Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τάντιτς με Πάουελ και Τσέηνυ
  • [02] Επίκεντρο έρευνας ο Σάντυ Μπέργκερ
  • [03] Επιφυλακτική η γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [04] Γάζα: Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν κατοικία Παλαιστίνιου εξτρεμιστή
  • [05] Ιράκ: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Φιλιππινέζων στρατιωτών.
  • [06] Μπούς: Διερευνάται ο ρόλος του Ιράν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [07] Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας.
  • [08] Δολοφονία Ισραηλινού δικαστή στο Τελ Αβίβ.
  • [09] Ενθουσιασμός στην Αθήνα για το τράμ
  • [10] Αναλυτές: Η έλλειψη συνεχούς διαλόγου με το Ιράν βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
  • [11] Ψήφισμα στα ΗΕ για το Ισραηλινό τείχος ασφάλειας.
  • [12] Διερεύνηση των μέτρων ασφάλειας στο Εθνικό Πυρηνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος.
  • [13] Νέα αύξηση ρεκόρ των τιμών πετρελαίου.
  • [14] Ο Γιάσερ Αραφάτ προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση
  • [15] Νέα φονική βομβιστική επιθεση στη Βαγδάτη
  • [16] Διερευνάται ακόμα άν το Ιράν είχε ρόλο στις επιθέσεις της 9/11, λέει ο προεδρος Μπούς
  • [17] Συνομιλίες Ερντογάν με την Γαλλική ηγεσία
  • [18] Καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για εγκληματικές ενέργειες εντός της ΕΕ
  • [19] Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας
  • [20] Την Σερβία επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
  • [21] Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολλάχ στη Βηρυττό

  • [01] Συνάντηση Τάντιτς με Πάουελ και Τσέηνυ

    20 Jul 2004, 15:35 UTC

    Ο κ. Τάντιτς

    Τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ θα συναντήσει σήμερα ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, στα πλαίσια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Χθές ο αμερικανός αρμόδιος για θέματα σχετικά με εγκλήματα πολέμου, πρέσβης Πιέρ Ρίτσαρντ Πρόσπερ, τόνισε στον κ. Τάντιτς οτι η χώρα του πρέπει να συνεργαστεί με το διεθνές δικαστήριο της Χάγης και πρόσφερε στη Σερβία μία νέα πρόταση, λέγοντας οτι άν παραδοθεί στη Χάγη ο κύριος ύποπτος για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, η Σερβία μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμα να δικάσει ορισμένους απο τους κύριους υπόπτους στο έδαφός της. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε την Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οτι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλληφθεί ο στρατηγός Μλάντιτς, παρά τις κατηγορίες ορισμένων αξιωματούχων των ΗΕ οτι η Σερβία τον βοήθησε να διαφύγει την σύλληψη.

    [02] Επίκεντρο έρευνας ο Σάντυ Μπέργκερ

    20 Jul 2004, 16:15 UTC

    Ο Σάμιουελ (Σάντυ) Μπέργκερ, που διετέλεσε σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, είναι το επίκεντρο έρευνας σε σχέση με την αφαίρεση απόρρητων εγγράφων από τα Αρχεία του Κράτους. Σε δήλωσή του, ο Σάντυ Μπέργκερ αναφέρει πως κατά λάθος πήρε ορισμένα έγγραφα από τα Αρχεία πέρισυ, καθώς ετοιμαζόταν να καταθέσει ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των ΗΠΑ. Ο κ. Μπέργκερ λέει πως όταν τον πληροφόρησαν πως έλειπαν ορισμένα έγγραφα, επέστρεψε αμέσως όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, καθώς και τις σημειώσεις του. Δυστυχώς όμως, είπε, είχε πετάξει κατά λάθος ορισμένα χαρτιά, προσθέτοντας πως λυπάται πολύ για την απροσεξία του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να διερευνά την υπόθεση πριν από αρκετούς μήνες και πως πράκτορες του FBI έψαξαν το σπίτι του κ. Μπέργκερ.

