Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αϊτή ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας.
  • [02] Βόρεια Κορέα: Η στάση των ΗΠΑ αναγκάζει ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της Πιονγιάνγκ.
  • [03] Ενδεχόμενη συνάντηση Σαρόν-Κουρέια την άλλη εβδομάδα.
  • [04] Νέο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, χωρίς παρενέργειες.
  • [05] Ιράν: Υπερβολική η επιρροή της Ουάσιγκτον στην ΔΥΑΕ.
  • [06] Νέες προκριματικές εκλογικές νίκες του Τζών Κέρρυ
  • [07] Κατάθεση στη Γερουσία του Τζώρτζ Τένετ
  • [08] Παχυσαρκία και αδράνεια πλήττουν τους Αμερικανούς
  • [09] Δηλώσεις Καμάλ Χαραζί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [10] Εφθασαν στη Βρετανία οι πέντε πρώην κρατουμενοι στο Γκουαντάναμο
  • [11] Ορκίζεται η νέα Ελληνική κυβέρνηση
  • [12] Ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης νεκρός από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ.
  • [13] 2 νεκροί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Κωνσταντινούπολη.

  • [01] Στην Αϊτή ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας.

    11 Mar 2004, 02:53 UTC

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής, Ζεράρ Λατορτού, έφτασε στο Πόρτ-Ω-Πρένς απ την Φλόριντα όπου διέμενε με στόχο την έναρξη της διαδικασίας για την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης και την διοργάνωση νέων εκλογών σε συνεργασία με τον προσωρινό πρόεδρο της Αϊτής, Μπονιφάς Αλεξάντρ. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στα πλαίσια των ειρηνευτικών καθηκόντων τους, οι Αμερικανικές δυνάμεις στην Αϊτή θα μπορούν να επεμβαίνουν για τον τερματισμό βιαιοτήτων μεταξύ Αϊτινών.

    [02] Βόρεια Κορέα: Η στάση των ΗΠΑ αναγκάζει ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της Πιονγιάνγκ.

    11 Mar 2004, 02:55 UTC

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι απερίσκεπτες, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις από μέρους των ΗΠΑ αναγκάζουν την Πιονγιάνγκ να ενισχύσει την «πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μεταδίδει ότι δεν ήταν δυνατή η επίτευξη προόδου στις τελευταίες εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο λόγω ριζικών διαφορών μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Ουάσιγκτον. Από τη πλευρά τους οι ΗΠΑ ζητούν ολοκληρωτική επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, κάτι που η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει «εγκληματικό». Εξάλλου χθες, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι σημαντικό εμπόδιο στην επίλυση της διαμάχης με τη Πιονγιάνγκ αποτελεί η άρνηση της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα.

    [03] Ενδεχόμενη συνάντηση Σαρόν-Κουρέια την άλλη εβδομάδα.

    11 Mar 2004, 03:10 UTC

    O ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Αχμέντ Κουρέια, συμφώνησαν κατ αρχήν να έχουν την πρώτη τους συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τριτη, αλλά πρόσθεσαν οτι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν. Σύμβουλοι των δύο ηγετών θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες την Κυριακή. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ισραηλινά στρατεύματα στην κατεχόμενη απο τους ισραηλινούς δυτική όχθη, σκότωσαν χθες νεαρό Παλαιστίνιο που αποπειράθηκε να ριξει βόμβα μολότωφ εναντίον τους. Σ ένα άλλο επεισόδιο αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πέντε ισλαμιστές εξτρεμιστές στην πόλη Τζενίν.

    [04] Νέο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, χωρίς παρενέργειες.

    11 Mar 2004, 03:00 UTC

    Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν νέο εμβόλιο κατά της ευλογιάς που θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του ευρύτερου πληθυσμού από μια ενδεχόμενη βιοτρομοκρατική επίθεση με τον θανατηφόρο ιό. Το πειραματικό ακόμη εμβόλιο που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα, δεν προκαλεί τις γνωστές και συχνά επικίνδυνες παρενέργειες του εν χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς. Πέρυσι στις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν κατά της ασθένειας με το ισχύον εμβόλιο, 38 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιατρικό τομέα, αστυνομικοί και πυροσβέστες και ένα ποσοστό περίπου 2% απ αυτούς αντιμετώπισαν σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλικό οίδημα, φλεγμονή του καρδιακού μυός και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Το πειραματικό εμβόλιο θα δοκιμαστεί τώρα και σε ανθρώπους.

