Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πεντάγωνο: Λεπτομερής διερεύνηση των υποθέσεων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.
  • [02] HE: Αποσύρθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για παράταση του καθεστώτος αμνηστίας αμερικανών στρατιωτών.
  • [03] Εγγυήσεις ασφάλειας από ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα την διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ.
  • [04] Οι Παλαιστίνιοι ζητούν απ' τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ στο θέμα των οικισμών.
  • [05] Ιράν: Θα αφεθούν ελεύθεροι οι Βρετανοί ναύτες
  • [06] Η Τσεχία στέλνει ειδική αντιτρομοκρατική ...
  • [07] Πάνω από 2 εκατομμύρια εισιτήρια διαθέσιμα για τους Ολυμπιακούς
  • [08] Ο πρόεδρος Μπους επιμένει ότι δεν ενέκρινε ποτέ την χρήση βασανιστηρίων
  • [09] 92 οι νεκροί απο τις επιθέσεις στην Ινγκουσετία
  • [10] Μπους: Και το Βιετνάμ στο σχέδιο καταπολέμισης του Ειντς
  • [11] Mείωση των τιμών του πετρελαίου
  • [12] Αναθεωρημένη έκθεση για την τρομοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

  • [01] Πεντάγωνο: Λεπτομερής διερεύνηση των υποθέσεων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    24 Jun 2004, 02:09 UTC

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να εξετάζουν λεπτομερώς τις υποθέσεις των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο στη Κούβα, για να διευκρινιστεί αν ορισμένοι απ αυτούς θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Η διαδικασία αυτή, λεει το Πεντάγωνο, θα λάβει υπ όψιν τις ανάγκες ασφάλειας της χώρας αλλά και τα δικαιώματα των κρατουμένων. Στις αρχές της εβδομάδας οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν δηλώσεις αξιωματούχων που ανέφεραν ότι οι περισσότεροι απ τους 600 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο δεν αποτελούν πηγές πληροφοριών για τις αμερικανικές αρχές. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζητούν απ τον πρόεδρο της Βουλής να διορίσει ειδική επιτροπή για την διερεύνηση του θέματος των κακοποιήσεων κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες.

    [02] HE: Αποσύρθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για παράταση του καθεστώτος αμνηστίας αμερικανών στρατιωτών.

    24 Jun 2004, 02:24 UTC

    Τζέημς Κάννινγχαμ

    Οι ΗΠΑ απέσυραν σχέδιο ψηφίσματος που είχαν υποβάλει στα ΗΕ, με το οποίο επιδιώκετο παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2005 του καθεστώτος ασυλίας από κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, που ισχύει για Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο εκτελών χρέη πρέσβη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό, Τζειμς Κανινγκχαμ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν το σχέδιο ψηφίσματος, ώστε να αποφευχθούν «παρατεταμένες και διασπαστικές αναμετρήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου έγινε ιδιαίτερα επίμαχο μετά από τις κακοποιήσεις κρατούμενων στις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αρκετά κράτη-μέλη του συμβουλίου ασφαλείας είχαν αντιταχθεί στο μέτρο αυτό, ενώ άλλα δήλωσαν ότι θα απόσχουν απο την ψηφοφορία. Επίσης και ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, είχε εκφράσει αντίθεση στην παράταση του καθεστώτος ασυλίας. Το προηγούμενο ψήφισμα είχε εγκριθεί παμψηφεί πρίν δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση Μπούς απείλησε οτι θα σταματούσε την χρηματοδότηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

    [03] Εγγυήσεις ασφάλειας από ΗΠΑ προς Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα την διάλυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ.

    24 Jun 2004, 02:52 UTC

    Στις εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα δώσουν στην Πιονγιάνγκ εγγυήσεις ασφάλειας αν συμφωνήσει να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Το σχέδιο ζητά απ την Βόρεια Κορέα να δώσει λεπτομερή απολογισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων αν η Πιονγιάνγκ συμμορφωθεί. Επίσης επιτρέπει στους συμμάχους των ΗΠΑ στις συνομιλίες να δώσουν στην Βόρεια Κορέα βοήθεια σε πετρέλαιο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς δηλώνουν ότι δεν περιμένουν άμεση απάντηση απ την Πιονγιάνγκ, αλλά τονίζουν ότι η νέα πρόταση ανοίγει το δρόμο για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

    [04] Οι Παλαιστίνιοι ζητούν απ' τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ στο θέμα των οικισμών.

