Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 8 Απριλίου η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις.
  • [02] Δυναμική θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ
  • [03] O Αριέλ Σαρόν υπεραμύνεται του σχεδίου του αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
  • [04] Συλλήψεις 53 μελών τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη.
  • [05] Διέφυγε και πάλι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.
  • [06] Σαουδική Αραβία: Δεν θα επιτραπούν ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.
  • [07] Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απ' την Τουρκία να επισπεύσει πολιτικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
  • [08] Καρζάι: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου δωρητριών χωρών.
  • [09] Γ. Φερχώυγκεν: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν απέτυχαν
  • [10] Απο τα δημοψηφίσματα εξαρτάται πλέον το κυπριακό
  • [11] Συντονισμένες έφοδοι της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες
  • [12] Απέτυχε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την σύλληψη του Ράντοβαν Κάραζιτς
  • [13] Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν

  • [01] Στις 8 Απριλίου η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις.

    02 Apr 2004, 02:53 UTC

    Η ειδική επιτροπή που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, θα καταθέσει δημοσίως και ενόρκως στις 8 Απριλίου. Αρχικά ο Λευκός Οίκος αρνείτο να επιτρέψει στη κ. Ράις να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, αλλά ασκήθηκαν έντονες πιέσεις μετά την κατάθεση την περασμένη εβδομάδα του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλάρκ, ο οποίος δήλωσε ότι, πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπούς δεν είχε πάρει στα σοβαρά την απειλή απ την Αλ Κάιντα.

    [02] Δυναμική θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ

    02 Apr 2004, 01:44 UTC

    Στρατηγός Μάρκ Κίμιτ

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων υπόσχονται ότι θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τους θανάτους και την κακοποίηση των σωρών των τεσσάρων αμερικανών πολιτών στη Φαλούτζα. Ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, χαρακτήρισε την προχθεσινή επίθεση «αδικαιολόγητη και ειδεχθή», αλλά τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό και την σταθεροποίηση του Ιράκ. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των συμμαχικών επιχειρήσεων, στρατηγός Μάρκ Κίμιτ, δήλωσε ότι η αμερικανική απάντηση στις εν λόγω επιθέσεις θα είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα σοβαρή και τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επαναφέρουν την Φαλούτζα υπό τον έλεγχο τους στην, κατά την κρίση τους, κατάλληλη στιγμή. Στο μεταξύ, λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, ακυρώθηκε εμπορική έκθεση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Βαγδάτη την άλλη εβδομάδα.

    [03] O Αριέλ Σαρόν υπεραμύνεται του σχεδίου του αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

    02 Apr 2004, 02:00 UTC

    Σε δηλώσεις του προς Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι το να παραμείνουν στη περιοχή οι Ισραηλινοί μπορεί να αποβεί πολιτικά επικίνδυνο για τη χώρα του. Ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι εάν το αδιέξοδο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων συνεχιστεί, θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Τελ Αβιβ να δεχτεί μια λύση της διεθνούς κοινότητας, που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ από πλευράς ασφάλειας. Ο κύριος Σαρόν θα έχει συνομιλίες με Αμερικανούς απεσταλμένους για το θέμα του σχεδίου του αποχώρησης απ τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο κύριος Σαρον είπε επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να κινηθεί εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

    [04] Συλλήψεις 53 μελών τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη.

    02 Apr 2004, 02:09 UTC

    Aστυνομικές δυνάμεις 4 Ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας συνέλαβαν χθες 53 μέλη της εξτρεμιστικής Τουρκικής Μαρξιστικής οργάνωσης, Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, πραγματοποίησαν τις εφόδους που, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζονταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Στόχος της οργάνωσης, που είναι υπεύθυνη για πάνω από 100 δολοφονίες, είναι η ανατροπή της Τουρκικής κυβέρνησης. Επίσης οι Ελληνικές αρχές συνέλαβαν χθες στην Βόρεια Ελλάδα Γερμανό που κατηγορείται για διασυνδέσεις με την ίδια οργάνωση.