    [03] Επιφυλακτική η γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    20 Jul 2004, 15:38 UTC

    Ο κ. Μπαρνιέ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε οτι, άν και η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, έχει ακόμα πολύ δρομο να διανύσει. Ο κ. Μπαρνιέ έκανε το σχόλιο αυτό σήμερα μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, πρίν απο τις συνομιλίες στο Παρίσι μεταξύ του προέδρου Ζάκ Σιράκ και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία ζητά την υποστήριξη της Γαλλίας για την ένταξή της στην Ενωση. Η Γαλλία είναι βαθειά διαιρεμένη όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Ενώ το συντηρητικό κόμμα του κ. Σιράκ είναι έντονα αντίθετο στην προσχώριση της Τουρκίας, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν οτι θα περιμένουν έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδώσει την έκθεσή της αναφορικά με την Τουρκία τον Οκτώβριο, πρίν λάβουν θέση επι του θέματος. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει αρκετές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να εναρμονιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά ακόμα συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ευρωπαϊκή ηγεσία θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο εάν θα αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα.

    [04] Γάζα: Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν κατοικία Παλαιστίνιου εξτρεμιστή

    20 Jul 2004, 00:57 UTC

    Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινά ελικόπτερα επιτέθηκαν με πυραύλους εναντίον της κατοικίας του τοπικού επικεφαλής της Επιτροπής Λαϊκής Αντίστασης, Αμπού Κούκα, στον προσφυγικό καταυλισμό Σατί στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άτομα. Το ίδιο σπίτι είχε γίνει στόχος Ισραηλινής επίθεσης και χθες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλα τρία άτομα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ίδιος ο Κούκα είναι μεταξύ των τραυματιών. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, επαναδιόρισε τον πρώην διοικητή των Παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας, αντιστράτηγο, Αμπντέλ Ραζέκ Μαζάιντε, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που δημιουργήθηκε, εξαιτίας καταγγελόμενης διαφθοράς στους κόλπους της Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Μετά από δύο μέρες βιαιοτήτων στη Γάζα, ο κ. Αραφάτ απέλυσε χθες τον συγγενή του Μουσά Αραφάτ, που είχε διορίσει την περασμένη εβδομάδα επικεφαλής των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας. Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια δήλωσε ότι εμμένει στην παραίτησή του, που υπέβαλε το Σάββατο, εξαιτίας της κατάστασης στη Γάζα, την οποία ο Γιασέρ Αραφάτ αρνήθηκε να αποδεχτεί. Όλες αυτές οι εξελίξεις ανάγκασαν τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, να ζητήσει γρήγορη αναδιάρθρωση των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας, τονίζοντας ότι η Παλαιστινιακή ηγεσία αντιμετωπίζει σοβαρότατη κρίση.

    [05] Ιράκ: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Φιλιππινέζων στρατιωτών.

    20 Jul 2004, 01:17 UTC

    Παρά τις έντονες επικρίσεις των ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε χθες η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των Φιλιππίνων απ το Ιράκ, ικανοποιώντας έτσι τα αιτήματα των απαγωγέων Φιλιππινέζου ομήρου. Πάντως δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για την τύχη του ομήρου. Στο μεταξύ, Ιρακινοί εξτρεμιστές απελευθέρωσαν χθες και τον Αιγύπτιο οδηγό φορτηγού που είχαν απαγάγει, μετά την απόφαση της Σαουδαραβικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν να αποσυρθεί απ το Ιράκ.

