Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την πλήρη αυτεξουσιότητα του Ιράκ , ζητά ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'
  • [02] Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την παραίτηση Τένετ
  • [03] Ο Αβραάμ Κούπερ προειδοποιεί τους εβραίους σε σχέση με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  • [04] Η επίλυση του Κυπριακού εξακολουθεί να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν
  • [05] Την Κυριακή η ψηφοφορία για το σχέδιο Σαρόν
  • [06] Πεκίνο: Έπέτειος των επεισοδίων στην πλατεία Τιανανμέν
  • [07] Στην Αίγυπτο ανήκει φορτίο όπλων που κατασχέθηκε σε τουρκικό λιμάνι
  • [08] Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της.

  • [01] Την πλήρη αυτεξουσιότητα του Ιράκ , ζητά ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

    04 Jun 2004, 21:44 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β παρότρυνε τον πρόεδρο Μπους να εξασφαλίσει σύντομα την μεταβίβαση πλήρους αυτεξουσιότητας στον ιρακινό λαό, με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και των ΗΕ. Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων απο αμερικανούς στρατιώτες, ο ποντίφηκας είπε οτι είναι βαθύτατα προβληματισμένος απο «τα πρόσφατα απαίσχυντα γεγονότα,» όπως είπε επι λέξει.

    Επεισόδια στη Ρώμη

    Οι δύο ηγέτες συναντηθηκαν στο Βατικανό τηνΠαρασκευή, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν αντιαμερικανικες πορείες στους δρόμους της Ρώμης. Δέκα χιλιάδες ιταλοί αστυνομικοί βρίσκονται στην πόλη, για να αποτρέψουν τυχόν έκτροπα. Ο πρόεδρος Μπους θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 60η επέτειο απελευθέρωσης της Ρώμης και της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    [02] Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την παραίτηση Τένετ

    04 Jun 2004, 21:53 UTC

    Τ. Τένετ

    Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις των αμερικανών νομοθετών αναφορικά με την παραίτηση του διευθυντού της CIA Τζωρτζ Τένετ. Ο ρεπουμπλικανός Ντένις Χάρστερ εξήρε τον κ. Τένετ για το έργο και την ηγεσία του. Ομως, ένας άλλος ρεπουμπλικανός, ο γερουσιαστής απο την Αλαμπάμα Ρίτσαρντ Σέλμπυ, είπε οτι ο κ. Τένετ έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

    Ο κ. Τένετ παραιτήθηκε την Πέμπτη, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ομως η παραίτησή του πραγματοποιήθηκε εν μέσω επικρισεων οτι η CIA δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και οτι παρέδοσε λανθασμένες μυστικές πληροφορίες σχετικά με τα οπλικά συστήματα μαζικης καταστροφής του Ιράκ, πριν τον πόλεμο.

    Η παραίτηση του κ. Τένετ προηγείται έκθεσης της αμερικανικής γερουσίας που θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα, που όπως αναμένεται, θα επικρινει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και την υπηρεσία του.

    [03] Ο Αβραάμ Κούπερ προειδοποιεί τους εβραίους σε σχέση με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    04 Jun 2004, 16:11 UTC

    Αβραάμ Κούπερ

    Η διεθνής εβραϊκή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Simon Wiesenthal Center, που εδρεύει στο Λος Άντζελες, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, με την οποία του ζητά να ασκήσει την επιρροή του στις αρμόδιες Ελληνικές αρχές για την λήψη μέτρων με στόχο την εξάλειψη του αντισημιτισμού που, όπως καταγγέλλει, έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα το ίδιο Κέντρο συμβουλεύει, και μάλιστα από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του να σκεφθούν πολύ πριν αποφασίσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς.

    Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του Simon Wiesenthal Center, Ραβίνο Αβραάμ Κούπερ και του ζητήσαμε να μας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία η οργάνωσή του στηρίζει την καταγγελία που έκανε στην ΔΟΕ ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα το μεγαλύτερο φυτώριο αντισημιτισμού στην Ευρώπη».

