Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανεξέταση της επίμαχης απόφασης ανώτατου συμβουλίου, ζητά ο ηγέτης του Ιράν.
  • [02] Λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα, ζητά ο Αθήνα 2004.
  • [03] 2 ακόμη ύποπτα κρούσματα άτυπης πνευμονίας.
  • [04] Παραιτήθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας.
  • [05] To Spirit αρχίζει να εξερευνά τον Άρη.
  • [06] Η ΕΕ προτρέπει της Τουρκία να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού
  • [07] Η Ουάσιγκτον υποδέχεται τον Γιώργο Φλωρίδη.
  • [08] Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
  • [09] Μπούς: Η διεύρυνση των σχέσεων ελεύθερου εμπορίου κύριο θέμα της συνόδου κορυφής Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου
  • [10] Μπρέμερ: 50% μείωση των επιθέσεων εναντίον συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.
  • [11] Γραπτή εντολή Σαντάμ Χουσείν προς οπαδούς του να μην ενωθούν με ξένους μαχητές
  • [12] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή το βιβλίο του Πώλ Ο'Νήλ
  • [13] Πραγματοποιήθηκαν εδώ στην Ουάσιγκτον οι πρώτες προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος.
  • [14] Αθνάρ: Η άρση των εμπορικών φραγμών στυλοβάτης μιας σταθερής παγκόσμιας οικονομίας.
  • [15] Οκτώ νέες υποτροφίες από το Ίδρυμα Κόρες της Πηνελόπης
  • [16] Ιράν: Δεν θα υποκύψει σε πιέσεις δηλώνει το Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος.
  • [17] Άλλοι δύο νεκροί στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
  • [18] Συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ-Καναδά για την αντιμετώπιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων.
  • [19] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταφεύγει η Κομμισιόν για δημοσιονομικά ελλείμματα Γαλλίας και Γερμανίας.
  • [20] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ
  • [21] Αιρεται η αμνηστία που είχε παρασχεθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

  • [01] Επανεξέταση της επίμαχης απόφασης ανώτατου συμβουλίου, ζητά ο ηγέτης του Ιράν.

    15 Jan 2004, 01:54 UTC

    Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ

    Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, διέταξε το συντηρητικό Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος να επανεξετάσει την απόφαση του να μην επιτρέψει σε χιλιάδες φιλομεταρρυθμιστές να βάλουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του άλλου μήνα. Ο Αγιατολά Χαμενεΐ δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις των υποψηφίων και να αποκλειστούν απ τις εκλογές μόνο αυτοί για τους οποίους υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στο Ιράν μετά την απόφαση του Συμβουλείου Θεματοφυλάκων να αποκλείσει περίπου τους μισούς απ τους 8 χιλιάδες υποψηφίους στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

    [02] Λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα, ζητά ο Αθήνα 2004.

    15 Jan 2004, 02:10 UTC

    Η Oργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 αναζητά 7 χιλιάδες 700 «τοπικούς ήρωες», όπως τους χαρακτηρίζει, για να μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα κατά την διεθνή λαμπαδηδρομία που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

    Αρχικά, οι δρομείς θα διανύσουν με τη φλόγα απόσταση 1265 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της Ελλάδας, περνώντας από 24 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των Δελφών και του Μαραθώνα.

    Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας θα γίνει στην αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου, που είναι και η επέτειος συμπλήρωσης 108 χρόνων από την πραγματοποίηση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1896. Στη συνέχεια η Ολυμπιακή δάδα θα μεταφερθεί στο Παναθηναϊκό στάδιο στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου, όπου και θα παραμένει μέχρι τις 4 Ιουνίου.

    Από κει, αρχίζει η δεύτερη φάση της λαμπαδηδρομίας κατά την οποία η Ολυμπιακή Φλόγα θα διανύσει πάνω από 78 χιλιάδες χιλιόμετρα. Περίπου 3 χιλιάδες 600 δρομείς θα μεταφέρουν την φλόγα σε 27 χώρες, 34 πόλεις, στις έξη ηπείρους.

