Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ντίκ Τσέηνυ-Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄στο Βατικανό
  • [02] Φονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [03] Νιού Χάμσιρ: Προηγείται ο Τζον Κέρρυ
  • [04] Ρουκέτα στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ--Δεν υπήρξαν θύματα.
  • [05] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Πάουελ στη Μόσχα.
  • [06] Τσέινυ: Υπεραμύνεται του πολέμου στο Ιράκ, παρακάμπτει ερωτήματα για όπλα μαζικής καταστροφής.
  • [07] Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου στη Λιβύη.
  • [08] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Κούβα.
  • [09] ΝΑΣΑ: Ικανοποίηση για τις φωτογραφίες του Opportunity.
  • [10] Κακοκαιρία πλήττει τις κεντρικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [11] Δέν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δηλώνει ο Ντέηβιντ Καίυ
  • [12] Διαμαρτύρεται ο Μωχάμεντ Χαταμί
  • [13] Πρόταση για την δημιουργία επιτροπής των ΗΕ, για την πρόληψη γενοκτονιών

  • [01] Συνάντηση Ντίκ Τσέηνυ-Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄στο Βατικανό

    27 Jan 2004, 17:27 UTC

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄προέτρεψε τις ΗΠΑ να εργαστούν για την διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια ειρήνη, κατά την διάρκεια συνάντησής του στο Βατικανό με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ. Αυτή ήταν η υψηλότερου επιπέδου συνάντηση μεταξύ του Βατικανού και αμερικανού αξιωματούχου απο πέρσυ που εξαπολύθηκε ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Ο Ποντίφηκας είχε αντιταχθεί έντονα στην εισβολή στο Ιράκ, αλλά από τότε έχει κάνει κατά καιρούς εκκλήσεις για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στην ανοικοδόμηση της χώρας. Την Δευτέρα, στη Ρώμη, ο κ. Τσέηνυ υπεραμύνθηκε της αμερικανικής απόφασης να κηρυχτεί πόλεμος κατά της Βαγδάτης, λέγοντας οτι η απόφαση αυτή απομάκρυνε απο την εξουσία ένα δικτάτορα.

    [02] Φονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    27 Jan 2004, 17:29 UTC

    Μία κατά τα φαινόμενα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, σκότωσε Καναδό ειρηνοφρουρό και τραυμάτισε άλλους τρείς. Σύμφωνα με την αφγανική αστυνομία, τουλάχιστον 8 άμαχοι, που έτυχε να περνούν απο το σημείο, τραυματίστηκαν επίσης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα στις παρυφές της πόλης και κοντά στην στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν οι Καναδοί ειρηνοφρουροί, της νατοϊκής διεθνούς δύναμης Ασφαλείας. Ανακοίνωση της νατοϊκής δύναμης λέει οτι τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε επίσης στο σημείο της έκρηξης , που ενδέχεται να ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας . Αξιωματούχος της αφγανικής αστυνομίας είπε οτι την ώρα της επίθεσης, οι Καναδοί πραγματοποιούσαν περιπολεία με αυτοκίνητο.

    [03] Νιού Χάμσιρ: Προηγείται ο Τζον Κέρρυ

    27 Jan 2004, 01:59 UTC

    Χάουαρντ Ντήν

    Ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη, Τζόν Κέρρυ, διατηρεί προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος, ενόψει των σημερινών πρώτων προκριματικών εκλογών στην πολιτεία Νιού Χάμσιρ. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τον κ. Κέρρυ να προηγείται του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, μέχρι και 20 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Γουέσλι Κλάρκ, ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τζόν Έντουαρντς και ο γερουσιαστής απ το Κοννέκτικατ, Τζο Λήμπερμαν, μάχονται για την τρίτη θέση. Χθες τελευταία μέρα της προεκλογικής τους εκστρατείας οι προεδρικοί υποψήφιοι συνέχισαν τις μεταξύ τους επιθέσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Ντήν επέκρινε τον γερουσιαστή Κέρρυ για τo ότι υποστήριξε ψήφισμα στο Κογκρέσο που εξουσιοδοτούσε το πόλεμο στο Ιράκ.

    [04] Ρουκέτα στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ--Δεν υπήρξαν θύματα.

    27 Jan 2004, 02:09 UTC

     

    Ρουκέτα έπεσε αργά χθες κοντά στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές ή να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης χθες έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο οδόστρωμα κόστισε τη ζωή σε έναν Ιρακινό ο οποίος έβγαινε από λεωφορείο στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Στο μεταξύ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν θα στείλει αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ για να διερευνήσει την δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα γίνει η ανακοίνωση αυτή του κ. Αννάν.

    [05] Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Πάουελ στη Μόσχα.

