Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν
  • [02] Ράμσφελντ: Τρομοκράτες της Αλ Κάιντα προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.
  • [03] Οι αντάρτες ελέγχουν την δεύτερη ...
  • [04] To Ισραηλινό τείχος ασφάλειας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • [05] Στη Λιβύη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
  • [06] Ο Ράλφ Νέιντερ βάζει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.
  • [07] O Γκ. Σρέντερ στην Τουρκία.
  • [08] Δέχεται αναβολή στη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ ο Aγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί
  • [09] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράν
  • [10] Το Πακιστάν προσπαθεί να ξεριζώσει υπολείμματα της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν
  • [11] Διεθνής αντιπροσωπεία στην Αϊτη, ενώ η κρίση συνεχίζεται
  • [12] Νέα κρούσματα γρίππης πουλερικών στην Κίνα
  • [13] Δεύτερη μέρα συνομιλιών για το Κυπριακό

  • [01] Ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν

    23 Feb 2004, 17:48 UTC

    Aμερικανικές και αφγανικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν άνδρα που πυροβόλησε εναντίον πολιτικού ελικοπτέρου στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τον Αυστραλό πιλότο και τραυματίζοντας σοβαρά δύο ακόμα άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο. Το ανθρωποκυνηγητό άρχισε την Κυριακή, αφού το ιδιωτικό ελικόπτερο δέχθηκε πυρά αυτόματου όπλου, καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί από πόλη δυτικά της Κανταχάρ, που κάποτε υπήρξε προπύργιο των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι ένα άτομο βγήκε απο το πλήθος και άρχισε να πυροβολεί με αυτόματο όπλο. Μια Αμερικανίδα ικι ένας Βρετανός φρουρός ασφάλειας τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο Αφγανός διερμηνέας που επίσης επέβαινε στο ελικόπτερο δεν έπαθε τίποτε.

    [02] Ράμσφελντ: Τρομοκράτες της Αλ Κάιντα προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.

    23 Feb 2004, 01:49 UTC

    Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα δρουν μέσα στο Ιράκ και εξαπολύουν επιθέσεις, στα πλαίσια των προσπαθειών τους να προξενήσουν εμφύλιο πόλεμο. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του έκπληξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ο κ. Ράμσφελντ τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές θα αποτύχουν και η δημοκρατία θα στεριώσει στο Ιράκ, αλλά αρνήθηκε να προβλέψει χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια εκλογών μετά τις 30 Ιουνίου, που οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς. Ο κ. Ράμσφελντ έφτασε στο Κουβέιτ για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της χώρας, καθώς και αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν αποκάλυψε όμως το πρόγραμμα του, ούτε αν σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράκ.

    [03] Οι αντάρτες ελέγχουν την δεύτερη ...

    23 Feb 2004, 02:03 UTC

    Στην Αϊτή, οι ανταρτικές δυνάμεις κατέλαβαν την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, την Καπ-Αϊτιέν. Κατά τις τελευταίες 17 μέρες της εξέγερσης τους εναντίον του προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, οι αντάρτες έχουν πάρει υπό τον έλεγχο τους όλες τις πόλεις της Βόρειας Αϊτής και πολλές της κεντρικής Αϊτής, ενώ τουλάχιστον 55 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Χθες 3 άτομα σκοτώθηκαν στη προσπάθεια των ανταρτών να κερδίσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καπ-Αϊτιέν. Εξάλλου στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ω-Πρένς, ο κ. Αριστίντ δήλωσε ότι θα στείλει ενισχύσεις στο Καπ-Αϊτιέν, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αρνούνται να δεχτούν διεθνές σχέδιο που προβλέπει συνδιακυβέρνηση της χώρας από την αντιπολίτευση και τον κ. Αριστίντ.

