την κίνηση αυτή. Στο μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα εκτόξευσαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες σήμερα εναντίον ατόμων που πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατασκευή απο το Ισραηλ του διαχωριστικού τείχους της δυτικής όχθης. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε οκτώ διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ένα σουηδό βουλευτή.

    [02] Οι ιταλικές αρχές σταματούν ορισμένες ταχυδρομικές αποστολές σε γραφεία της ΕΕ

    31 Dec 2003, 17:24 UTC

    Ο Ρομάνο Πρόντι, μιλά προς τους δημοσιογράφους

    Οι ιταλικές αρχές διέταξαν τα ταχυδρομεία στην περιοχή της Μπολώνιας να σταματήσουν τις διανομές επιστολών στα σώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποστολή παγιδευμένων επιστολών σε επιφανή στελέχη της Κοινότητας . Η διαταγή ακολουθεί την διανομή 4 πακέτων που περιείχαν βόμβες οι οποίες είχαν ταχυδρομηθεί απο την Μπολώνια σε στελέχη ή υπηρεσίες της ΕΕ απο το περασμένο Σάββατο. Η πιό προσφατη απο αυτές, διανεμήθηκε την Τρίτη στη Χάγη, στα γραφεία ομάδας, που διερευνά υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποσυνδέθηκε πρίν να εκραγεί. Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Η Ανεπίσημη Αναρχική Ομοσπονδία» απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτεθεί εναντίον της «νέας ευρωπαϊκής τάξης», όπως τη χαρακτήρισε.

    [03] Ο Χαμίντ Καρζάι αποκλείει συμβιβασμούς σχετικά με το νέο σύνταγμα

    31 Dec 2003, 17:27 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι απέκλεισε οποιοδήποτε συμβιβασμό σε σχέση με το νέο σύνταγμα της χώρας που συζητείται απο την μεγάλη εθνοσυνέλευση, τη λόγια τζίργκα, στην Καμπούλ. Ο κ. Καρζάι είπε στους δημοσιογράφους οτι υπήρχαν 4 ή 5 άτομα που προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν την λήψη τελικής απόφασης, χωρίς όμως να τα κατωνομάσει. Πληροφορίες απο τη Καμπούλ λένε οτι κατά τα φαινομενα, ο κ. Καρζάι έχει ξεκάθαρα την πλειοψηφία ανάμεσα στους Παστού του νότου, στους οποίους ανήκει και ο ίδιος εθνικά. Οι Παστού υποστηρίζουν πλήρως την πρόβλεψη του σχεδίου του συντάγματος για την εγκαθίδρυση ισχυρής προεδρίας. Ομως η βόρεια συμμαχία των άλλων φυλών και των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών, θέλουν την δημιουργία ισχυρής εθνοσυνέλευσης, που να είναι σε θέση να ελέγχει τον πρόεδρο.

    [04] Ρίτζ: Πληροφορίες για τρομοκρατικές ...

    31 Dec 2003, 02:01 UTC

    Τόμ Ρίτζ

    Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τόμ Ρίτζ, δήλωσε ότι τα τελευταία μέτρα ασφάλειας στις αερομεταφορές ήταν αποτέλεσμα νέων πληροφοριών ότι τρομοκράτες εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν επιβατικά αεροσκάφη, είτε σαν στόχους, είτε σαν όπλα. Σε δηλώσεις του χθες εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ρίτζ τόνισε ότι οι αρχές πιστεύουν πως οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ξένες αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να τοποθετούν ένοπλο προσωπικό ασφάλειας σε συγκεκριμένες πτήσεις, επιβατικών και μεταγωγικών αεροσκαφών, που χρησιμοποιούν τον αμερικανικό εναέριο χώρο. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα δεν θα μπορούν να πετούν στις ΗΠΑ.