    27 Jan 2004, 03:02 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη επίσκεψη του στη Μόσχα με συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του Ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου και τον πρόεδρο της Ρωσικής Βουλής. Χθες ο κ. Πάουελ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναβεβαίωσαν την θέρμη των Αμερικανο-Ρωσικών σχέσεων, παρά τις προσωρινές διαφωνίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Από τη πλευρά του ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την συνεργασία της Μόσχας στο θέμα του Ιράκ. Αλλά σε χθεσινό άρθρο του στην Ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρει ότι η πολιτική δύναμη του Κρεμλίνου δεν εξισορροπείται από τον σεβασμό προς τους νόμους του κράτους και εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την Ρωσική πολιτική στη Τσετσενία.

    [06] Τσέινυ: Υπεραμύνεται του πολέμου στο Ιράκ, παρακάμπτει ερωτήματα για όπλα μαζικής καταστροφής.

    27 Jan 2004, 02:12 UTC

    Σε δηλώσεις του στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέινυ, υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι με το τρόπο αυτό απομακρύνθηκε ένας δικτάτορας. Και πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκεται τώρα υπό κράτηση και δεν μπορεί πλέον να προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες ή να προσπαθεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής. Πάντως ο κ. Τσέινυ δεν αναφέρθηκε στα ερωτήματα που έχουν τελευταία προκύψει, ακόμη και στους κόλπους της κυβέρνησης Μπούς, για το αν το Ιράκ είχε όντως όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε επίσης τόσο απ την Ιταλία, όσο και από άλλους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον ενάντια στους κινδύνους της νέας εποχής, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσέινυ συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε ότι η Ιταλία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ΗΠΑ στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Από τη πλευρά του ο κ. Τσέινυ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τον Ιταλό ηγέτη φίλο και σύμβουλο.

    [07] Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου στη Λιβύη.

    27 Jan 2004, 03:04 UTC

    Κέρτ Γουέλντον

    Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι, κατά την πρώτη τέτοια επίσκεψη στη Λιβύη από το 1969, που ο συνταγματάρχης Γκαντάφι ανέλαβε την εξουσία. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ρεπουμπλικανός Βουλευτής, Κέρτ Γουέλντον, χαρακτήρισε την δίωρη συνάντηση «εξαιρετικά θετική». Επίσης ο Δημοκρατικός βουλευτής, Σόλομον Ορτίζ, χαρακτήρισε την συνάντηση εγκάρδια και τόνισε ότι και οι δύο πλευρές «θέλουν να ξεχάσουν το παρελθόν». Από τη πλευρά του ο συνταγματάρχης Γκαντάφι εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει όλα τα προγράμματα της όπλων μαζικής καταστροφής, θα οδηγήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του.

    [08] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Κούβα.

    27 Jan 2004, 03:20 UTC

    O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναχώρησε απ την Κούβα ολοκληρώνοντας πενθήμερη επίσκεψη, την πρώτη που έκανε ποτέ στη Λατινική Αμερική, στη διάρκεια της οποίας πρωτοστάτησε στην τελετή των εγκαινίων του Ελληνο-Ορθόδοξου ιερού ναού της Αβάνας που χτίστηκε από την Κουβανική κυβέρνηση. Στη διάρκεια επίσημων τελετών στην Αβάνα ο κ. Βαρθολομαίος καταδίκασε το αμερικανικό εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας, δηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός λαών και χωρών από τη διεθνή κοινότητα αποτελεί «ιστορικό λάθος», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ λαών και χωρών μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου. Αμερικανοί διπλωμάτες εξέφρασαν απογοήτευση για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να απορρίψει πρόσκληση να συναντηθεί με Κουβανούς αντιφρονούντες σε δεξίωση στην κατοικία του Αμερικανού Εκπροσώπου στην Αβάνα, και χαρακτήρισαν την απόφαση χαμένη ευκαιρία.

    [09] ΝΑΣΑ: Ικανοποίηση για τις φωτογραφίες του Opportunity.

    27 Jan 2004, 03:09 UTC

    Οι αμερικανοί επιστήμονες της ΝΑΣΑ εκφράζουν τη χαρά και τον θαυμασμό τους για τις φωτογραφίες που τους έστειλε από τον Άρη, το δεύτερο ρομπότ, το OPPORTUNITY. Ένας ερευνητής είπε ότι οι γεωλόγοι είναι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι από το βραχώδες υπόστρωμα του Άρη όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που έστειλε το ρομποτικό όχημα. Υπενθυμίζεται ότι ο OPPORTUNITY προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη τη Κυριακή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκαταλείψει τη πλατφόρμα προσγείωσης και να αρχίσει να εξερευνά το περιβάλλον του. Το SPIRIT το πρώτο ρομποτικό όχημα της ΝΑΣΑ στο Άρη, αντιμετωπίζει αυτή τη περίοδο προβλήματα στο λογισμικό σύστημα του υπολογιστή του. Στο μεταξύ, Βρετανοί ερευνητές έχουν ζητήσει την βοήθεια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για να έρθουν σε επαφή με το δικό τους ρομπότ, το BEAGLE 2, το οποίο δεν έχει δώσει σημεία επαφής, από τα μέσα Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία υπολογιζόταν ότι θα προσεδαφιζόταν στον Άρη.

