Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αντίποινα απειλούν Παλαιστινιακές οργανώσεις για τις εφόδους στη Γάζα.
  • [02] H γρίπη των πουλερικών και σε τρίτη πτηνοτροφική μονάδα στις ΗΠΑ.
  • [03] Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται για προσφορά βοήθειας στην Αλ Κάιντα.
  • [04] Το Κυπριακό απασχολεί και την Ευρώπη
  • [05] Επίθεση με οπλοβομβίδα κατά του αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ
  • [06] Σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, βρήκαν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν
  • [07] Ο Περβέζ Μουσάραφ παραδέχθηκε οτι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν το Πακιστάν για επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [08] Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι ισραηλινές αρχές ασφάλειας
  • [09] Και δεύτερο κρούσμα γρίππης των πουλερικών στις ΗΠΑ
  • [10] Επιτυχής κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων σε πανεπιστήμιο της Σεούλ
  • [11] Έκληση Μπούς για διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

  • [01] Με αντίποινα απειλούν Παλαιστινιακές οργανώσεις για τις εφόδους στη Γάζα.

    13 Feb 2004, 04:02 UTC

     

    Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας μετά τις απειλές Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων ότι θα εκδικηθούν τους θανάτους 15 Παλαιστινίων στη Γάζα. Η Χαμάς ζήτησε χθες απ τα μέλη της να πλήξουν Ισραηλινούς στόχους οπουδήποτε, σε αντίποινα για τις εφόδους τη Τετάρτη στη Γάζα στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε και ένα ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης. Επίσης χθες στη Γάζα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έπαιζε με τους φίλους του. Αλλά ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο μικρός Παλαιστίνιος προσπάθησε να οδηγήσει τους στρατιώτες σε ενέδρα.

    [02] H γρίπη των πουλερικών και σε τρίτη πτηνοτροφική μονάδα στις ΗΠΑ.

    13 Feb 2004, 04:11 UTC

    Κρούσμα της γρίπης των πουλερικών βρέθηκε και στην πολιτεία Πενσυλβάνια, εδώ στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα πολιτειακοί εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν, αργά χθες το βράδυ, ότι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως πτηνοτροφική μονάδα στην Πενσυλβάνια ήταν φορέας του ίδιου ιού που εμφανίστηκε σε πτηνοτροφεία στο Νιού Τζέρσυ και το Ντέλαγουερ. Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως ότι πρόκειται για αδύναμη μορφή του ιού της γρίπης των πουλερικών που δεν συνδέεται με αυτήν που έχει ξεσπάσει στην Ασία και έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 19 άτομα. Εξάλλου χθες οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν και έκτο κρούσμα της ασθένειας, ένα 13χρονο αγόρι.

    [03] Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται για προσφορά βοήθειας στην Αλ Κάιντα.

    13 Feb 2004, 04:16 UTC

    Μέλος της αμερικανικής εθνοφρουράς που υπηρετεί σε βάση της πολιτείας Γουάσιγκτον συνελήφθη και κατηγορείται ότι προσπάθησε να προσφέρει βοήθεια στην Αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι του στρατού δηλώνουν ότι ο 26χρονος στρατιώτης, Ράιαν Άντερσον, που δηλώνει ότι είναι μουσουλμάνος, κατηγορείται «για απόπειρα επικοινωνίας με την Αλ Κάιντα με στόχο την παροχή πληροφοριών» και τονίζουν ότι η σύλληψη του έγινε μετά από κοινή επιχείρηση του στρατού με το υπουργείο δικαιοσύνης και το FBI.

    [04] Το Κυπριακό απασχολεί και την Ευρώπη

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    12 Feb 2004, 17:54 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ποτέ στα 30 τελευταία χρόνια το Κυπριακό δεν απασχολούσε τόσο πολύ τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την κοινή ευρωπαϊκοί γνώμη, τον ευρωπαϊκό τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά σε μία λύση, όπως δηλώνουν ξένοι διπλωμάτες, καθώς ξεπεράστηκε στην Νέα Υόρκη ο χθεσινοβραδινός κίνδυνος για διακοπή των συνομιλιών και μια συγκρατημένη αισιοδοξία κυκλοφορεί στους κόλπους των ενδιαφερομένων πλευρών για την αποψινή νέα συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν με τους κ.κ. Παπαδόυλο και Ντενγκτάς.