    24 Jun 2004, 02:57 UTC

    Σαέμπ Ερακάτ

    Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερακάτ, ζητά απ τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, να ασκήσει πιέσεις προς το Ισραήλ για να σταματήσει η διεύρυνση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Ο κ. Ερακάτ συναντήθηκε με τον κ. Πάουελ χθες εδώ στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ, μετά από συνομιλίες που είχε χθες στην Αίγυπτο με τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέντ Μαχέρ, ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλλιαμ Μπέρνς, χαρακτήρισε «βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή», το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση των εποίκων απ την Λωρίδα της Γάζας και ενίσχυση των Εβραϊκών οικισμών σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    [05] Ιράν: Θα αφεθούν ελεύθεροι οι Βρετανοί ναύτες

    23 Jun 2004, 15:43 UTC

    Οι Βρετανοί όμηροι

    Το Ιράν είπε οτι θα αφήσει ελεύθερο το πλήρωμα των τριών βρετανικών πλοίων που κατασχέθηκαν την Δευτέρα, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν, αλλά οι συνομιλίες για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς τους συνεχίστηκαν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ.

    Η Ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε οτι η μεταφορά των ναυτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Βρετανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν για συζητήσεις με ιρανούς αξιωματούχους, αναφορικά με την απελευθέρωση των ανδρών. Η κρατική τηλεόραση είπε επίσης οτι τα τρια βρετανικά σκάφη και το υλικό πάνω σε αυτά, θα κρατηθούν απο τις ιρανικές αρχές. Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε οτι η απελευθέρωση των ανδρών διατάχθηκε οταν έγινε ξεκάθαρο οτι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα κατά λάθος. Αρχικά το Ιράν είχε απειλήσει οτι θα κατεδίωκε νομικά τα πληρώματα των τριών βρετανικών σκαφών.

    [06] Η Τσεχία στέλνει ειδική αντιτρομοκρατική ...

    24 Jun 2004, 03:02 UTC

    Η κυβέρνηση της Τσεχίας δήλωσε ότι σκοπεύει να στείλει στην Αθήνα 100 στρατιώτες της που ειδικεύονται σε θέματα επίθεσης με χημικά όπλα, για να συμμετάσχουν στις δυνάμεις ασφάλειας στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τσέχοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στην Αθήνα και το Σεπτέμβριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η αποστολή των στρατιωτών θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί και απ το Τσεχικό κοινοβούλιο.

    [07] Πάνω από 2 εκατομμύρια εισιτήρια διαθέσιμα για τους Ολυμπιακούς

    23 Jun 2004, 19:30 UTC

    Οι οργανωτές των Ολυμπιακών της Αθήνας άσκησαν κριτική σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επεστράφησαν 800.000 εισιτήρια για τους αγώνες δύο μήνες πριν την έναρξη τους.

    Ο Αθήνα 2004 εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι από τα 5 και πλέον εκατομμύρια εισιτήρια πουλήθηκαν 1.95 εκατομμύρια και ότι υπάρχουν άλλα 2.2 εκατομμύρια εισιτήρια διαθέσιμα, που τιμώνται κάτω από 20 Ευρώ.

    Διεθνείς Ολυμπιακές Επιτροπές, αθλητικές ομοσπονδίες, χορηγοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης αγόρασαν περίπου 830 χιλιάδες εισιτήρια. Ο Αθήνα 2004 είπε ότι μόνο 72.000 εισιτήρια επεστράφησαν από εταιρείες-χορηγούς και άλλους εταίρους.

    Μέχρι στιγμής, οι οργανωτές έβγαλαν πάνω από 174 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 79% των αναμενόμενων εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων.

    [08] Ο πρόεδρος Μπους επιμένει ότι δεν ενέκρινε ποτέ την χρήση βασανιστηρίων

    23 Jun 2004, 20:26 UTC

    Τ. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπούς είπε οτι δεν ενέκρινε ποτέ την χρήση βασανιστηρίων σε οποιοδήποτε κρατούμενο, ενώ ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις ανακριτικές μεθόδους της κυβέρνησης Μπούς για υπόπτους τρομοκράτες που κρατούνται στη ναυτική βάση του Γκαντανάμο στην Κούβα. Ο πρόεδρος Μπούς επέμεινε την Τρίτη οτι δεν διέταξε ποτέ την χρήση βασανιστηρίων σε ξένους κρατούμενους.

