Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Εκεχειρία στη Φαλούτζα
  • [02] Ανησυχητικές οι συγκρούσεις φυλάρχων στο Αφγανιστάν.
  • [03] 42 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας.
  • [04] Περού: Περιπέτεια εκατοντάδων ...
  • [05] Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών Μπούς-Σαρόν.
  • [06] O Μ.Ταλάτ απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ.
  • [07] Κ. Πάουελ: Ανησυχητική η έξαρση βίας στο Ιράκ
  • [08] Η επιτροπή για την διερεύνηση των επιθέσεων της 11/9/01 ζητά τον αποχαρακτηρισμό απορρήτου εγγράφου
  • [09] Ο Τζών Κέρρυ επικρίνει την κυβέρνηση Μπούς για το θέμα του Ιράκ
  • [10] Δεν υποκύπτει στους ιρακινούς απαγωγείς ο Γουνισίχο Κοϊζούμι
  • [11] Τρείς ασιατικές χώρες θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ
  • [12] Kοντολίζα Ράις: Τίποτα δεν μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [13] Κατηγορίες για τρομοκρατία σε 5 συλληφθέντες στην Βρετανία--Η Αλ Κάιντα απειλεί την Ισπανία.

  • [01] Ιράκ: Εκεχειρία στη Φαλούτζα

    12 Apr 2004, 02:09 UTC

     

    Εκπρόσωπος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι παρατάθηκε μέχρι σήμερα το πρωί, η εκεχειρία μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών στη Φαλούτζα. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής γίνεται σεβαστή η εκεχειρία που επετεύχθη χθες, αλλά δεν επιβεβαίωσαν την παράταση της. Ο επικεφαλής του νοσοκομείου της Φαλούτζα δήλωσε ότι πάνω από 600 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους απ τις μάχες της τελευταίας εβδομάδας. Επίσης ο αμερικανός στρατηγός, Μάρκ Κίμιτ, επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι αμερικανικό μαχητικό ελικόπτερο κατερρίφθη από πυρά ανταρτών στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του.

     

    Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπούς πέρασε την ημέρα του Πάσχα σε στρατιωτική βάση στο Φόρτ Χούντ του Τέξας με τις οικογένειες αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μπούς τόνισε ότι οι επιχειρήσεις στο Ιράκ βρίσκονται στο σωστό δρόμο και απέρριψε προτάσεις για παράταση της προγραμματισμένης για τις 30 Ιουνίου προθεσμίας μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Πάντως νέα δημοσκόπηση δείχνει μείωση στο 44% του ποσοστού των αμερικανών που συμφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπούς χειρίζεται την κατάσταση στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Ζινχουά, μετέδωσε ότι και 7 Κινέζοι πολίτες έπεσαν θύματα απαγωγής στο κεντρικό Ιράκ. Εξάλλου χθες το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε ότι 8 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αντάρτες στο Ιράκ. Το δίκτυο έδειξε πλάνα με έναν ένοπλο άνδρα να δηλώνει ότι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έκκλησης οργάνωσης μουσουλμάνων κληρικών και λόγω υπόσχεσης που έδωσαν ότι δεν πρόκειται να ξανασυνεργαστούν με τις συμμαχικές δυνάμεις. Επίσης άλλη Ιρακινή οργάνωση δηλώνει ότι κρατά τουλάχιστον 30 ομήρους από τη Βουλγαρία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Νότια Κορέα.

    [02] Ανησυχητικές οι συγκρούσεις φυλάρχων στο Αφγανιστάν.

    12 Apr 2004, 02:20 UTC

    Στο Αφγανιστάν, αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι ανησυχούν απ τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων φυλάρχων στο βορρά. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι υποστηρικτές του στρατηγού, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, συγκρούονται με δυνάμεις αντίπαλου φυλάρχου κοντά στο Μαζάρ-Ι-Σαρίφ. Επίσης Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μαχητές των Ταλεμπάν απήγαγαν τον επικεφαλής θεμάτων ασφάλειας της επαρχίας Ουρουζγκάν και δύο σωματοφύλακες του.