    Κατά το τρίτο και τελευταίο στάδιο η φλόγα θα διασχίσει την Ελλάδα από τις 9 Ιουλίου μέχρι τις 13 Αυγούστου, την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [03] 2 ακόμη ύποπτα κρούσματα άτυπης πνευμονίας.

    15 Jan 2004, 01:57 UTC

    Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, μετά από ταξίδι στη Κίνα, δύο αεροσυνοδοί βρίσκονται σε νοσοκομείο του Σύδνεϋ με συμπτώματα άτυπης πνευμονίας. Πρόκειται για τα τελευταία ύποπτα κρούσματα της ασθένειας τη στιγμή που εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού υγείας διεξάγουν έρευνες στις αγορές πουλερικών της Κίνας για στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να βρούν την πηγή του ιού. Επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και για τον κίνδυνο από την λεγόμενη γρίπη των πτηνών που ενδέχεται να αποδειχτεί σοβαρότερη ασθένεια απ την άτυπη πνευμονία. Η γρίπη των πτηνών που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες κοτόπουλα σε πολλές Ασιατικές χώρες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διεθνές πρόβλημα για τους ανθρώπους αν ο ιός αυτός συνδυαστεί με τον ιό του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

    [04] Παραιτήθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

    15 Jan 2004, 02:22 UTC

    Παραιτήθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε δημόσια το γραφείο του για την ατζέντα του προέδρου Νο Μου Χιούν, στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Το γραφείο του κ. Νο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι δέχτηκε την παραίτηση του κ. Γιούν Γιάνγκ Κουάν και τόνισε ότι παράγοντες του υπουργείου εξωτερικών που εξέφρασαν επικρίσεις θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες. Πάντως ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στις διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ στις οποίες συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

    [05] To Spirit αρχίζει να εξερευνά τον Άρη.

    15 Jan 2004, 02:04 UTC

    Το Spirit, το Αμερικανικό διαστημικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, θα απομακρυνθεί σήμερα απ την πλατφόρμα προσγείωσης του και θα αρχίσει να εξερευνά το έδαφος του κόκκινου πλανήτη. Τις τελευταίες μέρες μηχανικοί της ΝΑΣΑ περιέστρεψαν το όχημα απ την αρχική του θέση έτσι ώστε να μπορέσει να βγει απ την πλατφόρμα παρακάμπτοντας αερόσακους που χρησίμευσαν στην ομαλή προσγείωση του στην επιφάνεια του Άρη. Μετά την απομάκρυνση του απ την πλατφόρμα το Spirit θα αφεθεί ελεύθερο στην επιφάνεια του πλανήτη επί 90 μέρες, για να συγκεντρώσει στοιχεία που ενδέχεται να αποδείξουν ότι κάποτε υπήρχε ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

    [06] Η ΕΕ προτρέπει της Τουρκία να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού

    14 Jan 2004, 20:56 UTC

    Μπέρτι Αχερν

    Αξιωματούχοι της ΕΕ προτρέπουν την Τουρκία να βοηθήσει στην επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. αν θέλει να ενταχθεί στην Κοινότητα. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, του οποίου η χώρα, έχει της εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, λεει ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί.

    Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Αχερν έγιναν μία μέρα πριν την επίσκεψη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι , στη Τουρκία, Θα είναι η πρώτη από το 1963 επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Άγκυρα πρόεδρος της Κομισιόν. Ηγέτες της ΕΕ πρόκειται αργότερα αυτό το χρόνο να αποφασίσουν αν η Τουρκία έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στις δημοκρατικές της μεταρρυθμίσεις για να αρχίσουν οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες. Ο κύριος Πρόντι δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» στο τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα εξετάσει κατά πόσο εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία.

