Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Νέος γύρος αμερικανικών επιθέσεων στη Φαλούτζα.
  • [02] Θαπατέρο: Συναντήσεις με Ευρωπαίους εταίρους για νέο ψήφισμα για το Ιράκ.
  • [03] O Μπράνκο Τσερβενκόφσκι νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
  • [04] Στο Ισραήλ ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
  • [05] Ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Τσέινυ.
  • [06] Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία.
  • [07] Ισπανία: Κατηγορίες εναντίον Μαροκινού για ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [08] Κ. Καραμανλής: Το σχέδιο των ΗΕ για το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή
  • [09] Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε απο ισραηλινούς
  • [10] Ταραχές στη Ταϋλάνδη
  • [11] Συνέδριο για τον αντισημιτισμό στο Βερολίνο
  • [12] Δεύτερος γύρος εκλογών στην ΠΓΔΜ

  • [01] Ιράκ: Νέος γύρος αμερικανικών επιθέσεων στη Φαλούτζα.

    29 Apr 2004, 00:56 UTC

    Αμερικανοί πεζοναύτες εξαπέλυσαν νέο γύρο επιθέσεων απο ξηράς και αέρος κατά ανταρτών στη Φαλούτζα. Οι μάχες αυτές άρχισαν χθες το βράδυ και τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τεράστιες στήλες καπνού να υψώνονται απο ορισμένες περιοχές της πόλης. Παρά την δεύτερη νύχτα επιθέσεων, ο αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Κίμμιτ, δήλωσε ότι οι πεζοναύτες τηρούν την εκεχειρία και ανταποδίδουν πυρά μόνο όταν υφιστανται επίθεση. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε την Τετάρτη οτι βίαιες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκ μέρους των συμμαχικών δυνάμεων, θα επιδεινώσουν την κατάσταση στο Ιράκ. Πάντως ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι οι αμερικανικές δυνάμεις θα κάνουν ότι χρειάζεται για την αποκατάσταση της τάξης στη Φαλούτζα και στο υπόλοιπο Ιράκ.

    [02] Θαπατέρο: Συναντήσεις με Ευρωπαίους εταίρους για νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

    29 Apr 2004, 01:03 UTC

    Χοζέ Λουίς Θαπατέρο

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Στρέντερ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ για την κατάρτιση νέου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι η Ισπανία επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον για το Ιράκ, αλλά θέλει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών. Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τις ΗΠΑ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες των πρωτοβουλιών που συζητούνται. Σήμερα ο κ. Θαπατέρο μεταβαίνει στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ.

    [03] O Μπράνκο Τσερβενκόφσκι νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    29 Apr 2004, 01:07 UTC

    Μπ. Τσερβενκόφσκι

    Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, είναι και ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της χώρας. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους η κεντρική εφορευτική επιτροπή δήλωσε ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι κέρδισε με ποσοστό 63%, έναντι ενός ποσοστού 37% που πήρε ο αντίπαλος του βουλευτής της αντιπολίτευσης, Σάσκο Κεντέφ. Επίσης το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 53%, δηλαδή ξεπέρασε το 50%, ποσοστό απαραίτητο για να θεωρηθούν οι εκλογές έγκυρες. Πάντως ο κ. Κεντέφ καταγγέλλει εκλογική νοθεία.

    [04] Στο Ισραήλ ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    29 Apr 2004, 01:11 UTC

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες, για συνομιλίες με θέμα την δημιουργία απο-πυρηνικο-ποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αξιωματούχους της διεθνούς υπηρεσίας, δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Ελ Μπαραντέϊ, αλλά μάλλον θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το Ισραήλ αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Επίσης δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Εξάπλωσης των όπλων αυτών. Πολλές Αραβικές χώρες διαμαρτύρονται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ δεν έχει ελεγχθεί, ενώ αντίθετα, μουσουλμανικές χώρες, όπως το Ιράν και η Λιβύη, έχουν υποβληθεί σε αυστηρούς διεθνείς ελέγχους απο τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [05] Ενώπιον της επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Τσέινυ.

    29 Apr 2004, 01:14 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέϊνυ, καταθέτουν σήμερα, στο Λευκό Οίκο κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον της ολομέλειας της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι καταθέσεις του αμερικανού προέδρου και αντιπροέδρου δεν θα ηχογραφηθούν και δεν θα υπάρξουν λεπτομερή πρακτικά των καταθέσεων, μόνο σημειώσεις υπαλλήλων της επιτροπής και του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η κατάθεση του αυτή θα βοηθήσει την επιτροπή να προβεί σε προτάσεις που θα φανούν χρήσιμες σε μελλοντικούς προέδρους της χώρας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τρομοκρατικές απειλές.

    [06] Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει υποθέσεις κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία.