    [06] Μπούς: Διερευνάται ο ρόλος του Ιράν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    20 Jul 2004, 01:50 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διερευνούν ενδεχόμενο ρόλο του Ιράν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε διαπίστωση της CIA ότι ορισμένοι απ τους αεροπειρατές τρομοκράτες είχαν περάσει απ το Ιράν στα τέλη του 2000 και στις αρχές του 2001 και τόνισε ότι η Τεχεράνη έχει ιστορία περίθαλψης ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολά. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει επίσημη ανάμειξη του Ιράν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Από τη πλευρά του εκπρόσωπος της Ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ορισμένοι απ τα μέλη της Αλ Κάιντα που συμμετείχαν στις επιθέσεις ενδεχομένως να ταξίδεψαν μέσω Ιράν, αλλά η μετάβαση τους αυτή έγινε παράνομα.

    [07] Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας.

    20 Jul 2004, 01:53 UTC

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, που βρίσκεται εδώ στην Ουάσιγκτον στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, δήλωσε ότι το Βελιγράδι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προσαγωγή καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε συνέντευξη του στο CNN, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του παρελθόντος της και να συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου. Ο κ. Τάντιτς θα συναντηθεί σήμερα με τον αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσέινυ και τον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [08] Δολοφονία Ισραηλινού δικαστή στο Τελ Αβίβ.

    20 Jul 2004, 01:56 UTC

    Στο Τελ Αβίβ, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του Ισραηλινού δικαστή, Αντί Αζάρ, σκοτώνοντας τον κοντά στο σπίτι του. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δολοφονία δικαστή στην ιστορία του Ισραήλ. Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι τον έχει συγκλονίσει το γεγονός. Η Παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο υπουργός δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζόσεφ Λαπίντ, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δολοφονία αποτελούσε Παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση.

    [09] Ενθουσιασμός στην Αθήνα για το τράμ

    19 Jul 2004, 18:54 UTC

    Χιλιάδες Αθηναίοι δοκίμασαν το νέο τράμ της πόλης την Δευτέρα, καθώς αυτό έκανε το παρθενικό του ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα, πρίν απο την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Η γραμμή του τράμ καλύπτει 26 χιλιόμετρα και έχει σχήμα Τ. Οπως αναμένεται, το τράμ θα μεταφέρει κόσμο από το κέντρο της πόλης σε διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κατά μήκος των νότιων ακτών της Αθήνας. Το τράμ έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 80,000 επιβατών την ημέρα. Καθώς το πρώτο τράμ περνούσε απο την πλατεία Συντάγματος σήμερα το πρωί, εκατοντάδες άτομα γέμισαν το σταθμό ζητωκραυγάζοντας με ενθουσιασμό. Σύμφωνα με τις αρχές, το τράμ μετέφερε πάνω απο 20,000 άτομα κατά τις τρείς πρώτες ώρες λειτουργίας του. Τα τράμ κινούνται με μέση ταχύτητα 25 χλμ. την ώρα και χρησιμοποιούν ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

    [10] Αναλυτές: Η έλλειψη συνεχούς διαλόγου με το Ιράν βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

    20 Jul 2004, 02:02 UTC

    Το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, μια απ τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έλλειψη συνεχούς διαλόγου με το Ιράν, βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Έκθεση του συμβουλίου που κυκλοφόρησε χθες αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιδιώξει απ ευθείας διάλογο με την Τεχεράνη σε συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τονίζει ότι λόγω των έντονων ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις της Τεχεράνης, όπως το πυρηνικό της πρόγραμμα, οι ΗΠΑ επείγει να έρθουν σε επαφή με το ισχύων καθεστώς στο Ιράν και όχι να περιμένουν «μέχρι αυτό να αποτύχει».

    [11] Ψήφισμα στα ΗΕ για το Ισραηλινό τείχος ασφάλειας.

