Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Αποκεφαλίστηκε και ο Nοτιοκορεάτης όμηρος
  • [02] Γούλφοβιτς: Πιθανή η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για χρόνια.
  • [03] Έγγραφα με κανονισμούς αντιμετώπισης κρατουμένων έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
  • [04] Κύρια οργάνωση Τσετσένων ανταρτών αρνείται ανάμειξη στις επιθέσεις στην Ινγκουσετία.
  • [05] Τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα παραδέχτηκε δημόσια ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων.
  • [06] Η μεγαλύτερη ποτέ αγωγή για διακρίσεις κατά της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης, Wal Mart.
  • [07] Πεντάγωνο: αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του Ράμσφελντ για τις ανακριτικές μεθόδους
  • [08] Συμβούλιο της Ευρώπης: να σταματήσει η παρακολούθηση της Τουρκίας
  • [09] Εξηγήσεις ζητά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για την κράτηση των 8 ναυτών
  • [10] Ενοπλες συγκρούσεις στην Ινγκουσετία, με 47 νεκρούς
  • [11] Μισός-μισός ο Σαντάμ Χουσείν
  • [12] Πεσμένη η λαϊκή υποστήριξη προς τον πρόεδρο Μπούς
  • [13] Παγιδευμένοι αισθάνονται αμερικανοί εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία

  • [01] Ιράκ: Αποκεφαλίστηκε και ο Nοτιοκορεάτης όμηρος

    22 Jun 2004, 19:32 UTC

     

    Στο Ιράκ, εξτρεμιστές αποκεφάλισαν τον νοτιοκορεάτη όμηρο Κιμ Σουν-Ιλ, αφού η Σεούλ αρνήθηκε να αλλάξει τα σχέδια της για την αποστολή 3,000 επιπλέον στρατιωτών στην περιοχή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε οτι εντοπίστηκε το πτώμα του. Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα έδειξε βίντεο στο οποίο οι εξτρεμιστές λένε οτι σκοτώνουν τον Κιμ Σουν Ιλ, επειδή η Νότια Κορέα βρίσκεται στο Ιράκ, για χάρη της «καταραμένης Αμερικής», όπως είπαν χαρακτηρικτικά. Εξτρεμιστές, που φέρονται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον τρομοκράτη ηγέτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκαουι, είχαν απαγάγει τον Κιμ Σουν Ιλ, στη Φαλλούτζα. Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχο, που στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν οτι ήταν κρυσφύγετο του Αλ Ζαργκάγουι στην πόλη αυτή. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν απο την επίθεση. Στο μεταξύ, δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν οταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν υπέστη επίθεση κοντά στην πόλη Μπαλάντ.

    No Μού Χιούν

    Σε σύντομη τηλεοπτική του ομιλία μετά την δολοφονία του Νοτιοκορεάτη ομήρου στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χιούν, εξέφρασε την βαθιά θλίψη του για το γεγονός, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους τρομοκράτες να πετύχουν τους στόχους τους και επαναβεβαίωσε την απόφαση της Νότιας Κορέας να στείλει 3 χιλιάδες και πλέον στρατιώτες της στο Ιράκ τον Αύγουστο. 600 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς καταδίκασε και αυτός την εκτέλεση του Νοτιοκορεάτη ομήρου χαρακτηρίζοντας την «βάρβαρη» ενέργεια και τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιους εκβιασμούς. Επίσης ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαγωγή και εκτέλεση ομήρων.

    [02] Γούλφοβιτς: Πιθανή η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ για χρόνια.

    23 Jun 2004, 02:08 UTC

    «Είναι πολύ πιθανό τα αμερικανικά στρατεύματα, να παραμείνουν στο Ιράκ για χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας, Πώλ Γούλφοβιτς. Κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην Eπιτροπή Eνόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Βουλής, ο κ. Γούλφοβιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι έχουν «κολλήσει» οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα πόσο καιρό θα χρειαστεί ο Ιρακινός στρατός προκειμένου να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας του με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο κύριος Γούλφοβιτς, είπε ότι όταν η Ιρακινή κυβέρνηση, αναλάβει την προστασία του Ιράκ με κάποια βοήθεια από μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων, και καταγράψει επιτυχή αποτελέσματα, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη η αμερικανική αποστολή στο Ιράκ. Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας, επέστρεψε πρόσφατα από τη Βαγδάτη, όπου και είχε συνομιλίες για θέματα ασφάλειας, αλλά και για οικονομικά και πολιτικά προγράμματα με μέλη της Ιρακινής Κυβέρνησης.