    [07] Η Ουάσιγκτον υποδέχεται τον Γιώργο Φλωρίδη.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    13 Jan 2004, 18:25 UTC

    Γιώργος Φλωρίδης

    Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται να δεχθεί την επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος φθάνει το απόγευμα της Τετάρτης (14 Ιανουαρίου) για συνομιλίες που θα αρχίσουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής.

    Στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης με τους οποίους θα έχει επαφές ο κύριος Φλωρίδης συμπεριλαμβάνονται η Σύμβουλος του Προέδρου Μπούς για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζών Άσκροφτ, ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιτατζ και ο Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για Θέματα Αντιτρομοκρατίας Κόφερ Μπλάκ.

    Οι συνομιλίες του Έλληνα Υπουργού θα επικεντρωθούν στη διμερή συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, και στην περιφερειακή συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον, τον κύριο Φλωρίδη θα συνοδεύουν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φώτης Νασιάκος, ο Διοικητής της ΕΥΠ Παύλος Αποστολίδης και ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Ελευθέριος Οικονόμου.

    [08] Υπό έλεγχο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

    14 Jan 2004, 17:49 UTC

    Οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης και των ειδών διατροφής έσπρωξαν ανοδικά τις χονδρικές τιμές στις ΗΠΑ κατά τρία δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας τον Δεκέμβριο. Οι ειδικοί είπαν οτι η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο οτι ο πληθωρισμός ελέγχεται. Οι οικονομολόγοι παρατήρησαν οτι εκτός απο τις τιμές ειδών διατροφής και των καυσίμων, που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις απο μήνα σε μήνα, οι περισσότερες τιμές μειώθηκαν κατά ένα δέκατο του ενός τοις εκατό τον περασμένο μήνα. Πέρσυ, οι τιμές που κατέβαλαν οι έμποροι λιανικών πωλήσεων σε εργοστάσια, αγρότες και άλλους παραγωγούς είχαν αυξηθεί κατά 4%.

    [09] Μπούς: Η διεύρυνση των σχέσεων ελεύθερου εμπορίου κύριο θέμα της συνόδου κορυφής Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου

    14 Jan 2004, 00:41 UTC

    Ολοκληρώθηκε στο Μεξικό η σύνοδος των 34ων ηγετών των Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου που ασχολήθηκε κυρίως με θέματα εμπορίου, μετανάστευσης, φτώχιας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βιτσέντε Φόξ, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των σχέσεων ελεύθερου εμπορίου στην Αμερική και έδωσε τη χώρα του σαν παράδειγμα Λατινο-Αμερικανικής χώρας που έχει ωφεληθεί απ τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου Μπούς ο οποίος είπε ότι η διεύρυνση των σχέσεων ελεύθερου εμπορίου στην Αμερικανική Ήπειρο ήταν και ο κυριότερος στόχος της Συνόδου Κορυφής. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, αμφισβήτησε το κατά πόσο η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μπορεί από μόνη της να εξαλείψει τη φτώχια που υπάρχει στην Αμερικανική Ήπειρο, και ζήτησε απ τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο να λάβουν μέτρα για το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

    [10] Μπρέμερ: 50% μείωση των επιθέσεων εναντίον συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    14 Jan 2004, 00:55 UTC

     

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει μειωθεί δραστικά μετά την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν στις 13 Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, ανακοίνωσε μείωση κατά 50% του αριθμού των επιθέσεων. Και τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις παίρνουν τώρα καλύτερες πληροφορίες από Ιρακινούς πολίτες. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΕ δήλωσαν ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες ο διεθνής οργανισμός θα στείλει στο Ιράκ ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προετοιμάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής του ξένου προσωπικού του οργανισμού.

