Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και Ιορδανική εταιρεία εκτός Ιράκ, υποκύπτοντας σε αιτήματα απαγωγέων.
  • [02] Ο Αχμέντ Κουρέια παραμένει πρωθυπουργός των Παλαιστινίων.
  • [03] Πάουελ: Απαραίτητος ο έλεγχος των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας απ' τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.
  • [04] Κατηγορίες κατά μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Τέξας.
  • [05] Δρομολογήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
  • [06] Επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράν.
  • [07] Πιθανό μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η Λιβύη
  • [08] Ευχαριστίες προς την Ουγγαρία, εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ
  • [09] Βοστόνη: Κλίντον, Κάρτερ, Γκόρ οι κύριοι ομιλητές
  • [10] Ιράκ: 8 νεκροί απ' τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.
  • [11] Αφέθηκε ελεύθερος ο Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Ιράκ.
  • [12] Ο Κόλιν Πάουελ στην Ουγγαρία.

  • [01] Και Ιορδανική εταιρεία εκτός Ιράκ, υποκύπτοντας σε αιτήματα απαγωγέων.

    28 Jul 2004, 01:48 UTC

    Στο Ιράκ, Ιορδανική εταιρεία που εργάζεται για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσε ότι αποσύρεται απ τη χώρα με στόχο την απελευθέρωση δύο υπαλλήλων της που έχουν πέσει θύματα απαγωγέων. Επίσης χθες εξτρεμιστές απείλησαν ότι θα καταστρέψουν την οδική αρτηρία που συνδέει την Ιορδανία με το Ιράκ, με το αιτιολογικό ότι Ιορδανοί αξιωματούχοι επιτρέπουν σε φορτηγά να μεταφέρουν εμπορεύματα στο Ιράκ. Εξάλλου, από επίθεση με βλήμα όλμου στο κέντρο της Βαγδάτης σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίστηκαν 14 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ιρακινής κυβέρνησης και η αμερικανική πρεσβεία. Επίσης στο Βόρειο Ιράκ, τρεις Αλβανοί στρατιώτες και ένας αμερικανός τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στο όχημα στο οποίο επέβαιναν.

    [02] Ο Αχμέντ Κουρέια παραμένει πρωθυπουργός των Παλαιστινίων.

    28 Jul 2004, 01:52 UTC

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, συμφώνησε να παραμείνει στο αξίωμα του, 10 μέρες μετά την υποβολή παραίτησης του στον πρόεδρο Γιασερ Αραφάτ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Αραφάτ συμφώνησε να μοιραστεί μέρος της ευθύνης των δυνάμεων ασφάλειας με τον κ. Κουρέια και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στους κόλπους των δυνάμεων ασφάλειας. Εξάλλου, ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκρινε αλλαγές στην πορεία του επίμαχου τείχους ασφάλειας στη Δυτική Όχθη, έτσι ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ που απεφάνθη ότι το τείχος παραβιάζει τα δικαιώματα χιλιάδων Παλαιστινίων.

    [03] Πάουελ: Απαραίτητος ο έλεγχος των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας απ' τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

    28 Jul 2004, 01:55 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθούν ουσιαστικές δικαιοδοσίες στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό σε θέματα ελέγχου των δυνάμεων ασφάλειας, έτσι ώστε να μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στην πτήση από την Ουγγαρία στην Αίγυπτο, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασερ Αραφάτ, ότι θα παραχωρήσει εξουσίες στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια και επεσήμανε ότι θα πειστεί μόνο όταν δει τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να ελέγχει πραγματικά τις δυνάμεις ασφάλειας και να προσπαθεί να τις αναδιοργανώσει. Στην Αίγυπτο ο κ. Πάουελ θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, με θέμα το Μεσανατολικό, το Ιράκ και την κρίση στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

    [04] Κατηγορίες κατά μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Τέξας.

    28 Jul 2004, 02:02 UTC

    Τζόν Άσκροφτ

    Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες για συνωμοσία και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων εναντίον μουσουλμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα το Ντάλλας του Τέξας και 7 ανώτερων στελεχών της. Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ, ανακοίνωσε χθες το κατηγορητήριο εναντίον της οργάνωσης το οποίο αναφέρει ότι λειτουργούσε σαν «βιτρίνα» για την παροχή οικονομικής και υλικής υποστήριξης προς την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Από τη πλευρά της η οργάνωση διαψεύδει ότι αποτελούσε υποστηρικτή της Χαμάς και ισχυρίζεται ότι ήταν η μεγαλύτερη μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση στις ΗΠΑ, πριν τα περιουσιακά της στοιχεία παγώσουν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [05] Δρομολογήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    28 Jul 2004, 02:10 UTC

