Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη μνήμη του Μπόρις Τραϊκόφσκι
  • [02] Οι ΗΠΑ διερωτώνται κατά πόσο ο ...
  • [03] Αίρεται η απαγόρευση στα ταξίδια αμερικανών πολιτών στη Λιβύη.
  • [04] Πάουελ: Προς ολοκλήρωση το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ.
  • [05] ΗΕ: Θα πρέπει να σταματήσουν καταγγελόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο γραφείο του Κόφφι Αννάν.
  • [06] Τηλεοπτική αναμέτρηση στη Καλιφόρνια ...
  • [07] Απαράδεκτες προτάσεις Ραούφ Ντενκτάς για το κυπριακό
  • [08] Εγγυήσεις για την διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του χρόνου στο Ιράκ, ζητά ο πνευματικος ηγέτης των Σιιτών
  • [09] Περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ...
  • [10] Συνεχίζονται οι εξαεθνείς συνομιλίες ...
  • [11] Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο
  • [12] Αϊτή: Επιδεινώνεται η πολιτική κρίση.
  • [13] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
  • [14] Πεκίνο: Σχέδιο της Νότιας Κορέας εξετάζεται στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

  • [01] Στη μνήμη του Μπόρις Τραϊκόφσκι

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    26 Feb 2004, 21:39 UTC

    M. Τραϊκόφσκι

    Ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόρις Τραϊκόφσκι, που βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα νωρίτερα σήμερα, ήταν ένας εμπνευσμένος ηγέτης ο οποίος, παρά τη διαφωνία που είχε με την Ελλάδα σχετικά με το επίσημο όνομα της χώρας του, ήταν υποστηρικτής της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Νότιας Ευρώπης και εκτιμούσε βαθύτατα τον ρόλο της Ελλάδας σαν παράγοντα σταθερότητας στην ΠΓΔΜ και τα Βαλκάνια γενικότερα.

    M. Τραϊκόφσκι

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη που μου παραχώρησε στις 3 Μαΐου 2001, κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον, ο αείμνηστος Μπορίς Τραϊκόφσκι είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, και πρώτα-πρώτα θα ήθελα να αναφέρω την Ελλάδα. Στις συζητήσεις μας στο Λευκό Οίκο μιλήσαμε για την ανάγκη να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία, η οποία και θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη στην Ευρώπη όχι μόνο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και άλλων κρατών. Όσον αφορά στη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα θα ήθελα να τονίσω ότι χαρακτηρίζεται από μια πολύ θετική τάση όχι μόνον στον τομέα των διπλωματικών σχέσεων αλλά επίσης και στον τομέα των οικονομικών σχέσεων. Από άποψη απ ευθείας επενδύσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την χώρα μου και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο της χώρας μου όσο και ολόκληρης της περιοχής μας».

    Από συνάντηση Τραϊκόφσκι -Πάουελ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος συνεργάσθηκε στενά με τον Μπόρις Τραϊκόφσκι στην προσπάθεια για διασφάλιση της σταθερότητας στην ΠΓΔΜ, αποκάλεσε τον μεταστάντα «μεγάλο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών». Και ο άλλοτε εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμαντ, Philip Reeker, είπε ότι ο Μπόρις Τραϊκόφσκι ήταν ένας ηγέτης με μεγάλο σθένος, μεγάλη σοφία και μεγάλη αγάπη για την ειρήνη.

    Γ. Παπανδρέου

    Στην Αθήνα, ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που υπό την προηγούμενη ιδιότητά του, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. είχε πολλές επαφές με τον Μπόρις Τραϊκόφσκι σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ηγέτη «πυλώνα για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ» και επισήμανε ότι ο θάνατός του «αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό». Ο κύριος Παπανδρέου πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής και για να δικαιώσουμε τη μνήμη του Προέδρου Τραϊκόφσκι».

    Τη συνέντευξη που έδωσε στις 3 Μαΐου του 2001 ο Μπόρις Τραϊκόφσκι στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής είχε παρουσιάσει στην Ελλάδα η τηλεόραση του ΑΝΤ1.

    [02] Οι ΗΠΑ διερωτώνται κατά πόσο ο ...