    [05] Πέντε άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά απο τα ερείπια της Μπάμ

    31 Dec 2003, 17:16 UTC

    Οι ιρανικές εφημερίδες γράφουν οτι πέντε ακόμα άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά απο τα συντρίμμια της πόλης Μπάμ, όπου το σύνολο των νεκρών απο τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής ανήλθε στις 30,000. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα μωρό καθώς και ένα 12άχρονο κορίτσι. Παρά την είδηση αυτή, πολλά μέλη σωστικών συνεργείων έχουν χάσει τις ελπίδες τους οτι μπορεί να βρεθούν και άλλοι επιζώντες και επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Πάντως, υπάλληλοι των υπηρεσιών παροχής αρωγής συνεχίζουν να καταφθάνουν, όπως μία ομάδα αμερικανών γιατρών και νοσοκόμων, που αφίχθη στην Μπάμ το βράδυ της Τρίτης. Η ομάδα αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεια που μεταβαίνει στο Ιράν από τότε που η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικες της σχέσεις με την Τεχεράνη, εδώ και 20 χρόνια περίπου.

    [06] Και άλλοι νεκροί απο βόμβα στο Ιράκ

    31 Dec 2003, 17:18 UTC

    Η ιρακινή αστυνομία στην βόρεια πόλη Κιρκούκ είπε οτι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν απο πυροβολισμούς, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της εθνικά διαιρεμένης πόλης. Σύμφωνα με τις αρχές, ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε οταν περίπου δύο χιλιάδες Αραβες και Τουρκμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν κοντά στα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν. Οι διαδηλωτές εκδήλωναν την αντίθεσή τους στην πιθανότητα η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου πόλη να ενταχθεί στην προτεινόμενη επικράτεια του Κουρδιστάν. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με άν οι πρώτοι πυροβολισμοί προήλθαν απο τους διαδηλωτές, ή από μέλη της κουρδικής εθνοφρουράς. Στην Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, η αστυνομία είπε οτι ένα παιδί σκοτώθηκε από βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο, που εξερράγη σε πολυσύχναστο δρόμο, καθώς περνούσε απο εκεί αμερικανική φάλαγγα οχημάτων.

    [07] Ιράν: Στην ανακούφιση των σεισμοπλήκτων μετατοπίζονται οι προσπάθειες

    31 Dec 2003, 01:03 UTC

     

    Στο Ιράν, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να μετατοπίζουν τις προσπάθειές τους απο τον εντοπισμό επιζώντων, στην ανακούφιση αστέγων και τραυματιών απο τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα κοιμούνται στο ύπαιθρο, εφόσον ο σεισμός ισοπέδωσε περίπου το 80% των σπιτιών στην νοτιοανατολική πόλη Μπάμ. Οι ιρανικές αρχές είπαν επίσης οτι ο συνολικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50,000. Ανθρωπιστική βοήθεια έχει εισρεύσει στο Ιράν απο υπηρεσιες των Ηνωμένων Εθνών και περίπου 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, που επί δύο και πλέον δεκαετίες δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, εξέφρασε ικανοποίηση για την αμερικανικη βοήθεια, αλλά τόνισε ότι αυτή δεν θα αλλάξει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης.

    [08] Ένας ακόμη Ιρακινός νεκρός από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη.

    31 Dec 2003, 01:08 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ένας Ιρακινός σκοτώθηκε χθες από βόμβα που εξερράγη σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Βαγδάτης, καθώς περνούσε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα, αλλά δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες από αμερικανικής πλευράς. Εξάλλου, η εφημερίδα Los Angeles Times γράφει ότι η Συρία αποτελούσε την κύρια δίοδο για τον παράνομο εφοδιασμό του Ιράκ με όπλα πριν τον πόλεμο. Το άρθρο αναφέρεται σε 50 και πλέον συμβόλαια εταιρείας απ την Συρία η οποία πούλησε στο Ιράκ συμβατικά όπλα και εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

    [09] 11 τραυματίες από Ισραηλινή επίθεση ...

    31 Dec 2003, 01:13 UTC

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση με ελικόπτερο κατά αυτοκινήτου χθες στη λωρίδα της Γάζας, είχε σαν στόχο ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι τουλάχιστον 11 άτομα τραυματίστηκαν, όταν το ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε δύο πυραύλους κατά του οχήματος του υπόπτου. Δεν έγινε όμως γνωστό αν ο ίδιος συγκαταλέγεται στους τραυματίες. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν οτι θα ξαναρχίσουν επιθέσεις εναντίον εξτρεμιστών ηγετών, σε απάντηση για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, κοντά στο Τελ Αβίβ. Νωρίτερα χθες, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του κοντά στην πολη Χάν Γιουνίς, της Γάζας.