    Οι ελληνικές αρχές έχουν αναπτύξει δεκάδες οπλισμένους πυραύλους Πάτριοτ και εκατοντάδες κάμερες παρακολούθησης, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ασφαλείας που δρομολογήθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι έχουν τοποθετήσει τους πυραύλους σε σημεία γύρω απο την Αθήνα, αλλά και αλλού στον ελλαδικό χώρο και τα νησιά του Αιγαιου. Η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει οτι η αεροπορία της θα καταρρίψει οποιοδήποτε ύποπτο αεροσκάφος που θα προσπαθήσει να πετάξει πάνω και γύρω απο ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη διάρκεια των αγώνων. Αξιωματούχοι έχουν επίσης ενεργοποιήσει 300 κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος, ενώ τρια ελικόπτερα της αστυνομίας και ένα αερόπλοιο θα παρακολουθούν τις κύριες οδικές αρτηρίες γύρω απο τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Για την τελετή έναρξη των αγώνων στις 13 Αυγούστου, πάνω απο 70,000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα βρίσκονται σε υπηρεσία. Η Ελλάδα δαπανά πάνω απο 1 κόμμα δύο δισεκατομμύρια δολλάρια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που δαπανάται αποκλειστικά για μέτρα ασφάλειας, στην ιστορία των Ολυμπιακών.

    [06] Επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράν.

    28 Jul 2004, 03:04 UTC

    Ο Τουρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε οτι θα ζητήσει απο τον ιρανό πρόεδρο Μωχάμεντ Χαταμί να θέσει την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κονγκρα Τζέλ, γνωστή στο παρελθόν ως Πεκακά, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τέλος σε πενταετή κατάπαυση του πυρός με την εν λόγω οργάνωση νωρίτερα αυτο το μήνα. Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, έχουν κουρδικές μειονότητες και αντιτίθενται σε μεγαλύτερη αυτονομία της κουρδικής κοινότητας στο βόρειο Ιράκ, επειδή φοβούνται οτι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ταραχές στις κουρδικές κοινότητες γειτονικών χωρών. Οι κ.κ. Ερντογάν και Χαταμί πρόκειται επίσης να συζητήσουν οικονομικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εκκρεμώντος συμβολαίου με τουρκικό κονσόρτιουμ για την λειτουργία του αεροδρομίου Χομεϊνί της Τεχεράνης.

    [07] Πιθανό μέλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου η Λιβύη

    27 Jul 2004, 15:42 UTC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δέχθηκε την υποψηφιότητα ένταξης της Λιβύης στους κόλπους του. Μέλη του οργανισμού που συναντώνται στη Γενεύη, συμφώνησαν σήμερα να επιτραπεί στη Λιβύη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματευσεις, που είναι μία διαδικασια που κρατάει αρκετά χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμποριου θεσπίζει τους παγκόσμιους κανονες εμπορικών συναλλαγών και αποτελεί φόρουμ για την διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Η Λιβύη είχε υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στον Οργανισμό το 2001, αλλά μόνο τώρα αποφασίστηκε να εξετασθεί θετικά το αίτημά της, επειδή εγκατέλειψε το πρόγραμμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και την ανέλαβε της ευθύνης για τον βομβισμό αμερικανικού αεροσκάφους, που συνετρίβη στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

    [08] Ευχαριστίες προς την Ουγγαρία, εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ

    27 Jul 2004, 15:36 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ευχαρίστησε την Ουγγαρία για τον ρόλο της στον κάτω από αμερικανική ηγεσια συνασπισμό στο Ιράκ και παρότρυνε την ουγγρική κυβέρνηση να κρατήσει τα στρατεύματά της εκεί. Μιλώντας σήμερα στην Ουγγαρία, ο κ. Πάουελ είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να δειλιάσει εν όψει των τωρινών προκλήσεων, αλλά να παραμείνει στον δρόμο για την ελευθερία. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε οτι η Ουγγαρία πάλαιψε επί δεκαετίες για τη δημοκρατία, συνεπώς καταννοεί οτι η επικράτηση της δημοκρατίας στο Ιράκ απαιτεί μια αργή διαδικασία. Την περασμένη εβδομάδα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Λάζλο Κόβατς είπε οτι τα στρατεύματα της χώρας του ενδέχεται να επαναπατριστούν πρίν το τέλος του έτους, άν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιράκ. Η Ουγγαρία αποτελεί τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού του κ. Πάουελ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, διάρκειας μίας εβδομάδας, όπου θα έχει συνομιλίες για το Ιράκ, το Σουδάν και την διένεξη μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Πάουελ αναχωρεί σήμερα για την Αίγυπτο.

