Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαλαρή η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, επί κυβέρνησης Μπους
  • [02] Κυπριακό: Αμερικανικές προτροπές υπέρ του σχεδίου Αννάν.
  • [03] Συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο με θέμα Ιράκ και τρομοκρατία.
  • [04] Συνομιλίες Μπούς-Μουμπάρακ για το Μεσανατολικό.
  • [05] Καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ ο Αριέλ Σαρόν.
  • [06] O Ντίκ Τσέϊνυ στο Πεκίνο.
  • [07] Εμπειρογνώμονες των ΗΕ στη Τεχεράνη
  • [08] 8 Αμερικανοί αγνοούνται στο Ιράκ
  • [09] Νυν και πρώην διευθυντές της CIA και του FBI καταθέτουν ενώπιον επιτροπής
  • [10] Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Τόκιο
  • [11] 3 Παλαιστίνιοι νεκροί στη κοντά Λωρίδα της Γάζας
  • [12] Και άλλοι 7 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Μαδρίτη

  • [01] Χαλαρή η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, επί κυβέρνησης Μπους

    12 Apr 2004, 20:43 UTC

    Ερευνητές του Πανεπιστήμιου Σύρακιους, της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λενε ότι επί προεδρίας Μπους η επιβολή της φορολογικής νομοθεσίας έχει χαλαρώσει παρά τις συχνές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή.

    Πέρυσι μόνο 29% των μεγάλων εταιρειών αντιμετώπισαν φορολογικό έλεγχο, ενώ το 2002 το ποσοστό ανέρχονταν σε 34%, και το 1996 σε 50%.

    Οι αρμόδιοι χαρακτήρισαν τη έκθεση άδικη, λέγοντας ότι οι στατικές του χρόνου θα δείξουν ότι έχει αναστραφεί η τάση για χαλαρή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

    Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το 35% των μεγάλων εταιριών δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος .

    [02] Κυπριακό: Αμερικανικές προτροπές υπέρ του σχεδίου Αννάν.

    13 Apr 2004, 02:50 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, για να του ζητήσει να υποστηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι κ. Μπούς και Καραμανλής συμφώνησαν όσον αφορά στην σπουδαιότητα της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις, όπως τις χαρακτήρισε, «σοβαρές, ιστορικής σημασίας και μη αναστρέψιμες συνέπειες» ενδεχόμενης απόρριψης του σχεδίου των ΗΕ.

    Χθες, περιοδικό των Τουρκοκυπρίων δημοσίευσε δημοσκόπηση η οποία δείχνει ότι τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της εικοστής τετάρτης Απριλίου. Αντίθετα δημοσκοπήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς δείχνουν ότι μάλλον θα απορρίψει το σχέδιο.

    [03] Συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο με θέμα Ιράκ και τρομοκρατία.

    13 Apr 2004, 03:15 UTC

    Από προηγούμενη συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο

    Σπάνια επίσημη συνέντευξη τύπου συγκάλεσε ο πρόεδρος Μπούς για απόψε το βράδυ στην περίφημη ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου, για να απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση του πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι κατά την συνέντευξη τύπου, που θα μεταδοθεί ζωντανά και απ την τηλεόραση, ο κ. Μπούς θα αναφερθεί στους στόχους των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επίσης αυτή την εβδομάδα ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα ενώπιον της επιτροπής θα καταθέσουν ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζόν Άσκροφτ και ο πρώην διευθυντής του FBI, Λούι Φρή.

    [04] Συνομιλίες Μπούς-Μουμπάρακ για το Μεσανατολικό.

    13 Apr 2004, 03:05 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, εξέφρασαν υποστήριξη προς την πρόταση του Ισραήλ για απομάκρυνση Εβραϊκών οικισμών απ την Γάζα, αλλά μόνο αν κάτι τέτοιο γίνει στα πλαίσια ενός ευρύτερου περιεκτικού ειρηνευτικού σχεδίου. Μετά από συνομιλίες που είχαν χθες στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου στο Τέξας, οι κ. Μπούς και Μουμπάρακ δήλωσαν ότι το μονομερές σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν αποτελεί θετική εξέλιξη με στόχο την επίτευξη ειρήνης, αλλά προειδοποίησαν ότι το σχέδιο του κ. Σαρόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και επανέλαβαν την υποστήριξη τους στην ίδρυση Παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους.