    [04] To Ισραηλινό τείχος ασφάλειας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    23 Feb 2004, 01:56 UTC

    Tο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αρχίζει να εξετάζει από σήμερα την νομιμότητα του τείχους ασφάλειας που κατασκευάζει το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη, ενώ χθες 8 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 άλλα τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία στη Χάγη, λέγοντας ότι το διεθνές δικαστήριο δεν αποτελεί το κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση του θέματος και τονίζοντας ότι η χθεσινή επίθεση αποδεικνύει την ανάγκη ανέγερσης ενός τέτοιου τείχους. Από τη πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι το τείχος αποτελεί προσπάθεια του Ισραήλ να προσαρτήσει περισσότερα Παλαιστινιακά εδάφη, πριν την συγκεκριμενοποίηση των συνόρων του Παλαιστινιακού κράτους.

    [05] Στη Λιβύη ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    23 Feb 2004, 02:19 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη, μετά την έκθεση που η υπηρεσία του έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τρίπολης. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Λιβύης είναι πολύ ποιο προηγμένο απ ότι πιστευόταν και ότι η Τρίπολη επεξεργαζόταν ουράνιο και πλουτώνιο. Στο μεταξύ, το Ιράν παραδέχτηκε χθες ότι αγόραζε πυρηνικό εξοπλισμό στην διεθνή μαύρη αγορά και ότι ορισμένοι παράνομοι προμηθευτές του δρούσαν σε χώρες της νότιας Ασίας.

    [06] Ο Ράλφ Νέιντερ βάζει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.

    23 Feb 2004, 02:47 UTC

    Ράλφ Νέιντερ

    Ο αμερικανός ακτιβιστής, Ράλφ Νέιντερ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρεία των ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από μέρους του Δημοκρατικού κόμματος. Ο κ. Νέιντερ, που πολλοί δημοκρατικοί θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα του Αλ Γκόρ στις προεδρικές εκλογές του 2000, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC ότι θα βάλει υποψηφιότητα σαν ανεξάρτητος και τόνισε ότι στόχος του είναι να προκαλέσει τον δικομματισμό που ελέγχει την Ουάσιγκτον, όπως είπε χαρακτηριστικά. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τέρρυ Μακώλιφ, ζήτησε απ τον κ. Νέιντερ να αποσύρει την υποψηφιότητα του. Στις εκλογές του 2000 ο κ. Νέιντερ είχε πάρει ένα περίπου 3% της ψήφου.

    [07] O Γκ. Σρέντερ στην Τουρκία.

    23 Feb 2004, 03:50 UTC

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία καθώς η Άγκυρα επιδιώκει υποστηρικτές της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σρέντερ, που είναι ο πρώτος Γερμανός ηγέτης που επισκέπτεται την Τουρκίας τα τελευταία 11 χρόνια, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

    [08] Δέχεται αναβολή στη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ ο Aγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί

    20 Feb 2004, 17:23 UTC

    Ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί

    Στο Ιράκ, ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων, Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, φέρεται να δήλωσε οτι θα δεχθεί καθυστερήσεις αναφορικά με την διεξαγωγή εκλογών για την επιλογή ιρακινής κυβέρνησης, αλλά μόνο άν μία διορισμένη υπηρεσιακή κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένες εξουσίες. Ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί είχε προηγουμένως απαιτήσει απευθείας εκλογές και είχε απoρρίψει αμερικανικό σχέδιο για την επιλογή μεταβατικής κυβέρνησης που να αναλάβει την εξουσία απο την κάτω αμερικανική ηγεσία συμμαχία στις 30 Ιουνίου.

    Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν συμφώνησε με τις ΗΠΑ οτι η διεξαγωγή εκλογών νωρίτερα απο αυτή την ημερομηνία δεν είναι εφικτή και υποσχέθηκε οτι τα ΗΕ θα συνεργαστούν με τους ιρακινούς για την εξεύρεση ενός άλλου τρόπου επιλογής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

    [09] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράν

    20 Feb 2004, 17:32 UTC

    Εκλογικό τμήμα στο Ιράν

    Στο Ιράν, διεξήχθησαν την Παρασκευή βουλευτικές εκλογές και είναι σχεδόν σίγουρο πως οι συντηρητικοί θα επανακτήσουν την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου μετά τον αποκλεισμό της συμμετοχής ενός μεγάλου αριθμού φιλομεταρρυθμιστών υποψηφίων. Οι φιλομεταρρυθμιστές έκαναν έκκληση για μποϋκοτάρισμα των εκλογών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Όμως ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι, παρότρυνε τα 46 εκατομμύρια ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες. Πάνω απο 40,000 εκλογικά τμήματα λειτουργούν σολόκληρη τη χώρα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν οτι μερικά είχαν τόση κίνηση, που μέχρι το τέλος της ημέρας τους είχαν τελειώσει τα ψηφοδέλτια.

    Ομως πολιτικοί ακτιβιστές που συνομίλησαν με την Περσική υπηρεσία της ΦτΑ, είπαν οτι πολλά άλλα εκλογικά τμήματα στις κεντρικές πόλεις του Ιράν, ήταν σχεδόν άδεια. Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [10] Το Πακιστάν προσπαθεί να ξεριζώσει υπολείμματα της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν

    20 Feb 2004, 17:34 UTC

    Ταλιμπάν μαχητές

    Το Πακιστάν λέει οτι ο στρατός του εντείνει τις προσπάθειες εξουδετέρωσης μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, που πιστεύεται οτι κρύβονται σε απομονωμένες ορεινές περιοχές, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν οτι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω των φόβων της Ουάσινγκτον οτι ισλαμιστές εξτρεμιστές χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές για να εξαπολύουν επιθέσεις μέσα στο Αφγανιστάν. Η ενέργεια αυτή του Πακιστάν συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλλουν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, για την πάταξη των υπολειμμάτων της Αλ Καίντα και των Ταλιμπάν. Πάντως, πακιστανοί αξιωματούχοι επιμένουν οτι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στις ημι-αυτόνομες απομονωμένες περιοχές αποτελούν μέρος των αντι-τρομοκρατικών τους προσπαθειών και δεν έχουν σχέση με την αμερικανική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αφγανιστάν.

    [11] Διεθνής αντιπροσωπεία στην Αϊτη, ενώ η κρίση συνεχίζεται

    20 Feb 2004, 17:41 UTC

    Ο κ. Αριστίντ

    Διεθνής αντιπροσωπεία τα μέλη της οποίας προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και τον όμιλο Καρικόμ της Καραϊβικής μεταβαίνει το Σάββατο στην Αϊτή για να δώσει στον πρόεδρο της χώρας Ζαν Μπερτραν Αριστιντ και τους πολιτικούς αντιπάλους του σχέδιο που αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Λέγεται πως το σχέδιο αυτό συμπληρώνει μια σειρά ειρηνευτικών προτάσεων που έχει υποβάλει ο Καρικόμ.

    Της απόφασης για την αποστολή της αντιπροσωπείας στην Αϊτή, που ανακοινώθηκε στην Οττάβα από τον Καναδό υπουργό εξωτερικών Μπιλ Γκράχαμ, προηγήθηκε μια σειρά επειγόντων τηλεφωνικών επαφών μεταξύ Αμερικανών, Καναδών και Γάλλων αξιωματούχων, καθώς και αξιωματούχων από την περιοχή της Καραϊβικής.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, σχετικά με μέτρα που περιέχονται στο πακέτο για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και πρόσθεσε πως εάν ο κ. Αριστίντ και οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεχθούν και αρχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτό τότε «ίσως βρεθεί κάποιος πολιτικός τρόπος επίλυσης της κρίσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αξιωματούχοι στο Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνουν πως το σχέδιο συμπληρώνει και ορίζει συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την εφαρμογή του υπάρχοντος πακέτου διευθέτησης του Καρικόμ, το οποίο ζητάει μεταξύ άλλων τον αφοπλισμό των αντίπαλων συμμοριών στην Αϊτή, το διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού και τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συμβουλίου που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

