Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Σουδάν θα επισκεφθεί ο Κόλιν Πάουελ
  • [02] Καταθέσεις για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στην Αμπου Γκραίμπ
  • [03] Νέα επιχείρηση των ισραηλινών στη Ναμπλούς
  • [04] Φοβερό δυστύχημα στο Ιράν, με 90 θύματα
  • [05] Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας : Οχι στα στρατοδικεία για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο

  • [01] Το Σουδάν θα επισκεφθεί ο Κόλιν Πάουελ

    25 Jun 2004, 16:18 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Σουδάν, για να ασκήσει πίεση σε ηγέτες στο Χαρτούμ να χαλιναγωγήσουν τις αραβικές πολιτοφυλακές που ευθύνονται για την εθνοκάθαρση, στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου, όπως είπε, η κατάσταση είναι ήδη καταστροφική.

    Τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με Σουδανούς ηγέτες, σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, της πρώτης στη χώρα αυτή από μέρους αμερικανού ΥΠΕΞ από το 1978, ο κ. Πάουελ θα προσπαθήσει να πείσει την ηγεσία του Σουδάν να ασκήσει την επιρροή της για να τερματισθούν οι βιαιότητες στο Νταρφούρ και για να ανοίξει η περιοχή στις οργανώσεις αρωγής.

    Άραβες πολιτοφύλακες, υποστηριζόμενοι από τη σουδανική κυβέρνηση, χρησιμοποιούν από τις αρχές του χρόνου πέρσυ βάναυσες τακτικές, για να καταστείλουν μια τοπική εξέγερση. Κάπου 10 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο μαύροι Αφρικανοί χωρικοί έχουν εκτοπισθεί, εξ αιτίας των βιαιοτήτων που, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους διενεργούνται στα πλαίσια «εθνοκάθαρσης». Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξετάζει επίσης κατά πόσο στην κατάσταση μπορεί να δοθεί ο νομικός χαρακτηρισμός της γενοκτονίας.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Πάουελ είπε πως η αποστολή του στο Σουδάν, που θα συμπεριλάβει και επίσκεψη στο Νταρφούρ, συζητιόταν επί αρκετές μέρες και πως ο πρόεδρος Μπους έδωσε την τελική έγκρισή του χθες. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως αναμένει να συναντηθεί με το Σουδανό πρόεδρο Ομάρ ελ Μπασίρ και πως θα ασκήσει πίεση για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στο Νταρφούρ και για το άνοιγμα της περιοχής στους υπαλλήλους των οργανώσεων αρωγής.

    Ο κ. Πάουελ συντονίζει τις προσπάθειές του με το ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος επίσης ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Σουδάν και όπως λέει, ελπίζει πως θα συναντήσει εκεί τον κ. Ανάν, για να υπογραμμισθούν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στη χώρα αυτή, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική».

    Ο κ. Πάουελ θα επισκεφθεί το Σουδάν, αφού συμμετάσχει μαζί με τον πρόεδρο Μπους στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη και πριν να επισκεφθεί τη Τζακάρτα, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, για συνομιλίες με ομολόγους του Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [02] Καταθέσεις για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στην Αμπου Γκραίμπ

    25 Jun 2004, 19:19 UTC

    Η επίμαχη φωτογραφία

    Συνεχίζονται για δεύτερη σήμερα ημέρα οι προκαταρκτικές καταθέσεις σε σχέση με την υπόθεση ενός από τους Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν ανάμειξη στο σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ, κοντά στη Βαγδάτη. Η Σαμπρίνα Χάρμαν αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες μεταξύ των οποίων και τη βεβήλωση νεκρού. Η Χάρμαν φωτογραφήθηκε δίπλα στο πτώμα ενός Ιρακινού κρατουμένου που πέθανε στη διάρκεια ανάκρισης. Η φωτογραφία αυτή ήταν μεταξύ πολλών άλλων που τραβήχτηκαν στη φυλακή και που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Από τις καταθέσεις θα εξαρτηθεί αν η Χάρμαν θα δικαστεί από στρατοδικείο.

    [03] Νέα επιχείρηση των ισραηλινών στη Ναμπλούς

    25 Jun 2004, 19:16 UTC

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή νεαρό Παλαιστίνιο, στα πλαίσια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης στην πόλη Ναμπλούς, της Δυτικής Οχθης. Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται οτι ο νεαρός ετοιμαζόταν να τους ρίξει χειροβομβίδα , αλλά οι Παλαιστίνιοι είπαν οτι απλώς πετούσε πέτρες. Οι στρατιώτες απέκλεισαν την πόλη την Πέμπτη και έχουν καταλάβει πάνω απο δέκα κτίρια. Φυλλάδια που διανεμήθηκαν στους κατοίκους, λένε οτι οι στρατιώτες αναζητούν έξι ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, το διεθνές Δικαστήριο είπε οτι θα αποφανθεί στις 9 Ιουλίου αναφορικά με την νομιμότητα τους διαχωριστικού τείχους που το Ισραήλ κτίζει σε τμήματα της Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ ισχυρίζεται οτι χρειάζεται το τείχος για να κρατήσει πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας έξω απο τη χώρα, όμως οι Παλαιστίνιοι λένε οτι η κίνηση αυτή αποτελεί προσπάθεια αρπαγής των γαιών τους απο τους ισραηλινούς.

    [04] Φοβερό δυστύχημα στο Ιράν, με 90 θύματα

    25 Jun 2004, 16:14 UTC

    Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν οτι ο συνολικός αριθμος των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί απο το φοβερό δυστύχημα κοντά στην νότια πόλη Ζαχεντάν, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 90 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω απο 100. Το δυστύχημα έγινε την Πέμπτη το βράδυ, όταν βυτιοφόρο καυσίμων συγκρούστηκε με έξη λεωφορεία που είχαν σταματήσει μπροστά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τη Ζαχεντάν με την πόλη Μπαμ. Το βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες οι οποίες αμέσως μεταδόθηκαν στα λεωφορεία, που ήταν γεμάτα με κόσμο. Η αστυνομία ερευνά το γιατί ο οδηγός του βυτιοφόρου έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Σύμφωνα με τις αρχές, πολλά πτώματα έχουν καεί σε σημείο που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, δυσκολεύοντας το έργο καταμέτρησης και εξακρίβωσης της ταυτότητας των θυμάτων.

    [05] Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας : Οχι στα στρατοδικεία για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο

    25 Jun 2004, 16:39 UTC

    Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας, Πήτερ Γκόλντσμιθ, επέκρινε τα σχέδια των ΗΠΑ να δικαστούν από στρατοδικείο κρατούμενοι στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ο κ. Γκόλντσμιθ είπε οτι η πρόταση χρήσης στρατοδικείων είναι απαράδεκτη, διότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δίκαιες δίκες, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία. Ο κ. Γκόλντσμιθ έκανε τη δήλωση αυτή, την Παρασκευή, μιλώντας ενώπιον του Διεθνούς Συνδέσμου Ποινικολόγων.

    Εννέα Βρετανοί κρατούνται στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, εκ των οποίων οι πέντε επέστρεψαν στη Βρετανία το Μάρτιο και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους βαρύνει καμμία κατηγορία. Απο τους τέσσερεις εναπομείναντες, δύο πρόκειται να είναι απο τους πρώτους που σχεδιάζεται να δικαστούν από στρατοδικείο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 28 June 2004 - 1:18:14 UTC