Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία με τη υπό τη Σαχάρα ...
  • [02] Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ...
  • [03] Μπραχίμι: Η Συρία επιθυμεί την ...
  • [04] Συμφωνία Σαρόν-Πέρεζ για προσπάθεια ...
  • [05] Μπούς: Σωστός ο τρόπος χειρισμού του πολέμου στο Ιράκ και της τρομοκρατίας.
  • [06] Ρωσικές ασκήσεις πυρηνικής ασφάλειας.
  • [07] Συνεχίζεται στην Ταϊλάνδη το Διεθνές ...
  • [08] O Ρόν Ρέγκαν ομιλητής στο συνέδρειο του Δημοκρατικού Κόμματος.
  • [09] Νέα μέτρα καταρτίζει το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας για την προστασία δασικών εκτάσεων.
  • [10] Αναβολή των εκλογών συζητά η κυβέρνηση Μπους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης
  • [11] X. Καρζάϊ: πιο επικίνδυνες οι ...
  • [12] Νέος πρέσβης των ΗΕ στο Ιράκ
  • [13] Συμφωνία Ιράκ-Συρίας

  • [01] Συμφωνία με τη υπό τη Σαχάρα ...

    13 Jul 2004, 19:26 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε νόμο, βάσει του οποίου παρατείνεται μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της υπό τη Σαχάρα Αφρικής.

    Με τη συμφωνία διάφορα προϊόντα από 37 αφρικανικές χώρες εισάγονται στην Αμερική αδασμολόγητα.

    Ο κύριος Μπους είπε ότι το ανοικτό εμπόριο είναι ένας τρόπος προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής σταθερότητας, και πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των αγορών της η Αμερική καθιστά πιθανότερη την επικράτηση της ειρήνης στην Αφρικανική Ηπειρο.

    [02] Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ...

    13 Jul 2004, 16:23 UTC

    To Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε πως κακώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στη Γερμανία και τη Γαλλία άφεση αμαρτιών για το ότι τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια. Το Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο απεφάνθη σήμερα πως οι υπουργοί δεν είχαν δικαίωμα να αγνοήσουν τους κανονισμούς της Κοινότητας και τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έλλειμμα του προϋπολογισμού των χωρών, που ανήκουν στην Ευρωζώνη, απαγορεύεται να ξεπεράσει τα τρία τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ικανοποίηση για τη διευκρίνηση σε σχέση με την εξισορρόπηση εξουσιών μεταξύ αυτού και της Κομισιόν. Από την πλευρά τους η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν πως με την απόφαση ενισχύθηκε η αποφασιστικότητά τους να θέσουν υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες τους και να μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους.

    [03] Μπραχίμι: Η Συρία επιθυμεί την ...

    13 Jul 2004, 00:58 UTC

    Ο εκπρόσωπος των ΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι η Συρία επαναβεβαίωσε την διάθεση της να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας στο Ιράκ. Ο κ. Μπραχίμι έκανε αυτή τη δήλωση μετά την ανακοίνωση απ την Ιρακινή κυβέρνηση της επίτευξης συμφωνίας με τη Συρία για το σφράγισμα της 600 χιλιομέτρων μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών και την συνεργασία των ειδικών δυνάμεων ασφάλειας Συρίας και Ιράκ για να αποτραπεί στο εξής η διακίνηση ξένων εξτρεμιστών μέσω αυτής της μεθορίου. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε την συμφωνία «θετική εξέλιξη».

    [04] Συμφωνία Σαρόν-Πέρεζ για προσπάθεια ...

    13 Jul 2004, 01:05 UTC

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σιμόν Περέζ, συμφώνησαν να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μία κίνηση που αποσκοπεί στη διασφάλιση της έγκρισης απ την Ισραηλινή Βουλή του σχεδίου Σαρόν για την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ τα περισσότερα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Μετά από την συνάντηση του χθες με τον κύριο Σαρόν, ο κύριος Περέζ δήλωσε ότι το Εργατικό κόμμα θα αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις σήμερα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

    Από τη πλευρά του ο κ. Σαρόν προειδοποίησε αντιδραστικά μέλη του κόμματος Λικουντ ότι μπορεί να συγκαλέσει πρόωρες εκλογές, αν προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού προβλέπει τη διάλυση μέχρι το τέλος του 2005 όλων των Eβραϊκών οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων στη Δυτική Όχθη.

    [05] Μπούς: Σωστός ο τρόπος χειρισμού του πολέμου στο Ιράκ και της τρομοκρατίας.