    [11] Γραπτή εντολή Σαντάμ Χουσείν προς οπαδούς του να μην ενωθούν με ξένους μαχητές

    14 Jan 2004, 17:38 UTC

    Αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν πως ο Σαντάμ Χουσείν όταν έχασε την εξουσία, άφησε γραπτές οδηγίες προς τους οπαδούς του, να μην ενώσουν δυνάμεις με ξένους που μπαίνουν στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, το σχετικό έγγραφο βρέθηκε τον περασμένο μήνα μαζί με το Σαντάμ, όταν αυτός συνελήφθη από αμερικανούς στρατιώτες. Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς, φέρει αξιωματούχους να δήλωσαν πως ο Σαντάμ Χουσείν πίστευε ότι οι ξένοι άραβες μαχητές δεν ενδιαφέρονταν για την αποκατάσταση του καθεστώτος του, αλλά για την εξαπόλυση ιερού πολέμου κατά της Δύσης. Αμερικανοί αρμόδιοι λένε πως πιστεύουν ότι το έγγραφο είναιαυθεντικό. Εάν αυτό αληθεύει, τότε αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο Σαντάμ δεν είχε στενούς δεσμούς με τοτρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάϊντα.

    [12] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με αφορμή το βιβλίο του Πώλ Ο'Νήλ

    14 Jan 2004, 17:53 UTC

    Ο κ. Ο'Νήλ

    Συνεχίζονται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αντιδράσεις σχετικά με το βιβλίο του πρώην υπουργού οικονομικών, Πωλ Ο Νηλ, που μόλις κυκλοφόρησε, στο οποίο εγείρονται ερωτήματα για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μπους για να εξαπολύσει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ. Ο κ. Ο Νηλ, που απολύθηκε όταν διαφώνησε με την πολιτική των φορολογικών περικοπών της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος είχε αρχίσει να προγραμματίζει τον πόλεμο στο Ιράκ, οκτώ μήνες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Πωλ ΟΝήλ παρέδωσε στον δημοσιογράφο της εφημεριδας Ουώλ ΣτρήτΤζέρναλ Ρον Σάσκάιντ, έγγραφα που καλύπτουν 1900 και πλέον σελίδεςπου χρησιμοποίησε στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Το Τίμημα της Αφοσοίωσης.» Στο βιβλίο αυτό ο κ. ΟΝηλ αναφέρει πως ο πρόεδρος Μπους ήταν άσχετος με τη λήψη αποφάσεων,ενώ η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Λευκό Οίκο ήταν χαοτική.

    Όμως,αυτόπου δημιούργησε σάλο είναι ο ισχυρισμός του κ. Ονηλ ότι ως μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου δεν είδε ποτέ ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Βαγδάτη διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, που ήταν το κυριώτερο επιχείρημα στο οποίο η κυβέρνηση Μπους στήριξε την απόφασή της να εισβάλει στο Ιράκ. Όπως είναι φυσικό το βιβλίο δέχεται πυρά από το Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Μπους απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού οικονομικών ότι η κυβέρνησή του έψαχνε να βρεί δικαιολογία για να ανατρέψει το Σαντάμ Χουσείν.

    «Η δεδηλωμένη πολιτική της κυβέρνησής μου έναντι του Σαντάμ Χουσείν ήταν πολύ σαφής. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση έτσι και εμείς είχαμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στο Ιράκ," δήλωσε ο κ. Μπούς.

    Στην πραγματικότητα,ο γνωστός σαν «νόμος για την Απελευθέρωση του Ιράκ, που ζητούσε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν είχε υπογραφεί το 1998 από τον τότε πρόεδρο Κλίντον, αφού προηγουμένως έτυχε σθεναρής υποστήριξης και από τα δύο κόμματα στο κογκρέσο. Έτσι εξηγείται ίσως γιατί ο κ. Ονήλ στη συνέντευξή του προς το N-B-C φάνηκε να ξαφνιάστηκε για το ότι οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν έκπληξη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει γίνει θέμα το ότι είπα πως ο πρόεδρος προγραμμάτιζε τον πόλεμο κατά του Ιράκ αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Στην πραγματικότητα τα σχέδια αποτελούσαν συνέχεια της δουλειάς που είχε αρχίσει επί προεδρίας Κλίντον με βάση την αντίληψη ότι έπρεπε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, " είπε ο κ. Ο'Νήλ.

