Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 4 Αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [02] Σφυγμομέτρηση: Ο πρόεδρος Μπούς όχι πιά σε πλεονεκτική θέση στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
  • [03] 10 νεκροί από επίθεση ενόπλων στο υπουργείο εσωτερικών της Ινγκουσετίας.
  • [04] To Ιράν κατέλαβε τρία Βρετανικά πολεμικά πλοία στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.
  • [05] Η πρώτη χρηματοδοτημένη από ιδιώτες επανδρωμένη πτήση στο διάστημα.
  • [06] Δεύτερη μέρα των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [07] Ιράκ: Θα επιτραπεί να ερωτηθούν ανώτεροι αξιωματούχοι σχετικά για τις κακοποιήσεις κρατούμενων
  • [08] Αρνώ: «ήρθε η ώρα να ενισχύσει το ΝΑΤΟ την παρουσία του στο Αφγανιστάν»
  • [09] Νιού Γιορκ Τάϊμς: δεν ήταν κρίσιμης σημασίας οι πληροφορίες από κρατούμενους στο Γκουαντάναμο
  • [10] Κέρρυ: Ο Μπους βάζει την πολιτική πάνω από την επιστήμη
  • [11] Ο Κλίντον μιλά για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της προεδρίας του

  • [01] 4 Αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί στο Ιράκ.

    22 Jun 2004, 00:54 UTC

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 4 πεζοναύτες σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης.

    Επίσης Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκότωσαν 4 ύποπτους Ιρακινούς αντάρτες που επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε στρατόπεδα των συμμαχικών δυνάμεων στη Σαμάρα, στο κεντρικό Ιράκ.

    Στο μεταξύ, το Ιράκ άρχισε ξανά να εξάγει γύρω στο ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, μέσω της Βασόρας, αφού επιδιoρθώθηκαν οι αγωγοί που είχαν υποστεί ζημιές την περασμένη εβδομάδα λόγω σαμποτάζ.

    [02] Σφυγμομέτρηση: Ο πρόεδρος Μπούς όχι πιά σε πλεονεκτική θέση στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    22 Jun 2004, 00:59 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης εδώ στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο πρόεδρος Μπούς έχει χάσει τη πλεονεκτική θέση που διατηρούσε έναντι του αντιπάλου του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Τζόν Κέρρυ, στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η δημοσκόπηση του δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post δείχνει πως και οι δύο άνδρες παίρνουν το ίδιο ποσοστό για το θέμα, παρόλο που τον Απρίλιο ο πρόεδρος Μπούς υπερτερούσε του κ. Κέρρυ κατά 21 μονάδες στο θέμα των ικανοτήτων του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι για πρώτη φορά το 52% των Αμερικανών δηλώνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν αξίζει το κόπο, ενώ μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων χαρακτήρισαν απαράδεκτο τον αριθμό αμερικανών θυμάτων στο Ιράκ. Τέλος στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει τον κ. Κέρρυ να προηγείται του προέδρου Μπούς με 53 έναντι 45%.

    [03] 10 νεκροί από επίθεση ενόπλων στο υπουργείο εσωτερικών της Ινγκουσετίας.

    22 Jun 2004, 01:05 UTC

    Ένοπλοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και ρουκέτες εναντίον του κτηρίου του υπουργείου εσωτερικών και άλλων κυβερνητικών κτηρίων της Ινγκουσετίας, της Ρωσικής Δημοκρατίας που συνορεύει με την Τσετσενία. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρόκειται μάλλον για συντονισμένες επιθέσεις Τσετσένων ανταρτών. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τάς μεταδίδει ότι οι επιθέσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκε και ο υπουργός εσωτερικών της Ινγκουσετίας. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις και σε δύο άλλες πόλεις της Ινγκουσετίας εκτός της πρωτεύουσας Νζαράν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν συγκρούσεις και στο Νταγκεστάν, την άλλη Ρωσική Δημοκρατία που συνορεύει με την Τσετσενία.

    [04] To Ιράν κατέλαβε τρία Βρετανικά πολεμικά πλοία στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.