    13 Jul 2004, 01:16 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα της τρομοκρατίας και του πολέμου στο Ιράκ, δύο θέματα που πρωτοστατούν στην φετινή προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Σε ομιλία του χθες στο Τεννεσσύ, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η ανθρωπότητα άλλαξε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από εκείνη την ημέρα, και εμείς αλλάξαμε το κόσμο». Στο θέμα του Ιράκ, ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να εισβάλλει στη χώρα αυτή γιατί, όπως είπε, μ αυτό το τρόπο απομακρύνθηκε ένας «διακηρυγμένος εχθρός» των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, Τζόν Κέρρυ, να προηγείται του κ. Μπούς, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 50 έναντι 46%.

    [06] Ρωσικές ασκήσεις πυρηνικής ασφάλειας.

    13 Jul 2004, 01:43 UTC

    Σεργκέι Ιβανώφ

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του, Τζέφρυ Χούν, ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανώφ, δήλωσε ότι τον άλλο μήνα η Μόσχα θα διεξάγει ευρείας κλίμακας ασκήσεις πυρηνικής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι στις ασκήσεις έχουν προσκληθεί και παρατηρητές του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ιβανώφ τόνισε ότι στόχος των ασκήσεων είναι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας και υπογράμμισε ότι μ αυτό το τρόπο θα διαψευστούν οι επικριτές της Μόσχας που δηλώνουν ότι οι Ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες από τρομοκράτες.

    [07] Συνεχίζεται στην Ταϊλάνδη το Διεθνές ...

    13 Jul 2004, 01:45 UTC

    Επιστήμονες, ακτιβιστές και άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS που πραγματοποιείται στην Ταϊλάνδη, απέρριψαν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπούς ότι η εγκράτεια αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ελέγχου της εξάπλωσης της θανατηφόρας επιδημίας. Ο μόνος ηγέτης που είχε παρόμοιες απόψεις μ αυτές της κυβέρνησης Μπούς ήταν ο πρόεδρος της Ουγκάντας, του οποίου η χώρα έχει μειώσει δραστικά τα κρούσματα AIDS από 30% που ήταν πριν 10 χρόνια στο 6% σήμερα. Πάντως οι υπόλοιποι σύνεδροι συμφώνησαν πως ο καλύτερος τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας είναι η χρήση προφυλακτικών και η διανομή καθαρών συρίγγων σε ναρκομανείς. Μάλιστα η αμερικανίδα βουλευτής, Μπάρμπαρα Λή, τόνισε στο συνέδριο ότι οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για προγράμματα διανομής προφυλακτικών και άλλα προγράμματα κατά του AIDS για αναπτυσσόμενες χώρες.

    [08] O Ρόν Ρέγκαν ομιλητής στο συνέδρειο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    13 Jul 2004, 01:49 UTC

    Στο συνέδριο των Δημοκρατικών αυτό το μήνα, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και ο γιος του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρεγκαν, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών για τις έρευνες με πρωτογενή κύτταρα, με στόχο τη καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ. Εκπρόσωπος του προεδρικού υποψήφιου του δημοκρατικού κόμματος Τζών Κέρρυ, επιβεβαίωσε χθες τη πληροφορία ότι ο Ρον Ρέγκαν θα εμφανιστεί στο Συνέδριο των Δημοκρατικών που θα ξεκινήσει στη Βοστόνη στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του ίδιου μήνα. Ο κύριος Ρέγκαν, δεν αρνήθηκε ότι θα μιλήσει στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, υπενθύμισε όμως ότι η ομιλία του θα αφορά μόνο τη σπουδαιότητα των ερευνητικών προγραμμάτων με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα για την θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος Αλτζχάιμερς. Ο κύριος Ρέγκαν, σημείωσε επίσης ότι, δεν θα επιτεθεί μέσω της ομιλίας του στον σημερινό αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπους, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του Νάνσυ Ρεγκαν έχουν πολλές φορές αντιταχθεί στην απόφαση της τωρινής κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση εμβρυϊκών κυττάρων στις έρευνες για τη καταπολέμηση του Αλτσχάιμερς.

    [09] Νέα μέτρα καταρτίζει το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας για την προστασία δασικών εκτάσεων.

    13 Jul 2004, 01:55 UTC

    18 μήνες προθεσμία έχει δώσει η αμερικανική δασική υπηρεσία στους κυβερνήτες 12 Πολιτειών προκειμένου να καταρτίσουν λίστες δασικών εκτάσεων που επιθυμούν να προστατευτούν από τα έργα οδοποιίας που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Αν Βένεμαν, στην βορειοδυτική Πολιτεία του Αίνταχο. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο θα επηρεάσει 234 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 2% της συνολικής έκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών και το 31% των προστατευόμενων δασικών εκτάσεων κυρίως των 12 Δυτικών Πολιτειών που πρέπει να καταρτίσουν τις λίστες. Το εν λόγω σχέδιο αντικαθιστά μέτρα που είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση Κλίντον το 2001 και είχαν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης σε 5 από τις 12 πολιτείες και στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις Κλίντον έθεταν περιορισμούς στην υλοτομία και στην κατασκευή δρόμων σε Δασικές Περιοχές.