    Ο υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Αλλά, όπως είπε: «Το βιβλίο αυτό, απ ό,τι έχω διαβάσει, είναι τελείως διαφορετικό από τη δική μου εμπειρία με την παρούσα κυβέρνηση. Είναι η νύχτα με τη μέρα."

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τώρα εάν ο πρώην υπουργός παραβίασε κάποιο νόμο χρησιμοποιώντας χιλιάδες κρατικά έγγραφα για τη συγγραφή του βιβλίου του. Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα αυτά παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική συνέλευση του κ. Ονήλ,με τη σφραγίδα «απόρρητο». Αλλά ο πρώην υπουργός οικονομικών λέει πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει τίποτα το απόρρητο στα 1.900 έγγραφα που χρησιμοποίησε. Πρόκειται για έγγραφα, είπε, που το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να του δώσει.

    [13] Πραγματοποιήθηκαν εδώ στην Ουάσιγκτον οι πρώτες προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος.

    14 Jan 2004, 01:45 UTC

    Οι 9 προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών πρώτων, αλλά μη δεσμευτικών, προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος εδώ στην Ουάσιγκτον, και με καταμετρημένο το 68% των ψήφων, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, προηγείται με ποσοστό 42%. Ακολουθεί ο ακτιβιστής για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, Αλ Σάρπτον, με ποσοστό 35%, και ακολουθούν με μικρά ποσοστά η πρώην γερουσιαστής του Ιλλινόη, Κάρολ Μόσλυ Μπράουν, και ο βουλευτής απ το Οχάιο, Ντέννις Κούσινιτς. Οι υπόλοιποι 5 κύριοι προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προκριματικές εκλογές της Ουάσιγκτον. Εξάλλου, το γραφείο του Χάουαρντ Ντήν δήλωσε ότι την Κυριακή, μια μέρα πριν τις πρώτες επίσημες προκριματικές εκλογές στην πολιτεία IOWA, ο κ. Ντήν θα εμφανιστεί στη Τζώρτζια με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ.

    [14] Αθνάρ: Η άρση των εμπορικών φραγμών στυλοβάτης μιας σταθερής παγκόσμιας οικονομίας.

    14 Jan 2004, 01:50 UTC

    Χοζέ Μαρία Αθνάρ

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, ζήτησε την άρση όλων των εμπορικών φραγμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Σε δηλώσεις του στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κατά τη έναρξη της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Αθνάρ είπε ότι η άρση των εμπορικών φραγμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα αποτελέσει τον στυλοβάτη μιας σταθερής παγκόσμιας οικονομίας. Ο κύριος Αθναρ θα συναντηθεί σήμερα με το πρόεδρο Μπους. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το Ιράκ, το Μεσανατολικό και η Διάσκεψη Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου, που μόλις ολοκληρώθηκε.