    20 Jul 2004, 02:09 UTC

    Η γενική συνέλευση των ΗΕ ανέβαλε την ψηφοφορία σχετικά με ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού που ζητά από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τήν απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη οτι το διαχωριστικό τείχος ασφαλείας που το Ισραήλ αναγείρει στη Δυτική Οχθη είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι καθυστέρησαν την ψηφοφορία την Δευτέρα, σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με Ευρωπαίους διπλωμάτες. Η ψηφοφορία ορίστηκε γιά σήμερα, όμως, όπως και η απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει συμβολική σημασία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν απέρριψε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, λέγοντας οτι δεν έλαβε υπόψη του την τρομοκρατία των Παλαιστινίων και τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την θέση του Ισραήλ, λέγοντας οτι το διεθνές δικαστήριο δεν είναι κατάλληλος φορέας για την επίλυση της διαμάχης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του διαχωριστικού τείχους.

    [12] Διερεύνηση των μέτρων ασφάλειας στο Εθνικό Πυρηνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος.

    20 Jul 2004, 02:24 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, άρχισαν να διερευνούν το λάθος που σημειώθηκε στο Εθνικό Πυρηνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος. Ο διευθυντής της μονάδας διέταξε την αναστολή των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου, μετά την απώλεια 2 σκληρών δίσκων με απόρρητες πληροφορίες και την αποστολή απόρρητων πληροφοριών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, Λίντον Μπρούκς, επισκέφθηκε τη μονάδα τη Κυριακή καθώς άρχιζαν οι έρευνες. Οι εγκαταστάσεις του Λος Άλαμο έχουν τεθεί κάτω από εξονυχιστικό έλεγχο, λόγω παρατυπιών του διοικητικού συμβουλίου και λαθών σε θέματα ασφάλειας που είχαν αναγκάσει και στο παρελθόν το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας να εξετάζει την διακοπή του συμβολαίου του Εργαστηρίου με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που εδώ και 60 χρόνια έχει το γενικό πρόσταγμα των δραστηριοτήτων.

    [13] Νέα αύξηση ρεκόρ των τιμών πετρελαίου.

    20 Jul 2004, 02:46 UTC

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν χθες σε ύψη ρεκόρ, λόγω μειωμένων αποθεμάτων και ανησυχιών για θέματα ασφάλειας. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 41 και μισό δολλάρια το βαρέλι, που ήταν η υψηλότερη τιμή απο την 1η Ιουνίου. Η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού σημειώνεται παρά τα σχέδια του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως απο τον Αύγουστο. Ο ΟΠΕΚ αύξησε ήδη την παραγωγή του κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις αρχές του μήνα.

    [14] Ο Γιάσερ Αραφάτ προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση

    19 Jul 2004, 18:21 UTC

    Η πέτρα του σκανδάλου, Μουσά Αραφάτ

    O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση που δημιουργήθηκε εξαιτίας καταγγελόμενης διαφθοράς στη Λωρίδα της Γάζας με τον επαναδιορισμό του ανθρώπου που απέλυσε την περασμένη εβδομάδα απο την θέση του διοικητή των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής. Σήμερα Δευτέρα, ο κ. Αραφάτ απέλυσε τον εξάδελφό του Μουσά Αραφάτ, που είχε διορίσει ως διοικητή ασφαλείας της Γάζας και επαναδιόρισε στη θέση του τον αντιστράτηγο Αμπντέλ Ραζέκ Μαζάιντε. Ο διορισμός του Σαββάτου του Μουσά Αραφάτ, υπήρξε αφορμή διήμερων βίαιων διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια είπε οτι εμμένει στην παραίτησή του που υπέβαλε το Σάββατο, εξαιτίας της κατάστασης στη Γάζα, την οποία ο Γιασέρ Αραφάτ αρνείται να δεχτεί. Στο μεταξύ, έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην κατοικία εξτρεμιστή σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα, τραυμάτισε τρία άτομα. Οι εξτρεμιστές επέρριψαν την ευθύνη της έκρηξης στο Ισραήλ. Επίσης, δύο Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σήμερα απο Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την διάρκεια συγκρούσεων κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης.