    Ο Αβραάμ Κούπερ μας είπε μεταξύ άλλων:

    Ζακ Ρογκ

    «Το βασικό θέμα της επιστολής μου προς τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και των επαφών που είχαμε επί δύο σχεδόν χρόνια με τις Ελληνικές αρχές, είναι ότι ο μέσος Έλληνας έχει αντισημιτικά αισθήματα, που κυμαίνονται από την εκδήλωση θετικών απόψεων για τις φοβερές ψευδολογίες των πρωτοκόλλων της Σιών, την προώθηση Ανατολίτικων εθίμων, όπως το Κάψιμο του Εβραίου, και τους στίχους ενός δημοφιλούς μιούζικαλ πού φέρνει τη σφραγίδα του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ότι «οι Εβραίοι είναι η ρίζα του κακού», μέχρι την προβολή του Ισραήλ ως Ναζιστικής χώρας με παράλληλη ηρωποίηση των Παλαιστινίων βομβιστών αυτοκτονίας, και πράξεις μίσους εναντίον μνημείων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και εβραϊκών νεκροταφείων. Βέβαια τέτοια πράγματα συμβαίνουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ατυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας εκείνο που διαφέρει είναι ότι η αντισημιτική δραστηριότητα μένει αναπάντητη από τους κυβερνώντες και από την ελίτ της χώρας».

    Στη συνέχεια της συζήτησης o Αβραάμ Κούπερ μας είπε πως «τα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το επίσης πολύ ανησυχητικό στοιχείο (του ότι βρισκόμαστε στα μέσα) της διεξαγωγής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» υποχρέωσε την οργάνωσή του να συνεχίσει να διατηρεί την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για την Ελλάδα. Αυτό όμως, τόνισε, «δεν σημαίνει ότι μποϋκοτάρουμε την Ολυμπιάδα». Όπως επεξήγησε, «δεδομένου ότι έχουμε κάπου 440.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε εκ μέρους τους ενέργειες που να ενθαρρύνουν τη λήψη μέτρων από εκείνους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της ασφάλειας αλλά και από άλλους που επιδιώκουν την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών». Όσο για το γράψιμο της επιστολής προς τη ΔΟΕ, αυτό είπε το έκανε με βαριά καρδιά.

    Κατόπιν ζητήσαμε από τον Αβραάμ Κούπερ να μας πει κατά πόσο τα συμπεράσματά του για τα αισθήματα του μέσου Έλληνα τα έχει βγάλει από προσωπικές εμπειρίες που απέκτησε με ταξίδια στην Ελλάδα ή από μαρτυρίες τρίτων. Είπε ο Ραβίνος Cooper:

    «Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω αυτό το ταξίδι. Όμως, έχω μιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς, ανθρώπους, περιλαμβανομένων πολλών Ελλήνων εβραίων, και με άλλους που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και οι οποίοι είχαν την δυσάρεστη εμπειρία να γευθούν αυτή την αρνητικότητα σε διάφορες περιπτώσεις όπως, λόγου χάριν, όταν η συζήτηση το έφερε και αποκαλύφθηκε ότι κάποιος της παρέας ήταν εβραίος. Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη μας οι μεγάλες τραγωδίες που έζησε ο εβραικός λαός σε παλαιότερους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά την Ολυμπιάδα του 36 και πιο πρόσφατα την Ολυμπιάδα του Μονάχου. Δεν θέλουμε να ξανασυμβεί τίποτα τέτοιο. Ευχόμαστε οι αγώνες στην Αθήνα να είναι ήσυχοι και να στεφθούν από επιτυχία. Αλλά, ένα πράγμα το οποίο έχουμε διδαχτεί από το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα είναι ότι δεν μπορούμε να σιωπούμε. Πρέπει να υπερασπίζουμε τους εαυτούς μας και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε αποβλέπει σε αυτό ακριβώς το πράγμα.»