    [05] Διέφυγε και πάλι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    02 Apr 2004, 02:14 UTC

    Νατοϊκές δυνάμεις στο Πάλε

    Μετά από μια ακόμη έφοδο στο Πάλε, Νατοϊκά στρατεύματα δεν κατάφεραν να βρουν και να συλλάβουν τον πρώην ηγέτη των Σερβο-Βοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου. Η έφοδος επικεντρώθηκε στο σπίτι Ορθόδοξου ιερέα, όπου πιστευόταν ότι κρυβόταν ο κ. Κάρατζιτς. Νατοϊκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να εισβάλλουν στην συγκεκριμένη κατοικία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο ιερέας και ο γιος του. Αργότερα πάνω από 2 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πάλε διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση των Νατοϊκών δυνάμεων. Στην διαδήλωση συμμετείχε ο πρωθυπουργός των ΣερβοΒοσνίων, Ντράγκαν Μικέρεβιτς και ο πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Βουλής, Ντράγκαν Κάλινιτς.

    [06] Σαουδική Αραβία: Δεν θα επιτραπούν ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

    02 Apr 2004, 02:18 UTC

    Πρίγκιπας Μπαντάρ Mπιν Σoυλτάν

    Μετά από συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με την σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιτρέψει έλλειψη πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, μετά την προχθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του κατά 4% για να αποτρέψει, όπως ισχυρίζεται, πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Επίσης χθες ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Τζόν Σνόου, ζήτησε απ τον ΟΠΕΚ να επανεξετάσει την απόφαση του και τόνισε ότι υψηλές τιμές πετρελαίου θα προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

    [07] Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά απ' την Τουρκία να επισπεύσει πολιτικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    02 Apr 2004, 02:59 UTC

    To ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παρότρυνε την Τουρκία να επισπεύσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις της, άν ελπίζει να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ. Mε ψήφους 211 υπέρ, έναντι 84ων κατά το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση που αναφέρει ότι η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ένωση και ότι η Άγκυρα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της νομιμότητας. Η έκθεση συγκεκριμμένα συνιστά στην Τουρκία την υιοθέτηση νέου συντάγματος που θα βασίζεται σε ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες, ώστε να καταδείξει οτι επιθυμεί σοβαρά την ένταξή της στην ΕΕ.

    [08] Καρζάι: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνόδου δωρητριών χωρών.

    02 Apr 2004, 02:50 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, χαρακτήρισε επιτυχημένη, την διεθνή σύνοδο δωρητριών χωρών για τη χώρα του που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο. Στη διάρκεια της συνόδου δωρητές υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και για τον αγώνα του κατά των καλλιεργειών οπίου. Ο κ. Καρζάι ευχαρίστησε τους συνέδρους από 50 και πλέον χώρες για την υποστήριξη τους και τόνισε ότι η χώρα του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να «σταθεί στα πόδια της», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης το Αφγανιστάν υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με 6 γειτονικές του χώρες και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

    [09] Γ. Φερχώυγκεν: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν απέτυχαν

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Στρασβούργο

    01 Apr 2004, 16:16 UTC

    Γκύντερ Φερχώυγκεν

    «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν απέτυχαν. Είναι λάθος η εντύπωση που δίνεται από τον τύπο ότι επήλθε ναυάγιο στην διαδικασία. Το δίλημμα, για το Κυπριακό είναι λύση ή μή διευθέτηση και καλούνται και οι δύο κοινότητες να ψηφίσουν ναι στα δημοψηφίσματα της 24 ης Απριλίου». Αυτό δήλωσε από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος Γκύντερ Φερχώυγκεν, ο οποίος παραβρέθηκε στις διαπραγματεύσεις στο Μπέργκενστροκ, προκειμένου να εξασφαλίσει, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην υπάρξουν στο σχέδιο Αννάν μόνιμες παρεκκλίσεις και να είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιστρέφει με άδεια χέρια στην Λευκωσία ,-δήλωσε ο κύριος Φερχώυγκεν και θα πρέπει να εργαστεί με σθένος για να υπάρξει αποδοχή του τελικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος. Από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης, είπε ο κ. Φερχώυγκεν - πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ενωμένη Κύπρος θα μπλοκάρει τις αποφάσεις. Ως προς τα επόμενα βήματα, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε, ότι αύριο Παρασκευή ο κ. Αννάν θα ενημερώσει για τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφάλειας στην Νέα Υόρκη και στην συνέχεια οι εγγυήτριες χώρες, δηλαδή η Αγγλία και η Ελλάδα, θα κλιθούν να απαντήσουν σε επιστολή που τους δόθηκε για το εάν δέχονται, η όχι το σχέδιο.

    Επίσης, ο κ. Φερχώυγκεν ανέφερε ότι θα ακολουθήσει προκαταρκτική διάσκεψη 50 περίπου δωρητών στις Βρυξέλλες με στόχο να διαπιστωθεί τι ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί στην επίσημη διάσκεψη και μετά θα γίνουν στις 24 Απριλίου τα δημοψηφίσματα.