    [03] Έγγραφα με κανονισμούς αντιμετώπισης κρατουμένων έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

    23 Jun 2004, 02:12 UTC

    Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που αναφέρονται στο νομικό πλαίσιο που διέπει την μεταχείριση κρατούμενων στις φυλακές του Γκουαντάναμο στη Κούβα.

    Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σύμβουλοι του Προέδρου Μπους κατέληξαν πως είναι μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών δικαιοδοσιών του Προέδρου να επιτρέψει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους στο Γκουανταναμο. Αλλά, ο κύριος Γκονζάλες κατέστησε σαφές ότι ο κ. Μπούς δεν έδωσε ποτέ άδεια για τη χρήση βίας σε βάρος κρατουμένων.

    Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα έγγραφα για τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στα κρατητήρια του Γκουαντάναμο, καθώς και για την μεταχείριση κρατούμενων στο Ιράκ.

    Ο κύριος Γκονζάλες επίσης τόνισε ότι οι ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμoποιηθηκαν από την CIA, είχαν εξεταστεί και επικυρωθεί από το Υπουργείο Άμυνας.

    [04] Κύρια οργάνωση Τσετσένων ανταρτών αρνείται ανάμειξη στις επιθέσεις στην Ινγκουσετία.

    23 Jun 2004, 02:26 UTC

    Η κύρια επαναστατική οργάνωση των Τσετσένων διέψευσε οτι βρίσκεται πίσω απο την επίθεση της Δευτέρας κατά κυβερνητικών κτιρίων στην γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας. 57 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσα στα οποία και ο υπουργός Εσωτερικών. Ο υπαρχηγός των επαναστατών, Αχμέντ Ζακάγιεφ, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι η ομάδα του δεν πραγματοποίησε και δεν σχεδίασε την επίθεση, αλλά υπέδειξε ως υπεύθυνη μία άλλη ομάδα Τσετσένων ανταρτών, της οποίας ηγείται ένας Ινγκουσετιανός τον οποίο αποκάλεσε Μαγκόμεντ. Ο κ. Ζακάγιεφ επισήμανε πάντως ότι αιτία των επιθέσεων ήταν η παρανομία και η καταστροφή που σκορπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ιγκουσετία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέφθηκε χθες την Ινγκουσετία, λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, δήλωσε ότι οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.

    [05] Τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα παραδέχτηκε δημόσια ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων.

    23 Jun 2004, 03:25 UTC

    Κοιμητήριο των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα

    Ο πρόεδρος των Σερβο-Βοσνίων, Ντράγκαν Κάβιτς, χαρακτήρισε την σφαγή της Σρεμπρενίτσα το 1995, «μαύρη σελίδα στην ιστορία του Σερβοβοσνιακού λαού». Σε ομιλία του στην Σερβοβοσνιακή τηλεόραση στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε νέα κυβερνητική έκθεση για την σφαγή της Σρεμπρενίτσα, ο κ. Κάβιτς μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα, τονίζοντας ότι αποτελεί «σοκαριστική αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας για απερίγραπτο ανθρώπινο πόνο». Μέχρι την δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης οι Σερβοβόσνιοι είτε υποβάθμιζαν τη σπουδαιότητα του γεγονότος, είτε αρνούνταν ότι συνέβη. 7 χιλιάδες Βόσνιοι μουσουλμάνοι άνδρες δολοφονήθηκαν απ τις Σερβοβοσνιακές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995 στην Σρεμπρενίτσα.

    [06] Η μεγαλύτερη ποτέ αγωγή για διακρίσεις κατά της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης, Wal Mart.

