Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μέτρα ασφάλειας στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους.
  • [02] 2 Φινλανδοί επιχειρηματίες τα τελευταία θύματα των βιαιοτήτων στο Ιράκ.
  • [03] Κατηγορίες εναντίον άλλων τεσσάρων υπόπτων στην Ισπανία.
  • [04] Βουλγαράκης: η παρουσία του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς θα είναι διακριτική
  • [05] Οι υπερτασικοί μπορούν να πίνουν ...με μέτρο!
  • [06] Μουμπάρακ: σοβαρές συνέπειες σε όλο τον Αραβικό κόσμο θα έχει η δολοφονία του Γιασίν
  • [07] Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσουν το Κυπριακό στην Ελβετία, απουσία Ντεκτάς
  • [08] Κρυφό τούνελ βρέθηκε στο Πακιστάν
  • [09] Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ...
  • [10] Ρετζεπί: αλλά οι ζωές που χάθηκαν ...
  • [11] Σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ...
  • [12] 100 νεκροί σε νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

  • [01] Νέα μέτρα ασφάλειας στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους.

    23 Mar 2004, 02:57 UTC

    Τόμ Ρίτζ

    Σε κατάσταση «ύψιστης ετοιμότητας» τέθηκαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στις ΗΠΑ και οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν σχέδιο ελέγχου των αποσκευών στα τραίνα. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη υπέδειξαν την ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στο σύστημα σιδηροδρόμων και μετρό των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι το σύστημα ελέγχου των αποσκευών στα τραίνα θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στις αερομεταφορές.

    [02] 2 Φινλανδοί επιχειρηματίες τα τελευταία θύματα των βιαιοτήτων στο Ιράκ.

    23 Mar 2004, 03:02 UTC

    Στο Ιράκ, 2 Φιλανδοί επιχειρηματίες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στη Βαγδάτη. Το Φινλανδικό υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι όταν δέχτηκαν πυρά οι δύο Φιλανδοί βρίσκονταν καθ οδόν προς το υπουργείο ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ. Επίσης 2 Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από αμερικανική βάση, βόρεια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, ο ανώτερος Σιίτης κληρικός, Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, ζητά από τα ΗΕ να μην επικυρώσουν το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ. Ο Αγιατολάχ Σιστανί δήλωσε ότι το προσωρινό σύνταγμα θα καταστήσει αδύνατη την λήψη σημαντικών αποφάσεων χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Στο μεταξύ το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κήρυξε την εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ που εδρεύει στο Ιράκ, ξένη τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας ότι αποτελεί μια απ τις κύριες ομάδες που προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [03] Κατηγορίες εναντίον άλλων τεσσάρων υπόπτων στην Ισπανία.

    23 Mar 2004, 03:08 UTC

    One of four secret police cars believed to be carrying train bombing suspects

    Στην Ισπανία, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον 4ων ακόμη υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Συγκεκριμένα κατηγορίες για φόνο κατ επανάληψη απαγγέλθηκαν εναντίον ενός Μαροκινού και ενός Ισπανού, ενώ κατηγορίες για ανάμειξη σε τρομοκρατική οργάνωση απαγγέλθηκαν εναντίον δύο ακόμη Μαροκινών. Επίσης ένας άλλος Μαροκινός που ανακρίθηκε χθες αφέθηκε ελεύθερος. Μέχρι στιγμής κατηγορίες για ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, έχουν απαγγελθεί εναντίον 9 ατόμων.

    [04] Βουλγαράκης: η παρουσία του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς θα είναι διακριτική

    22 Mar 2004, 20:44 UTC

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος , Γιώργος Βουλγαράκης λεει ότι το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών , η παρουσία του όμως θα είναι διακριτική. Ο κύριος Βουλγαράκης δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στη λήψη προστατευτικών μέτρων κατά χημικών, βιολογικών και πυρηνικών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά την διάρκεια των αγώνων τον Αύγουστο. Επίσης είπε ότι η βορειοατλαντική συμμαχία θα διενεργεί εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες, αλλά όχι χερσαίες. Και ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν σε διεθνή ύδατα.

    Το κόστος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων αναμένεται ότι θα είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τριπλάσιο από το αντίστοιχο για τους αγώνες του 2000 στην Αυστραλία.

    [05] Οι υπερτασικοί μπορούν να πίνουν ...με μέτρο!