    [09] Βοστόνη: Κλίντον, Κάρτερ, Γκόρ οι κύριοι ομιλητές

    27 Jul 2004, 03:17 UTC

     

    Στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βοστόνη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Mπιλ Κλίντον, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι χρησιμοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να προωθήσουν την συντηρητική πολιτική τους που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες ούτε της Αμερικής, ούτε της διεθνούς κοινότητας. Στην ομιλία του ο κ. Κλίντον τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπούς και οι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν «μια περίοδο ενότητας» για να απομακρυνθούν από συμμάχους, όχι μόνο επιτιθέμενοι στο Ιράκ, αλλά και αποσυρόμενοι από διάφορες διεθνείς συνθήκες. Και χαρακτήρισε τον εαυτό του «στρατιώτη» στον αγώνα για την εκλογή του γερουσιαστή Τζον Κέρρυ στην προεδρεία των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

    Πριν απ τον Μπιλ Κλίντον, στους συνέδρους μίλησε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, ο οποίος καταδίκασε και αυτός ξεκάθαρα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπούς, λέγοντας ότι βλάπτει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τονίζοντας ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ «αποξένωσαν τους συμμάχους, απογοήτευσαν φίλους και ικανοποίησαν τους εχθρούς τους» ακολουθώντας στρατηγική προληπτικού πολέμου. Παρόμοια ήταν και τα σχόλια του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, ο οποίος τόνισε στους συνέδρους ότι είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Μπούς έχει οδηγήσει τη χώρα σε «σοβαρά προβλήματα» με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, μερικά μόλις τετράγωνα απ τον χώρο του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δημιουργήσει επικοινωνιακό κέντρο ταχείας ανταπόκρισης, όπου παράγοντες παρακολουθούν συνέχεια το Ιντερνετ και την κάλυψη του συνεδρίου απ τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και στέλνουν αμέσως ηλεκτρονικά μηνύματα δίνοντας την απάντηση του κόμματος τους σε επιχειρήματα των Δημοκρατικών. Επίσης ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου για να εκφράσουν τα επιχειρήματα της δικής τους πλευράς και να υπεραμυνθούν του μητρώου του προέδρου Μπούς.

    [10] Ιράκ: 8 νεκροί απ' τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

    27 Jul 2004, 00:45 UTC

    Στο Ιράκ, σκοτώθηκαν χθες τουλάχιστον 8 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσάμπ Αλ Αγουαντί, ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου εσωτερικών και δύο σωματοφυλάκων του. Νωρίτερα, αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια Ιρακινή, ένα παιδί και ένας φρουρός σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από Αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ. Απ την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί φρουροί. Επίσης στο νότιο Ιράκ αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν γυναίκες που δούλευαν στο αεροδρόμιο της Βασόρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο απ αυτές και να τραυματιστούν δύο άλλες.

    [11] Αφέθηκε ελεύθερος ο Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Ιράκ.

    27 Jul 2004, 00:47 UTC

    Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης, Μωχάμεντ Μαχμούντ Κούταμπ, που είχε πέσει θύμα απαγωγέων την Παρασκευή, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος. Ο κ. Κούταμπ δήλωσε οτι είναι καλά στην υγεία του και οτι βρίσκεται στην Αιγυπτιακή αποστολή στη Βαγδάτη. Ο διπλωμάτης απήχθη την Παρασκευή στην ιρακινή πρωτεύουσα απο εξτρεμιστές που απαιτούσαν απο το Κάιρο να μην δώσει στο Ιράκ τεχνογνωσία για θέματα ασφαλείας. Νωρίτερα τη Δευτέρα, εξτρεμιστές απήγαγαν δύο ιορδανούς οδηγούς φορτηγών και μέσω βιντεοταινίας, απειλούσαν οτι θα τους σκοτώσουν, έναν κάθε 72 ώρες, άν ο ιορδανός εργοδότης τους δεν σταματούσε τις εμπορικές του δραστηριότητες στο Ιράκ. Σε άλλη βιντεοταινία, οι απαγωγείς των επτά ξένων οδηγών φορτηγών παρέτειναν για απροσδιόριστο χρόνο την προθεσμία της Δευτέρας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ τόνισαν οτι ζητούν απο τον κουβετιανό εργοδότη των ομήρων να σταματήσει τις εργασίες του στο Ιράκ. Μία ακόμα εξτρεμιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοταινία, στην οποία λέει οτι κρατά δύο Πακιστανούς ομήρους, καθώς και τον ιρακινό οδηγό τους. Η οργάνωση απείλησε οτι θα σκοτώσει τους πακιστανούς, για τους οποίους η Ισλαμαμπάντ είπε οτι εξαφανίστηκαν την Παρασκευή.

    [12] Ο Κόλιν Πάουελ στην Ουγγαρία.

    27 Jul 2004, 00:58 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται στην Ουγγαρία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή για συνομιλίες με θέμα το Ιράκ, το Σουδάν και το Μεσανατολικό. Κατά την μονοήμερη επίσκεψη του σήμερα στην Βουδαπέστη, ο κ. Πάουελ θα συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογο του, Λάζλο Κόβακς. Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ που συνοδεύει τον κ. Πάουελ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών θα ευχαριστήσει την Ουγγαρία για την υποστήριξη της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατία, αλλά δεν θα πιέσει τη Βουδαπέστη να διευρύνει την στρατιωτική παρουσία της στο Ιράκ. Αργότερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του αυτή επισκεπτόμενος τη Βοσνία και την Πολωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 July 2004 - 1:18:14 UTC