    29 Apr 2004, 01:19 UTC

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει δύο υποθέσεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της αμερικανικής κυβέρνησης να συλλαμβάνει και να κρατά σε στρατιωτικές φυλακές αμερικανούς πολίτες, σαν «εχθρικούς μαχητές» και να τους στερεί τα δικαιώματα που προβλέπονται απ το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ. Πρόκειται για τις υποθέσεις των αμερικανών πολιτών, Χοζέ Παντίγια, που συνελήφθη στο Σικάγο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε επίθεση με «βρώμικη βόμβα», και Γιασέρ Χαμντί, που συνελήφθη σε πεδίο μάχης στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπούς διατείνεται ότι έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει κρατουμένους της «εχθρικούς μαχητές» στον αγώνα που διεξάγει κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    [07] Ισπανία: Κατηγορίες εναντίον Μαροκινού για ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    29 Apr 2004, 01:43 UTC

    Ο Ισπανός δικαστής, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, απήγγειλε κατηγορίες για συνέργια στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, στο Μαροκινό φυγάδα, Αμέρ Αζίζι, εναντίον του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ποιο συγκεκριμένα, ο Αζίζι κατηγορείται για συμμετοχή στην σχεδίαση των τρομοκρατικών επιθέσεων και στην διοργάνωση συνάντησης στην Ισπανία με άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου και του Μοχάμετ Άττα, που θεωρείται ο επικεφαλής της ομάδας των αεροπειρατών αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    [08] Κ. Καραμανλής: Το σχέδιο των ΗΕ για το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή

    28 Apr 2004, 21:07 UTC

    Κώστας Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, λεει πως το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή. Σχετική δήλωση έκανε ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο πραγματοποίησε σήμερα δύωρη συνάντηση στην Αθήνα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως αμετάθετος στόχος παραμένει η επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν μιας βιώσιμη και λειτουργικής, λύσης για την επανένωση της Κύπρου, με βάση το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική λύση πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της ασφάλειας και υποσχέθηκε πως θα υποστηρίξει την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και πως θα θέσει το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

    [09] Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε απο ισραηλινούς

    28 Apr 2004, 16:32 UTC

    Η Παλαιστινιακή Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα, σε εβραϊκό οικισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν οτι τζήπ που περνούσε δίπλα απο τον οικισμό στη νότια Γάζα, ανατινάχθηκε οταν οι στρατιώτες το πυροβόλησαν. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο οδηγός του οχήματος και τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες που το κατεδίωκαν, απο τους οποίους ο ένας σοβαρά. Η Χαμάς είπε οτι ο οδηγός ήταν Παλαιστίνιος απο κοντινό προσφυγικό καταυλισμό. Το επεισόδιο σημειώνεται μία μέρα μετά την διαδήλωση που πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί σε εβραϊκό οικισμό της Γάζας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, για την απομάκρυνση όλων των εβραϊκών οικισμών απο τη Γάζα.

    [10] Ταραχές στη Ταϋλάνδη

    28 Apr 2004, 16:29 UTC

    Ταϋλανδός στρατιώτης τηρεί την τάξη

    Πάνω απο 100 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στην Ταϋλάνδη, αφού διοργάνωσαν συντονισμένες επιθέσεις κατά της αστυνομίας και του στρατού σε τρείς κυρίως μουσουλμανικές νότιες επαρχίες. Σύμφωνα με τις αρχές, διενεργήθηκαν τουλάχιστον 10 διαφορετικές επιθέσεις, κυρίως απο νεαρούς, που ήταν οπλισμένοι με μασέτες και μερικά όπλα. Ο πρωθυπουργός Θαξίν Σιναβάτρα λεει οτι οι εξτρεμιστές κατα΄τα φαινόμενα προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, όπως είχε γίνει και σε παρόμοια επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο κατά στρατιωτικής βάσης. Σε νωρίτερο περιστατικό, 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ εκλάπησαν πολλά όπλα. Από τότε, δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά το κύμα βίας που οι αρχές αποδιδουν σε μουσουλμάνους αυτονομιστές. Κατά τις επιθέσεις της Τετάρτης, 5 φρουροί ασφαλείας φέρονται οτι σκοτώθηκαν.

    [11] Συνέδριο για τον αντισημιτισμό στο Βερολίνο

    28 Apr 2004, 16:35 UTC

    Ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ελί Βίζελ, παρότρυνε τους συμμετέχοντες σε διεθνές συνέδριο για τον αντισημιτισμό, οτι πρέπει να μην αφήσουν αυτό το «δηλητήριο» να διαδοθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βίζελ, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, μίλησε κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου που οργανώνεται στο Βερολίνο απο το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου παρατήρησε οτι ο αντισημιτισμός δεν διαδίδεται πλέον απο τον κρατικό μηχανισμό, όπως γινόταν στην ναζιστική εποχή, και οτι τώρα εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να βρούν τρόπους καταπολέμισής του. Στο συνέδριο συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    [12] Δεύτερος γύρος εκλογών στην ΠΓΔΜ

    28 Apr 2004, 16:38 UTC

    H Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διενεργεί δεύτερο γύρο εκλογών για την επιλογή του αντικαταστάτη του τέως προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο σε αεροπορικό δυστύχημα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν μεταξύ του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Σάσκο Κέντεφ, καρδιοχειρουργού, που παρουσιάζεται ως το νέο πρόσωπο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και οι δύο υποψήφιοι είναι πεπεισμένοι οτι η προσέλευση στις κάλπες θα ξεπαράσει το 50% του εκλογικού σώματος, που απαιτείται προκειμένου να θεωρηθούν οι εκλογές έγκυρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 April 2004 - 1:18:17 UTC