    23 Mar 2004, 03:10 UTC

    Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε εδώ στις ΗΠΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών «με μέτρο» μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής σε άτομα με υψηλή πίεση. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη φαίνεται πως αντιστρέφουν τις μέχρι τώρα συμβουλές των γιατρών, που συνιστούσαν στους υπερτασικούς να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά. Τώρα όμως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι υπερτασικοί που πίνουν ένα με δύο ποτά την ημέρα μπορούν να περιορίσουν κατά 44% τις πιθανότητες τους να πάθουν καρδιακή προσβολή.

    [06] Μουμπάρακ: σοβαρές συνέπειες σε όλο τον Αραβικό κόσμο θα έχει η δολοφονία του Γιασίν

    22 Mar 2004, 17:21 UTC

    Πορείες διαμαρτυρίας στη Αίγυπτο

    Η Αίγυπτος λεει πως με τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης Χαμάς, Σεϊχη Αχμέντ Γιασίν τερματίστηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρας είπε πως ο φόνος θα έχει σοβαρές συνέπειες σε όλο τον Αραβικό κόσμο και ακύρωσε επίσκεψη επιτροπής Αιγυπτίων βουλευτών στο Ισραήλ για συμμετοχή στους εορτασμούς για την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέηβιντ. Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Τζακ Στρω, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σείχη «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν γνώση των σχεδίων του Ισραήλ να δολοφονήσει το Σείχη Αχμεντ Γιασίν. Πρόσθεσε όμως πως ο Γιασίν είχε προσωπική ανάμειξη στο σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [07] Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσουν το Κυπριακό στην Ελβετία, απουσία Ντεκτάς

    22 Mar 2004, 17:30 UTC

    Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν στην Ελβετία, αφού δεν υπήρξαν σημεία προόδου στις απ ευθείας συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Στη δεύτερη αυτή φάση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του, Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε πως δεν θα παρευρεθεί στις συνομιλίες, στο Μπόυργκενστοκ της Ελβετίας, γιατί, όπως είπε, αμφιβάλει ότι θα σημειωθεί κάποια πρόοδος. Εάν ο κ. Ντενκτάς δεν παρευρεθεί στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα την αντιπροσωπεύσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Σέρ Κίραν Πρέντεργκαστ, προειδοποίησε τον κ. Ντενκτάς ότι στην Ελβετία πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οποιοσδήποτε δεν συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη θα αποκλεισθεί από τη διαδικασία. Είπε συγκεκριμένα: «Οποιοσδήποτε δεν παρευρεθεί στο Μπούργκενστοκ δεν θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας και η διαδικασία θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη είναι εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής πλευράς που να είναι σε θέση να πάρουν τελικές αποφάσεις στο Μπουργκενστοκ.»

    Ο κ. Ντενκτάς εμμένει στο ότι δεν εγκαταλείπει τη θέση του ως κύριος διαπραγματευτής των τουρκοκυπρίων. Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ υποβάθμισε τη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Ελβετία, λέγοντας πως ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις. Επίσης είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί του.

    Η Ελβετία υποστηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια τις συνομιλίες για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου , γι αυτό και επελέγη για τις διευρυμένες συνομιλίες. Ο ελβετός διπλωμάτης Ντιντιέ Πφίρτερ, νομικός σύμβουλος του ΟΗΕ για θέματα Κύπρου, δήλωσε πως όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως είπε: «Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θέλουμε να καταβάλουν οι εμπλεκόμενες πλευρές την τελευταία αυτή εντατική προσπάθεια , σε ένα μέρος στο οποίο όλοι θα είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Θα είναι μια διαρκής προσπάθεια που θα καταβληθεί επί μια ολόκληρη εβδομάδα σε 24ωρη βάση.»

    Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για την επίλυση του Κυρπιακούς. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρώτη Μαίου, ενώ το τουρκοκυπριακό τμήμα θα απομονωθεί περαιτέρω.

    [08] Κρυφό τούνελ βρέθηκε στο Πακιστάν

    22 Mar 2004, 20:22 UTC

    Οι Πακιστανικές αρχές λένε ότι μπορεί να έχουν δραπετεύσει ύποπτοι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα από τούνελ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες περικύκλωσαν βαρεία οπλισμένους εξτρεμιστές στη ορεινή περιοχή του Νότιου Ουζιριστάν. Πακιστανός διοικητής δήλωσε σήμερα πως στρατιώτες ανακάλυψαν τούνελ 2 χιλιόμετρων που πέρναγε από σπίτια ντόπιων καταζητούμενων και κατέληγε σε ρυάκι κοντά στη μεθόριο.

    Μέχρι τη κατάπαυση του πυρός για διαπραγματεύσεις, εκατοντάδες ξένοι εξτρεμιστές και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους μάχονταν με τις κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άτομα , συμπεριλαμβανόμενων άμαχων και πακιστανών στρατιωτών. Αξιωματούχοι λένε ότι η σθεναρή αντίσταση των εξτρεμιστών υποδηλώνει ότι προστατεύουν ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα.

