Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα επικοινωνίας
  • [02] 8 νεκροί απ' τις τελευταίες επιθέσεις στο Ιράκ.
  • [03] Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος.
  • [04] 'Αρμιτατζ: Σε αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
  • [05] Ομογενείς εξετάζουν το Κυπριακό με Αμερικανούς αξιωματούχους.
  • [06] Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ανάπτυξη και πτώση του δολαρίου στη κορυφή της ατζέντας.
  • [07] Κόφερ Μπλάκ: Η αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή
  • [08] Τζών Ασκροφτ και Περβές Μουσάραφ ομιλητές στο Φόρουμ του Νταβός
  • [09] Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απο ισραηλινούς στρατιώτες
  • [10] Βίαιο επεισόδιο στο Ιράν
  • [11] Μάχη στήθος-με-στήθος στο Νιού Χάμσιρ
  • [12] Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ έτοιμες να διαγράψουν μέρος του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.
  • [13] To Ιράκ μπορούσε να εξαπολύσει χημικά ή βιολογικά όπλα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, δήλωνε ο Ντέηβιντ Κέλλυ σε παλαιότερη συνέντευξη
  • [14] Δύο ακόμη αμερικανοί αξιωματούχοι αποστέλλονται στη Μέση Ανατολή.

  • [01] Προβλήματα επικοινωνίας

    23 Jan 2004, 02:18 UTC

    Η επαφή με το ρομποτικό όχημα Spirit δεν έχει χαθεί δηλώνει η ΝΑΣΑ και η λήψη ηχητικών σημάτων παραμένει, παρά το γεγονός ότι το ρομπότ σταμάτησε να στέλνει κατανοητά δεδομένα. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, τονίζει ότι το όχημα έστειλε ηχητικό σήμα το πρωί της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας έτσι, την επικοινωνία του με τη γη. Επιστήμονες λένε ότι το Spirit μπορεί να μεταδίδει ήχους στη τύχη, αλλά η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι το ρομπότ δεν έχει στείλει κανένα χρήσιμο δεδομένο από το πρωινό της Τετάρτης. Τονίζει επίσης πως οι επιστήμονες της υπηρεσίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα αίτια του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι το ρομποτικό όχημα προσεδαφίστηκε στον Άρη στις αρχές του μήνα με σκοπό τη συλλογή και ανάλυση ατμοσφαιρικών δειγμάτων, εδάφους, και πετρωμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη.

    [02] 8 νεκροί απ' τις τελευταίες επιθέσεις στο Ιράκ.

    23 Jan 2004, 02:25 UTC

     

    Στο Ιράκ, αντάρτες σκότωσαν δύο αμερικανούς στρατιώτες, δύο ιρακινούς αστυνομικούς και τέσσερεις γυναίκες που δούλευαν για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε ξεχωριστές επιθέσεις δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης. Ένοπλοι σκότωσαν τους δύο αστυνομικούς σε φυλάκιο ελέγχου μεταξύ των πολεων Φαλλούτζα και Ραμαντί, στην περιοχή γνωστή ως σουνικό τρίγωνο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού στρατού, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά απο επίθεση με βλήμα όλμου στη Μπακούμπα. Επίσης οι αντάρτες σκότωσαν τρεις ιρακινές και τον οδηγό του οχήματος που μετέφερε στα σπίτια τους εργαζόμενους σε αμερικανική βάση, κοντά στην Φαλλούτζα.

    [03] Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος.

    23 Jan 2004, 02:41 UTC

    Σε τηλεοπτική αντιπαράθεση συμμετείχαν στην πολιτεία, Νιου Χάμσιρ, οι 7 προεδρικοί υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των καίριας σημασίας προκριματικών εκλογών την ερχόμενη Τρίτη. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τον γερουσιαστή απ τη Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, να προηγείται των αντιπάλων του κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες, μετά την νίκη του έκπληξη στην IOWA. Δεύτερος έρχεται ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, και ακολουθούν ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλυ Κλάρκ και ο γερουσιαστής απ την Βόρεια Καρολίνα, Τζόν Έντουαρντς.

    [04] 'Αρμιτατζ: Σε αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    23 Jan 2004, 02:44 UTC

    Ρίτσαρντ Άρμιτατζ

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, δήλωσε στην τηλεόραση της Αιγύπτου ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και πρόσθεσε ότι από τη μία ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δεν μπορεί ή δεν θέλει να λάβει σκληρά μέτρα κατά οργανώσεων που αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία και από την άλλη το Ισραήλ είναι αποφασισμένο ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα συμβιβασμό. Πάντως, επισήμως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες συνεχίζουν να εκφράζουν υποστήριξη προς τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [05] Ομογενείς εξετάζουν το Κυπριακό με Αμερικανούς αξιωματούχους.

