Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιημένος ο πρόεδρος Μπούς από τις αμερικανικές ανθρωπιστικές προσπάθειες στο Ιράν.
  • [02] Διακόπτονται οι φορτοεκφορτώσεις πετρελαίου στη Αλάσκα, στα πλαίσια μέτρων ασφάλειας.
  • [03] Θα αντικατασταθούν μέχρι το Μάιο όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.
  • [04] Εκπρόσωπος της Αιγύπτου συζητά με Παλαιστίνιους εκεχειρία με Ισραήλ.
  • [05] Αναβολή της ψηφοφορίας για το νέο σύνταγμα του Αφγανιστάν.
  • [06] Κ. Καραζί «μία μόνιμη άρση των κυρώσεων μπορεί να δημιουργούσε νέο κλίμα στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ»
  • [07] Ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο του Πακιστάν
  • [08] Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πληροφορίες για κατάσχεση παράνομου εξοπλισμού με προορισμό τη Λιβύη.
  • [09] Οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν αν αγελάδες απ' τον Καναδά έχουν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
  • [10] Έφτασε το 2004

  • [01] Ικανοποιημένος ο πρόεδρος Μπούς από τις αμερικανικές ανθρωπιστικές προσπάθειες στο Ιράν.

    02 Jan 2004, 02:09 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Ιράν δέχτηκε την αποστολή αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη Μπάμ. Σε δηλώσεις του απ το ράντσο του στο Τέξας, όπου βρίσκεται για τις γιορτές, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πάντως ότι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης. Από τη πλευρά τους Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονη ικανοποίηση για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

    [02] Διακόπτονται οι φορτοεκφορτώσεις πετρελαίου στη Αλάσκα, στα πλαίσια μέτρων ασφάλειας.

    02 Jan 2004, 02:19 UTC

    Οι Αμερικανικές λιμενικές αρχές διέταξαν την προσωρινή διακοπή όλων των φορτοεκφορτώσεων πετρελαίου στο λιμάνι Βαλντέζ της Αλάσκα, στα πλαίσια των μέτρων ασφάλειας που λαμβάνονται λόγω του υψηλού βαθμού επιφυλακής που βρίσκεται η χώρα. Αρχικά οι φορτοεκφορτώσεις πετρελαίου διακόπηκαν την Τρίτη το βράδυ στα πλαίσια «βασικών μέτρων ασφάλειας», όπως δήλωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Εξάλλου, ακυρώθηκε χθες πτήση των Βρετανικών αερογραμμών από το Λονδίνο με προορισμό την Ουάσιγκτον μετά από αίτημα της Βρετανικής κυβέρνησης για λόγους ασφάλειας, όπως δήλωσε η αεροπορική εταιρεία. Δεν υπάρχουν όμως πληροφορίες για τους ακριβείς λόγους που προκάλεσαν την ακύρωση της πτήσης.

    [03] Θα αντικατασταθούν μέχρι το Μάιο όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

    02 Jan 2004, 02:26 UTC

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 5 μήνες θα αντικαταστήσει σχεδόν όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. 123 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες θα αντικατασταθούν από 110 χιλιάδες άλλους μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ορισμένοι αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ από την αρχή του πολέμου διαμαρτύρονται πως η παρατεταμένη παραμονή τους εκεί έχει επηρεάσει αρνητικά την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Εξάλλου, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 8 ήταν τελικά οι νεκροί απ την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης σε πολυσύχναστο εστιατόριο της Βαγδάτης γεμάτο με κόσμο που γιόρταζε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    [04] Εκπρόσωπος της Αιγύπτου συζητά με Παλαιστίνιους εκεχειρία με Ισραήλ.

    02 Jan 2004, 02:46 UTC

    Γ. Αραφάτ, Οσάμα Ελ-Μπάζ

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα, ο Οσάμα Αλ-Μπάζ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Αιγύπτου, εξέφρασε την ελπίδα για ένα «καλύτερο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ενδεχόμενη εκεχειρία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ο κ. Αλ Μπάζ ζήτησε επίσης απ το Ισραήλ να συμβάλει στην προώθηση της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [05] Αναβολή της ψηφοφορίας για το νέο σύνταγμα του Αφγανιστάν.

    01 Jan 2004, 20:41 UTC

    Έντονοι διαπληκτισμοί στέκονται εμπόδιο στη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το σχέδιο συντάγματος του Αφγανιστάν που συζητιέται στη γενική λαϊκή συνέλευση, τη Λογια Τζιργκα, στη Καμπούλ. Οι 200 περίπου από τους 502 αντιπροσώπους αρνήθηκαν να ψηφίσουν διάφορες τροποποιήσεις στο προσχέδιο του συντάγματος και η συνεδρίαση διακόπηκε μέχρι το Σάββατο. Τα περισσότερα από τα 160 άρθρα του μέτρου έγιναν δεκτά χωρίς αντιρρήσεις, αλλά ένας μικρός αριθμός άρθρων που αναφέρονται στις δικαιοδοσίες του προέδρου και στις επίσημες γλώσσες που προτείνεται να καθιερωθούν, έχουν προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, ενέκρινε το προσχέδιο, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρό πρόεδρο για την ανοικοδόμηση της, μετά από 20 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η αντιπολίτευση, όμως, ζητά μια ισχυρή βουλή που θα ελέγχει τον πρόεδρο.