    22 Jun 2004, 01:08 UTC

    Οι Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι Ιρανικές αρχές κατέλαβαν τρία Βρετανικά πολεμικά πλοία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Ανακοινωθέν του Βρετανικού υπουργείου άμυνας ανέφερε ότι συνελήφθησαν 8 μέλη του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα Βρετανικά πλοία βρισκόντουσαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν, χωρίς άδεια. Εδώ να πούμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Βρετανικό ναυτικό εκπαιδεύει το Ιρακινό λιμενικό στη περιοχή. Βρετανοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι πραγματοποιούνται τώρα διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    [05] Η πρώτη χρηματοδοτημένη από ιδιώτες επανδρωμένη πτήση στο διάστημα.

    22 Jun 2004, 01:14 UTC

    To SpaceShipOne προσγειώνεται στην έρημο Μοχάβι

    Το διαστημικό επανδρωμένο αεροσκάφος SpaceShipOne, πραγματοποίησε χθες την πρώτη στο κόσμο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη διαστημική πτήση, καταφέρνοντας να πετάξει στο διάστημα σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων και να παραμείνει επί τρία λεπτά εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Συνολικά η πτήση διήρκεσε 90 λεπτά και ο πιλότος του διαστημικού αεροσκάφους, Μάικλ Μέλβιλ, το προσγείωσε τελικά στην έρημο Μοχάβι, βόρεια του Λος Άντζελες. Από τη πλευρά του ο επικεφαλής της NASA, Σων Ο-Κήφ, συνεχάρη τον κ. Μέλβιλ και τους πρωτεργάτες της δοκιμαστικής αυτής πτήσης, ενώ ο κατασκευαστής του αεροσκάφους, Μπέρτ Ράταν, δήλωσε ότι οικονομικά προσιτές διαστημικές πτήσεις θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στα προσεχή χρόνια. Το όλο εγχείρημα κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τον Πωλ Άλλεν, έναν απ τους ιδρυτές της εταιρείας Microsoft.

    [06] Δεύτερη μέρα των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    22 Jun 2004, 01:50 UTC

    Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα στο Πεκίνο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Χθες η Πιονγιάνγκ επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένη να παγώσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα έκτακτη βοήθεια. Πληροφορίες από τη Ιαπωνία αναφέρουν ότι το Τόκυο είναι διατεθειμένο να προσφέρει αυτή τη βοήθεια στη Βόρεια Κορέα. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποτρέψουν άλλες χώρες απ το να χορηγήσουν βοήθεια στη Πιονγιάνγκ πριν την επίτευξη τελικής συμφωνίας. Αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς συνεχίζει να πιστεύει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να καταλήξουν σε επαληθεύσιμη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Στις συνομιλίες στο Πεκίνο συμμετέχουν αντιπροσωπείες απ τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότια και Βόρεια Κορέα.

    [07] Ιράκ: Θα επιτραπεί να ερωτηθούν ανώτεροι αξιωματούχοι σχετικά για τις κακοποιήσεις κρατούμενων

    21 Jun 2004, 19:39 UTC

    Δικαστής αμερικανικού στρατοδικείου στο Ιράκ δηλώνει πως θα επιτραπεί στους συνηγόρους υπεράσπισης ορισμένων στρατιωτών, που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν Ιρακινούς κρατουμένους, να υποβάλουν ερωτήσεις σε ανώτερους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

    Ο δικαστής αποφάσισε σήμερα πως οι δικηγόροι των κρατουμένων μπορούν να πάρουν συνεντεύξεις από ανώτερους αξιωματικούς των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, όπως ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σαντσές και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιτζάϊντ.

    Οι στρατιώτες που κατηγορούνται για κακοποίηση κρατουμένων, υποστηρίζουν πως εκτελούσαν διαταγές ανώτερων αξιωματικών .

    [08] Αρνώ: «ήρθε η ώρα να ενισχύσει το ΝΑΤΟ την παρουσία του στο Αφγανιστάν»

    21 Jun 2004, 19:50 UTC

    Ζαν Αρνώ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Ζαν Αρνώ, ζητά από το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη χώρα αν οι εκλογές διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Ο κύριος Αρνώ είπε ότι τα πρόσφατα επεισόδια βίας , συπεριλαβανομένων και των επιθέσεων εναντίον γραφείων των ΗΕ, αλλοδαπών και εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής δείχνουν ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν είναι ευμετάβολη . Ο κύριος Αρνώ πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να ενισχύσει το ΝΑΤΟ την παρουσία του στο Αφγανιστάν.»

    Το ΝΑΤΟ υπόσχεται εδώ και μήνες ότι θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στο βορά, αλλά οι χώρεςμέλη του δεσμεύονται αργόρυθμα στη διάθεση στρατευμάτων. Το θέμα θα συζητηθεί στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία.