    23 Jan 2004, 02:48 UTC

    Ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είχαν σειρά συναντήσεων στο Λευκό Οίκο και το Στέητ Ντηπάρτμαντ γύρω από το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και η Σύμβουλος του Προέδρου Μπους για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, συζήτησαν με παράγοντες της ομογένειας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτων για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου.

    Σε κοινό ανακοινωθέν τους ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, αναφέρουν πως ενέχει μεγάλη σπουδαιότητα, σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να διασφαλισθεί πως η οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει θα είναι βιώσιμη και βασισμένη σε δημοκρατικές αρχές διακυβέρνησης. Κατά την άποψη των ίδιων παραγόντων, προκειμένου να γίνει αυτό, το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν πρέπει να τροποποιηθεί.

    Ο Ανδρέας Άθενς, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και ο Ανδρέας Μανάτος, Πρόεδρος της Συντονιστικής Ομάδας Προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων δήλωσαν πως η επικείμενη επίσκεψη στην Ουάσινγκτων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα, παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταστήσουν σαφές πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να συνεχισθεί μέσω μιας λειτουργικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτων Ευριπίδης Ευριβιάδης ενημέρωσε επίσης τους ομογενειακούς παράγοντες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Μεταξύ των άλλων ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που πήραν μέρος στις συναντήσεις ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Φραγκλίνος Μάνιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ύπατο Πρόεδρο της Οργάνωσης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ανδρέας Κομοδρόμος και ο Αντιπρόεδρος του Παγκυπριακού Συνδέσμου Νίκος Μουγιάρης.

    [06] Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ανάπτυξη και πτώση του δολαρίου στη κορυφή της ατζέντας.

    23 Jan 2004, 02:50 UTC

    Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, καθώς και η πτώση της τιμής του δολαρίου ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν χθες στην σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Πάντως άλλοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η ανάκαμψη τροφοδοτείται απ τις εξαγωγές, οι οποίες θα γίνουν ακριβότερες αν συνεχιστεί η σημερινή σχέση Ευρώ-Δολαρίου, δηλαδή αν το δολάριο συνεχίσει να πέφτει έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [07] Κόφερ Μπλάκ: Η αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή

    22 Jan 2004, 17:27 UTC

    Ο κ. Μπλάκ

    Ο συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, πρέσβης Κόφερ Μπλάκ,λέει οτι το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάϊντ εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή, ακόμα και άν βρίσκεται κάτω από όπως είπε «εξοντωτική πίεση.» Ο κ. Μπλάκ έκανε αυτή τη δήλωση σήμερα απο το ραδιόφωνο του Μπι-μπι-σή, ενώ επισήμανε οτι περίπου τρία τέταρτα των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα είτε σκοτώθηκαν είτε κρατούνται απο την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Ομως, πρόσθεσε, οι αρχές ανησυχούν για μία νέα γενηά τρομοκρατών που επηρεάζονται απο αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση και απο εξτρεμιστικές πεποιθήσεις. Ο κ. Μπλάκ είπε οτι διαδραμάτισε ο ίδιος ενεργό ρόλο στις αποφάσεις καθυστέρησης ή ακύρωσης αρκετών πτήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου αυτό το μήνα, εξαιτίας απειλών για αεροπειρατίες.

    [08] Τζών Ασκροφτ και Περβές Μουσάραφ ομιλητές στο Φόρουμ του Νταβός

    22 Jan 2004, 17:40 UTC

    Ο αμερικανος υπουργός Δικαιοσύνης Τζών Ασκροφτ και ο πακιστανός πρόεδρος Περβές Μουσάραφ μιλούν σήμερα στο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο Νταβός της Ελβετίας. Το θέμα της ομιλίας του κ. Ασκροφτ θα είναι το πώς να εξαλειφθεί η διαφθορά και πώς να ενισχυθεί η εφαρμογή των νόμων, ενώ ο κ. Μουσάραφ θα μιλήσει σχετικά με τη συμβολη του Πακιστάν στην ειρήνη. Χθές ο ιρανός πρόεδρος Μωχάμεντ Χαταμί στην ομιλία του με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, είπε οτι το Ιράν δεν επεδίωξε ποτέ την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς και πρακτικούς σκοπούς.

    [09] Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απο ισραηλινούς στρατιώτες

    22 Jan 2004, 17:44 UTC

    Νεαρός τραυματισμένος Παλαιστίνιος

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν νεαρό Παλαιστινιο και τραυμάτισαν έναν άλλο σήμερα, κοντά στο διαχωριστικό τείχος μεταξύ Ισραηλ και λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε οτι οι νεαροί ήταν μαζί με άλλους νέους που μετέφεραν μία σκάλα και έμοιαζαν οτι ήθελαν να μπούν μέσα στο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος είπε οτι οι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά των νεαρών, στοχεύοντάς τους στα πόδια. Ομως Παλαιστίνιοι μάρτυρες είπαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οτι οι νέοι κυνηγούσαν πουλιά. Στο μεταξύ, το ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είπε οτι ο στρατός τερμάτισε τις επιδρομές του στον προσφυγικό καταυλισμό της Ραφά. Χθές, Παλαιστίνιοι μάρτυρες είπαν οτι ισραηλινοι στρατιώτες σκότωσαν ένα Παλαιστίνιο, ενώ τραυμάτισαν τρείς άλλους κατά την διεξαγωγή των επιδρομών.