    23 Jun 2004, 03:39 UTC

    Αγωγή κατά της Γουώλ Μάρτ, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικού εμπορίου στο κόσμο, κατέθεσαν 6 γυναίκες, ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία συστηματικά κάνει διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες υπαλλήλους της. Να σημειωθεί ότι οι 6 γυναίκες εκ των οποίων κάποιες συνεχίζουν να είναι υπάλληλοι της Γουώλ Μαρτ, ενώ κάποιες άλλες έχουν υπάρξει υπάλληλοι της εταιρείας στο παρελθόν, δεν εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους αλλά και 1,6 εκατομμύρια εργαζομένων γυναικών που έχουν υπογράψει την συλλογική αγωγή. Ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε ότι η αγωγή των γυναικών, πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία. Οι εργαζόμενες που έχουν εμπλακεί στη συλλογική αγωγή, λένε ότι, η Γουώλ Μάρτ, αρνείται συστηματικά να δώσει προαγωγές στις εργαζόμενες όπως επίσης και να τους καταβάλλει μισθούς ίσους με αυτούς που καταβάλλει στους άντρες υπαλλήλους της.

    Η εταιρεία από τη πλευρά της αρνείται ότι έκανε οποιουδήποτε είδους διακρίσεις και σκοπεύει να εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου.

    Οι δικηγόροι που κατέθεσαν τις αγωγές κατά της εταιρείας, θεωρούν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση που έχει ποτέ απασχολήσει αμερικανικό δικαστήριο και που σχετίζεται με τις εργασιακές διακρίσεις που καταγράφονται στον ιδιωτικό τομέα.

    [07] Πεντάγωνο: αποχαρακτηρίστηκαν έγγραφα του Ράμσφελντ για τις ανακριτικές μεθόδους

    22 Jun 2004, 20:58 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Tο Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε μνημόνια υπογεγραμμένα από τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σχετικά με ανακριτικές μεθόδους που είχε επιτραπεί να εφαρμοστούν στη φυλακή Γκουαντανάμο, στη Κούβα, όπου κρατούνται ύποπτοι τρομοκράτες. Αξιωματούχοι του Πεντάγωνου λενε ότι τα μνημόνια ίσως δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα.

    Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι στα έγγραφα εγκρίνονται ανακριτικές τεχνικές που ορισμένοι επικριτές χαρακτηρίζουν ως βασανιστήρια ή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την κάλυψη της κεφαλής των φυλακισμένων με κουκούλα, την χρήση σκύλων για εκφοβισμό και πολύωρη ορθοστασία.

    [08] Συμβούλιο της Ευρώπης: να σταματήσει η παρακολούθηση της Τουρκίας

    22 Jun 2004, 21:13 UTC

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε υπέρ του να σταματήσει η παρακολούθηση της Τουρκίας σχετικά με τις δημοκρατικές αλλαγές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ψήφισμά του σήμερα το Συμβούλιο παρατηρεί πως τα τελευταία τρία χρόνια η Άγκυρα έχει καταδείξει πως είναι αποφασισμένη και ικανή να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές της υποχρεώσεις. Παράλληλα όμως προσθέτει πως το μητρώο της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδέχεται περαιτέρω βελτίωσης.

    Η απόφαση του Συμβουλίου είναι κρίσιμης σημασίας στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θ αρχίσει η όχι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

    [09] Εξηγήσεις ζητά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για την κράτηση των 8 ναυτών

    22 Jun 2004, 16:17 UTC

    Ο κ. Χαραζί

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο, για να ασκήσει πιέσεις για την απελευθέρωση των πληρωμάτων τριών πλοίων του βρετανικού ναυτικού, που κατασχέθηκαν ενώ έπλεαν σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν. Βρετανοι αξιωματούχοι είπαν οτι ο Μορτέζα Σαρμάντι εκλήθη σήμερα να δώσει εξηγήσεις γιατί οι οκτώ βρετανοί ναύτες συνελήφθησαν, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή ρουτίνας στην θαλάσσια περιοχή Σάτ-αλ-Αράμπ, του Περσικού κόλπου. Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρώ είχε τηλεφωνήσει στον ιρανό ομόλογό του Καμάλ Χαραζί, για να συζητήσουν το περιστατικό. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε πως οι αρχές σχεδιάζουν να απαγγείλουν επίσημες κατηγορίες εναντίον των ναυτών, επειδή εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες, το βρετανικό ναυτικό εκπαιδεύει άνδρες της ιρακινής ακτοφυλακής, κατά μήκος των θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ιράν και Ιράκ.

