Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν ...
  • [02] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρρυ.
  • [03] 30η επέτειος της Τουρκικής εισβολής ...
  • [04] Κίνηση για να σταματήσουν οι εκτελέσεις ...
  • [05] Ο Χοσέ Μπορέλλ νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής
  • [06] Τον Γιάσερ Αραφάτ καταγγέλουν οι ΗΠΑ

  • [01] Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν ...

    21 Jul 2004, 01:04 UTC

    Μπόρις Τάντιτς

    Μετά από συνομιλίες που είχε χθες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον νέο πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να κάνουν ότι μπορούν, για να βοηθήσουν τη Σερβία, καθώς η χώρα κινείται προς την ενδυνάμωση των Ευρω-ατλαντικών της δεσμών. Ομως ο κ. Πάουελ τόνισε οτι η Σερβία πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, παραδίδοντας κατηγορούμενους εγκληματίες, ιδιαίτερα τον φυγάδα στρατηγό, Ράτκο Μλάντις. Από τη πλευρά του ο κ. Τάντιτς αναγνώρισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας της χώρας του με το δικαστήριο της Χάγης, αλλά υπογράμμισε παράλληλα και την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας, με την εισροή επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Τάντιτς συναντήθηκε επίσης με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντίκ Τσέηνυ.

    [02] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κέρρυ.

    21 Jul 2004, 01:08 UTC

    Περιοδεία σε Πολιτείες που πιστεύεται ότι θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ξεκινήσει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζόν Κέρρυ. Ο αμερικανός γερουσιαστής θα ξεκινήσει την εξαήμερη περιοδεία του σχεδιάζοντας να επισκεφθεί Πολιτείες που θεωρούνται «κλειδιά» ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Μεταξύ αυτών των Πολιτειών συγκαταλέγονται η Αίοβα, η Φλώριντα, το Οχάιο, και η Πενσυλβάνια. Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Τζόν Κέρρυ, αναμένεται να υποσχεθεί στους οπαδούς του ότι σε περίπτωση εκλογής του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θα βελτιώσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Ο κύριος Κέρρυ θα ολοκληρώσει τη περιοδεία του στη Βοστόνη όπου και αναμένεται να ξεκινήσει το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις 26 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Τζόν Κέρρυ θα αποδεχτεί και τυπικά το τίτλο του υποψήφιου προέδρου για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην αντίπαλη όχθη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους, επισκέφθηκε χθες τις Πολιτείες Άιοβα και Μιζούρι στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Τζωρτζ Μπους αναμένεται και αυτός να δεχτεί και τυπικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

    [03] 30η επέτειος της Τουρκικής εισβολής ...

    20 Jul 2004, 15:22 UTC

    Οι κωδωνουκρουσίες και εορταστικές εκδηλώσεις τόνισαν τις διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και οι δύο πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 30 χρόνων απο την τουρκική εισβολή, που είχε σαν αποτέλεσμα την διαίρεση της νήσου. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα εόρτασε την εισβολή, ενώ στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ήχησαν οι σειρήνες με το σύνθημα έναρξης τήρησης τρίλεπτης σιγής. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πρωτεύουσα Λευκωσία για τους ελληνοκύπριους στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή.

    [04] Κίνηση για να σταματήσουν οι εκτελέσεις ...

    20 Jul 2004, 15:45 UTC

    Σαρανταοκτώ χώρες ένωσαν τις φωνές τους με πρώην παγκόσμιους ηγέτες και Νομπελίστες για να προτρέψουν το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ να σταματήσει την επιβολή της θανατικής ποινής σε άτομα που ήταν ανήλικα την εποχή της διάπραξης του εγκλήματός τους. Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι χώρες της ΕΕ ειναι ανάμεσα στα κράτη που υπέβαλαν στο ανώτατο δικαστήριο αιτήσεις κατά των εκτελέσεων ανηλίκων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ, ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και πολλές νομικές, θρησκευτικές και ιατρικές οργανώσεις έχουν επίσης υποβάλει αιτήσεις κατά της πρακτικής αυτής. Οι αιτήσεις αναφέρουν οτι η εκτέλεση ανηλίκων παραβιάζει τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι αποδεκτοί στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι ΗΠΑ είναι μία απο τις 5 χώρες που καταδικάζει σε θάνατο άτομα που ήταν ανήλικα όταν διέπραξαν το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται. ΟΙ άλλες 4 είναι το Ιράν, το Πακιστάν, η Κίνα και η Δημοκρατία του Κονγκό. Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει τον Οκτώβριο άν η εν λόγω πρακτική είναι συνταγματική ή όχι.

    [05] Ο Χοσέ Μπορέλλ νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής

    20 Jul 2004, 15:53 UTC

    Η ευρωβουλή επέλεξε ώς νέο πρόεδρό της τον Ισπανό σοσιαλιστή Χοσέ Μπορέλλ. Η επιλογή του κ. Μπορέλλ έγινε την Τρίτη στο Στρασβούργο, καθώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση απο τότε διερύνθηκε η ΕΕ για να συμπεριλάβει τα 10 νέα μέλη της. Ο κ. Μπορέλλ, που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, με ευκολία επικράτησε των δύο αντιπάλων του για την προεδρία.

    [06] Τον Γιάσερ Αραφάτ καταγγέλουν οι ΗΠΑ

    20 Jul 2004, 15:48 UTC

    Ο κ. Αραφάτ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν πως ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ παρεμποδίζει τη συγχώνευση των υπηρεσιών ασφαλείας και δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη , όπου η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο χαοτική. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυμπεριλαμβανόμενης και της δημιουργίας μιας ενιαίας υπηρεσίας ασφάλειας, ενώ επιρρίπτουν στο Γιασέρ Αραφάτ την ευθύνη για το ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί η τάξη, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Σε δημοσιογραφική συνέντευξη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε πως Αμερικανοί διπλωμάτες παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την πολιτική αναταραχή στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Χωρίς να λάβει θέση σε σχέση με την παραίτηση το Σάββατο του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέτ Κουρέγια, παραίτηση που δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Αραφάτ, ο κ. Μπάουτσερ κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ κατανοούν την απόγνωση του κ. Κουρέγια σε σχέση με την έλλειψη ασφάλειας και τη συγκέντρωση των εξουσιών. Είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύουμε πως οι υπηρεσίες ασφάλειας πρέπει να ενοποιηθούν και πως ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει αρμοδιότητες τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και σε άλλους κυβερνητικούς φορείς. Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία ο πρόεδρος Αραφάτ ανέκαθεν παρεμπόδιζε και απ ό,τι φαίνεται, εξακολουθεί να παρεμποδίζει.» Ο κ. Μπάουτσερ παρατήρησε πως τόσο ο κ. Κουρέγια, όσο και ο προκάτοχός του Μαχμούτ Αμπάς, προσπάθησαν να παγιώσουν τις κυβερνητικές εξουσίες, αλλά τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών είπε ακόμα πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δημιουργήσουν τους θεσμούς που χρειάζονται για τη λειτουργία ενός κράτους και επίσης να χαλιναγωγήσουν τη βία στη Γάζα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την περιοχή, βάσει του σχεδίου «απαγκίστρωσης» του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του κ. Σαρόν το οποίο προβλέπει επίσης τη διάλυση ορισμένων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, για να μπορέσει να προωθηθεί ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» για την ειρήνη, που αποσκοπεί στον τερματισμό των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 July 2004 - 1:18:14 UTC