    [10] Βίαιο επεισόδιο στο Ιράν

    22 Jan 2004, 17:50 UTC

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μεταδίδει οτι πλήθος συντηρητικών επετέθη εναντίον φιλομεταρρυθμιστών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό προοδευτικών υποψηφίων απο τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η βία ξέσπασε χθές το βράδυ, όταν ομάδα 200 συντηρητικών όρμησαν εναντίον των συγκεντρωμένων φιλομεταρρυθμιστών στην κεντρική πόλη Χαμεντάν. Αρκετά άτομα, ανάμεσα στα οποία και φιλομεταρρυθμιστές βουλευτές, τραυματίστηκαν.

    [11] Μάχη στήθος-με-στήθος στο Νιού Χάμσιρ

    22 Jan 2004, 01:20 UTC

    Νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν μάχη στήθος-με-στήθος μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προκριματικών εκλογών της ερχόμενης Τρίτης στο Νιού Χάμσιρ. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν τον γερουσιαστή απ τη Μασαχουσέτη και νικητή των προκριματικών της IOWA, Τζόν Κέρρυ, να παίρνει σχεδόν τα ίδια ποσοστά με τον πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, ενώ ακολουθεί ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέλσυ Κλάρκ. Στο μεταξύ, μετά το διάγγελμα του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της αμερικανικής συμπολιτείας, ο πρόεδρος Μπούς διασχίζει τώρα τη χώρα επισκεπτόμενος κρίσιμης σημασίας πολιτείες για την επανεκλογή του.

    [12] Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ έτοιμες να διαγράψουν μέρος του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

    22 Jan 2004, 02:07 UTC

    Τζέιμς Μπέικερ

    Μετά από συνομιλίες που είχαν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, πρώην υπουργό εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, οι ηγέτες του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να διαγράψουν σημαντικό ποσοστό του ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους του Ιράκ. Ο διάδοχος του Σαουδαραβικού θρόνου, Πρίγκιπας Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει σε σχετικές διαπραγματεύσεις. Επίσης ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, Σεΐχ Αλ Σαμπάχ, δήλωσε ότι θέλει την διαγραφή του Ιρακινού χρέους, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί και απ το κοινοβούλιο της χώρας του. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα διευθετηθεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του ηγέτη των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ αναφορικά με την διεξαγωγή εκλογών.

    [13] To Ιράκ μπορούσε να εξαπολύσει χημικά ή βιολογικά όπλα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, δήλωνε ο Ντέηβιντ Κέλλυ σε παλαιότερη συνέντευξη του.

    22 Jan 2004, 02:11 UTC

    O Βρετανός εμπειρογνώμονας για θέματα εξοπλισμών, Ντέηβιντ Κέλλυ, του οποίου η αυτοκτονία τον Ιούλιο έφερε σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση Μπλέαρ, είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν το θάνατο του ότι πίστευε πως το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Το BBC μετέδωσε χθες βράδυ παλιά συνέντευξη με τον κ. Κέλλυ, από τον Οκτώβριο του 2002, στην οποία ο Βρετανός εμπειρογνώμονας δήλωνε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να εξαπολύσει χημικά ή βιολογικά όπλα σε «μέρες ή και εβδομάδες» όχι πάντως σε 45 λεπτά, όπως είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση Μπλέαρ. Η έκθεση του ειδικού δικαστή που διερευνά τον θάνατο του Ντέηβιντ Κέλλυ, θα κυκλοφορήσει την άλλη εβδομάδα.

    [14] Δύο ακόμη αμερικανοί αξιωματούχοι αποστέλλονται στη Μέση Ανατολή.

    22 Jan 2004, 02:17 UTC

    Τζόν Γούλφ

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Γούλφ και ο αναπληρωτής του βοηθού υπουργού εξωτερικών, Ντέηβιντ Σάτερφηλντ, θα σταλούν στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με θέμα την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αλλά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Άνταμ Ερελί, απέφυγε να δηλώσει πότε θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη επίσκεψη. Τόνισε μόνο ότι οι κ. Γούλφ και Σάτερφηλντ θα πιέσουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Εξάλλου, χθες Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν τουλάχιστον 3 άλλους στη Λωρίδα της Γάζας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 25 January 2004 - 2:18:12 UTC