Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 6 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.
  • [02] ΙΟWA: Σε απόσταση μερικών οικοδομικών τετραγώνων οι προεκλογικές συγκεντρώσεις Μπούς και Κέρρυ.
  • [03] Κάμψη των τιμών πετρελαίου.
  • [04] Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  • [05] «Μαγική στιγμή» χαρακτήρισε ο Ζακ Ρογκ την άφιξη του στην Αθήνα
  • [06] Προς την χορήγηση γενικής αμνηστείας προσανατολίζεται η νέα Ιρακινή κυβέρνηση
  • [07] Ελεύθεροι οι Ιορδανοί και οι Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ
  • [08] Τεταμένη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Απεργία ξενοδοχειακών υπαλλήλων στην Αθήνα
  • [10] Ρίτζ: Απολύτως δικαιολογημένη η απόφαση επιβολής εκτάκτων μέτρων ασφάλειας σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

  • [01] Ιράκ: 6 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

    05 Aug 2004, 01:11 UTC

    Ένοπλοι εισέβαλαν στο κρησφύγετο των απαγωγέων 4 Ιορδανών ομήρων και τους απελευθέρωσαν. Μέλη τοπικής φυλής πραγματοποίησαν την εν λόγω επιδρομή στη Φαλλούτζα, αφού μαθεύτηκε οτι οι όμηροι κρατούνταν σε κατοικία στις παρυφές της πόλης. Επίσης χθες, εξτρεμιστική οργάνωση με διασυνδέσεις με τον Ιορδανό τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι απελευθέρωσε τους δύο Τούρκους οδηγούς φορτηγών, αφού ο κύριος σύνδεσμος ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων της Τουρκίας δήλωσε οτι σταματά τις εργασίες του στο Ιράκ. Στο μεταξύ, στη Νατζάφ, σιίτες πολιτοφύλακες απήγαγαν 6 ιρακινούς αστυνομικούς, ενώ τουλάχιστον 12 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μάχες μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών στην Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ συμφώνησαν να μην προβούν σε καμία παραχώρηση προς τους εξτρεμιστές που απαγάγουν και εκτελούν ομήρους. Η κοινή αυτή πολιτική ανακοινώθηκε απ τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ενώ αναμένεται πως και τα υπόλοιπα μέλη των συμμαχικών δυνάμεων θα προβούν σε αντίστοιχες επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα μέσα στις ερχόμενες μέρες. Ο κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πιστεύουν ότι οι υποχωρήσεις προς τους τρομοκράτες θέτουν ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο ξένους υπηκόους που εργάζονται στο Ιράκ και υπογράμμισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα φέρουν τους υπεύθυνους γι αυτές τις απαγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [02] ΙΟWA: Σε απόσταση μερικών οικοδομικών τετραγώνων οι προεκλογικές συγκεντρώσεις Μπούς και Κέρρυ.

    05 Aug 2004, 01:45 UTC

     

    Στην ίδια πόλη της Iowa πραγματοποίησαν χθες προεκλογικές συγκεντρώσεις o πρόεδρος Μπούς και ο αντίπαλος του προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζών Κέρρυ. Η ΙΟWA θεωρείται πολιτεία κλειδί για την νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο αμερικανός πρόεδρος και ο γερουσιαστής απ την Μασαχουσέτη πραγματοποίησαν εμφανίσεις μόνο μερικά τετράγωνα ο ένας απο τον άλλο στην πόλη Ντάβενπορτ. Το 2000 ο πρόεδρος Μπούς είχε χάσει την πολιτεία αυτή με μικρή διαφορά ψήφων. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, άν το Ντάβενπορτ είχε δώσει αρκετές ψήφους στον κ. Μπούς, θα είχε εξασφαλίσει την πρωτιά σ ολόκληρη την IOWA.