    Στις Βρυξέλλες, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του κ. Φερχώυγκεν , διευκρίνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαθέσει οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμύρια Ευρώ σε περίπτωση λύσης για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος του νησιού για την περίοδο 2004-2006.

    Όσον αφορά στο κοινοτικό κεκτημένο και την συμβατότητα του σχεδίου Αννάν προς αυτό, ο εκπρόσωπος του κ. Φερχώυγκεν κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή του θα γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις τονίζοντας ότι σε κάθε προηγούμενη διεύρυνση της Ένωσης είχαν προβλεφθεί μεταβατικές, περίοδοι με ενδεικτικά παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και των δέκα νέων χωρών μελών. Η εφαρμογή μεταβατικών περιόδων είναι ένα κλασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατέληξε ο κοινοτικός εκπρόσωπος, αλλά σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από μία από τις δύο πλευρές στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα .απέφυγε να κάνει υποθέσεις.

    [10] Απο τα δημοψηφίσματα εξαρτάται πλέον το κυπριακό

    01 Apr 2004, 16:48 UTC

    Οι κ.κ. Καραμανλής, Ανάν και Ερντογάν

    Οι ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ψηφίσουν σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα αργότερα τον μήνα αυτό σχετικά με το σχέδιο του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ανάν είπε χθές οτι το σχέδιό του θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, εφόσον οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά την διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν στην Ελβετια, υπο την αιγίδα των ΗΕ.

    [11] Συντονισμένες έφοδοι της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

    01 Apr 2004, 16:33 UTC

    Ο ιταλος αρχιεισαγγελέας κάνει δηλώσεις στον Τύπο για τις εφόδους

    Η αστυνομία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποίησε εφόδους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 53 άτομα, που φέρονται ότι είναι μέλη εξτρεμιστικής μαρξιστικής τουρκικής οργάνωσης. Οι αρχές της Ιταλίας και της Τουρκίας είπαν οτι οι αστυνομικοί των χωρών τους πραγματοποίησαν συντονισμένες εφόδους. Επίσης έφοδοι έγιναν στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Αξιωματούχοι είπαν οτι οι συλληφθέντες είναι μέλη μίας εξτρεμιστικής αριστερής τουρκικής οργάνωσης, που επωνομάζεται Επαναστατικός Λαικός Απελευθερωτικός Στρατός. Ένας απο τους κρατουμένους διαπιστώθηκε πως είναι ο αρχηγός του ιταλικού πυρήνα της οργάνωσης. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εχουν κατατάξει την οργάνωση αυτή στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η ομάδα αυτή έχει στο παρελθόν στοχεύσει εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και μελών διπλωματικών αποστολών.

    [12] Απέτυχε επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την σύλληψη του Ράντοβαν Κάραζιτς

    01 Apr 2004, 16:38 UTC

    Tα στρατεύματα του ΝΑΤΟ απέτυχαν και πάλι να συλλάβουν τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάραζιτς ο οποιος βαρύνεται με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, στο πρώην προπύργιό του, το Πάλε. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την αποτυχία της επιχείρησης σήμερα. Το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης κατηγορεί τον κ. Κάραζιτς μεταξύ άλλων για δολοφονίες, βιασμούς και βασανισμους που διέπραξε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, τη δεκαετία του 90. Δύο πολίτες, ένας ιερέας και ο γιός του, τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη νυχτερινή έφοδο. Το ΝΑΤΟ τους τελευταιους μήνες έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του για την σύλληψη του κ. Κάραζιτς.

    [13] Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν

    01 Apr 2004, 16:44 UTC

    Οι εκπρόσωποι στη διεθνή σύνοδο των δωρητών για το Αφγανιστάν στο Βερολίνο, θα συζητήσουν σήμερα θέματα ασφάλειας. Χθες οι σύνεδροι υποσχέθηκαν οκτώ κόμμα δύο δισεκατομμύρια δολλάρια ως οικονομική βοήθεια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για τη ρημαγμένη απο τον πόλεμο χώρα. Οι εκπρόσωποι, που προέρχονται από 50 χώρες, συζητάνε πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στο Αφγανιστάν, που ετοιμάζεται για τις πρώτες δημοκρατικές του εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο υπουργός οικονομικών της χώρας είπε οτι τέσσερα κόμμα τέσσερα δισεκατομμύρια δολλάρια θα δοθούν φέτος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 April 2004 - 2:18:13 UTC