    [03] 42 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας.

    12 Apr 2004, 02:24 UTC

    Στη Ρωσία, οι αρχές δηλώνουν ότι είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν επιζώντες σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας, όπου έκρηξη έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42 ανθρακωρύχους, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον άλλων 5. Ειδικά σωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο, από βαριά μηχανήματα μέχρι τα ίδια τους τα χέρια ψάχνοντας για τους αγνοούμενους. Οι αρχές δηλώνουν ότι συσσώρευση μεθανίου προκάλεσε υπόγεια έκρηξη σε βάθος 550 μέτρων, ενώ έχει αρχίσει επίσημη ποινική διερεύνηση του θέματος.

    [04] Περού: Περιπέτεια εκατοντάδων ...

    12 Apr 2004, 02:43 UTC

    Μάτσου Πίτσου

    Στο Περού, σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απομακρύνουν με ελικόπτερα τουλάχιστον 500 τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί από κατολισθήσεις γύρω από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου. Επίσης εκατοντάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στην περιφερειακή πρωτεύουσα Κούζκο, όταν ξανάρχισαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες που είχαν διακοπεί λόγω των κατολισθήσεων. Συνολικά περίπου 1.500 τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί στη περιοχή και 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους απ τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές. Χθες, οι Περουβιανές αρχές δήλωσαν ότι αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 5 ατόμων, ενώ περίπου 70 άτομα έχουν μείνει άστεγα.

    [05] Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνομιλιών Μπούς-Σαρόν.

    12 Apr 2004, 02:45 UTC

    Μπούς-Σαρόν στο Λευκό Οίκο(φώτο αρχείου)

    Το Ισραήλ στέλνει δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον με στόχο την διευθέτηση τελευταίων λεπτομερειών ενόψει της επερχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, με τον πρόεδρο Μπούς. Ο κ. Σαρόν ζητά γραπτή αμερικανική επικύρωση του σχεδίου του για απομάκρυνση Εβραίων εποίκων απ την Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενώ αναμένεται ότι θα δώσει στον πρόεδρο Μπούς επιστολή στην οποία θα περιγράφεται το μονομερές Ισραηλινό σχέδιο. Αν εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο κ. Σαρόν σκοπεύει να υποβάλλει το σχέδιο του σε ψηφοφορία απ το κόμμα του στις 29 Απριλίου.

    [06] O Μ.Ταλάτ απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ.

    12 Apr 2004, 03:20 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Τουρκοκυπριακής πλευράς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, απέρριψε πρόταση του κόμματος ΑΚΕΛ της Κύπρου για καθυστέρηση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, με στόχο την διενέργεια περαιτέρω διαπραγματεύσεων αναφορικά με το σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    [07] Κ. Πάουελ: Ανησυχητική η έξαρση βίας στο Ιράκ

    09 Apr 2004, 17:31 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε τη Πέμπτη, καταθέτοντας ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής γερουσίας, πως δεν πιστεύει ότι η εξέγερση της πολιτοφυλακής του σηίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σαντρ στο Ιράκ, θα οδηγήσει σε ευρύτερο ξεσηκωμό των σηϊτών, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Επίσης ο κ. Πάουελ απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση της τωρινής κατάστασης στο Ιράκ, με τις εμπειρίες στο Βιετνάμ.

    Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε την πρόσφατη έξαρση βίας στο Ιράκ και την αύξηση των απωλειών στους κόλπους του κάτω από αμερικανική ηγεσία συνασπισμού «ανησυχητική». Αλλά, πρόσθεσε, ο συνασπισμός δεν μεταπείθεται και δεν κλονίζεται από τα απομεινάρια του πρώην καθεστώτος, από τους ξένους τρομοκράτες και από το Μοκτάντα αλ Σαντρ και τους υποστηρικτές του, "που δεν είναι τίποτ άλλο παρά ένας παράνομος όχλος που κρύβεται πίσω από το μανδύα της θρησκείας.» Η κατάθεση του κ. Πάουελ ενώπιον της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας αφορούσε αίτημα του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου οικονομικού έτους. Αντ αυτού όμως, στη συζήτηση κυριάρχησε η πρόσφατη αύξηση των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού από τον αλ Σαντρ και τους υποστηρικτές του.