    Στη συνέντευξή του προς το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο A-B-C, ο κ. Πάουελ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θέλουν να λυθεί η κρίση με «συνταγματικό», όπως είπε επί λέξει, τρόπο και δε ζητάνε την πρόωρη απομάκρυνση από την εξουσία του κ. Αριστίντ, η θητεία του οποίου λήγει το 2006. «Η απομάκρυνση του κ. Αριστιντ δεν περιέχεται στο σχέδιο, γιατί η θητεία του είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της χώρας. Θα είναι καλό να επιτευχθεί συμφωνία που θα στρέψει τα πράγματα προς άλλη κατεύθυνση. Πάντως για την ώρα ο κ. Αριστιντ δεν έχει ουδεμία πρόθεση να παραιτηθεί. Και εφόσον είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Αϊτής δεν μπορούμε να προτείνουμε σχέδιο που προβλέπει την παραίτησή του.»

    Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητάνε την παραίτηση του κ. Αριστιντ. Ο ίδιος όμως δήλωσε χθες πως προτιμάει "να πεθάνει υπερασπιζόμενος τη χώρα του παρά να εγκαταλείψει τη θέση του.»

    Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της πολιτικής αντιπολίτευσης και των ένοπλων συμμοριών που έχουν πάρει στα χέρια τους τον έλεγχο ορισμένων κύριων κωμοπόλεων της Αϊτής, μερικές από τις οποίες υποστηρίζουν πως στο παρελθόν ήταν σύμμαχοι του κ. Αριστιντ. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στους δρόμους αφότου άρχισε η εξέγερση πριν δυο βδομάδες.

    Λόγω των βιαιοτήτων το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε χθες νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Αϊτή και όσους βρίσκονται ήδη εκεί, να φύγουν με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί.

    [12] Νέα κρούσματα γρίππης πουλερικών στην Κίνα

    20 Feb 2004, 17:39 UTC

    Εμβολιασμός πουλερικών

    Η Κίνα ανέφερε δύο νέα κρούσματα της γρίππης των πτηνών. Το κινεζικό υπουργείου Γεωργίας είπε ότι νέα έξαρση της νόσου σημειώθηκε στις επαρχίες Σανσί και Γιουνάν. Στο μεταξύ, ερευνητές-ζωολόγοι στην Ταϋλάνδη είπαν οτι δύο γάτες πέθαναν απο την ασθένεια. Ενας κτηνίατρος σε νοσοκομείο ζώων στη Μπανγκόκ είπε οτι οι γάτες ενδέχεται να προσβλήθηκαν από την νόσο, τρώγοντας κόκκαλα μολυσμένου κοτόπουλου.

    Αξιωματούχοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας λένε οτι καμμία από τις ασιατικές χώρες που επλήγησαν απο την γρίππη των πτηνών δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσουν τη νόσο. Ασιατικές κυβερνήσεις διέταξαν τη σφαγή άνω των 80 εκατομμυρίων πουλερικών, σε μία προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσης της νόσου.

    [13] Δεύτερη μέρα συνομιλιών για το Κυπριακό

    20 Feb 2004, 17:30 UTC

    Τ. Παπαδόπουλος

    Ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η και η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς . Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως οι συνομιλίες διήρκεσαν λιγότερο από δύο ώρες και πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Σε δηλώσεις τους μετά από τις συνομιλίες οι κύριοι Παπαδόπουλος και Ντενκτάς αλληοεπικρίθηκαν αλλά παράλληλα είπαν πως είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θέλει να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα και στις δυο κοινότητες του νησιού πριν από την πρώτη Μαίου, που η Κύπρος εντάσσεται επίσημα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 February 2004 - 2:18:16 UTC