Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λα Ρεπούμπλικα: «Προτεραιότητα αποτελεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»
  • [02] Ανταλλάγματα ζητά η Λιβύη από τις ΗΠΑ
  • [03] Αύξηση σημείωσε η παραγωγή των εργοστασίων στις ΗΠΑ
  • [04] Ιδιωτική πρωτοβουλία» η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Β. Κορέα
  • [05] Ζώνη ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών για χώρες της Ν. Ασίας
  • [06] Συνελήφθη ηγέτης εξτρεμιστικής οργάνωσης
  • [07] Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί την υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα των ΗΠΑ για το 2004

  • [01] Λα Ρεπούμπλικα: «Προτεραιότητα αποτελεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα»

    02 Jan 2004, 20:16 UTC

    Ρομάνο Πρόντι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ζητά τη γρήγορη επανέναρξη των εργασιών για το προσχέδιο του συντάγματος της ΕΕ. Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ότι η έγκριση του εγγράφου παραμένει η υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , καθώς το Μάιο πρόκειται να ενταχθούν στους κόλπους της άλλες 10 χώρες, αυξάνοντας σε 25, τον συνολικό αριθμό των χωρών-μελών.

    Οι συνομιλίες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κατέρρευσαν το Δεκέμβριο όταν η Ισπανία και η Πολωνία έθεσαν εμπόδια σε σχέδια που θα έδιναν μεγαλύτερη δύναμη ψήφου στις χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό .

    Ο κύριος Πρόντι προειδοποίησε ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο μπορεί να εξαναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν πολιτική δύο ταχυτήτων, με τις 6 ιδρυτικές χώρες, δηλαδή το Βέλγιο, τη Γαλλία , τη Γερμανία, την Ιταλία , το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία καθώς και άλλες χώρες να εγκρίνουν το προσχέδιο και άλλες να το απορρίπτουν.

    Ο κύριος Πρόντι επίσης είπε ότι ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη ήταν ενωμένη, ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ ίσως να είχε αποφευχθεί.

    [02] Ανταλλάγματα ζητά η Λιβύη από τις ΗΠΑ

    02 Jan 2004, 20:23 UTC

    Συντρίμμια στο Λόκερμπυ

    O Πρωθυπουργός της Λιβύης Σούκρι Γκαμίν δήλωσε, σε αμερικανική εφημερίδα, ότι η κυβέρνηση του δεν δεσμεύεται να καταβάλει την υπολειπόμενη αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων του Λόκερμπυ, αν η Ουάσιγκτον δεν άρει, μέχρι τα μέσα Μαίου, τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Τρίπολης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο κύριος Γκαμίν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα για να ανταμείψουν τη Λιβύη, που εγκατέλειψε το μυστικό πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κύριος Γκαμίν κατέληξε λέγοντας ότι οι όροι που έχουν τεθεί για να δοθούν 10 εκατομμύρια στις οικογένειες των 270 θυμάτων, της πτήσης 103 της Παν Αμ, απαιτούν από τις ΗΠΑ να άρουν, μέχρι τις 12 Μαίου, τις κυρώσεις και να βγάλουν τη Λιβύη από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    [03] Αύξηση σημείωσε η παραγωγή των εργοστασίων στις ΗΠΑ

    02 Jan 2004, 20:31 UTC

    Μεγάλη αύξηση σημείωσε η παραγωγή των Αμερικανικών εργοστασίων το Δεκέμβριο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία συνέχισε την ανοδική της πορεία για έκτο κατά σειρά μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί το ένα έβδομο της αμερικανικής οικονομίας και έχει πληγεί από μειωμένη εμπορική δραστηριότητα και απώλειες εργασιακών θέσεων. Η έκθεση από ιδιωτική εταιρεία, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιοτητα, ήταν καλύτερη από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

    Εξ άλλου, μία άλλη έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα μειωθεί σταδιακά το 2004 καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν τα κέρδη τους σε νέα μηχανήματα και αρχίζουν να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

    [04] Ιδιωτική πρωτοβουλία» η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Β. Κορέα

    02 Jan 2004, 20:58 UTC

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λεει ότι δεν είναι αναμεμειγμένη στη επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας στη κύρια πυρηνική εγκατάσταση της Βορείου Κορέας, χαρακτηρίζοντας το ταξίδι «ιδιωτική πρωτοβουλία.» Νωρίτερα δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν αναφέρει ότι αμερικανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βόρειο Κορέα και θα επισκεφτεί την πυρηνική εγκατάσταση της Γιονμπιόν, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Πιονγιάνγκ και των χωρών που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την πρώτη επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βόρειο Κορέα, από τότε που η Πιονγιάνγκ απέλασε τους επιθεωρητές των ΗΕ , πριν από ένα χρόνο. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ « δεν είναι αναμεμειγμένη» στο επικείμενο ταξίδι και ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις.

    [05] Ζώνη ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών για χώρες της Ν. Ασίας

    02 Jan 2004, 21:12 UTC

    Σασάνκ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών επτά χωρών της Νότιας Ασίας συμφώνησαν στη δημιουργία ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, φέρνοντας μαζί το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σασάνκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων μεταξύ των επτά υπουργών που συνέρχονται στην Ισλαμαμπάντ, προκαταρκτικά της διάσκεψης κορυφής του Νοτιοασιατικού Συνδέσμου Περιφερειακής Συνεργασίας, ή ΣΣΑΡΚ, που αρχίζει την Κυριακή στην πακιστανική πρωτεύουσα. Οι επτά υπουργοί συμφώνησαν επίσης πάνω σε μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και σε μία κοινωνική χάρτα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής, όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα ανέρχεται σε μόλις 450 δολάρια.

    [06] Συνελήφθη ηγέτης εξτρεμιστικής οργάνωσης

    02 Jan 2004, 21:22 UTC

    Οι νορβηγικές αρχές συνέλαβαν ένα πρώην ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης των Κούρδων του Ιράκ «Ανσάρ Αλ Ισλάμ». Νορβηγοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η αστυνομία συνέλαβε τον Μουλά Κρεκάρ στο διαμέρισμά του, σε σχέση με μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που διενήργησε η οργάνωσή του στο βόρειο Ιράκ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η αστυνομία ερευνά το διαμέρισμα του κ. Κρεκάρ πριν να απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες εναντίον του. Οι αρχές στο Όσλο λένε πως ο Μουλά Κρεκάρ ήταν ο ηγέτης της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ανσάρ Αλ Ισλάμ, που είχε τη βάση της στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, κοντά στη μεθόριο με το Ιράν μέχρι πέρσυ, και η οποία διαλύθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα. Πέρσι το Φεβρουάριο οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την οργάνωση αυτή τρομοκρατική.

    [07] Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί την υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα των ΗΠΑ για το 2004

    01 Jan 2004, 20:00 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σκιαγράφησε τους στόχους της κυβέρνησης Μπους για το νέο έτος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Σε άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάϊμς ο κ. Πάουελ αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες οικοδόμησης της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα εξακολουθήσει να δίνει έμφαση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κύριος Πάουελ λεει επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2004 ο στόχος μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Μέσης Ανατολής. Ακόμα αναφέρει πως η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό του ιρανικού λαού και άλλων που ζουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανόμενης της Κούβας.

    Στο άρθρο του τέλος ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών λεει πως το τρομοκρατικό δίκτυο της Ακλ Κάϊντα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή και πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παραμένει η υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 5 January 2004 - 2:18:19 UTC