    [15] Οκτώ νέες υποτροφίες από το Ίδρυμα Κόρες της Πηνελόπης

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    13 Jan 2004, 18:29 UTC

    Το Ίδρυμα «Κόρες της Πηνελόπης», που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1983, με σκοπό να προωθήσει τα κοινωνικά, εθνικά, φιλανθρωπικά, πολιτιστικά, επιμορφωτικά και πνευματικά ενδιαφέροντα των μελών του, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει οκτώ νέες υποτροφίες για φοίτηση σε Αμερικανικά πανεπιστήμια στο νέο ακαδημαϊκό έτος.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Αθηνά Οικονόμου (Athena Economy) σε εκδήλωση που έγινε για να γιορτασθεί η συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τότε που ιδρύθηκαν οι «Κόρες της Πηνελόπης». Η κυρία Οικονόμου ευχαρίστησε τους Ελληνοαμερικανούς ευεργέτες που διέθεσαν τα χρήματα για τις νέες υποτροφίες λέγοντας πως η γενναιοδωρία τους θα βοηθήσει νέους, Ελληνικής καταγωγής, να υλοποιήσουν τα ακαδημαϊκά τους όνειρα. Και πρόσθεσε πως στόχος του Ιδρύματός της είναι να αυξάνει κάθε χρόνο τον αριθμό των υποτροφιών που χορηγεί στα νεαρά βλαστάρια της ομογένειας.

    Δύο, από τις οκτώ νέες, υποτροφίες είναι για πλήρη τετραετή φοίτηση και οι άλλες έξη καλύπτουν σπουδές ενός έτους η καθεμία. Συνολικά το Ίδρυμα «Κόρες της Πηνελόπης» δίνει φέτος 16 υποτροφίες σε νέους που έχουν ανάγκη οικονομικής υποστήριξης.

    Με τον παρόμοιο ενθουσιασμό για την προσθήκη των οκτώ νέων υποτροφιών μίλησε και η Ύπατη Πρόεδρος της Οργάνωσης «Κόρες της Πηνελόπης» Αγγέλα Καβουνά (Angela Kavounas) η οποία και καθιέρωσε μία από τις υποτροφίες αυτές δωρίζοντας μαζί με τον σύζυγό της μέρος των χρημάτων που χρειάζονται για ενός έτους φοίτηση σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

    Το Ίδρυμα «Κόρες της Πηνελόπης» είναι ένας από τους τέσσαρες κλάδους της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ που ιδρύθηκε το 1929 στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας και έχει σήμερα εκατοντάδες παραρτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    [16] Ιράν: Δεν θα υποκύψει σε πιέσεις δηλώνει το Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος.

    14 Jan 2004, 02:03 UTC

    Μοχάμεντ Χαταμί

    Στο Ιράν, το συντηρικό Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις να ανακαλέσει την απόφασή του να μήν επιτρέψει σε χιλιάδες φιλομεταρρυθμιστές να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Εκπρόσωπος του μή εκλεγμένου συντηρητικού ισλαμικού συμβουλίου, είπε οτι το σώμα εκτελεί τα νόμιμα και θρησκευτικά του καθήκοντα και τόνισε οτι δεν θα υποκύψει σε απειλές για παραίτηση που εξέφρασαν μέλη της ιρανικής κυβέρνησης. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι οι φιλομεταρρυθμιστές σύμμαχοί του θα παραμείνουν ενωμένοι. Το Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος έχει αποκλείσει πάνω απο 3,000 προοδευτικούς που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και 80 βουλευτών της κυβέρνησης.

    [17] Άλλοι δύο νεκροί στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    14 Jan 2004, 02:09 UTC

    Ενας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκαν χθες σε ξεχωριστά επεισόδια στα κατεχόμενα εδάφη της δυτικής όχθης και της λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν οτι ένας ένοπλος Παλαιστίνιος σκότωσε Ισραηλινό σε ενέδρα, σε δρόμο κοντά σε Εβραϊκό οικισμό της Δυτικής όχθης. Επίσης Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά την διάρκεια συγκρούσεων στη νότια λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι ελπίζει πως κάποια μέρα οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν θα χρειάζεται να υπηρετούν στη λωρίδα της Γάζας και θα μπορούν να ασχοληθούν με ποιο σημαντικά θέματα.