    Σε στιχομυθία με το δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λήχυ, ο κ Πάουελ είπε πως η εξέγερση αποτελεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα για τις αμερικανικές δυνάμεις και πως δεν πιστεύει ότι ο αλ Σαντρ χαίρει υποστήριξης από άλλες ομάδες σηϊτών, εντός ή εκτός του Ιράκ. «Πρόκειται για μια εξέγερση που ξεκίνησε ο αλ Σαντρ και οι οπαδοί του και οι πολιτοφύλακες Μαχντί, που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του. Δεν έχει εξακριβωθεί κατά πόσο είναι ξαπλωμένο στην εν γένει κοινότητα των σηϊτών. Ο αλ Σαντρ ίσως απέκτησε μερικούς οπαδούς, που δεν τους είχε πριν μια βδομάδα. Δεν έχει όμως πάρει με το μέρος του όλη τη σηϊτική κοινότητα,» είπε ο κ. Πάουελ.

    Ο κ. Πάουελ είπε επίσης πως αρκετοί εξέχοντες σηίτες κληρικοί, συμπεριλαμβανόμενου και του Αγιατολά Αλί αλ Σιστανί, κάνουν έκκληση για ηρεμία. Συνεπώς. δεν είναι σωστό να λέει κανείς πως οι επιθέσεις που διενεργούν οι οπαδοί του αλ Σαντρ αντικατοπτρίζουν μια γενική εξέγερση των σηϊτών. Παράλληλα όμως, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε πως οι δυνάμεις του συνασπισμού δεν θέλουν να δουν τη βάση των υποστηρικτών του αλ Σαντρ να διευρύνεται, γι αυτό και αμερικανοί διοικητές σκοπεύουν να «τσακίσουν» τους πολιτοφύλακες Μαχντί.

    Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πάουελ απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση της τωρινής κατάστασης στο Ιράκ με τις εμπειρίες της Αμερικής στο Βιετνάμ, λέγοντας πως μια τέτοια σύγκριση κακό θα μπορούσε να κάνει μάλλον παρά καλό.

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, που υπηρέτησε στο Βιετνάμ, είπε πως ο πόλεμος εκείνος δεν είχε καμμιά σχέση με τον τωρινό και πως οι συνθήκες στο Ιράκ είναι τελείως διαφορετικές. «Στην περίπτωση του Ιράκ", λέει ο κ. Πάουελ, "έχουμε ένα λαό που θέλει να δημιουργήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Επίσης, δεν έχουμε χώρες που να κατακλύζουν το Ιράκ με όπλα και στρατό. Νομίζω πως μπορούμε να χειριστούμε και να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει και να μην αφήσουμε να μολυνθεί η καλή δουλειά που κάνουμε με συγκρίσεις με το Βιετνάμ.»

    Όμως, ο γερουσιαστής Λήχυ είπε πως η στρατηγική που ακολουθείται δεν είναι η σωστή και πως ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο πολυεθνική προσέγγιση του θέματος, που να συμπεριλάβει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να ζητάει αύξηση της υποστήριξης από άλλες χώρες, κυρίως αραβικές και μουσουλμανικές, για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η «επιδεινούμενη» κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας.

    [08] Η επιτροπή για την διερεύνηση των επιθέσεων της 11/9/01 ζητά τον αποχαρακτηρισμό απορρήτου εγγράφου

    09 Apr 2004, 17:22 UTC

    Η Κα Ράις

    Η κυβέρνηση Μπούς λέει οτι σκοπεύει να αποχαρακτηρίσει ένα απόρρητο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα, που είχε γραφτεί λίγες εβδομάδες πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας είπε οτι η υπηρεσια του έχει κάθε προθεση να αποχαρακτηρισει το έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Ο Μπίν Λάντεν Αποφασισμένος να Κτυπήσει στο Εσωτερικό των ΗΠΑ.»