    [10] Ενοπλες συγκρούσεις στην Ινγκουσετία, με 47 νεκρούς

    22 Jun 2004, 16:22 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν οτι τουλάχιστον 47 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις απο αντάρτες στη νότια περιοχή της Ινγκουσετίας. Οι αρχές δεν αναφέρουν πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν απο τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν περίπου 200 μαχητές, που πιστεύεται οτι ήταν Τσετσένοι αυτονομιστές, διενέργησαν συντονισμένες επιθέσεις κατά της αστυνομίας και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις αρχές να καταδιώξουν και να πατάξουν τους υπεύθυνους των επιθέσεων. Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών της περιοχής, Αμπουκάρ Κοστόγιεφ, δύο άλλοι αξιωματούχοι και τουλάχιστον δύο απο τους αντάρτες σκοτώθηκαν επίσης κατά τις επιθέσεις, ενώ υπάρχουν πάνω απο 60 τραυματίες. Οι συγκρούσεις στην Ινγκουσετία, που γειτονεύει με την ταραγμένη δημοκρατία της Τσετσενίας, τερματίστηκαν τα ξημερώματα που οι αντάρτες διέφυγαν.

    [11] Μισός-μισός ο Σαντάμ Χουσείν

    22 Jun 2004, 16:26 UTC

    Ο πρώην ιρακινός ηγέτης

    Ανώτερος αξιωματούχος του συνασπισμού στο Ιράκ είπε οτι ο Σαντάμ Χουσείν θα εξακολουθήσει να κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά τη νομική ευθύνη θα την αναλάβει σύντομα η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας. Ο αξιωματούχος συνέδεσε την απόφαση κράτησης του Σαντάμ απο τους αμερικανούς, με την παρούσα αδυναμία των Ιρακινών να παράσχουν εγγυήσεις για την ασφαλή κράτηση σημαντικών κρατουμένων και πρόσθεσε οτι ο Σαντάμ Χουσέιν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του θα προσαχθούν ενώπιον ειδικού ιρακινού δικαστηρίου για να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου, με κανονικές ποινικές διαδικασίες. Ο αξιωματούχος είπε επίσης οτι ο Σαντάμ θα είναι απο τους πρώτους κρατουμένους που θα παραδοθούν στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας την 1η Ιουλίου.

    [12] Πεσμένη η λαϊκή υποστήριξη προς τον πρόεδρο Μπούς

    22 Jun 2004, 16:29 UTC

    Ο κ. ΜΠούς

    Νέα σφυγμομέτρηση δειχνει οτι ο πρόεδρος Μπούς χάνει λαϊκή υποστήριξη για τον τρόπο που χειρίζεται τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και για την απόφασή του να εισβάλει στο Ιράκ. Γιά πρώτη φορά, πάνω απο τους μισούς, (συγκεκριμένα το 52%), απο τους ερωτηθέντες απο το μηνιαίο γκάλλοπ της Ουάσινγκτον Πόστ και του τηλεοπτικού καναλιού ABC, είπαν οτι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο να γίνει. Η σφυγμομέτρηση δείχνει ακόμα οτι το 70% των αμερικανών πιστεύει οτι οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ έχουν φθάσει σε απαράδεκτο επίπεδο. Αναφορικά με τις αμερικανικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικων οργανώσεων, η έγκριση για τους χειρισμούς του κ. Μπούς έπεσε στο 50%, που είναι 13 μονάδες χαμηλότερα απο τον Απρίλιο. Επίσης, η σφυγμομέτρηση δείχνει οτι ο κύριος αντίπαλος του κ. Μπους για την προεδρία, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, τώρα έχει τα ίδια ποσοστά εμπιστοσύνης απο τους Αμερικανούς στο θέμα της αντιμετώπισης της απειλής της τρομοκρατίας.