    [18] Συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ-Καναδά για την αντιμετώπιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

    14 Jan 2004, 02:16 UTC

    Π. Μάρτιν, Τζ. Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπους και ο Καναδός Πρωθυπουργός, Πώλ Μάρτιν, συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της νόσου των τρελών αγελάδων που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες. Ο κύριος Μπους και ο κύριος Μάρτιν δεσμεύτηκαν επίσης να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο βοδινό κρέας από τη Βόρεια Αμερική, η οποία έχει κλονισθεί από τον Δεκέμβριο, όταν αγελάδα σε γαλακτοκομική μονάδα στην πολιτεία Ουάσιγκτον αποκαλύφθηκε ότι είχε μολυνθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Τέστ DNA που έγιναν έδειξαν ότι η αγελάδα προερχόταν από φάρμα του Καναδά. Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου, οι κ. Μπούς και Μάρτιν δήλωσαν ότι θα εντείνουν την διασυνοριακή συνεργασία και θα επιδιώξουν επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κύριος Μπούς τόνισε ότι πιστεύει πως το μοσχαρίσιο κρέας είναι ασφαλές και πως ο ίδιος δεν έχει σταματήσει να τρωει κρέας. Η ανίατη ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, γνωστή και σαν νόσος των «τρελών αγελάδων», καταστρέφει τον εγκέφαλο των βοοειδών. Στους ανθρώπους παρουσιάζεται μια παραλλαγή της ασθένειας, γνωστή ως νόσος Γκρούτζφελντ Γιακόμπ, που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων βοδινού κρέατος.

    [19] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταφεύγει η Κομμισιόν για δημοσιονομικά ελλείμματα Γαλλίας και Γερμανίας.

    14 Jan 2004, 02:52 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέτρεψαν στη Γαλλία και τη Γερμανία να παραβιάσουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών μελών. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την απόφασή της χθες, μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης που ασκούσε κριτική στις 2 χώρες επειδή δεν τήρησαν τους σχετικούς κανονισμούς. Οι νομικοί σύμβουλοι της Κομμισιόν λενε ότι οι υπουργοί οικονομικών παραβίασαν την κοινοτική νομοθεσία το Νοέμβριο, όταν επέλεξαν να επιτρέψουν στη Γαλλία και τη Γερμανία να αγνοήσουν κανονισμό, που απαιτεί από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρούν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.

    [20] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ

    13 Jan 2004, 17:16 UTC

    Ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού συνετρίβη δυτικά της Βαγδάτης, αλλά σύμφωνα με τον στρατό, τα δύο μέλη του πληρώματός του επέζησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ελικόπτερο τύπου Απάτσι κατά πάσα πιθανότητα κατερρίφθη απο αντάρτες κοντά στην πόλη Χαμπανίγια, που βρίσκεται σε περιοχή γνωστή για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφει οτι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για την εγκαθίδρυση μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ, με στόχο να γίνει η διαδικασία επιλογής αντιπροσώπων περισσότερο ανοικτή. Μία παλαιότερη αμερικανική πρόταση, απερρίφθη απο σημαίνοντα σιίτη κληρικό.

    [21] Αιρεται η αμνηστία που είχε παρασχεθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    13 Jan 2004, 17:25 UTC

    Ο κ. Μπερλουσκόνι

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε νόμο που παρείχε αμνηστεία στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τέσσερα αλλα ηγετικά στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, εφόσον παραμένουν στο αξίωμά τους. Το δικαστήριο στη Ρώμη απεφάνθη σήμερα οτι ο επτάμηνος νόμος είναι παράνομος και πρέπει να αποσυρθεί. Ο επίμαχος νόμος παρειχε στον πρωθυπουργό ασυλία απο ποινικές διώξεις σχετικά με κατηγορίες δωροδωκίας, με αποτέλεσμα να σταμαστήσει η δίκη εναντίον του για τις εν λόγω κατηγορίες στο Μιλάνο. Ο νόμος παρείχε ασυλία και στον ιταλό πρόεδρο, τους προέδρους των δύο σωμάτων της βουλής και τον πρόεδρο του συνταγματικού δικαστηρίου, οι οποίοι όμως δεν κατηγορούνται για κανένα αδίκημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 January 2004 - 2:19:46 UTC