Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάνω από 300 Ιρακινοί κρατούμενοι ...
  • [02] Και στο Γκουαντάναμο κακοποιήσεις κρατουμένων
  • [03] Οι Οκτώ στη Ουάσινγκτον
  • [04] Εντείνονται οι μάχες στη Νατζάφ ...
  • [05] Ισραηλινές επιθέσεις κατά Παλαιστηνιακού καταυλισμού
  • [06] Η Αλ Κάιντα βοηθά εξτρεμιστές στο Ιράκ

  • [01] Πάνω από 300 Ιρακινοί κρατούμενοι ...

    14 May 2004, 16:41 UTC

    Οι κρατουμενοι που μόλις αποφυλακίστηκαν

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν πάνω απο 300 Iρακινούς που εκρατούντο στη φυλακή Αμπου Γκραίμπ της Βαγδάτης, μία μέρα μετά την επίσκεψη εκεί του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά απο το σκάνδαλο κακοποίησης κρατουμένων. Οι πρώην κρατούμενοι, πολλοί απο τους οποιους έκλαιγαν και χαιρετούσαν φίλους τους, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή, στα πλαίσια προγράμματος μείωσης του αριθμού κρατουμένων. Ο στρατηγός Μάρκ Κίμμιτ δήλωσε οτι και ένας τέταρτος αμερικανός στρατιώτης θα προσαχθεί στο στρατοδικείο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένας απο τους Αμερικανούς στρατιώτες που πρόκειται να περάσει απο στρατοδικείο, προτίθεται να δηλώσει ένοχος των κατηγοριών και ενδέχεται να καταθέσει κατα των άλλων 6 στρατιωτών που βαρύνονται με τις ίδιες κατηγορίες.

    [02] Και στο Γκουαντάναμο κακοποιήσεις κρατουμένων

    14 May 2004, 21:10 UTC

    Η βάση Γκουαντάναμο

    Δύο βρετανοί μουσουλμάνοι που αφέθηκαν ελεύθεροι το Μάρτιο, μετά από δύο χρόνια κράτησης στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας, κατήγγειλαν ότι και εκείνοι υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια, παρόμοια με αυτά που υπέστησαν Ιρακινοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης.

    Ο Σαφίκ Ρασούλ και ο Ασίφ Ικμπάλ κατήγγειλαν τις εμπειρίες τους με ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Μπους. Οι δύο άνδρες γράφουν ότι υπέστησαν κακοποιήσεις στο Γκουαντάναμο, όπως για παράδειγμα ήταν δεμένοι με χειροπέδες επί ώρες, υποχρεώνονταν να στέκονται όρθιοι γυμνοί, απειλούνταν από άγρια σκυλιά και υποχρεώνονταν να μένουν στο ύπαιθρο σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Την Πέμπτη, ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν καλύπτονται από την συνθήκη της Γενεύης ως αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπους διέταξε να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση.

    [03] Οι Οκτώ στη Ουάσινγκτον

    14 May 2004, 20:50 UTC

    H Ομάδα των 8

    Ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους ως προς το Ιράκ και να συνεργαστούν για το μέλλον της χώρας αυτής. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε οτι ο κ. Μπούς έκανε το σχόλιο αυτό σε σημερινή συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών των κύριων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, σύν της Ρωσίας.

    Οι υπουργοί συναντώνται στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσουν διάσκεψη κορυφής που θα γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ το θέμα του Ιράκ κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη. Οι ΗΠΑ ζητούν απο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα, που να προβλέπει την δημιουργία πολυεθνικής δύναμης, η οποία να διατηρήσει την ασφάλεια στο Ιράκ, μετά την μεταβίβαση της εξουσίας σε προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου.

    [04] Εντείνονται οι μάχες στη Νατζάφ ...

    14 May 2004, 16:45 UTC

    Εντονες μάχες ξέσπασαν, την Παρασκευή, για αρκετές ώρες, μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ενόπλων υποστηρικτών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ, στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, στο νότιο Ιράκ. Αμερικανικά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα απο ελικόπτερα, πλησίασαν θέσεις των πολιτοφυλάκων του αλ Σάντρ στο κέντρο της πόλης, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αντήλαξαν πυρά, μόλις μερικά χιλιόμετρα πιό πέρα απο το κύριο τέμενος της πόλης.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο επίχρυσος μιναρές του τεμένους, υπέστη κάποιες ζημίες, με 4 τρύπες να είναι ορατές. Ο αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμμιτ είπε οτι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιτέθηκαν κατά του τεμένους και δεν ευθύνονται για οποιεσδήποτε ζημίες. Αλλες μάχες σημειώθηκαν στο τεράστιο νεκροταφείο της Νατζάφ, όπου στήλες μαύρου καπνού ανέβαιναν προς τον ουρανό.

    [05] Ισραηλινές επιθέσεις κατά Παλαιστηνιακού καταυλισμού

    14 May 2004, 16:52 UTC

    Κατεστραμμένο κτίριο, μετά απο επίθεση του ισραηλινού στρατού στη πόλη της Γάζας

    Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν δύο πυραύλους κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Ραφά, όπου ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν Παλαιστινιακά κτίρια, για να διευρύνουν ζώνη που περιπολείται απο τους Ισραηλινούς, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί Παλαιστίνιοι και τέσσερεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τις σημερινές συγκρούσεις. Οι Iσραηλινές δυνάμεις άρχισαν να διευρύνουν τη ζώνη μετά απο δύο διαφορετικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας αυτή την εβδομάδα, απο τις οποίες σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα σε ισραηλινή εφημερίδα, δείχνει οτι η υποστηριξη προς το σχέδιο απαγκίστρωσης του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, αυξήθηκε σημαντικά μετά από την πρόσφατη αιματοσυχία.

    [06] Η Αλ Κάιντα βοηθά εξτρεμιστές στο Ιράκ

    14 May 2004, 16:55 UTC

    Δήλωση, που αποδίδεται σε ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει οτι η τρομοκρατική οργάνωση βοηθά εξτρεμιστές στο Ιράκ στον αγώνα τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Η αυθεντικότητα της δήλωσης δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Μία ισλαμιστική ιστοσελίδα δημοσιεύει δήλωση του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάϊντα, Αμπντουλαζίζ αλ Μουκρίν, που λέει ότι το τρομοκρατικό δίκτυο βρίσκεται σε στενή επαφή με ισλαμιστές αντάρτες, που εδρεύουν στις κουρδικές περιοχές του βορειου Ιράκ. Οι αντάρτες που αναφέρονται στη δήλωση, φαίνεται οτι ανήκουν στην οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, που οι αμερικανικές αρχές λένε οτι έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Με τη δήλωση επίσης αναλαμβάνεται η ευθύνη για την επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα στο Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας, όπου ειχαν σκοτωθεί δύο δυτικοί και ένας σαουδάραβας φρουρός ασφάλειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 17 May 2004 - 1:18:12 UTC