    Έντονα αντέδρασε ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον, Αχιλλέας Παπαρσένος του οποίου τη γνώμη ζητήσαμε για τις δηλώσεις του κ. Κούπερ. Όπως είπε ο κ. Παπαρσένος στη Φωνή της Αμερικής, «όλα αυτά που μας καταμαρτυρεί δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και αδικούν την Ελλάδα». Ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας τόνισε ότι «φαινόμενα αντισημιτισμού δεν είναι ανεκτά στην Ελλάδα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον λαό της χώρας» και ότι η Ισραηλιτική κοινότητα στην Ελλάδα «έχει κρατήσει απόσταση από τις θέσεις αυτές (του Κέντρου Wiesenthal) γιατί αναγνωρίζει ότι ο Ελληνικός λαός έχει συμπαρασταθεί στους εβραίους συμπατριώτες του από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, ότι η 28η Ιανουαρίου έχει ορισθεί με απόφαση της Ελληνικής Βουλής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και ότι έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο πολλές εκδηλώσεις στην Αθήνα για να τιμηθεί το γεγονός αυτό και τα θύματα του Ολοκαυτώματος». Επίσης ο κύριος Παπαρσένος μας είπε ότι «η Ελληνική πολιτεία έχει ένα γόνιμο διάλογο με εβραϊκές οργανώσεις ανά τον κόσμο» και σαν παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε και με την ηγεσία της μεγάλης εβραϊκής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών American Jewish Committee.

    Το Κέντρο Simon Wiesenthal, το οποίο διευθύνει ο Αβραάμ Κούπερ, είναι σεβαστό μέσα στο παγκόσμιο εβραϊκό κίνημα και φημίζεται για την φιλελεύθερη δράση του. Οπωσδήποτε όμως δεν είναι παρά ένα μόνο από τα πολλά εβραικά κέντρα που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο γενικά. Όπως παραδέχτηκε στη συνέντευξη που μας έδωσε και ο ίδιος ο κ. Cooper, κανένα από όλα αυτά τα άλλα κέντρα και οργανώσεις των εβραίων ανά τον κόσμο δεν έχει ζητήσει από τα μέλη του να σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν να πάνε στην Ελλάδα για την Ολυμπιάδα. Είναι επίσης γνωστό πως το Ισραήλ όχι μόνο θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά είναι και μία από τις επτά χώρες που συνεργάζονται στενά με τις Ελληνικές αρχές για την κατοχύρωση της ασφάλειας των αγώνων αυτών.

    [04] Η επίλυση του Κυπριακού εξακολουθεί να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν

    04 Jun 2004, 22:06 UTC

    Γ. Ιακώβου

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλαδας και Κύπρου είπαν οτι οι ελπίδες τους για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξακολουθούν να βασίζονται στο σχέδιο που είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο έλληνας υπουργος Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης και ο κύπριος ομόλογός του, Γιώργος Ιακώβου, συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν οτι εξακολουθούν να ελπίζουν οτι το σχέδιο Ανάν μπορεί να βοηθήσει όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν απο την ένταξη στην ΕΕ.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τασσος Παπαδόπουλος είπε οτι δεν είναι ο σωστό ο κύριος Ανάν να επιρρίπτει την ευθύνη για αποτυχία του σχεδίου στους Ελληνοκύπριους, και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς οτι η απόρριψη του σχεδίου απο τους από την κοινότητα του ισοδυναμεί με απόρριψη της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού.

    [05] Την Κυριακή η ψηφοφορία για το σχέδιο Σαρόν

    04 Jun 2004, 16:51 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν απέπεμψε δύο σκληροπυρηνικούς υπουργούς του, που είχαν τεθεί κατά του σχεδίου του απαγκίστρωσης απο ορισμένα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Με την ενέργεια αυτή, ο κ. Σαρόν ελπίζει να εξασφαλίσει, έστω με μικρή διαφορά, έγκριση για το σχέδιό του, κατά την ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται την Κυριακή.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Σαρόν, θα αποσυρθούν όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, 21 τον αριθμο, καθώς και 4 μικροί, στη δυτική οχθη. Η πρόταση του κ. Σαρόν υποστηρίζεται απο τον ισραηλινό λαό, αλλά είχε συναντήσει σοβαρές αντιρρήσεις μέσα στο ίδιο το κόμμα του ισραηλινού πρωθυπουργόυ, καθώς και στον κυβερνητικό του συνασπισμό.

    Οι Παλαιστίνιοι λένε οτι θα είναι ευπρόσδεκτη η απόσυρση των ισραηλινών από τη Γάζα, αλλά επιθυμούν και την πλήρη απόσυρσή τους και απο τη Δυτική Όχθη.