    Η επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε επίσημα απο τον Λευκό Οίκο να δώσει στη δημοσιότητα το μνημόνιο που είχε επιδοθεί στο πρόεδρο Μπούς στις 6 Απριλίου, 2001. Η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντοληζα Ράις, δήλωσε στην επιτροπή οτι το μνημόνιο δεν προειδοποιούσε οτι επίκειτο επίθεση και πρόσθεσε οτι δεν υπήρχε κάτι το συγκεκριμένο που μπορούσε να είχε γίνει για να αποφευχθούν οι επιθέσεις.

    [09] Ο Τζών Κέρρυ επικρίνει την κυβέρνηση Μπούς για το θέμα του Ιράκ

    09 Apr 2004, 17:28 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο, κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, λέει οτι η κυβέρνηση Μπούς δεν αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο τη δημιουργία σταθερότητας στο Ιράκ. Σε τηλεφωνική συνέντευξη προς ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Κέρρυ είπε οτι η άρνηση του προέδρου Μπούς να συνεργαστει με την διεθνή κοινότητα κοστίζει στους Αμερικανούς δισεκατομμύρια δολλάρια που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και τις ζωές Αμερικανών στρατιωτών.

    Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης επανέλαβε την έκκλησή του προς τον πρόεδρο Μπούς να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμιση του Ιράκ. Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει οτι ο κ. Κέρρυ και ο πρόεδρος Μπούς έρχονται στήθος με στήθος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Οι εκλογές θα γίνουν σε περίπου επτά μήνες και ο πρόεδρος προηγείται του κ. Κέρρυ με μικρή διαφορά 45%, έναντι 44%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ράλφ Νέηντερ φέρεται οτι υποστηρίζεται από το 6% των ψηφοφόρων.

    [10] Δεν υποκύπτει στους ιρακινούς απαγωγείς ο Γουνισίχο Κοϊζούμι

    09 Apr 2004, 17:20 UTC

    Ενας από τους Ιάπωνες που κρατούνται όμηροι

    Οι οικογένειες των τριών Ιαπώνων, που έχουν απαχθεί απο αντάρτες στο Ιράκ, με δάκρυα στα μάτια παρακάλεσαν την κυβέρνηση τους να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα αυτή, όμως ο πρωθυπουργός Γιουνισίχο Κοϊζουμι είπε οτι το Τόκυο δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς των τρομοκρατών που ζητούν την απόσυρση των ιαπωνικών στρατευμάτων.

    Τα τηλεοπτικά κανάλια στην Ιαπωνία δείχνουν συνεχώς το δραματικό βίντεο των τριών έντρομων ομήρων, που απειλούνται με μαχαίρι απο τους ιρακινούς απαγωγείς τους. Μία, μέχρι τώρα, άγνωστη οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα την βιντεοταινία των ομήρων, δύο ανδρών και μίας γυναίκας, λέγοντας οτι θα τους κάψουν ζωντανούς, εάν το Τόκυο δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω απο κυβερνητικά κτίρια για να ασκήσουν πιέσεις για την απόσυρση των στρατιωτών απο το Ιράκ.

    [11] Τρείς ασιατικές χώρες θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ

    09 Apr 2004, 17:25 UTC

    O αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ αναχώρησε της Παρασκευή για περιοδεία μιας εβδομάδας στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Οπως αναμένεται, ο κ. Τσέηνυ θα πεί στις ηγεσίες των χωρών αυτών οτι, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, η προσήλωση των ΗΠΑ στην εδραίωση δημοκρατικής κυβέρνησης στη χώρα αυτή, δεν θα κλονισθεί.