    [09] Νιού Γιορκ Τάϊμς: δεν ήταν κρίσιμης σημασίας οι πληροφορίες από κρατούμενους στο Γκουαντάναμο

    21 Jun 2004, 19:56 UTC

    Ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα

    Άρθρο στο σημερινό φύλλο των Νιου Γιορκ Τάϊμς αναφέρει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι υπερέβαλαν τη σπουδαιότητα πληροφοριών που απέσπασαν από κρατούμενος στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    Το δημοσίευμα φέρει αξιωματούχους του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομία , τους οποίους δεν κατονομάζει, να δήλωσαν πως κανένας από τους 595 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο δεν είναι ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάϊντα και πως μόνο 25 από αυτούς θεωρούνται σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

    Σύμφωνα με το άρθρο ένας αξιωματούχος είπε πως οι πληροφορίες που αποσπάστηκαν ήταν πολύτιμες και βοήθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν ήταν κρίσιμης σημασίας.

    [10] Κέρρυ: Ο Μπους βάζει την πολιτική πάνω από την επιστήμη

    21 Jun 2004, 19:48 UTC

    Ο υποψήφιος των δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα Τζων Κέρρυ ασκεί κριτική στη κυβέρνηση Μπους για το ότι βάζει την πολιτική πάνω από τη επιστήμη», όπως λεει χαρακτηριστικά. Ο κύριος Κέρρυ, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, δήλωσε πάλι ήμερα ότι αν εκλεγεί θα άρει την απαγόρευση του κυρίου Μπους για κρατική επιχορήγηση έρευνας για νέα είδη βλαστοκυττάρων.

    Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Κέρρυ γίνονται πριν από τις προεκλογικές εμφανίσεις, που προγραμματίζει γι αυτή την εβδομάδα, κατά τις οποίες θα αναφερθεί στα σχέδια του για την ενίσχυση της οικονομίας μέσω επιστημονικών καινοτομιών.

    Η προεκλογική εκστρατεία του κυρίου Μπους αυτή την εβδομάδα θα εστιαστεί στην τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη. Νέες προεκλογικές διαφημίσεις αντιπαραθέτουν την αισιοδοξία του αμερικανού προέδρου για την οικονομία, με την κριτική του κυρίου Κέρρυ για το ίδιο θέμα και για την αγορά εργασίας.

    [11] Ο Κλίντον μιλά για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της προεδρίας του

    21 Jun 2004, 20:06 UTC

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, λέει πως η χειρότερη μέρα της προεδρικής του θητείας ήταν εκείνη κατά την οποία μίλησε στη σύζυγό του, Χίλαρυ, για τις σεξουαλικές σχέσεις του με τη Μόνικα Λεβίνσκυ. Τη δήλωση αυτή ο κ. Κλίντον την έκανε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εν όψει της κυκλοφορίας σήμερα της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Η Ζωή μου».

    Στη συνέντευξή του προς το C-B-S για τη ζωή και την προεδρία του ο κ. Κλίντον εξήγησε το λόγο για τον οποίο μπλέχτηκε με τη Μόνικα Λεβίνσκυ μεταξύ 1996 και 1997 . Όπως είπε: «Νομίζω πως το έκανα για το χειρότερο δυνατό λόγο. Το έκανα γιατί μπορούσα. Πιστεύω πως αυτός είναι ο πιο ασυγχώρητος από ηθική άποψη λόγος για τον οποίο κανείς θα έκανε κάτι.»

    Ο κ. Κλίντον είπε ακόμα πως η χειρότερη στιγμή της προεδρίας του ήταν τον Αύγουστο του 1998 όταν αναγκάστηκε να πει στη γυναίκα του την αλήθεια για τον εξωσυζυγικό δεσμό του. «Δεν έκλεισα μάτι όλη νύχτα, είπε. Όταν ξημέρωσε, την ξύπνησα, την κάθισα δίπλα μου στο κρεβάτι και της είπα τα πάντα. Ήταν φοβερό, αλλά έπρεπε να το κάνω.»

    Ο Μπιλ Κλίντον, είπε επίσης, πως ως τη μεγαλύτερη επιτυχία του σαν πρόεδρος θεωρεί την πολιτική του στον οικονομικό τομέα, ενώ σαν τις μεγαλύτερες αποτυχίες του το ότι δεν κατάφερε να συλλάβει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταλήξουν σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 June 2004 - 1:19:11 UTC