    [05] Καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ ο Αριέλ Σαρόν.

    13 Apr 2004, 03:06 UTC

    Σε δηλώσεις του, λίγες μόνο ώρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, τόνισε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 5 μεγάλων Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και πρόσθεσε ότι μόνο οι Ισραηλινές «πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτήρισε, θα διασφαλίσουν την επιβίωση αυτών των οικισμών. Αναμένεται ότι ο κ. Σαρόν θα επιδιώξει την αμερικανική υποστήριξη προς το σχέδιο του απομάκρυνσης των Ισραηλινών δυνάμεων απ τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία με βάση τον λεγόμενο οδικό χάρτη. Αλλά οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι το σχέδιο του κ. Σαρόν υποκρύπτει προθέσεις των Ισραηλινών να κρατήσουν ορισμένα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

    [06] O Ντίκ Τσέϊνυ στο Πεκίνο.

    13 Apr 2004, 03:39 UTC

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέϊνυ, μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ. Η περιοδεία αυτή του κ. Τσέϊνυ στην Ασία είχε αρχικά σαν στόχο συνομιλίες για οικονομικά θέματα, καθώς και για το θέμα της Βόρειας Κορέας. Αλλά έχει επισκιαστεί από τις πρόσφατες απαγωγές ξένων πολιτών στο Ιράκ. 7 Κινέζοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, παραμονή της επίσκεψης του κ. Τσέϊνυ στο Πεκίνο. Επίσης χθες ο κ. Τσέϊνυ επισκέφτηκε το Τόκιο, όπου υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των τριών Ιαπώνων ομήρων στο Ιράκ.

    [07] Εμπειρογνώμονες των ΗΕ στη Τεχεράνη

    12 Apr 2004, 20:26 UTC

    Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Τεχεράνη

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ βρίσκεται στην Τεχεράνη για να εξακριβώσει κατά πόσο το Ιράν τήρησε την υπόσχεσή του να αναστείλει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου. Μία από τις επαληθεύσεις που θα γίνουν αφορά την ανάληψη από μέρους της Τεχεράνης της δέσμευσης να σταματήσει τη συναρμολόγηση μηχανημάτων που χρησιμοποιούν φυγόκεντρο για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Το Ιράν είπε στις 29 Μαρτίου πως σταμάτησε να κατασκευάζει τέτοια μηχανήματα, αλλά την περασμένη εβδομάδα Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, ότι το πρόγραμμα θα σταματούσε στις 9 Απριλίου. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανόμενων των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγγέλλουν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αποκρύψει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    [08] 8 Αμερικανοί αγνοούνται στο Ιράκ

    12 Apr 2004, 20:33 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Φαλούτζα

    Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ αντιστράτηγος Ρικάρντο Σαντζεζ λέει ότι αγνοείται η τύχη 2 αμερικανών στρατιωτών και 7 συμβασιούχων. Ο αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα ότι οι συμβασιούχοι εργάζονταν για την εταιρεία Kellog και Brown Root, θυγατρικές της Haliburton, της εταιρείας ενέργειας που έχει αναλάβει μεγάλα συμβόλαια για τον Αμερικανικό στρατό στο Ιράκ. Οι αρχές λενε ότι αγνοείται επίσης η τύχη 2 στρατιωτών από την Παρασκευή, που η φάλαγγά τους δέχτηκε επίθεση από ιρακινούς αντάρτες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ιρακινοί αντάρτες δήλωσαν ότι κρατούν πάνω από 30 ξένους. Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι 12 όμηροι. Δεν υπάρχουν όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

    [09] Νυν και πρώην διευθυντές της CIA και του FBI καταθέτουν ενώπιον επιτροπής

    12 Apr 2004, 20:49 UTC

    Aνώτερα στελέχη της αστυνομίας και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών καταθέτουν αυτή τη βδομάδα ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ αυτών που προγραμματίζεται να καταθέσουν είναι οι νυν και οι πρώην διευθυντές της C-I-A και του F-B-I. Στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου πιστεύουν πως το ότι δεν απετράπησαν οι φοβερές εκείνες επιθέσεις οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ της C-I-A και του F-B-I.

    Oι δημόσιες ακροάσεις διενεργούνται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μνημόνιο, που είχε συνταχθεί ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις, το οποίο αναφέρει ότι το F-B-I διεξήγαγε σχεδόν 70 έρευνες σχετικά με την πιθανή ύπαρξη στις Ηνωμένες Πολιτείες πυρήνων της Αλ Κάϊντα.