    Στην προεκλογική του συγκέντρωση ο αμερικανός πρόεδρος είπε στους υποστηρικτές του οτι η κυβέρνησή του βελτιώνει την οικονομία και την εκπαίδευση, ενώ κερδίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Απο την πλευρά του, ο κ. Κέρρυ υποσχέθηκε να μειώσει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προστατεύσει την Αμερική απο τρομοκράτες.

    [03] Κάμψη των τιμών πετρελαίου.

    05 Aug 2004, 01:49 UTC

    Ελαφρά μείωση σημείωσαν τελικά χθες οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ελαττώθηκαν οι ανησυχίες για διακοπή των εξαγωγών απ την Ρωσική εταιρεία Γιούκος. Στο τέλος της χθεσινής ημέρας οι τιμές του μαύρου χρυσού κυμάνθηκαν στα 43 δολάρια το βαρέλι, απ τα 44 και πλέον δολάρια που είχαν φτάσει. Η Γιούκος ανακοίνωσε ότι η Ρωσική κυβέρνηση τις επέτρεψε πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της για την αποπληρωμή χρεών και την διατήρηση της παραγωγής της εταιρείας. Επίσης άλλη μια έκθεση που επηρέασε ευνοϊκά τις τιμές πετρελαίου, ήταν αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

    [04] Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

    04 Aug 2004, 16:11 UTC

    Στην Ελλάδα μπήκαν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες στον τομέα της ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν σε 10 μέρες από τώρα. Ο Μπράϊαν Πάντεν μας έστειλε από την Αθήνα την ακόλουθη ανταπόκριση για τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται και το κόστος που συνεπάγονται τα μέτρα αυτά προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασφαλής ατμόσφαιρα για τους αθλητές και τους φιλάθλους. Στις εγκαταστάσεις για τους αγώνες με κανό και καγιάκ, γίνεται μια τελευταία δοκιμή των μέτρων ασφάλειας. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μυρίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν βομβών. Στρατιώτες εξετάζουν προσεκτικά κάθε τι ύποπτο στο έδαφος. Δύτες ερευνούν το βυθό της θάλασσας. Με το τέλος της δοκιμής οι αρμόδιοι δίνουν την τελική τους έγκριση. Στη γύρω περιοχή είναι εγκατεστημένοι αμερικανικοί πύραυλοι, τύπου Πάτριοτ, έτοιμοι για δράση. Τα προληπτικά αυτά μέτρα αποτελούν μέρος ενός διεξοδικού σχεδίου, για την κατοχύρωση της ασφάλειας των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, των πρώτων που διεξάγονται μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Οικονόμου λέει πως ο βαθμός της Ολυμπιακής Ασφάλειας είναι πρωτόγνωρος, σε διεθνές επίπεδο. «Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001", λέει ο κ. Οικονόμου, "αναπροσαρμόσαμε τις προσπάθειές μας. Μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί ένα δισ. ευρώ για την ασφάλεια που είναι το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Ορισμένοι Έλληνες πιστεύουν ότι τα φοβερά έξοδα που γίνονται για την ασφάλεια, αλλά και τα άλλα που συνεπάγεται η φιλοξενία των Αγώνων, αποτελούν ένα εξαιρετικά μεγάλο τίμημα . Ο Βασίλης Μουλόπουλος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, παραδέχεται πως γίνεται καλή χρήση των χρημάτων. Η Ελληνική αστυνομία και ο στρατός έχουν αυξήσει τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανόμενων και επιθέσεων με βιολογικά και χημικά όπλα. Από την πλευρά το,υ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Οικονόμου, λέει πως η διεθνής τρομοκρατία, υπό τη μορφή που παρουσιάζεται σήμερα, απαιτεί διεθνή αντιμετώπιση και συνεργασία. Και η Ελλάδα έχει αναπτύξει στο έπακρο τη συνεργασία αυτή με ένα πολύ καλό δίκτυο ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών.