    [10] Νέα μέτρα κατά της ασθένειας των ...

    31 Dec 2003, 02:06 UTC

    Η Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Αν Βένεμαν

    Το αμερικανικό Yπουργείο Γεωργίας ανήγγειλε νέα μέτρα για την προστασία τού αμερικανικού βοδινού κρέατος απο σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την σφαγή όλων των ζώων που παρουσιάζουν συμπτώματα οποιασδήποτε ασθένειας, καθώς και την χρήση των εντέρων, των εγκεφάλων και τμημάτων απο την σπονδυλική στήλη γηραιότερων αγελάδων, ενώ εισηγείται νέες τεχνικές σφαγιασμού. Η ασθένεια των τρελλών αγελάδων μεταδίδεται απο την κατανάλωση του μυαλού και τμημάτων της σπονδυλικής στήλης προσβεβλημένων ζώων. Την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην βορειοδυτική αμερικανική πολιτεία Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν οτι η άρρωστη αγελάδα μάλλον γεννήθηκε στον Καναδά.

    [11] Αφγανιστάν: Ξαναρχίζουν οι εργασίες ...

    31 Dec 2003, 01:57 UTC

    Στο Αφγανιστάν, ξαναρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις της εθνικής συνέλευσης, της Λόγια Τζίργκα, που διακόπηκαν χθες μετά την αποτυχία των συνέδρων να συμφωνήσουν στον καταμερισμό των εξουσιών στη χώρα, καθώς και στο θέμα των μειονοτήτων. Η Αφγανική ηγεσία ανέβαλε χθες την ψηφοφορία για το νέο σύνταγμα της χώρας και ζήτησε βοήθεια απ τα ΗΕ και τις ΗΠΑ για την επίλυση των διαφωνιών. Εδώ και δύο εβδομάδες η 500 και πλέον μελών Λόγια Τζίργκα, συζητά το σχέδιο νέου συντάγματος για το Αφγανιστάν.

    [12] Δυτικοί διπλωμάτες προειδοποιούν ...

    31 Dec 2003, 02:14 UTC

    Δυτικοί διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία είπαν ότι Ισλαμιστές εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ίσως να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της χώρας, δολοφονώντας κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. H εκτίμηση έγινε μια μέρα μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου Σαουδάραβα κυβερνητικού αξιωματούχου στη Ριάντ. Δυτικοί διπλωμάτες τόνισαν ότι το κυβερνητικό στέλεχος δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», στις αρχές του μήνα και άλλος αξιωματούχος της Σαουδαραβικής κυβέρνησης αποτέλεσε στόχο τρομοκρατικής επίθεσης. Στο μεταξύ το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στην Σαουδική Αραβία παραδόθηκε στην αστυνομία χθες.

    [13] Υπό αυστηρή επιτήρηση νοσοκομείο του Αμβούργου λόγω πληροφοριών για τρομοκρατική επίθεση.

    31 Dec 2003, 02:57 UTC

    Η Γερμανική αστυνομία έχει απομονώσει στρατιωτικό νοσοκομείο στο Αμβούργο μετά από έγκυρες πληροφορίες ότι Ισλαμιστές εξτρεμιστές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ανακοινωθέν της αστυνομίας χαρακτηρίζει την απειλή πολύ σοβαρή. Επίσης ανώτερος αξιωματούχος του Αμβούργου δήλωσε ότι οι πληροφορίες προήλθαν από αμερικανικές πηγές και τόνισε ότι υπάρχουν υποψίες πως η εξτρεμιστική Ισλαμική οργάνωση, Ανσάρ Αλ Ισλάμ, βρίσκεται πίσω απ τα τρομοκρατικά σχέδια. Πάντως ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Όττο Σίλυ, χαρακτήρισε τις πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση «αμφίβολες».

    [14] Ο Τζόν Άσκροφτ εκτός της διερεύνησης για την διαρροή της ταυτότητας πράκτορα της CIA.