    [10] Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Τόκιο

    12 Apr 2004, 21:12 UTC

    N. Τσέινυ και Ζ. Κοϊζούμι

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινυ υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Ζουνιχίρο Κοϊζούμι πως η Ουάσινγκτον θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην απελευθέρωση τριών Ιαπώνων που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. Την υπόσχεση αυτή ο κ. Τσένυ την έδωσε στη διάρκεια συνάντησής του στο Τόκιο με τον κ. Κοϊζούμι.

    Ο κ. Τσέινυ είπε στον κ. Κοϊζούμι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των τριών Ιαπώνων πολιτών. Μετά από συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό ο κ. Τσέινυ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη θέση του κ. Κοϊζούμι στο θέμα των ομήρων.

    Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ. Οι απαγωγείς των τριών Ιαπώνων δηλώνουν πως θα τους σκοτώσουν εάν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν ανακαλέσει από το Ιράκ τους εκατοντάδες στρατιώτες του που συμμετέχουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται εκεί.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσέινυ, ο κ. Κοϊζούμι είπε πως δεν έχει μπορέσει να μάθει τίποτα το νεώτερο σε σχέση με τους τρεις Ιάπωνες αιχμαλώτους και συμμερίζεται την αγωνία των οικογενειών τους. Το θέμα των αιχμαλώτων επισκίασε άλλα θέματα που θα συζητούσε ο κ. Τσέινυ στην Ιαπωνία, όπως οι προσπάθειες τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

    Πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των οικογενειών των τριών αιχμαλώτων πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση μπροστά από την επίσημη κατοικία του κ. Κοϊζούμι, ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων και την απόσυρση των ιαπωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Σήμερα ,συγγενείς των ομήρων επισκέφθηκαν τα γραφεία πέντε πολιτικών κομμάτων ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και παρακαλώντας να ασκηθεί πίεση στον κ. Κοϊζούμι να τους συναντήσει.

    Ο κ. Τσέινυ, που βρίσκεται στο Τόκιο από το Σάββατο, θα επισκεφθεί επίσης αυτή τη βδομάδα την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου θα συζητήσει ΄ξανά το θέμα των ομήρων στο Ιράκ. Μεταξύ των ομήρων ήταν και επτά νοτιορεάτες ιεραπόστολοι, οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Τουλάχιστον επτά Κινέζοι κρατούνται ακόμα, αλλά δεν είναι σαφές τί έκαναν στο Ιράκ. Η Κίνα , αντίθετα με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αντιτάχθηκε στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ και αρνήθηκε να στείλει εκεί στρατεύματά της.

    Αναμένεται πως οι συνομιλίες του κ. Τσέινυ στο Πεκίνο και τη Σεούλ θα εστιαστούν επίσης στις διευθετήσεις για ένα τρίτο γύρω πολυμερών συνομιλιών σε σχέση με τα πυρηνικά οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

    [11] 3 Παλαιστίνιοι νεκροί στη κοντά Λωρίδα της Γάζας

    12 Apr 2004, 20:58 UTC

    Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που προσπαθούσαν να μπουν σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Οι στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά πριν από τα χαράματα σήμερα με αρκετούς εξτρεμιστές, που εντοπίστηκαν σε ένα θερμοκήπιο στις παρυφές του οικισμού Νετζαρίν, που βρίσκεται υπό φρούρηση. Την ευθύνη για την επιχείρηση διείσδυσης ανέλαβαν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσα.

    Τους τελευταίους μήνες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων στη διενέργεια επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών.

    [12] Και άλλοι 7 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Μαδρίτη

    12 Apr 2004, 21:02 UTC

    Συντρίμμια από τις επιθεσεις

    Δικαστική πηγή στην Ισπανία δηλώνει πως οι αρχές της Μαδρίτης συνέλαβαν άλλους επτά ύποπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου εναντίον επιβατικών τραίνων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλα. Η ισπανική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση τουλάχιστον 17 άτομα σε σχέση με τους βομβισμούς αυτούς. Ο ένας από τους επτά ύποπτους που συνελήφθησαν τις τελευταίες τρεις μέρες είχε συλληφθεί ξανά πριν αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 April 2004 - 1:18:14 UTC