    [05] Ιράν: Υπερβολική η επιρροή της Ουάσιγκτον στην ΔΥΑΕ.

    11 Mar 2004, 03:19 UTC

    Το Ιράν δήλωσε οτι ενδεχομένως να σταματήσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσια Ατομικής Ενέργειας, εάν δεν περιοριστεί η αμερικανική επιρροή προς την υπηρεσία. Ο απεσταλμένος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε οτι η Ουάσινγκτον άσκησε τεράστιες πιέσεις προς ευρωπαϊκές χώρες να σκληρύνουν την φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στο σχέδιο ψηφίσματος, μέσω του οποίου εκφράζονται ανησυχίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Ο αμερικανος υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε χθες στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικού προγράμματος. Στο μεταξύ, η Λιβύη υπέγραψε το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης περιορισμού της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων, το οποίο δίνει το δικαίωμα σε επιθεωρητές της Διεθνους Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να πραγματοποιούν απροειδοποίητες επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τρίπολης.

    [06] Νέες προκριματικές εκλογικές νίκες του Τζών Κέρρυ

    10 Mar 2004, 17:12 UTC

    Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης Τζών Κέρρυ πλησίασε ακόμα περισσότερο στην εξασφάλιση του χρίσματος των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, μετά την άνετη νίκη του στις προκριματικές εκλογές τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών στο νότο. Οι χθεσινές ψηφοφορίες στη Φλόριδα, το Τέξας, το Μισσισσίππι και την Λουϊζιάνα έγιναν περισσότερο για τους τύπους, αφού ο κ. Κέρρυ είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα είναι είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Σικάγο, ο γερουσιαστής Κέρυ είπε οτι ελπίζει πως οι προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Ιλλινόι την ερχόμενη εβδομάδα, θα του δώσουν αρκετά μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματος για να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπούς στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    [07] Κατάθεση στη Γερουσία του Τζώρτζ Τένετ

    10 Mar 2004, 17:16 UTC

    Ο διευθυντής της Σι Αϊ Έϊ, Τζωρτζ Τένετ, λέει πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπους παραποίησε πληροφορίες που της παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ. Σχετική δήλωση έκανε ο κ. Τένετ, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τεντ Κέννεντυ, ρώτησε τον κ. Τένετ εάν ήρθε αντιμέτωπος με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που διόγκωσαν τις πληροφορίες που τους παρείχε η Σι Αϊ Έη σε σχέση με τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. Όπως είπε ο κ. Κέννεντυ: «Εκφράσατε ποτέ αντιρρήσεις όταν είδατε πως ορισμένες από τις πληροφορίες που παρείχατε παρερμηνεύτηκαν ή παραποιήθηκαν από τις ανώτατες αρχές;» Απαντώντας ο κ. Τένετ είπε: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να σας δώσω αναφορά σε σχέση με το τί έκανα, ή τί δεν έκανα. Απλώς, πρέπει να με πιστέψετε όταν σαν λέω πως οποτεδήποτε υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι κάποιος παρερμήνευε τις μυστικές πληροφορίες που παρείχαμε, επενέβην.»

    Ο κ. Τένετ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπους παραποίησε ορισμένες μυστικές πληροφορίες, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ιράκ, όπως υποστηρίζουν πολλοί δημοκρατικοί. Εκτός από τον κ. Τένετ, ενώπιον της γερουσιαστικής επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε επίσης και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, αντιναύαρχος Λόουελ Τζακόμπυ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ρεπουμπλικανής γερουσιαστού της Βόρειας Καρολίνας, Ελίζαμπεθ Ντόλ και οι δυο άνδρες αρνήθηκαν ότι ασκήθηκε πίεση από μέρους αξιωματούχων της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν επιλεκτικά ορισμένες πληροφορίες πριν από τον πόλεμνο.

    Η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποίσε σαν ένα από τους κύριους λόγους της εξαπόλυσης πολέμου κατά της Βαγδάτης την ύπαρξη στο Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί τέτοια όπλα. Καταθέτοντας τον Ιανουάριο ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο πρώην επιθεωρητής όπλων Ντέηβιντ Κέη, είπε πως το ότι δε βρέθηκαν στο Ιράκ όπλα μαζικού ολέθρου, οφείλεται στο ότι οι πληροφορίες που δόθηκαν ήταν λανθασμένες.

