Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον της δικαιοσύνης.
  • [02] Ράμσφελντ: 17 κεφαλές με αέριο Σαρίν και άεριο μουστάρδας βρέθηκαν στο Ιράκ.
  • [03] Διατεθειμένη η Ιορδανία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.
  • [04] Σαουδική Αραβία: Και νέες συμπλοκές με εξτρεμιστές στη Ριάντ.
  • [05] Νέες φωτογραφίες απ' τον Κρόνο.
  • [06] 5 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινές ...
  • [07] Όλο και ακριβότερες οι προεκλογικές ...
  • [08] Πάουελ: Πολλά τα οφέλη για την Β. Κορέα αν συμμορφωθεί
  • [09] Ανάν: Να τεθούν υπό έλεγχο οι πολιτοφυλακές του Σουδάν
  • [10] Χονγκ Κονγκ: φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις
  • [11] Στη Στοκχόλμη η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [12] 4.000 εφέδρους θα καλέσουν οι ΗΠΑ
  • [13] Αυξήθηκαν τα αμερικανικά επιτόκια.

  • [01] Ο Σαντάμ Χουσεΐν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    02 Jul 2004, 01:53 UTC

    O Σαντάμ Χουσεΐν, εμφανίστηκε χθες ενώπιον Ιρακινού δικαστηρίου, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ αρνήθηκε να υπογράψει το νομικό έγγραφο με το κατηγορητήριο, υπεραμύνθηκε της εισβολής στο Κουβέιτ το 1990, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «θέατρο» και είπε πως ο πραγματικός εγκληματίας είναι ο πρόεδρος Μπους. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν χωριστά και σε 11 συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Βιντεοσκοπημένες σκηνές της διαδικασίας μεταδόθηκαν σ όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σαντάμ Χουσεΐν από το Δεκέμβριο, που συνελήφθη. Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα προάστια της Βαγδάτης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας.

    Από τη πλευρά του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την διαδικασία σημαντικό βήμα για το Ιράκ. Εκπρόσωπος του κ. Μπούς εξέφρασε την ικανοποίηση του αμερικανού προέδρου για το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσήχθη από τον Ιρακινό λαό ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [02] Ράμσφελντ: 17 κεφαλές με αέριο Σαρίν και άεριο μουστάρδας βρέθηκαν στο Ιράκ.

    02 Jul 2004, 02:02 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι στο Ιράκ Πολωνοί στρατιώτες βρήκαν 17 κεφαλές που περιείχαν το θανατηφόρο αέριο Σαρίν ή αέριο μουστάρδας. Ο κ. Ράμσφελντ χαρακτήρισε τις πολεμικές κεφαλές όπλα που οι ΗΠΑ ήξεραν ότι είχε ο Σαντάμ Χουσεΐν και ότι τώρα οι κεφαλές εξετάζονται λεπτομερέστερα. Στο μεταξύ χθες από έκρηξη βόμβας τραυματίστηκε ανώτερος αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών του Ιράκ και σκοτώθηκαν δύο σωματοφύλακες του. Επίσης δυτικά της Βαγδάτης ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε σε συμπλοκές και ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας νότια της Μοσούλης. Τέλος 6 άτομα σκοτώθηκαν και 15 άλλα τραυματίστηκαν από αμερικανικό βομβαρδισμό τη νύχτα σε κρησφύγετο τρομοκρατών στην Φαλούτζα.

    [03] Διατεθειμένη η Ιορδανία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    02 Jul 2004, 02:09 UTC

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα της στο Ιράκ, αν της το ζητήσει η Ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί ένα τέτοιο αίτημα απ το Ιράκ και τόνισε ότι η Ιρακινή ηγεσία θα πρέπει να πει στην Ιορδανία πως μπορεί να βοηθήσει. Σε συνέντευξη του προς Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Ιορδανός μονάρχης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα με την Ιρακινή ηγεσία.

    [04] Σαουδική Αραβία: Και νέες συμπλοκές με εξτρεμιστές στη Ριάντ.

    02 Jul 2004, 02:16 UTC

    Οι Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τουλάχιστον έναν καταζητούμενο εξτρεμιστή σε συμπλοκές στη Ριάντ. Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, ένας απ τους εξτρεμιστές που παραδόθηκε στις αρχές μετά την ανακοίνωση προγράμματος αμνηστίας της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, παροτρύνει τώρα και άλλους εξτρεμιστές να παραδοθούν, τονίζοντας ότι είναι πραγματική η υπόσχεση της κυβέρνησης για αμνηστία.