    27 Feb 2004, 03:14 UTC

    O Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει να διοικεί αποτελεσματικά τη χώρα του. Και τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσει πως θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα το λαό της Αϊτής αυτή τη περίοδο. Ο κ. Πάουελ εξέφρασε παράλληλα απογοήτευση για τον Αϊτινό ηγέτη, λέγοντας ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δει την πρόοδο που ήλπιζαν ότι θα δουν στην Αϊτή υπό την ηγεσία του κ. Αριστίντ. Πάντως σε συνέντευξη του στο CNN, ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία.

    [03] Αίρεται η απαγόρευση στα ταξίδια αμερικανών πολιτών στη Λιβύη.

    27 Feb 2004, 03:41 UTC

    Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση στα ταξίδια αμερικανών πολιτών προς τη Λιβύη, που τέθηκε σε ισχύ πριν 23 χρόνια. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί απάντηση στην απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει τις προσπάθειες της να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής. Και τονίζει ότι στόχος της άρσης της απαγορευτικής οδηγίας στα ταξίδια προς την Λιβύη είναι να βοηθηθεί η Τρίπολη να «χτίσει τα θεμέλια» επανένταξης της στην διεθνή κοινότητα. Πάντως η Λιβύη παραμένει στον αμερικανικό κατάλογο με χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    [04] Πάουελ: Προς ολοκλήρωση το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ.

    27 Feb 2004, 03:53 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις και το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο πλησιάζουν προς την ολοκλήρωση του προσωρινού συντάγματος του Ιράκ. Ο κύριος Πάουελ δήλωσε χθες εδώ στην Ουάσιγκτον ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη δουλεύουν σκληρά για την κατάρτιση της λεγόμενης «διοικητικής νομοθεσίας». Αλλά δεν ανέφερε αν θα τηρηθεί η προθεσμία της εικοστής όγδοης Φεβρουαρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η διοικητική νομοθεσία πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι την υιοθέτηση του μόνιμου συντάγματος το 2005.

    Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ, Αγιατολλάχ Αλι αλ Σιστανί, ζητά απ τα ΗΕ να του εγγυηθούν ότι οι εκλογές για μία νέα Ιρακινή κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν όντως στο τέλος του χρόνου.

    [05] ΗΕ: Θα πρέπει να σταματήσουν καταγγελόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο γραφείο του Κόφφι Αννάν.

    27 Feb 2004, 03:59 UTC

    Φρέντ Έκχαρντ

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Αννάν, δήλωσε ότι εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Βρετανίας στο γραφείο του κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη, τότε θα πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

    Ο εκπρόσωπος του γ.γ., Φρέντ Έκχαρτ, χαρακτήρισε απογοητευτική ενδεχόμενη παρακολούθηση, από Βρετανούς πράκτορες, των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κυρίου Ανναν, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ. Και τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες θα κλόνιζαν την ακεραιότητα και αξιοπιστία στις διπλωματικές συναλλαγές και θα παραβίαζαν τρεις διεθνείς συνθήκες.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από αντίστοιχες δηλώσεις της πρώην Υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλέαρ Σορτ, η οποία είπε στο Βρετανικό ραδιόφωνο ότι Βρετανοί μυστικοί πράκτορες είχαν τοποθετήσει μηχανισμούς παρακολούθησης στο γραφείο του κυρίου Αννάν.

    [06] Τηλεοπτική αναμέτρηση στη Καλιφόρνια ...

    27 Feb 2004, 04:12 UTC

    Σε τηλεοπτική αναμέτρηση στο Λος Άντζελες συμμετέχουν απόψε, ώρα Καλιφόρνιας, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος, λίγες μέρες πρίν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε δέκα αμερικανικές πολιτείες την ερχόμενη Τρίτη. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον γερουσιαστή Τζών Κέρρυ απο την Μασσαχουσέττη στην πρώτη θέση. Οι εκλογικές νίκες σε μερικές απο τις μεγάλες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, μπορούν σχεδόν σίγουρα να εξασφαλίσουν στον νικητή το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Πάντως, ο γερουσιαστής Τζών Εντουαρντς συνεχίζει να μιλάει για αναπάντεχη νίκη του. Στο μεταξύ, σε προεκλογική του εμφάνιση χθες ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ το κογκρέσο να παρατείνει τις φορολογικές του περικοπές που εκπνέουν το 2005.