    Ο κ. Μουλόπουλος του ΒΗΜΑΤΟΣ, πάντως, πιστεύει ότι ξοδεύτηκαν υπερβολικά μεγάλα ποσά για εξοπλισμούς υψηλής τεχνολογίας όπως για παράδειγμα για την αγορά του αερόστατου, που θα είναι εφοδιασμένο με κάμερες που θα παρακολουθούν από ψηλά τους Αγώνες. Εάν φυσάει, λέει, το Ζέπελιν δεν θα μπορέσει να πετάξει, ο λογαριασμός όμως θα έρθει μετά από την Ολυμπιάδα και θα είναι πολύ υψηλός.

    Όμως, καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει στον κόσμο πως εάν είναι να προστατευτούν άνθρωποι, κανένα κόστος δεν είναι υπερβολικά υψηλό.

    [05] «Μαγική στιγμή» χαρακτήρισε ο Ζακ Ρογκ την άφιξη του στην Αθήνα

    04 Aug 2004, 18:21 UTC

    Ζακ Ρογκ

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ είπε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να τους Ολυμπιακούς και ότι προσβλέπει στην επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του, σήμερα, στην Αθήνα ο κύριος Ρογκ είπε ότι οι διοργανωτές θα είναι σε θέση να κρατήσουν την υπόσχεση τους για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών.

    Ο κύριος Ρογκ δήλωσε επίσης πως το ότι βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα 9 μέρες πριν από την εναρκτήρια τελετή αποτελεί γι αυτόν «μαγική στιγμή», όπως είπε επί λέξει.

    [06] Προς την χορήγηση γενικής αμνηστείας προσανατολίζεται η νέα Ιρακινή κυβέρνηση

    04 Aug 2004, 15:57 UTC

    Τουλάχιστον 12 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σήμερα, σε μάχη μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών, στη βόρεια πόλη Μοσούλη. Η μάχη ξέσπασε οταν αστυνομικοί είδαν δεκάδες μασκοφόρους που κράδαιναν πολυβόλα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων να κινουνται σε δρόμους της πόλης. Εκτός απο τους νεκρούς, υπάρχουν και 26 τραυματίες. Λίγο πριν τη μάχη, η αστυνομία είπε οτι έκρηξη βόμβας σε δρόμο σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα. Στο μεταξύ η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην χορήγηση γενικής αμνηστείας, η οποια στοχεύει στο να σταματήσει την δραστηριότητα των ανταρτών. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν οτι το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά θα χορηγεί αμνηστεία μονο σε εκείνους τους αντάρτες που δεν έχουν διαπράξει φόνους.

    [07] Ελεύθεροι οι Ιορδανοί και οι Τούρκοι όμηροι στο Ιράκ

    04 Aug 2004, 16:00 UTC

    Οι απελευθερωμένοι όμηροι

    Στο Ιράκ, οι εξτρεμιστές που είχαν απαγάγει 4 Ιορδανούς και δύο Τουρκους οδηγούς φορτηγών, τους άφησαν ελεύθερους. Στο Αμμάν της Ιορδανίας, ένας συγγενής ενός απο τους 4 Ιορδανούς είπε στους δημοσιογράφους οτι ένας τοπικός φυλετικός ηγέτης της ιρακινής πόλης Φαλλούτζα εξασφάλισε την απελευθέρωση των ομήρων και πρόσθεσε οτι οι άνδρες βρίσκονται τώρα με τον τοπικό ηγέτη, ο οποίος σχεδιάζει να τους παραδώσει σε Ιορδανούς διπλωμάτες στη Βαγδάτη, αργότερα σήμερα. Στο μεταξύ, εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με τον Ιορδανό τρομοκράτη ηγέτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, απελευθέρωσε δύο Τούρκους οδηγούς φορτηγών, που κρατούσε ως ομήρους. Το αραβικό τηλεοπτικο δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοκασέττα, στην οποία οι εξτρεμιστές δηλώνουν οτι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, επειδή η τουρκική εταιρία μεταφορών για λογαριασμό της οποίας εργάζονταν, συμφώνησε να σταματήσει τις δοσοληψίες της με το Ιράκ.