    [10] Κακοκαιρία πλήττει τις κεντρικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ

    26 Jan 2004, 21:33 UTC

    Εδώ στις ΗΠΑ, οι χιονοπτώσεις και παγωμένη βροχή σκέπασαν τους αυτοκινητόδρομους απο τις βορειοκεντρικές πολιτείες έως τις ακτές του Ατλαντικού με στρώμα πάγου σήμερα, δημιουργώντας καθυστερήσεις σε αεροσυγκοινωνίες, κάνοντας τις μετακινήσεις επικίνδυνες και οδηγώντας σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένες περιοχές. Το πρακτορείο Ασόσιετεντ Πρε΄ς μεταδίδει οτι 24 άτομα πέθαναν απο το κύμα κακοκαιρίας, κυρίως στις βορειοκεντρικές πολιτείες. Στην πρωτεύουσα της χω΄ρας την Ουάσινγκτον, το χιόνι ξεπέρασε τα 15 εκατοστά. Πρόκειται για την σοβαρότερη χιονόπτωση της φετεινής χρονιάς. Τα κυβερνητικά γραφεία είναι ανοικτά, αλλά οι εργαζόμενοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ για να προσέλθουν στις εργασίες τους. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται και άλλη παγωμένη βροχή στις βορειοανατολικές πολιτείες την Τρίτη.

    [11] Δέν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δηλώνει ο Ντέηβιντ Καίυ

    26 Jan 2004, 21:35 UTC

    Ο κ. Καίυ

    Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, Ντέιβιντ Καίυ, επικρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών για ευρείας κλίμακας αποτυχία στην εκτίμηση των οπλικών προγραμμάτων του Ιράκ, πρίν τον πόλεμο στην χώρα αυτή. Ο κ. Καίυ λέει οτι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτυχαν να αναγνωρίσουν οτι ο Σαντάμ Χουσείν είχε σχεδόν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων χημικών ή βιολογικών όπλων μετά τον πόλεμο του Περσικού κόλπου, το 1991. Ο πρόεδρος Μπούς χρησιμοποίησε πληφορίες των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με τα χημικά και βιολογικά όπλα του Ιράκ, και τις προσπάθειες της Βαγδάτης να αναβιώσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, ως την κύρια αιτιολογία για την κάτω απο αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ. Τέτοια όπλα δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν είπε οτι ο πρόεδρος Μπους θέλει να παραβάλει τις πληροφοριες που υπηρχαν πρίν την εισβολή, με τα μεταπολεμικά ευρήματα και ότι οι επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ δεν έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους.

    [12] Διαμαρτύρεται ο Μωχάμεντ Χαταμί

    26 Jan 2004, 17:43 UTC

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μωχάμεντ Χαταμί διαμαρτυρήθηκε διότι η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο λογοκρίνουν τις δηλώσεις του σχετικά με τον αποκλεισμό φιλομεταρρυθμιστών υποψηφίων από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιρνα, που είναι παρακλάδι των κρατικών μέσων ενημέρωσης στο Ιράν, λέει οτι η διαμαρτυρία εξεφράσθη μέσω επιστολής απο τον προσωπάρχη του κ. Χαταμί, προς τον επικεφαλής των Μέσων Ενημέρωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Η επιστολή επισημαίνει οτι η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο είτε λογόκριναν, είτε περιέκοψαν δηλώσεις του φιλομεταρρυθμιστή ιρανού προέδρου. Η πιό πρόσφατη περίπτωση λογοκρισίας σημειώθηκε το Σάββατο, όταν ο κ. Χαταμί και ο αρχηγός της ιρανικής βουλής έκαναν έκκληση για εις βάθος αναθεώρηση της διαδικασίας αποκλεισμού υποψηφίων άπο τις εκλογές, εκ μέρους του συντηρικού Ιρανικού Συμβουλίου.

    [13] Πρόταση για την δημιουργία επιτροπής των ΗΕ, για την πρόληψη γενοκτονιών

    26 Jan 2004, 17:46 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν πρότεινε την δημιουργία επιτροπής του διεθνούς οργανισμού, για την πρόληψη γενοκτονιών. Ο κ. Ανάν δήλωσε στα πλαίσια διάσκεψης στη Στοκχόλμη οτι προτείνει την σύσταση ειδικού οργάνου των ΗΕ, που θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσπάθειες που καταβάλλει για την πρόληψη γενοκτονιών. Ο κ. Ανάν πρόσθεσε οτι ελπίζει ότι κάποια μέρα, η παγκόσμια κοινότητα θα μπορεί να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και υπευθυνότητα σε καταστάσεις όπως αυτές της Ρουάντας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την δεκαετία του 90. Ο κ. Ανάν χαρακτήρισε ντροπή το ότι η διεθνής κοινότητα δεν έδρασε αρκετά γρήγορα τότε, για να αποφευχθούν οι σφαγές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 January 2004 - 2:18:14 UTC