    Η Eυρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς τα χρονικά όρια ως την πρώτη Μαίου στενεύουν, για να ενταχθεί πλήρες, ή διαμερισμένο το νησί στην Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των επιτρόπων των δέκα χωρών που θ αρχίσουν την πρώτη Μαίου, αλλά θα αναλάβουν ουσιαστικά τα καθήκοντά τους μετά τον Οκτώβριο του 2004, που θα παραδώσει, μετά τις ευρωεκλογές, η τρέχουσα επιτροπή την σκυτάλη .Από την Κύπρο ονομάσθηκε Κομισσάριος ο κύριος Μάρκος Κυπριανού, γιός του πρώην Προέδρου της Κύπρου.

    Στο Λουξεμβούργο, υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο η διεύρυνση πάνω στην βάση της Συμφωνίας της Αθήνας και παρ όλο που σε έρευνα οι Λουξεμβούργιοι, σε ποσοστό 32 %, εμφανίστηκαν κατά της διεύρυνσης, εν τούτοις, στην αξιολόγηση των νέων κρατών, η Κύπρος διακρίθηκε με ποσοστό 55 % υπέρ, καθώς σαν μικρή χώρα είναι κοντύτερα στο Μεγάλο Δουκάτο και θα αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα στην διευρυμένη Ευρώπη των 25.

    Ραούφ Ντενγκτάς

    Όσον αφορά τώρα τις διαπραγματεύσεις, όλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται παράλληλα και επανειλημμένα στο ιστορικό της κατοχής, στις αποτυχημένες απόπειρες για λύσεις, στην αδιαλλαξία τόσο της τουρκοκυπριακής όσο και της Τουρκικής πλευράς, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία θέλει τώρα να προχωρήσει σε λύση και μεθοδεύει προτάσεις που θα της επιτρέψουν να πάρει ίσως και στη Σύνοδο κορυφής του Ιουνίου την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Η επίλυση του Κυπριακού θα ήταν περά από τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα το θεαματικότερο βήμα για να ανοίξει το πράσινο φως προς την Ευρώπη.

    [05] Επίθεση με οπλοβομβίδα κατά του αμερικανού στρατιωτικού διοικητή στο Ιράκ

    11 Feb 2004, 16:47 UTC

    Ο στρατηγός Αμπιζέιντ

    Aνώτερος αξιωματούχος των ΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, που βρίσκεται στο Ιράκ για να εκτιμήσει την δυνατότητα διεξαγωγής άμεσων εκλογών, συμφώνησε με τον ανώτερο σιίτη κληρικό της χώρας, Αγιατολλάχ Αλι αλ Σιστανί, οτι θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές, αλλά προειδοποίησε οτι θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία. Ο κ. Μπραχίμι είπε σε δημοσιογράφους οτι ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί επιμένει οτι πρέπει να διεξαχθούν εθνικές εκλογές και οτι και εκείνος συμφωνεί. Σε διαφορετική εξέλιξη, ο στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, διέφυγε τον κίνδυνο σήμερα, αφού η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαινε δέχθηκε επίθεση με οπλοβομβίδα, κοντά στην πόλη Φαλλούτζα.

    [06] Σχέδια για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, βρήκαν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν

    12 Feb 2004, 16:59 UTC

    Δυτικοί διπλωμάτες είπαν οτι οι επιθεωρητές όπλων των ΗΕ στο Ιράν, βρήκαν σχέδια για την κατασκευή σύγχρονου πυρηνικού αντιδραστήρα. Η Τεχεράνη είχε παραλείψει να συμπεριλάβει τα σχέδια αυτά στον φάκελλο για τα πυρηνικά της προγράμματα που είχε παραδώσει στον διεθνή οργανισμό πέρυσι. Οι διπλωμάτες λένε οτι η ανακάλυψη αυτή δεν δείχνει αυξημένες δυνατότητες της Τεχεράνης, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με το άν η Τεχεράνη συνεργάζεται πλήρως με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Το Ιράν επιμένει οτι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς . Ομως οι διπλωμάτες λένε οτι τα σχέδια του αντιδραστήρα που μόλις βρέθηκαν, δείχνουν οτι πρόκειται για αντιδραστήρα που έχει τη δυνατότητα να παράγει ουράνιο, κατάλληλο για ατομικά όπλα, και οτι μοιάζουν με σχέδια που βρέθηκαν κατά την διερεύνηση του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης.