    [07] Απαράδεκτες προτάσεις Ραούφ Ντενκτάς για το κυπριακό

    26 Feb 2004, 17:25 UTC

    Ο κ. Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε τις τροποποιήσεις του σχεδιου Ανάν που πρότεινε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, τονίζοντας οτι απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε οτι ανησυχεί σχετικά με έγγραφο που διέρευσε στη δημοσιότητα, στο οποίο ο κ. Ντενκτας προτείνει την καθυστέρηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να έχει έτσι περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε οτι το έγγραφο αυτό δείχνει επίσης οτι ο κ. Ντενκτάς θέλει να περιορίσει τον αριθμό Ελληνοκυπρίων στους οποίους θα επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στον τουρκοκυπριακό τομέα. Οι δύο ηγέτες συναντώνται και πάλι σήμερα στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού, για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με βάση τις προτάσεις του γενικού γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [08] Εγγυήσεις για την διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του χρόνου στο Ιράκ, ζητά ο πνευματικος ηγέτης των Σιιτών

    26 Feb 2004, 17:33 UTC

    Ο πιό σημαίνων σιίτης μουσουλμάνος ηγέτης του Ιράκ, ο Αγιατολλάχ Αλι αλ Σιστανί, δήλωσε οτι θέλει να έχει εγγυήσεις απο τα ΗΕ οτι οι εκλογές για μία ιρακινή κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν στα σίγουρα γύρω στο τέλος του χρόνου. Ο Αγιατολλάχ αλ Σιστανί πρόσθεσε οτι ζητά αυτές τις διαβεβαιώσεις, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις για την διενέργεια απευθείας εκλογών. Προηγουμένως, ο σιίτης πνευματικός ηγέτης είχε κάνει έκληση για την διενέργεια εκλογών πρίν τις 30 Ιουνίου, που έχει οριστεί σαν ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας απο την κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχια σε ιρακινή κυβέρνηση, αλλά οι ΗΠΑ του είπαν οτι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Η δήλωση του Αγιατολλάχ έδειχνε οτι θα δεχόταν μία διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση, με περιορισμένες εξουσίες, αλλά δεν διευκρίνισε ποια διαδικασία θα πρέπει ν ακολουθηθεί για την επιλογή μιας τέτοιας κυβέρνησης.

    [09] Περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ...

    26 Feb 2004, 17:28 UTC

    Ο κ. Γκρήνσπαν

    Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρηνσπαν, κατέθεσε χθές ενώπιον του κογκρέσου για διάφορα θέματα, όπως το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και τον κίνδυνο να εξαντληθεί το ταμείο που χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων. Ο κ. Γκρηνσπαν είπε πως το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, που φέτος προβλέπεται πως θα φτάσει τα 521 δισ. δολλάρια, υπογραμμίζει την ανάγκη να μειώσει το κογκρέσο τις δαπάνες και επίσης είτε ν αλλάξει τις συντεταγμένες που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των παροχών, που απορρέουν από το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, είτε ν' αυξήσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών που γεννήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η λεγόμενη γενιά των Baby Boomers, θα βγούν συντόμως στη σύνταξη, αντλώντας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Επίσης, ο επικεφαλής της ΦΕΝΤ, προειδοποίησε πως η αύξηση των φόρων για τη στήριξη του Ταμείου θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία, που αύτή τη στιγμή εξέρχεται από την ύφεση.

    Ο Πήτερ Κρέτσμερ, οικονομολόγος της Τράπεζας της Αμερικής, λέει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα του Συστήματος Κοινωνικών ασφαλίσεων δεν είναι τίποτα το καινούργιο. Οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας και ιδιαίτερα ο κ. Γκρηνσπαν, είπε, προτρέπουν εδώ και καιρό να γίνουν δομικές αλλαγές, που θα καταστήσουν το Σύστημα πιο αξιόπιστο. Ο κ. Κρέτσμερ είπε επίσης πως ο κ. Γκρηνσπαν δήλωσε στη διάρκεια της κατάθεσής του πως συντόμως θα χρειαστεί ν αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. «Εκτός από τους baby boomers, είπε ο αμερικανός οικονομολόγος, υπάρχει και το θέμα του μέσου όρου ζωής, που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αυτό φυσικά είναι καλό. Από την άλλη όμως, αυξάνονται και οι πιέσεις στο Σύστημα. Γι αυτό ο κ. Γκρηνσπαν είπε πως είναι αναγκαίο να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις.»