    Τα σχόλιά του ακολούθησαν την δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που δείχνουν οτι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε προσωρινά εγκρίνει την απογύμνωση φυλακισμένων στο Γκουαντανάμο, και την χρήση σκύλων κατά την ανάκρισή τους, για τον εκφοβισμό τους. Ομως ο κ. Ράμσφελντ αργότερα διέψευσε οτι είχε εγκρίνει τέτοια μέτρα και ζήτησε αναθεώρηση των αμερικανικών μεθόδων ανάκρισης, σε σχέση με κρατουμένους που έχουν συλληφθεί στα πλαίσια του πολεμου κατά της τρομοκρατίας.

    Φωτογραφίες κακοποίησης και εξευτελισμού κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης απο αμερικανούς στρατιώτες έχουν δημιουργήσει σάλο και στάθηκαν αιτία για την σύσταση διάφορων διερευνητικών επιτροπών του κονγκρέσσου για τον τρόπο μεταχείρισης των ξένων κρατουμένων.

    [09] 92 οι νεκροί απο τις επιθέσεις στην Ινγκουσετία

    23 Jun 2004, 15:53 UTC

    Ρώσοι αξιωματούχοι λένε οτι 92 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις ανταρτικές επιθέσεις αυτή τη βδομάδα στη νότια δημοκρατία της Ινγκουσετίας, η οποία άρχισε σήμερα τριήμερο επίσημο πένθος. Βαρειά οπλισμένοι εξτρεμιστές, επιτέθηκαν κατά κυβερνητικών κτιρίων και θέσεων της αστυνομίας σε τρείς πόλεις το βράδυ της Δευτέρας, σε μία συντονισμένη επίθεση που κράτησε ώρες. Πολλά απο τα θύματα ήταν αξιωματούχοι ασφαλείας. Επίσης, ένας υπάλληλος των ΗΕ και ο υπουργός Εσωτερικών της Ινγκουσετίας ήταν ανάμεσα στα θύματα.

    [10] Μπους: Και το Βιετνάμ στο σχέδιο καταπολέμισης του Ειντς

    23 Jun 2004, 16:01 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς θα αναγγείλει σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια, οτι το Βιετνάμ θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο του, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, για την καταπολέμιση του Ειντς παγκοσμίως. Το Βιετνάμ θα γίνει η 15η χώρα που θα μπορεί να επωφεληθεί απο το πρόγραμμα. Είναι δε η πρώτη χώρα εκτός Αφρικής ή Καραϊβικής που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. Η κυβέρνηση Μπούς είπε οτι το Βιετνάμ θα είναι η χώρα στην οποία το πρόγραμμα θα έχει τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα ΗΕ, υτουλάχιστον 160,000 Βιετναμέζοι είναι φορείς του ιού του Ειντς. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι μέχρι το έτος 2010, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο ενα εκατομμύριο.

    [11] Mείωση των τιμών του πετρελαίου

    23 Jun 2004, 16:33 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν σήμερα όταν ανακοινώθηκε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, που είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθεί η ανησυχία που επικρατούσε για τυχόν παράταση της απεργίας των εργατών του κλάδου στη Νορβηγία. H Νορβηγία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Αξιωματούχοι του νορβηγικού συνδικάτου εργατών πετρελαίου, δηλώνουν πως με την απεργία η ημερήσια παραγωγή της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο. Στο μεταξύ, στο Ιράκ, άρχισαν και πάλι οι εξαγωγές απο τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, αφού επιδιορθώθηκαν οι αγωγοί που είχαν υποστεί βλάβες απο σαμποτάζ.

    [12] Αναθεωρημένη έκθεση για την τρομοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    23 Jun 2004, 03:20 UTC

    Το Αμερικανό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αναθεωρημένη έκθεση για την παγκόσμια τρομοκρατία, που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες αυξήθηκε σημαντικά απο πέρυσι. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχτηκε πως η αρχική έκθεση ήταν λανθασμένη και πρόσθεσε οτι αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ έκαναν δύο εβδομάδες για να διορθώσουν τα λανθασμένα στοιχεία που περιείχε η έκθεση του Απριλίου. Η νέα έκθεση αναφέρει ότι 625 άτομα σκοτώθηκαν πέρυσι από τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανέφερε η προηγούμενη έκθεση. Επίσης το 2003 υπήρξαν 208 τρομοκρατικές επιθέσεις, αντί των 190, που ανέφερε η αρχική έκθεση. Η κυβέρνηση Μπους είχε χρησιμοποιήσει τις λανθασμένες στατιστικές σαν απόδειξη του ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πηγαίνει καλά. Ορισμένοι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν για πολιτικό όφελος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 June 2004 - 1:18:13 UTC