    [15] Νέα φονική βομβιστική επιθεση στη Βαγδάτη

    19 Jul 2004, 18:28 UTC

    Το αστυνομικό τμήμα, μετά την έκρηξη

    Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν απο βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω απο αστυνομικό τμήμα. Οι ιρακινές αρχές είπαν οτι ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικές ύλες σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, καθώς ο κόσμος προσερχόταν σήμερα το πρωί στην εργασία του. Τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι πολίτες. Η τεράστια έκρηξη δημιούργησε μεγάλο κρατήρα στο οδόστρωμα, ενώ παρακείμενα αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλης κλίμακας βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ μέσα σε μία εβδομάδα. Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας, οπλοφόροι δολοφόνησαν το βράδυ της Κυριακής ένα ανώτερο υπάλληλο του ιρακινού υπουργείου Αμυνας, κοντά στο σπίτι του. Οι αρχές είπαν επίσης ότι αντάρτες εκτόξευσαν οπλοβομβίδα κατά πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Βαγδάτη, τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο. Εξάλλου στο νότιο Ιράκ, βρετανικό μαχητικό ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη, σκοτώνοντας ένα μέλος του πληρώματος και τραυματίζοντας δύο άλλα.

    [16] Διερευνάται ακόμα άν το Ιράν είχε ρόλο στις επιθέσεις της 9/11, λέει ο προεδρος Μπούς

    19 Jul 2004, 18:31 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι οι ΗΠΑ διερευνούν ακόμα άν το Ιράν έπαιξε κάποιο ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο αμερικανος πρόεδρος τόνισε οτι ο προσωρινός διευθυντής της Σι Αι Ει Τζών Μακλάφλιν, έχει δηλώσει πως η Τεχεράνη δεν είχε απευθείας σχέση με τις επιθέσεις, αλλά, πρόσθεσε οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διερευνούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ειδική επιτροπή που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα αποφανθεί την Πέμπτη οτι ορισμένοι αεροπειρατές που διέπραξαν τις επιθέσεις είχαν ταξιδεύσει μέσω του Ιράν, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις οτι η Τεχεράνη εγνώριζε τα σχέδιά τους να επιτεθούν κατά των ΗΠΑ. Σήμερα επίσης ο κ. Μπους κατηγόρησε το Ιράν οτι περιθάλπει ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα, οτι αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και οτι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως την Χεζμπολλάχ, και υπογράμμισε οτι αυτές οι δραστηριότητες του Ιράν θα πρέπει να σταματήσουν εφόσον αυτό επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    [17] Συνομιλίες Ερντογάν με την Γαλλική ηγεσία

    19 Jul 2004, 18:34 UTC

    Ο κ. Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει οτι θα ζητήσει απο την γαλλική ηγεσία να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Ο κ. Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα, κατά την αναχώρισή του για το Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζάν Πιέρ Ραφαρέν, τον πρόεδρο Ζάκ Σιράκ και ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε οτι θα τονίσει την προσήλωση της χώρας του στον συντονισμό της νομοθεσίας της Τουρκίας με τα πρότυπα της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ηγεσία θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο, άν θα αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, που είναι κατεξοχήν μουσουλμανική χώρα με περίπου 70 εκατομμύρια κατοίκους. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει έντονες συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για το κατά πόσον η Τουρκία ανήκει πραγματικά στην Ευρώπη. Ορισμένοι ανώτεροι Γάλλοι πολιτικοί έχουν δηλώσει ανοικτά την αντίθεσή τους προς την τουρκική ένταξη.