    [09] Πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ...

    22 Mar 2004, 20:27 UTC

    Ρίτσαρντ Κλαρκ

    Η κυβέρνηση Μπους διέψευσε τις καταγγελίες ότι αγνόησε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η Αλ Κάϊντα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και ότι μετά τις επιθέσεις ήταν επικεντρωμένη στο να διενεργήσει πόλεμο κατά του Ιράκ , παρά να καταδιώξει την Αλ Κάιντα. Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπους για θέματα τρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, αναφέρει σε βιβλίο του που άρχισε να κυκλοφορεί σήμερα, πως πιστεύει ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε «πολύ κακή δουλειά» στο θέμα της προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τους τρομοκράτες.

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι καταγγελίες του κυρίου Κλαρκ είναι εντελώς εσφαλμένες, ενώ η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, είπε πως υπήρχε σχέδιο για την εξάλειψη της Αλ Κάϊντα πολύ πριν από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    [10] Ρετζεπί: αλλά οι ζωές που χάθηκαν ...

    22 Mar 2004, 20:38 UTC

    Ηγετικά στελέχη των Αλβανόφωνωντου Κοσσυφοπεδίου εξέφρασαν λύπη για τις βιαιότητες της περασμένης εβδομάδας εναντίον Σέρβων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 28 άτομα.

    Ο αλβανόφωνος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Ρετζεπί υποσχέθηκε πως θα επιδιορθωθούν οι ζημιές, αλλά οι ζωές που χάθηκαν δε θα γυρίσουν πίσω. Ο κ. Ρετζεπί και ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τη διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, Χάρι Χόλκερι, έκαναν περιοδεία σε καμένα και λεηλατημένα σπίτια στην πρωτεύουσα Πριστίνα.

    Στο μεταξύ, αναμένεται στο Κόσοβο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος θα μιλήσει σε τοπικούς ηγέτες και θα επιθεωρήσει τους χιλιάδες επί πλέον ειρηνοφρουρούς που εστάλησαν στη σερβική επαρχία την περασμένη εβδομάδα.

    [11] Σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ...

    22 Mar 2004, 02:01 UTC

    Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης σχέδιο διακήρυξης που θα χαρακτηρίζει την τρομοκρατία «κύρια απειλή» για την Ενωμένη Ευρώπη και θα δεσμεύει όλα τα μέλη καθώς και τα 10 νέα μέλη να ενεργήσουν με πνεύμα αλληλεγγύης σε περίπτωση που κάποιο μέλος πληγεί από τρομοκράτες. Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στην σύνοδο κορυφής της Ένωσης αυτή την εβδομάδα. Επίσης αρμόδιοι υπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συναντώνται σήμερα στη Μαδρίτη για να εξετάσουν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας και αντι-τρομοκρατικών προσπαθειών.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας παρά τις διαφορές τους για τον πόλεμο στο Ιράκ. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο FOX ο κ. Πρόντι τόνισε ότι δεν πιστεύει πως ο πόλεμος στο Ιράκ βοήθησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά επεσήμανε ότι τους τελευταίες μήνες βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο η Ευρω-Αμερικανική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επίσης ο κ. Πρόντι διαφώνησε με υπαινιγμούς ότι θα αποτελέσει ενθαρρυντικό παράγοντα για τους τρομοκράτες, η απόρριψη της κυβέρνησης Αθνάρ από μέρους των Ισπανών ψηφοφόρων, λίγες μόνο μέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    [12] 100 νεκροί σε νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν.

    22 Mar 2004, 01:06 UTC

    Μιρβάϊς Σαντίκ(φωτο αρχείου)

    Στο δυτικό Αφγανιστάν, τοπικός διοικητής ανακοίνωσε ότι μέχρι και 100 άτομα σκοτώθηκαν από συγκρούσεις φατριών μετά την δολοφονία του Υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, Μιρβάϊς Σαντίκ, γιου του κυβερνήτη Χαν της επαρχίας Χεράτ, που σκοτώθηκε χθες σε ενέδρα στη Χεράτ. Ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής της Χεράτ, Ζαχίρ Ναϊμπζαντά, δήλωσε ότι μετά την δολοφονία ξέσπασαν μάχες μεταξύ των στρατιωτών του και των στρατιωτών του κυβερνήτη Χαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 100 άτομα. Εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι μέλη της κυβέρνησης έχουν σταλεί στη περιοχή για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 March 2004 - 2:18:10 UTC