    [06] Κ. Καραζί «μία μόνιμη άρση των κυρώσεων μπορεί να δημιουργούσε νέο κλίμα στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ»

    01 Jan 2004, 20:31 UTC

    Καμάλ Καραζί

    Ιρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την απόφαση της Ουάσινγκτον να άρει ορισμένες από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Τεχεράνης για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της περασμένης εβδομάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Καραζί δήλωσε σήμερα πως η ενέργεια θα επιτρέψει τώρα σε Ιρανούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν γρήγορα χρηματικά ποσά στους σεισμόπληκτους συμπατριώτες τους. Επίσης είπε πως μια μόνιμη άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο κλίμα στις αμερικανοπερσικές σχέσεις.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες πως αίρονται για 90 μέρες οι περιορισμοί στη μεταβίβαση χρηματικών ποσών στο Ιράν και καταργούνται προσωρινά ορισμένες άλλες κυρώσεις εναντίον της χώρας αυτής. Αυτό σημαίνει πως οι αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να στείλουν απ ευθείας δωρεές στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Ιράν για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού.

    [07] Ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο του Πακιστάν

    01 Jan 2004, 20:44 UTC

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής που χρειαζόταν για να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το 2007, αλλά η αντιπολίτευση μποϋκοτάρισε τη συνεδρίαση. Η Γερουσία, η Κάτω Βουλή και τέσσαρες επαρχιακές Συνελεύσεις ψήφισαν σήμερα υπέρ του προέδρου Μουσάφαρ. Όμως, δεκάδες αντιπολιτευόμενα στελέχη του καθενός από τα νομοθετικά αυτά σώματα απεχώρησαν από την αίθουσα χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «σκέτη κοροϊδία».

    Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από διευθέτηση την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία ένας συνασπισμός σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών κομμάτων συμφώνησε να υποστηρίξει την παραμονή του στρατηγού Μουσάραφ στο προεδρικό αξίωμα, με αντάλλαγμα την υπόσχεση του στρατιωτικού ηγέτη ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του ως αρχηγός στρατού μέχρι το τέλος του 2004. Ο Ισλαμικός συνασπισμός που υποστήριξε τις επίμαχες συνταγματικές τροπολογίες, που ενισχύουν τις προεδρικές εξουσίες, δεν πήρε μέρος στη σημερινή ψηφοφορία.

    [08] Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πληροφορίες για κατάσχεση παράνομου εξοπλισμού με προορισμό τη Λιβύη.

    01 Jan 2004, 02:10 UTC

    Το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal ότι φορτίο με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και προορισμό τη Λιβύη κατασχέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από δυτικές χώρες. Το άρθρο φέρει αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν τους κατονομάζει, να δηλώνουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη οδήγησε στην επίσπευση της συμμόρφωσης της Τρίπολης με την διαδικασία επιθεωρήσεων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε πρόωρη την άντληση τέτοιων συμπερασμάτων.

    [09] Οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν αν αγελάδες απ' τον Καναδά έχουν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    01 Jan 2004, 02:44 UTC

    Αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενδέχεται να ξέρουν μέχρι την άλλη εβδομάδα αν αγελάδες που εισάγονται απ το Καναδά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Ο επικεφαλής της ομάδας κτηνιάτρων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, Ρόν ΝτεΧέηβεν, δήλωσε χθες ότι διεξάγονται εξετάσεις DNA σε 8 αγελάδες για να διαπιστωθεί αν πάσχουν απ την ασθένεια. Η αγελάδα που στάλθηκε απ την Αλμπέρτα του Καναδά σε αγρόκτημα της πολιτείας Γουάσιγκτον αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο, στις ΗΠΑ, κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

    [10] Έφτασε το 2004

    01 Jan 2004, 20:56 UTC

    Aυστηρότατα μέτρα ασφάλειας στην πλατεία Τάιμς

    Οι αμερικανοί υποδέχτηκαν το 2004 κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας. Με το βαθμό επικινδυνότητας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων να βρίσκεται στο χρώμα πορτοκαλί, ο στρατός βοήθησε στο να διεξαχθεί με ασφάλεια ο φαντασμαγορικός εορτασμός στην πλατεία Τάϊμς της Νέας Υόρκης. Ακροβολιστές είχαν τοποθετηθεί σε στέγες και ένοπλοι αστυνομικοί κυκλοφορούσαν ανάμεσα στο αποτελούμενο από ένα εκατομμύριο, όπως υπολογίζεται πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γνωστή πλατεία της αμερικανικής μεγαλούπολης για να γιορτάσουν τον ερχομό του 2004. Οποιοσδήποτε έμπαινε στην περιοχή πέρναγε κάτω από ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων ενώ τους ουρανούς περιπολούσαν ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος Μπους ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να επαναδιαβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην ειρήνη και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 4 January 2004 - 2:18:10 UTC