    Στην κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας για θέματα προϋπολογισμού Επιτροπής της Βουλής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέστησε σαφές πως δεν είναι υπέρ του να γίνουν περικοπές στο Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά , όπως είπε, επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπισθεί το δύσκολο αυτό οικονομικό πρόβλημα.

    [10] Συνεχίζονται οι εξαεθνείς συνομιλίες ...

    26 Feb 2004, 17:42 UTC

    Ο κ. Κέλλυ

    Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ οτι παρεμποδίζουν την πρόοδο των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στην Κίνα, Τσόε Τζίν Σού, διετύπωσε αυτή την κατηγορία μιλώντας σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω απο την πρεσβεία της χώρας του στο Πεκίνο σήμερα. Ο κ. Τσόε είπε οτι οι ΗΠΑ διατηρούν μια σκηροπυρηνική γραμμή, όπως την αποκάλεσε, κατά τις συνομιλίες και απαίτησε τον τερματισμό της εχθρικής, όπως τη χαρακτήρισε, στάσης της κυβέρνησης Μπούς έναντι της Πιονγιάνγκ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν ολοκληρωτική και επαληθεύσιμη κατάργηση όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση απο τον Οκτώβριο του 2002, που ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέημς Κέλλυ είπε οτι η Πιονγιάνγκ του είπε οτι εφαρμόζει μυστικό πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα.

    [11] Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    26 Feb 2004, 02:11 UTC

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ, στην φετινή ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Τετάρτη στη Ουάσιγκτον, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Κένυα αλλά τονίζει ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Το τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα απαρτίζεται από 28 σελίδες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση, έγιναν γενικά σεβαστά από την κυβέρνηση της χώρας το 2003 αλλά υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους τομείς. Ως παραδείγματα αναφέρει ότι μεθοριακοί φρουροί σκότωσαν ένα μετανάστη, δυνάμεις ασφαλείας κακομεταχειρίστηκαν άτομα, κυρίως παράνομους μετανάστες και αθιγγάνους και σε μερικές φυλακές συνεχίζουν να επικρατούν σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, κατά την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ορισμένοι παράγοντες μειονοτικών θρησκευμάτων στην Ελλάδα λένε ότι είχαν δυσκολίες με τις αρχές αλλά άλλοι επισημαίνουν γενική βελτίωση στην κρατική ανοχή. Στην συνέχεια τονίζεται ότι μερικοί νόμοι που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου παρέμειναν σε ισχύ στην Ελλάδα και το ίδιο ίσχυσε για ορισμένους νομικούς περιορισμούς και διοικητικά εμπόδια στην θρησκευτική ελευθερία. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις βίας μεταχείρισης γυναικών, διακρίσεων σε βάρος γυναικών και διακρίσεων σε βάρος μελών εθνικών μειονοτήτων και αθίγγανων. Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι παιδιά αλλοδαπών υποχρεώθηκαν να επιδοθούν στην επαιτεία και πρόβλημα ακόμα παραμένει στην Ελλάδα η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών.

    Σε σχέση με την Κύπρο, η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, αναφέρει, μέσα σε 31 σελίδες, ότι τόσο η Ελληνοκυπριακή όσο και η Τουρκοκυπριακή πλευρά σεβάστηκαν γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους, αλλά υπήρξαν προβλήματα και στις δύο κοινότητες σε διάφορους τομείς.

    Στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβλήθηκαν ορισμένοι περιορισμοί στα ταξίδια πολιτών από το νότιο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η κακή μεταχείριση γυναικών συνεχίσθηκε και η σωματεμπορία παραμένει πρόβλημα.