    Η Κίνα δεν αποτελεί μέλος της κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχίας στο Ιράκ, όπως είναι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Και οι δύο αυτές χώρες δήλωσαν οτι δεν προτίθενται να τερματίσουν την ανάμειξή τους στις προσπάθειες ανοικοδόμισης του Ιράκ. Το γραφείο του κ. Τσέηνυ ανακοίνωσε οτι ο αντιπρόεδρος θα συζητήσει επίσης τις προσπάθειες τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

    [12] Kοντολίζα Ράις: Τίποτα δεν μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    08 Apr 2004, 21:53 UTC

    Κοντολίζα Ράις

    Η Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις λεει πως πριν ακόμα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπους κατανοούσε τον κίνδυνο που προέβαλε η Αλ Κάιντα και μέσα σε διάστημα λίγων μηνών μετά την εκλογή της κατέστησε την εξάρθρωση της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης μια από τις κύριες προτεραιότητες της.

    Σε ένορκη κατάθεσή της ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η κυρία Ράις υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μπους χειρίσθηκε τις μυστικές πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της πριν τη φοβερή εκείνη ημέρα. Κατά την έκφρασή της, δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο το οποίο να έδειχνε πως η Αλ Κάιντα προτίθετο να επιφέρει πλήγμα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Κοντολίζα Ράις

    Η κατάθεση της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας έγινε μετά τις καταγγελίες που διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Ρίτσαρντ Κλάρκ ότι η κυβέρνηση Μπους αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την απειλή που προέβαλε η Αλ Κάηντα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η κυρία Ράης δήλωσε στην δεκαμελή διερευνητική επιτροπή ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να αποτρέψει τις καταστροφικές εκείνες επιθέσεις.

    Η 11η Σεπτεμβρίου, τόνισε η κυρία Ράης, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη δομή και τη λειτουργία των Αμερικανικών υπηρεσιών συγκέντρωσης πληροφοριών. Η κυβέρνηση Μπους είχε αρχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά, κατά την κυρία Ράης, δεν πρόλαβε να θέσει σε εφαρμογή τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά της.

    Κοντολίζα Ράις

    Η κ. Ράις επίσης αντέκρουσε και μια άλλη καταγγελία του Ρίτσαρντ Κλαρκ ότι ο πρόεδρος Μπους είχε έμμονες ιδέες για το Ιράκ μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα σχέδια για το Ιράκ, είπε, διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής που ανέπτυξε η κυβέρνησης για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    Η κατάθεση της κυρίας Ράης μεταδόθηκε από όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και από τη Φωνή της Αμερικής στο εξωτερικό.

    Ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσένυ έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και οι δυο μαζί κατ ιδίαν με την διερευνητική επιτροπή. Ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνεται του μητρώου του λέγοντας πως κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αλ Κάϊντα αμέσως μετά από τις φοβερές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [13] Κατηγορίες για τρομοκρατία σε 5 συλληφθέντες στην Βρετανία--Η Αλ Κάιντα απειλεί την Ισπανία.

    09 Apr 2004, 02:49 UTC

    Η Bρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την πραγματοποίηση βομβιστικής επίθεσης, σε πέντε άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα σε έφοδο στο Λονδίνο, κατά την οποία κατασχέθηκε και πάνω από μισός τόνος χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκκρηκτικών. Χθες επίσης η αστυνομία του Παρισιού ήρε έκτακτα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί μετά από προειδοποίηση της CIA για πιθανή βομβιστική επίθεση και προέβλεπαν την διακοπή, για πάνω από μία ώρα, δρομολογίων σε κεντρική σιδηροδρομική γραμμή και ορισμένες γραμμές του μετρό του Παρισιού. Επίσης στη Μαδρίτη, οι Ισπανικές αρχές εντόπισαν βιντεοκασέτα στην οποία ισλαμιστές εξτρεμιστές δίνουν στην Ισπανία προθεσμία μιας εβδομάδας για να αποσύρει τα στρατεύματά της απο το Ιράκ και το Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 April 2004 - 1:18:13 UTC