    [05] Νέες φωτογραφίες απ' τον Κρόνο.

    02 Jul 2004, 02:21 UTC

    Τις πρώτες φωτογραφίες του πλανήτη Κρόνου τράβηξε το Αμερικανο-Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Κασίνι, όπως ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ, λίγες ώρες αφού μπήκε στη τροχιά του πλανήτη για πρώτη φορά στη ιστορία του διαστήματος.

    Το Κασίνι θα διαγράψει τροχιά γύρω από τους 8 από τους τριανταέναν δορυφόρους του Κρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του Τιτάνα, που πιστεύεται ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη γη.

    [06] 5 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινές ...

    02 Jul 2004, 02:44 UTC

    5 ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας απ τον Ισραηλινό στρατό.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όταν ξέσπασαν οι συμπλοκές, οι εξτρεμιστές βρίσκονταν κοντά στον Εβραϊκό καταυλισμό Νετζαρίμ.

    Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι ένας εννιάχρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια Ισραηλινής επιδρομής στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε το επεισόδιο, αλλά είπε ότι οι στρατιώτες του πήγαν στη Ράφα για να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τούνελ που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση όπλων από τη Αίγυπτο.

    Στη Βόρεια Γάζα, αυτόπτες μάρτυρες λενε ότι Ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν πυραύλους κοντά σε συγκέντρωση στο Μπειτ Χανούμ. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ δήλωσε ότι από μία επιδρομή στη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης συνελήφθησαν 30 καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι.

    Στο μεταξύ, το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την προσωρινή διακοπή της κατασκευής τμήματος του επίμαχου τείχους της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ιερουσαλήμ.

    [07] Όλο και ακριβότερες οι προεκλογικές ...

    02 Jul 2004, 02:47 UTC

    Το να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ένα τόλμημα αν μη τι άλλο, πάρα πολύ ακριβό. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι φετινές εκλογές θα είναι οι πιο ακριβές στην αμερικανική ιστορία, σημειώνουν μάλιστα ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια δολάρια τα οποία δαπανήθηκαν για τις εκλογές του 2000. Μέχρι τώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς έχει ξοδέψει περισσότερα από 215 εκατομμύρια δολάρια για τη προεκλογική του εκστρατεία .σκοπεύοντας στην επανεκλογή του. Στην αντίπαλη όχθη ο υποψήφιος πρόεδρος του δημοκρατικού κόμματος Τζών Κέρρυ έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 148 εκατομμύρια δολάρια. Οι υποψήφιοι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στη δημοσιότητα τους. Οι πολιτικές διαφημίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, οι γιγαντοαφίσες και το διαφημιστικό υλικό συμπεριλαμβάνονται στα κύρια έξοδα των προεκλογικών αγώνων εκατέρωθεν. Αρκετά από τα χρήματα, μαζεύονται από ιδιωτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες συνήθως είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων με οικονομική και πολιτική δύναμη. Επίσης οι υποψήφιοι δέχονται δωρεές από συντοπίτες τους από πολιτικές ομάδες και μερικές φορές από δημόσιες επιδοτήσεις.

    Καθώς τα χρηματικά ποσά που δαπανούνται για τις προεκλογικές ανάγκες εκτοξεύονται στα ύψη, αρκετοί βουλευτές πιέζουν ώστε να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί οι νόμοι που εφαρμόζονται για τις οικονομικές δωρεές. Να σημειώσουμε ότι οι ισχύοντες νόμοι θέτουν περιορισμούς στις ιδιωτικές δωρεές.

    Σε αυτή τη προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών δαπανών πρέπει να προστεθεί και το βούλευμα που εξέδωσε το 2003 το Ανώτατο Δικαστήριο με το οποίο απαγόρευσε τις απεριόριστες οικονομικές συνεισφορές στα πολιτικά κόμματα. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι στις προεκλογικές διαφημίσεις θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το όνομα και το πολιτικό μήνυμα του υποψηφίου.