    [13] Παγιδευμένοι αισθάνονται αμερικανοί εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία

    22 Jun 2004, 16:33 UTC

    Αμερικανοί, που ζουν στη Σαουδική Αραβία , δηλώνουν πως έχουν αρχίσει να αισθάνονται παγιδευμένοι, γιατί εάν σπεύσουν να φύγουν, θα αντιμετωπίσουν οικονομικές συνέπειες. Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία στη Ριγιάντ λέει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν έχει καμμία νομική εξουσία.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ με ειδική ανακοίνωση προέτρεψε τους Αμερικανούς, που ζουν στη Σαουδική Αραβία να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της πρόσφατης σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων. Όμως, πολλοί απ αυτούς δεν μπορούν να φύγουν αμέσως. Αμερικανοί που ζουν σ ένα κτιριακό συγκρότημα στη Ριγιάντ, το οποίο προστατεύεται από φράγματα από μπετόν και φρουρείται από άνδρες που κρατούν αυτόματα, λένε πως οι σαουδαραβικές εταιρείες για τις οποίες εργάζονται, δεν τους επιτρέπουν να σπάσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει μαζί τους. Τα συμβόλαια απαιτούν από τους υπαλλήλους να γνωστοποιούν στην εταιρεία για την οποία εργάζονται την πρόθεσή τους να παραιτηθούν 90 μέρες πριν. Εάν δεν το κάνουν, η εταιρεία δεν πληρώνει τα έξοδα μετακόμισης και μεταφοράς τους.

    Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία, αυτό δε συμβαίνει με τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα αυτή, οι οποίες προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να συμμορφωθούν με τη σύσταση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ενώ παράλληλα τους προσφέρουν πλήρεις αποζημιώσεις. Όμως, παρόλες τις διαμαρτυρίες που δέχεται η αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με αξιωματούχους της, δεν μπορεί να προβεί σε νομικά διαβήματα σε σχέση με τις συμφωνίες που έχουν κάνει οι Αμερικανοί με τις σαουδαραβικές εταιρείες για τις οποίες εργάζονται.

    Πολλοί Αμερικανοί στη Ριγιάντ ζουν σε κτιριακά συγκροτήματα, παρόμοια με εκείνο το οποίο τον περασμένο μήνα κτυπήθηκε από τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα. Έκτοτε, τα μέτρα ασφάλειας στα συγκροτήματα αυτά έχουν ενταθεί ενώ απαγορεύεται σε δημοσιογράφους να τα επισκεφθούν ακόμα κι αν προσκληθούν από κάποιον που ζει εκεί.

    Οι συνεντεύξεις που πάρθηκαν για την ανταπόκριση αυτή, έγιναν έξω από την κύρια πύλη του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Ένας Αμερικανός, που εργάζεται σα σύμβουλος μιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας και που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, παραδέχτηκε πως πολλές σαουδαραβικές επιχειρήσεις απαιτούν στα συμβόλαια που υπογράφουν με ξένους υπαλλήλους, να γνωστοποιούν την παραίτησή τους 90 μέρες πριν. Αυτό, λέει, γίνεται γιατί οι εταιρείες θέλουν να προστατευτούν από ξαφνικές απώλειες υπαλλήλων. Επίσης, προσθέτει, θα υπάρχουν πάντα Αμερικανοί που θα ζουν και θα εργάζονται στη Σαουδική Αραβία γιατί η αμερικανική οικονομία, εξακολουθεί να εξαρτάται από το Σαουδαραβικό πετρέλαιο.

    Η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ριγιάντ, Κάρολ Καλίν, λέει πως όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας και οι οικογένειές τους, διατάχτηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν είπε πόσοι Αμερικανοί εργάζονται στην διπλωματική αποστολή και πόσοι έχουν ήδη φύγει. Επίσης είπε πως η πρεσβεία δεν ξέρει πόσοι Αμερικανοί που εργάζονται στο βασίλειο έφυγαν, αφότου ξέσπασε το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων. Πάντως, ένοικοι του κτιριακού συγκροτήματος λένε πως δε σκοπεύουν να σπάσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τις σαουδαραβικές εταιρείες. Αλλά, προσθέτουν, έχουν αρχίσει να αισθάνονται παγιδευμένοι στη Σαουδική Αραβία, κυρίως μετά από τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού Πωλ Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 June 2004 - 1:18:14 UTC