    [06] Πεκίνο: Έπέτειος των επεισοδίων στην πλατεία Τιανανμέν

    04 Jun 2004, 16:54 UTC

    Απο τις διαδηλώσεις του 1989

    Στην Κίνα η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει τις διαδηλώσεις στη πλατεία Τιανανμεν του Πεκίνου, κατά την 15η επέτειο της πάταξης διαδηλωτών, υπέρ της δημοκρατίας, από τη κινεζική κυβέρνηση, το 1989. Αστυνομικοί με στολή αλλά και με πολιτικά, την Παρασκευή, έλεγχαν την ταυτότητα όσων βρίσκονταν στη πλατεία, όπου το Ιούνιο του 1989 ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

    Η πλατεία Τιανανμέν

    Δημοσιογράφοι, που βρίσκονταν στην περιοχή, λενε ότι είδαν μερικά άτομα να απομακρύνονται δια της βίας από την πλατεία και να οδηγούνται προς αστυνομικά οχήματα. Όλα αυτά τα μέτρα δεν εμπόδισαν τους τουρίστες, που αψήφησαν τη βροχή, από το να επισκεφτούν την πλατεία Τιαναμεν στο κέντρο του Πεκίνου.

    [07] Στην Αίγυπτο ανήκει φορτίο όπλων που κατασχέθηκε σε τουρκικό λιμάνι

    04 Jun 2004, 22:21 UTC

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε οτι η Αιγυπτος ανέλαβε την ιδιοκτησία του φορτίου όπλων, που κατασχέθηκε σε πλοίο, που στάθμευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε τουρκικό λιμάνι για να εφοδιαστεί σε καύσιμα. Το φορτίο, που περιείχε εκτοξευτή ρουκετών και τηλεχειριζόμενο πύραυλο, προήρχετο απο την Ουκρανία, ενώ εντοπίστηκε την Τετάρτη κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όταν τελωνειακοί πρόσεξαν οταν υπήρχαν παρατυπίες στον κατάλογο περιεχομένων κάποιων κοντέινερ. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο πλοίαρχος του σκάφους που μετέφερε τα κοντέινερ, είπε οτι το φορτίο περιείχε μόνο ανταλλακτικά.

    [08] Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της.

    04 Jun 2004, 01:53 UTC

    Η Ολυμπιακή Φλόγα στο αεροδρόμιο της Αθήνας

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε σήμερα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας την οδύσσειά της σε πέντε ηπείρους . Τη Φλόγα παρέλαβε η Ολυμπιονίκης των 400 μέτρων στους Αγώνες του 2000, Κάθυ Φρήμαν, εν μέσω χειροκροτημάτων από χιλιάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Όπερας στο λιμάνι του Σίδνεϋ. Το Σίδνεϋ είναι η πρώτη από 33 πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα επισκεφθεί η Φλόγα πριν επιστρέψει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς, που θ αρχίσουν στις 13 Αυγούστου. Η Φλόγα έφτασε στην Αυστραλία με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος τύπου Μπόουϊνγκ 747, που ονομάστηκε «Ζευς» ειδικά για την περίπτωση και από το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε στην Όπερα, όπου πραγματοποιήθηκε ειδική επίσημη τελετή, στην οποία πήραν μέρος μαθήτριες ελληνικής καταγωγής μετεμφιεσμένες σε αρχαίες θεές, που μετέφεραν κλάδους ελαίας και αυστραλιανοί αυτόχθονες χορευτές. Η τελετή συμβόλιζε την ένωση δύο αρχαίων πολιτισμών. Μετά από την τελετή τη φλόγα παρέλαβε η Φρήμαν, που είχε κάνει την αφή στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ και μεταφέροντάς την γύρω από το λιμάνι την παρέδωσε στη δεύτερη λαμπαδηδρόμο, την επίσης Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια Σούζυ Ο Νηλ. Aπό το Σίδνεϋ η Φλόγα θα μεταφερθεί αεροπορικώς στη Μελβούρνη, που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 1956, από εκεί στο Τόκυο και στη συνέχεια στο Πεκίνο, όπου θα διεξαχθεί η Ολυμπιάδα του 2008.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 June 2004 - 1:18:17 UTC