    Ο κ. Τένετ υπεραμύνθηκε των αναλυτών της υπηρεσίας του, λέγοντας πως είναι πρόωρο να εξάγονται συμπεράσματα σε σχέση με την ακρίβεια των μυστικών πληροφοριών. Οι σχετικές έρευνες στο Ιράκ συνεχίζονται. Απαντώντας σε ερώτηση για την τωρινή κατάσταση στο Ιράκ, ο κ. Τένετ είπε πως οι αμερικανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του συνασπισμού έχουν γίνει στόχος ανταρτικών στοιχείων, που είναι αποφασισμένα να διαταράξουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στις τοπικές αρχές. Οι επιθέσεις, είπε, φαίνεται πως είναι έργο υπολειμμάτων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, συμπεριλαμβανόμενων πρώην κομματικών αξιωματούχων και πρώην αξιωματικών των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και των δυνάμεων ασφάλειας.

    [08] Παχυσαρκία και αδράνεια πλήττουν τους Αμερικανούς

    10 Mar 2004, 21:26 UTC

    Η παχυσαρκία και η αδράνεια στην Αμερική σύντομα θα ξεπεράσουν το κάπνισμα σαν το κύριο αίτιο θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Αυτό σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών , το οποίο λεει πως το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες το κύριο αίτιο θανάτων, ίσως όμως όχι για πολύ.

    H διευθύντρια του Κέντρου Τζούλυ Γκέρμπερντινγκ λέει «Το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι τα υπ αριθμόν ένα και δύο αίτια θανάτων στην Αμερική. Το ίδιο ίσχυε και το 1990, που είχε γίνει η τελευταία σχετική έρευνα, με τη διαφορά πως η παχυσαρκία κέρδισε έδαφος ,πλησιάζοντας το κάπνισμα σαν κύριο αίτιο θανάτου στη χώρα μας.»

    Η δόκτωρ Γκέρμπερντινγκ και οι συνάδελφοί της περιγράφουν τον αυξανόμενο κίνδυνο της παχυσαρκίας σε ειδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επετηρίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου. Η μελέτη αναφέρει ότι το 1990 οι θάνατοι από το κάπνισμα ξεπερνούσαν κατά 100.000 τους θανάτους από παχυσαρκία. Αλλά το 2000 η διαφορά μίκρυνε με τους θανάτους από το κάπνισμα να ξεπερνούν μόνο κατά 35.000 τους θανάτους από παχυσαρκία. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών στα δύο αυτά αίτια οφείλεται το ένα τρίτο όλων των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όμως το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια που εξαλείφεται ολοένα και περισσότερο στην Αμερική, ενώ αντίθετα η υπερφαγία αυξάνεται. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος λεει πως τα δύο τρίτα των ενηλίκων στην Αμερική είναι είτε υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η παχυσαρκία κοστίζει στο κράτος 90 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ προκαλεί ετησίως 300.000 πρόωρους θανάτους.

    Η δόκτωρ Γκέρμπερντινγκ και άλλοι ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την έναρξη πανεθνικού προγράμματος που αποσκοπεί στην ενημέρωση των Αμερικανών για τους κινδύνους του προβλήματος. Το πρόγραμμα συνίσταται, μεταξύ άλλων, σε εκστρατείες παρακίνησης του κόσμου ν αρχίσει ν ασκείται και στη διάθεση τηλεφωνικών γραμμών στις οποίες μπορούν να καταφύγουν καπνιστές για διάφορες πληροφορίες.

    Στα πλαίσια των προσπαθειών καταπολέμησης της επιδημίας της παχυσαρκίας η μεγάλη αλυσίδα ΜακΝτόναλντς ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα ελαττώσει σταδιακά τις τεράστιες μερίδες που προσφέρει στους αμερικανούς πελάτες της.

    Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανθρωπολόγοι του πανεπιστημίου του Ροντ ’ϊλαντ διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερες αυξήσεις του βάρους του σώματος από τις αρχές της δεκαετίας του πενήντα παρατηρήθηκαν στους κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα παρουσιάσει μια στρατηγική κατά της παχυσαρκίας στην ετήσια σύνοδο των υπουργών υγείας των χωρών μελών του το Μάιο.

    Προσχέδιο της στρατηγικής αυτής, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο προβλέπει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε σχέση με τις διαφημίσεις τροφίμων, την επιβολή μεγαλύτερων φόρων σε ανθυγιεινά έτοιμα παρασκευάσματα, όπως πατατάκια τσιπς, γαριδάκια κ.λ.π. και αναψυκτικά καθώς και την εφαρμογή ενημερωτικών προγραμμάτων.

    Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έστω και εάν εγκριθεί δεν θα είναι δεσμευτικό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε πίεση για μια ηπιότερη στρατηγική, πράγμα, που σύμφωνα με τους επικριτές της το έκανε για να εξυπηρετήσει εντελώς ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των εταιρειών που παρασκευάζουν τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης.

    [09] Δηλώσεις Καμάλ Χαραζί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    10 Mar 2004, 17:26 UTC

    Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί λέει οτι η χώρα του θα ξαναρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο μόλις εξομανλυθούν οι σχέσεις της με την Διεθνή Υπηρεσια Ατομικής Ενέργειας και πρόσθεσε οτι το Ιράν οικειοθελώς διέκοψε προσωρινά το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οργανισμού κατά την διάρκεια των ερευνών. Στο μεταξύ, δυτικοί διπλωμάτες λένε οτι οι ΗΠΑ και κύριες ευρωπαϊκες χώρες συμφώνησαν αναφορικά με το κείμενο σχεδίου ψηφίσματος που στοχεύει κατά των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Το σχέδιο ψηφίσματος, που πρόκειται να υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει πως το Ιράν δεν αποκάλυψε το εύρος του πυρηνικού του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ οτι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [10] Εφθασαν στη Βρετανία οι πέντε πρώην κρατουμενοι στο Γκουαντάναμο

    10 Mar 2004, 17:32 UTC

    Αστυνομικά οχήματα μεταφέρουν τους πρώην κρατούμενους του Γκουαντανάμο

    Η αστυνομία της Βρετανίας άρχισε να ανακρίνει τέσσερεις βρετανούς υπηκόους οι οποίοι κρατούντο στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας και επέστρεψαν στη χώρα, μετά την απελευθέρωσή τους απο τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αντι-τρομοκρατικού νόμου, οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν τους τέσσερεις αμέσως μετά την άφιξή τους στη Βρετανία. Οι εισαγγελικές αρχές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν εντός 14 ημερών άν υπάρχουν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους για να προσαχθούν σε δίκη για τρομοκρατία. Οι βρετανικές αρχές ανέκριναν για λίγη ώρα και ένα πέμπτο Βρετανό που είχε απελευθερωθεί απο το Γκουαντάναμο και στην συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο.

    [11] Ορκίζεται η νέα Ελληνική κυβέρνηση

    10 Mar 2004, 02:58 UTC

    Ορκίζεται σήμερα η νέα Ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, καθώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει και επίσημα πλέον τη σκυτάλη της εξουσίας μετά από 10 και πλέον χρόνια. Ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνει και το υπουργείο πολιτισμού, θέτοντας τον εαυτό του επικεφαλής και των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας φέτος το καλοκαίρι. ’λλο ένα καίριας σημασίας θέμα που καλείται να χειριστεί η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    [12] Ένας ακόμη αμερικανός στρατιώτης νεκρός από έκρηξη βόμβας στο Ιράκ.

    10 Mar 2004, 03:08 UTC

    Στο Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε απο έκρηξη βόμβας σε δρόμο βόρεια της Βαγδάτης, μετά απο επίθεση με χειροβομβίδα απο την οποία τραυματίστηκαν επτά άτομα στην Μοσούλη. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι, όταν εξερράγη η βόμβα, οι στρατιώτες ταξίδευαν με φάλαγγα κοντά στη Μπακούμπα. Νωρίτερα, η ιρακινή αστυνομία είχε δηλώσει ότι ομάδα αμερικανών στρατιωτών ενδέχεται να ήταν ο στόχος επίθεσης με χειροβομβίδα, που εκτοξεύθηκε εναντίον κυβερνητικού κτιρίου στη Μοσούλη. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσαν ότι αφέθησαν ελεύθερα τα περισσότερα άτομα που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα για την πολύνεκρη επίθεση εναντίον Σιιτών μουσουλμάνων πιστών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, τα άτομα που παραμένουν υπό κράτηση, είναι ιρακινοί.

    [13] 2 νεκροί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Κωνσταντινούπολη.

    10 Mar 2004, 03:26 UTC

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι η χθεσινή έκρηξη σε κτήριο όπου στεγαζόταν Μασονική στοά, ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Και πρόσθεσε ότι ο ένας βομβιστής σκοτώθηκε, ενώ ένας άλλος βομβιστής τραυματίστηκε απ την επίθεση. Επίσης ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 7.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 March 2004 - 2:18:15 UTC