    [08] Τεταμένη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

    04 Aug 2004, 16:03 UTC

    Ισραηλινές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις έξω απο τον Παλαιστινιακό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα πλαίσια επιχείρησης που ο στρατός είπε οτι στοχεύει στο να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών εναντιον του νοτίου Ισραήλ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν εισήλθαν στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό, κοντά στη Μπείτ Χανούν, αλλά κατέλαβαν μερικά κοντινά κτίρια και έλαβαν θέσεις βολής σε ταράτσες. Στο μεταξύ, η υπηρεσία αρωγής προς τους Παλαιστινίους πρόσφυγες των ΗΕ αποσύρει το ξένο προσωπικό της απο τα κεντρικά της γραφεία στη Γάζα, λέγοντας οτι υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των υπαλλήλων στην περιοχή. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πήτερ Χάνσεν, είπε οτι προσωρινά το προσωπικό θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν. Η ισραηλινή επίθεση αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων που άρχισαν μετά την εκτόξευση πυραύλου απο την Μπείτ Χανούν, στην παρακείμενη ισραηλινή πόλη Σντερότ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί.

    [09] Απεργία ξενοδοχειακών υπαλλήλων στην Αθήνα

    04 Aug 2004, 16:09 UTC

    Οι ξενοδοχειακοί υπάλληλοι στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα μονοήμερη απεργία, ασκώντας πιέσεις για αυξήσεις των αποδοχών τους, μόλις 9 μέρες πρίν απο την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων. Η ομοσπονδία των ξενοχειακών υπαλλήλων της Ελλάδας ζητά αύξηση αποδοχών έως και 10%, με ελάχιστο μηνιαίο μισθό τα 1,300 δολλάρια, την καταβολή Ολυμπιακού επιδόματος και περισσότερο σταθερές συνθήκες εργασίας για τα μέλη της. Παράγοντες της ομοσπονδίας λένε οτι μπορεί να καταφύγουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων, άν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αλλά και άλλα εργατικά σωματεία απειλούν να κάνουν απεργίες κατά την διάρκεια της Ολυμπιάδας. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές είπαν οτι το κόστος των αγώνων μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια δολλάρια, πράγμα που θα φέρει το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας πάνω απο το όριο του 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος που έχει θέσει η ΕΕ για τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

    [10] Ρίτζ: Απολύτως δικαιολογημένη η απόφαση επιβολής εκτάκτων μέτρων ασφάλειας σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

    04 Aug 2004, 01:44 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ορισμένες απ τις πληροφορίες που προκάλεσαν την αλλαγή του βαθμού συναγερμού σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, είχαν συγκεντρωθεί πριν από 2 με 3 χρόνια, αλλά επισημαίνουν ότι η απειλή εξακολουθεί να ισχύει και υπεραμύνονται της απόφασης για την επιβολή των νέων μέτρων ασφάλειας. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Ριτζ, είπε ότι μερικές πληροφορίες για την παρακολούθηση από μέρους της Αλ Κάιντα χρηματοεπενδυτικών στόχων, ανανεώθηκαν τον Ιανουάριο του 2004. Και επεσήμανε ότι η Αλ Κάιντα πιστεύεται ότι ξοδεύει μεγάλο χρονικό διάστημα στο σχεδιασμό των επιθέσεων. Αξιωματούχοι επίσης λενε ότι τα περισσότερα στοιχεία για τις πληροφορίες της αλ Κάιντα βρέθηκαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια εφόδων στο Πακιστάν. Αλλά η παρακολούθηση από την Αλ Κάιντα χρηματοεπενδυτικών οργανισμών είχε πραγματοποιηθεί κυρίως πριν από τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 August 2004 - 1:18:10 UTC