    [18] Καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών για εγκληματικές ενέργειες εντός της ΕΕ

    19 Jul 2004, 18:37 UTC

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες μετά την πρόσφατη περίπτωση καταδίωξης από τη διεθνή κοινότητα ενός παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνου . Οι υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες οτι θα αντικαταστήσουν το αργό σύστημα καταδίωξης εγκληματιών μέσω εγγράφων, με ταχύτερα ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης συμφώνησαν να μοιράζονται πληροροφίες συχνότερα απο μία φορά το χρόνο, όπως προβλέπει η τωρινή πολιτική της Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει πρόταση που βασίζεται στο γαλλο-γερμανο-ισπανικό σύστημα τον Οκτώβριο, με στόχο να εφαρμοστεί σολοκληρη την ΕΕ. Η απόφαση αλλαγής των εν λόγω διαδικασιών πάρθηκε μετά απο πρόσφατο σκάνδαλο, κατά το οποιο ένας παιδεραστής που είχε καταδικαστεί στη Γαλλία, κατόρθωσε να προσληφθεί σε σχολείο στο Βέλγιο. Ο άνδρας ομολόγησε οτι έχει διαπράξει 9 δολοφονίες στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

    [19] Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας

    19 Jul 2004, 18:41 UTC

    Ο κ. Τάντιτς

    Την Ουάσινγκτον επισκέπτεται για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Ταντιτς, όπου πρόκειται σήμερα συναντηθεί σήμερα με τον αρμόδιο για θέματα σχετικά με εγκλήματα πολεμου, πρέσβη Πιέρ Ρίτσαρντ Πρόσπερ, πρίν απο την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Αύριο επίσης, ο κ. Τάντιτς θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνη και τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλλημμένα προτρέψει την Σερβία να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου των ΗΕ, στη Χάγη.

    [20] Την Σερβία επισκέπτεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

    19 Jul 2004, 18:44 UTC

    Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ είπε στην σερβική ηγεσία οτι θα πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου των ΗΕ, εάν επιθυμεί νά έχει στενότερες σχέσεις μαζί της. Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ προειδοποίησε τους Σέρβους ηγέτες την Δευτέρα οτι θα πρέπει να εφαρμόσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Μιλώντας μετά την άφιξή του στο Βελιγράδι, ο κ. ντε Χουπ Σέφερ τόνισε οτι η συμμαχία επιθυμεί να βοηθήσει την Σερβία και το Μαυροβούνιο να ενδυναμώσουν τις ευρω-ατλαντικές τους σχέσεις. Ομως επισήμανε οτι οι ηγέτες πρέπει πρώτα να παραδώσουν στο δικαστήριο της Χάγης εκείνα τά άτομα που κατηγορούνται για εγκληματα πολέμου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρώην ηγέτης των Σερβο-βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς. Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ είπε επίσης οτι η Σερβία πρέπει να αποσύρει την μήνυση την οποία υπέβαλε στο Διεθνές δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ, για τον βομβαρδισμό της χώρας κατά την κρίση του Κοσόβου, το 1999.

    [21] Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολλάχ στη Βηρυττό

    19 Jul 2004, 18:48 UTC

    Απο το σημείο της έκρηξης

    Εκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυττό, σκότωσε ανώτερο μέλος της εξτρεμιστικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης δήλωσαν οτι το θύμα είναι ο Γκαλίμπ Αγουαλί, που σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη καθώς προσπαθούσε να το βάλει μπρός σήμερα έξω απο την κατοικία του, σε προάστειο της λιβανικής πρωτεύουσας. Η Χεζμπολλάχ επέρριψε ευθύνες αμέσως στο Ισραήλ για την δολοφονία. Εξάλλου, ο πρόεδρος της χώρας Εμίλ Λαχούντ εξέδωσε δήλωση κατά την οποία τονίζει οτι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ευθύνη της δολοφονίας αυτής. Το Ισραήλ είχε δολοφονήσει τον ηγέτη της Χεζμπολλάχ Αμπάς αλ Μουσάουϊ το 1992, με επίθεση ελικοπτέρου κατά του αυτοκινήτου του. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ. Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει οτι μία μυστηριώδης σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής δολοφονίας, ισχυριζόμενη οτι προέβη στην ενέργεια αυτή για να ξεριζώσει την σιιτική αίρεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 July 2004 - 1:18:18 UTC