    [10] Αναβολή των εκλογών συζητά η κυβέρνηση Μπους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης

    12 Jul 2004, 21:05 UTC

    Τομ Ριτζ

    Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπους συζήτησε την πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στην περίπτωση που θα διενεργηθεί νέα τρομοκρατική επίθεση.

    Σύμφωνα με το άρθρο του Νιουσγουήκ η συζήτηση έγινε μετά από επιστολή του επικεφαλής της αρμόδιας για τη διεξαγωγή των εκλογών Eπιτροπής, ντε Φόρεστ Σόουρις προς τον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Ριτζ. Σύμφωνα με το Νιουσγουήκ, στην επιστολή του ο κ. Σουάρις συνιστά στον κ. Ριτζ να ζητήσει από το κογκρέσο την έγκριση νομοσχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέπει την αναβολή των εκλογών στην περίπτωση που θα διενεργηθεί επίθεση.

    Η βουλευτής Τζέην Χάρμαν, που είναι το ανώτερο δημοκρατικό στέλεχος στην αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες βουλευτική επιτροπή, χαρακτήρισε το σχέδιο υπερβολικό. Όμως ο πρόεδρος της βουλευτικής επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, ρεπουμπλικανός Κρίστοφερ Κοξ σε συνέντευξη προς το CNN χθες δήλωσε πως είναι συνετό να παίρνει κανείς μέτρα λαμβάνοντας υπ όψιν τη χειρότερη δυνατόν περίπτωση.

    [11] X. Καρζάϊ: πιο επικίνδυνες οι ...

    12 Jul 2004, 21:11 UTC

    Χαμίντ Καρζάϊ

    Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάϊ λεει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα του τώρα είναι οι ιδιωτικές πολιτοφυλακές, και όχι οι αντάρτες των Ταλεμπάν.

    Σε συνέντευξη του προς της εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο κύριος Καρζάι είπε ότι χρειάζεται η ανάληψη νέας δράσης για τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών.

    Σύμφωνα με τους Ταίμς από τους 60 χιλιάδες πολιτοφύλακες μόνο οι 10 χιλιάδες αφοπλίστηκαν, στα πλαίσια προγράμματος για την διάλυση τέτοιων ομάδων και το πρόγραμμα έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες.

    Ο κύριος Καρζάι λεει ότι τώρα οι πολιτοφύλακες αποτελούν την πρωτεύουσα απειλή για την διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο.

    [12] Νέος πρέσβης των ΗΕ στο Ιράκ

    12 Jul 2004, 21:16 UTC

    Ασράφ Τζεχαντζιρ Καζί

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Αννάν, διόρισε το πρέσβη του Πακιστάν στα ΗΕ στη θέση του νέου απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ.

    Ο πρέσβης Ασράφ Τζεχαντζιρ Καζί διορίστηκε, την Δευτέρα, στη εν λόγω θέση, η οποία είχε μείνει κενή μετά το θάνατο του Σερτζιο Βιέϊρα ντε Μέλλο, τον Αύγουστο του 2003, από βομβιστική επίθεση στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

    Ο κύριος Καζί ήταν απεσταλμένος του Πακιστάν στην Ουάσιγκτον επί δύο χρόνια και έχει διατελέσει πρέσβης στη Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία, την ανατολική Γερμανία και την Συρία.

    [13] Συμφωνία Ιράκ-Συρίας

    12 Jul 2004, 00:11 UTC

    Το Ιράκ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Συρία για το κλείσιμο της 600 χιλιομέτρων μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να αποτραπεί η διείσδυση ξένων μαχητών στο Ιράκ. Σε δηλώσεις του στη Δαμασκό, ο αντιπρόεδρος της Ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης, Μπαρχάν Σαλέχ, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει συνεργασία ειδικών δυνάμεων ασφάλειας των δύο χωρών με στόχο την στεγανοποίηση των κοινών συνόρων από ξένους εξτρεμιστές. Στο μεταξύ, ένας αμερικανός στρατιώτης, ένας Ιρακινός πολίτης και ένας αντάρτης σκοτώθηκαν από επίθεση κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Επίσης έκρηξη βόμβας στη Σαμάρα κόστισε τη ζωή σε δύο αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε τρεις άλλους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 July 2004 - 1:18:13 UTC