    31 Dec 2003, 03:00 UTC

    Τζόν Άσκροφτ

    Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζόν Άσκροφτ, αποσύρθηκε από την διερεύνηση που διεξάγεται αναφορικά με την διαρροή στον τύπο της ταυτότητας πράκτορα της CIA, και διόρισε ειδικό ανακριτή για την διεκπεραίωση της υπόθεσης. Ο υφυπουργός δικαιοσύνης, Τζέημς Κόμη, δήλωσε ότι ο κ. Άσκροφτ αποσύρθηκε «λόγω αποδεικτικών στοιχείων που προέκυψαν απ την διερεύνηση». Αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Τζόσεφ Γουίλσον, σύζυγος της πράκτορα της CIA της οποίας η ταυτότητα δόθηκε στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτικά αντίποινα από μέρους της κυβέρνησης Μπούς, επειδή ο ίδιος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    [15] Αγεφύρωτες διαφωνίες για την κατάρτιση νέου συντάγματος στο Αφγανιστάν

    30 Dec 2003, 20:39 UTC

    Χαμίντ Καρζάι

    Αφγανοί ηγέτες ανέστειλαν την διεξαγωγή ψηφοφορίας για το νέο σύνταγμα της χώρας, αφού απέτυχαν να γεφυρώσουν το, συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα, μεταξύ των εθνικών ομάδων, για τον διαμερισμό της εξουσίας και την αναγνώριση των μειονοτήτων. Αντιπρόσωποι στη Μεγάλη Συνέλευση, τη Λογια Τζίργκα, αποχώρησαν για σήμερα καθώς Αφγανοί ηγέτες συνήλθαν με αξιωματούχους των ΗΕ και των ΗΠΑ για την εξέρευση λύσης.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Καμπούλ αναφέρουν πως απ ότι φαίνεται ο κύριος Καρζάι έχει την υποστήριξη των Παστού από το νότο για την δημιουργία ενός ισχυρού προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, όπως εκτίθεται στο προσχέδιο. Όμως, η Βόρεια Συμμαχία, που δεν ανήκει στους Παστού και οι σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές υποστηρίζουν την δημιουργία ενός ισχυρού βουλευτικού συστήματος, που θα μπορεί να ελέγχει τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.

    [16] Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έλαβε εντολή σχηματισμού διοίκησης της κατεχόμενης Τουκοκυπριακής περιοχής

    30 Dec 2003, 16:59 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανέθεσε το σχηματισμό νέας διοίκησης στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, που έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση του κ. Ντενκτάς πάρθηκε δυο βδομάδες μετά από τις εκλογές που απέληξαν σε ίση κατανομή εδρών μεταξύ των κομμάτων που ευνοούν και αυτών που αντιτίθενται στο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται τώρα υπό πίεση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, διαφορετικά θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία. Το κόμμα αυτό έχει δημιουργήσει συμμαχία με ένα άλλο κόμμα, που επίσης τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα δύο κόμματα εξασφάλισαν 25 έδρες στην αποτελούμενη από 50 έδρες βουλή. Ο κ. Ταλάτ έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να σχηματίσει μια «κυβέρνηση συνασπισμού» με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, υπό τον όρο ότι η νέα διοίκηση θα προωθήσει το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στην επανένωση των δύο κοινοτήτων του νησιού. Όπως δηλώνει κύρια προτεραιότητά του είναι το σχέδιο Ανάν:

    «Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών είναι το μόνο σχέδιο στην ατζέντα μας," δήλωσε ο κ. Ταλάτ. "Συνεπώς η οποιαδήποτε νέα διοίκηση σχηματισθεί, θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τις γραμμές του σχεδίου Ανάν, για να μπορέσουμε ν αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας. Κατόπιν διαβουλεύσεων με την Τουρκία, θα ζητήσουμε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου, μέχρι το Μάϊο του 2004, που η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    Ο κ. Ταλάτ ελπίζει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, που αντιτίθεται στο σχέδιο Ανάν, δεν θα είναι ο κύριος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 2 January 2004 - 21:06:01 UTC