    Στον Τουρκοκυπριακό τομέα, πάντα κατά την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η αστυνομία κακομεταχειρίστηκε ορισμένους υπόπτους και κρατουμένους, επενέβη σε διαδηλώσεις, πολίτες εξακολουθούν να δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια και οι αρχές υποβάλουν Ελληνοκύπριους σε παρακολούθηση και απαγγέλλουν κατηγορίες για εγκληματική δράση σε δημοσιογράφους για άρθρα που γράφουν. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι οι Τουρκοκυπριακές αρχές επίσης επέβαλαν περιορισμούς στα ταξίδια πολιτών από το βόρειο στο νότιο τμήμα του νησιού και απαγόρευσαν τις περισσότερες επαφές ανάμεσα σε πολίτες των δύο πλευρών, αλλά στις 23 Απριλίου χαλάρωσαν τους περιορισμούς αυτούς. Οι Τουρκοκυπριακές αρχές, υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, έλαβαν παράλληλα μερικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων και των Μαρονιτών που ζούν στο βόρειο τμήμα αλλά εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ομάδων αυτών. Τέλος η κακομεταχείριση γυναικών και η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών συνεχίζουν να είναι πρόβλημα στον Τουρκοκυπριακό τομέα, κατά την ίδια πηγή.

    Πολύ χειρότερη πάντως είναι η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την Τουρκία, για την οποία αναφέρει ότι γίνονται και εκεί γενικά σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, όπως οι δίχως λόγο συλλήψεις και κρατήσεις ατόμων, οι σπάνιες καταδίκες αστυνομικών και η αυθαίρετη δράση των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελλόμενων φόνων 43ων ατόμων, πολλών βασανισμών και άλλων ειδεχθών πράξεων. Επίσης στην Τουρκία συνεχίσθηκαν οι διακρίσεις και η κακομεταχείριση των γυναικών, η ένταξη παιδιών στο εργατικό δυναμικό και η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών.

    [12] Αϊτή: Επιδεινώνεται η πολιτική κρίση.

    26 Feb 2004, 03:09 UTC

    Η αμερικανική ακτοφυλακή ακινητοποίησε στα ανοιχτά των ακτών της Φλώριδα, πλοίο που μετέφερε τουλάχιστον 21 Αϊτινούς, καθώς διολισθαίνει η κατάσταση στην χώρα τους. Αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες ότι το πλοίο είχε καταληφθεί από Αϊτινούς που ζητούσαν άσυλο στις ΗΠΑ. Πάντως χθες ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν πρόσφυγες απ την Αϊτή που θα προσπαθήσουν να μπουν σε Αμερικανικό έδαφος παράνομα. Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συνέρχεται εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει την φθίνουσα κατάσταση στην Αϊτή, ενώ οι αντάρτες που ξεκίνησαν την εξέγερση τους πριν τρεις εβδομάδες, ελέγχουν τώρα το βόρειο ήμισυ της Αϊτής και απειλούν ότι θα επιτεθούν στην πρωτεύουσα Πορτ-Ω-Πρένς.

    [13] Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    26 Feb 2004, 03:25 UTC

     

    Θα συνεχιστούν και σήμερα στη Λευκωσία οι διακοινοτικές συνομιλίες μετά την χθεσινή αναβολή τους για να εξετάσει η Ελληνο-Κυπριακή πλευρά νέα πρόταση του Τουρκο-Κύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντεγκτάς. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες δηλώνουν ότι στην πρόταση του ο κ. Ντενγκτάς απλά επαναλαμβάνει προηγούμενες αντιρρήσεις του στο σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν.

    [14] Πεκίνο: Σχέδιο της Νότιας Κορέας εξετάζεται στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    26 Feb 2004, 03:16 UTC

    Οι 6 εκπρόσωποι στις συνομιλίες

    Σχέδιο της Νότιας Κορέας, που αποτελείται από τρία σκέλη, θα εξεταστεί σήμερα στις εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο ζητά απ την Πιονγιάνγκ να αφοπλιστεί με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας και άλλες αποδοχές. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποια πλευρά που συμμετέχει στις συνομιλίες, έχει ταχθεί στο πλευρό του σχεδίου. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση των συνομιλιών χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Τζέημς Κέλλυ επανέλαβε το αίτημα της Ουάσιγκτον για πλήρη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και διαβεβαίωσε την Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να της επιτεθούν. Από τη πλευρά της η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αν δεχτεί οικονομικά ανταλλάγματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 February 2004 - 2:18:16 UTC