    [08] Πάουελ: Πολλά τα οφέλη για την Β. Κορέα αν συμμορφωθεί

    01 Jul 2004, 19:57 UTC

    Ο Κ. Πάουελ στην Τζακάρτα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠ Κόλιν Πάουέλ λεει ότι η κυβέρνηση Μπους είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες και στις ανάγκες ασφάλειας της Βορείου Κορέας, αν η Πιονγιάνγκ συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο κύριος Πάουελ έκανε τη δήλωση αυτή στη Τζακάρτα όπου υπουργοί Εξωτερικών συμμετέχουν σε περιφερειακή διάσκεψη για θέματα ασφάλειας. Ο κύριος Πάουέλ πρόσθεσε ότι ή Βόρειος Κορέα θα δει πολλά οφέλη αν συμμορφωθεί με τι απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Η Πιονγιάνγκ πρότεινε να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αν οι ΗΠΑ της παράσχουν πετρέλαιο για 2 εκατομμύρια κιλοβάτ ηλεκτρισμού και άρουν τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις.

    [09] Ανάν: Να τεθούν υπό έλεγχο οι πολιτοφυλακές του Σουδάν

    01 Jul 2004, 19:48 UTC

    Κόφι Ανάν

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ζήτησε από την κυβέρνηση του Σουδάν να θέσει υπό έλεγχο τις αραβικές πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περιοχή Νταρφούρ. Μιλώντας στην πόλη Ελ Φασέρ του Νταρφούρ ο κ. Ανάν είπε ότι η σουδανική κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των άμαχων. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί από το Νταρφούρ στο γειτονικό Τσαντ, όπου έχουν καταφύγει κάπου 130.000 Σουδανοί πρόσφυγες.

    Χθες, ο κ. Ανάν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησαν από την κυβέρνηση του Χαρτούμ να αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές, που διενεργούν επιθέσεις εναντίον των μαύρων κατοίκων του Νταρφούρ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, είπε πως η κυβέρνησή του θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς στο Νταρφούρ και θα δώσει στις οργανώσεις αρωγής μεγαλύτερη πρόσβαση στην περιοχή.

    [10] Χονγκ Κονγκ: φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις

    01 Jul 2004, 20:01 UTC

    Παρά τη φοβερή ζέστη και την υγρασία εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας από τους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας να δώσουν μεγαλύτερη δημοκρατία στην πόλη. Οι διαδηλωτές κραυγάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και φορώντας λευκά πουκάμισα, που συμβόλιζαν την ελευθερία, πραγματοποίησαν πορεία που ξεκίνησε από ένα πάρκο και κατέληξε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης. Πλήθη κόσμου είχαν παραταχθεί στους δρόμους απ όπου πέρασε η πορεία ζητωκραυγάζοντας.

    Η πορεία διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης επτά χρόνων από την παράδοση του ελέγχου του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα. Οι διοργανωτές της πορείας καταγγέλλουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να φιμώσει τις φιλοδημοκρατικές φωνές στο Χονγκ Κονγκ.

    [11] Στη Στοκχόλμη η Ολυμπιακή Φλόγα

    01 Jul 2004, 15:21 UTC

    Η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται σήμερα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου είχαν διεξαχθεί οι θερινοί αγώνες του 1912, 128 άτομα μεταφέρουν τη Φλόγα δια μέσου των δρόμων και των καναλιών της σουηδικής πρωτεύουσας. Στη σκυταλοδρομία συμμετέχουν και λαμπαδηφορείς σε αναπηρικές καρέκλες.

    Η Φλόγα μεταφέρεται αύριο στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Συνολικά θα επισκεφθεί 33 πόλεις σε όλο τον κόσμο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου για την τελική περιοδεία της στο ελληνικό έδαφος.

    [12] 4.000 εφέδρους θα καλέσουν οι ΗΠΑ

    01 Jul 2004, 20:09 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως θα καλέσει 4.000 εφέδρους και εθνοφρουρούς για υπηρεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ήταν η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ο στρατός ανακοινώνει σχέδια επιστράτευσης εφέδρων. Επικριτές λένε πως αυτό αποτελεί απόδειξη του ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι αρκετά για τις αποστολές που ανέλαβαν στις δύο χώρες και πως ο πρόεδρος Μπους δεν προγραμμάτισε καλά τα πράγματα γιατί δεν έλαβε υπ όψιν του την παρατεταμένη βία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [13] Αυξήθηκαν τα αμερικανικά επιτόκια.

    01 Jul 2004, 00:17 UTC

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε χθες τα τραπεζικά επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, δηλώνοντας ότι το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσει να τα αυξάνει με «μέτριους» ρυθμούς για να αποκλειστούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή στο διατραπεζικό επιτόκιο στις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο και η πρώτη άνοδος των επιτοκίων εδώ και 4 χρόνια. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με «σταθερούς ρυθμούς» και ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για άνοδο του πληθωρισμού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 July 2004 - 1:18:13 UTC