    [07] Ο Περβέζ Μουσάραφ παραδέχθηκε οτι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα χρησιμοποιούν το Πακιστάν για επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    12 Feb 2004, 17:07 UTC

    Ο κ. Μουσάραφ

    Ο πακιστανός προεδρος Περβέζ Μουσάραφ παραδέχθηκε για πρώτη φορά οτι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν ενδέχεται να χρησιμοποιούν περιοχές του Πακιστάν για να εξαπολύουν επιθέσεις μέσα στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Μουσάραφ είπε σε αξιωματούχους του στρατού σήμερα στην Ισλαμαμπάντ οτι το Πακιστάν προσπαθεί να σταματήσει Αφγανούς αντάρτες από του να μπαίνουν στη χωρα μέσω των συνόρων και πρόσθεσε οτι ο Πακιστάν δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνο για κάθε τι που συμβαίνει στην παραμεθόριο, αλλά θα κάνει οτι είναι αναγκαίο για να σταματήσει η διείσδυση ανταρτών στο αφγανικό έδαφος.

    [08] Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι ισραηλινές αρχές ασφάλειας

    12 Feb 2004, 17:03 UTC

    Ο κ. Ραντίσι

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, μετά την απειλή Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών ομάδων ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατο 15 ομοεθνών τους κατά τη διάρκεια συγκρουσεων στη Γάζα. Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις και οδοφράγματα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία , ενώ προσωπικό ασφαλείας έχει αναπτυχθεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η εξτρεμιστική Χαμάς έκανε έκκληση προς τα μέλη της σήμερα, να πλήξουν τους ισραηλινούς οπουδήποτε, σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές της Τετάρτης στη Γάζα, κατά τις οποιες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και ανώτερου στελέχους της οργάνωσης. Ο εκπροσωπος της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Ραντίσι, δήλωσε οτι οι ισραηλινοί θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Στο παρελθόν, κάθε φορά που είχε γίνει τέτοια έκκληση, είχαν ακολουθήσει επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [09] Και δεύτερο κρούσμα γρίππης των πουλερικών στις ΗΠΑ

    12 Feb 2004, 17:11 UTC

    Μία ακόμα αμερικανική ανατολική πολιτεία, το Νιού Τζέρσευ, ανέφερε κρούσματα της γρίππης των πουλερικών. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε εφημερίδα της περιοχής, οτι ο ιός της ασθένειας εντοπίστηκε σε τέσσερεις αγορές πουλερικών στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Πάντως είπαν οτι πρόκειται για μεταλλαγμένο και όχι τόσο φονικό ιό, που δεν είναι ίδιος με εκείνον της Ασίας, ο οποίος προξένησε τον θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων στο Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη. Πρίν απο την ανακοίνωση του εντοπισμού της ασθένειας στο Νιού Τζέρσευ, αρκετές ξένες χώρες επέβαλαν απαγορεύσεις σε ορισμένες ή και όλες τις εισαγωγές αμερικανικών πουλερικων.

    [10] Επιτυχής κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων σε πανεπιστήμιο της Σεούλ

    12 Feb 2004, 17:15 UTC

    Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι κλωνοποίησαν επιτυχώς ανθρώπινα έμβρυα , από τα οποία αφαίρεσαν βλαστικά κύτταρα. Τα έμβρυα αυτά δημιουργήθηκαν από γενετικό υλικό από φυσιολογικά κύτταρα γυναικών σε συνδυασμό με τα ωάριά τους. Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου ή ιστού. Οι υποστηρικτές της σχετικής έρευνας λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες διαφόρων ασθενειών, από την Πάρκινσον μέχρι το διαβήτη. Οι επικριτές της όμως διατείνονται πως η τεχνική αντιβαίνει προς τους κανόνες της ηθικής γιατί καταστρέφονται ανθρώπινα έμβρυα.

    [11] Έκληση Μπούς για διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    12 Feb 2004, 03:41 UTC

    Σε ομιλία του εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε την λήψη αυστηρότερων διεθνών μέτρων κατά της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Και τόνισε ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία εμπλουτισμού και επανεπεξεργασίας ουρανίου με την πρόφαση της κατασκευής πυρηνικών εγκαταστάσεων για πολιτικές εφαρμογές. Ο κ. Μπούς αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της περασμένης εβδομάδας για την διαρροή πυρηνικής τεχνογνωσίας από τον σημαντικότερο πυρηνικό επιστήμονα του Πακιστάν, τον Αμπντούλ Καντήρ Χάν, σε χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Λιβύη. Και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στην φύλαξη των ευάλωτων, όπως τα χαρακτήρισε, πυρηνικών οπλοστασίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 February 2004 - 2:18:20 UTC