Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Σφοδρές μάχες σε Βαγδάτη και Φαλούτζα
  • [02] Ανατριχιαστικό βίντεο από την ...
  • [03] To NATO συμφωνεί σε σχέδιο κοινής ...
  • [04] Πάουελ: Το θέμα του πυρηνικού ...
  • [05] Σε ιστορικό ρεκόρ το δημοσιονομικό ...
  • [06] Υπερκομματικό νομοσχέδιο με τις προτάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατατέθηκε στην αμερικανική γερουσία.
  • [07] Προεκλογική εκστρατεία και στο ...
  • [08] Κουρέϊα: Θα υπάρξουν αντίποινα για την τελευταία Ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς.
  • [09] Την Φλόριδα θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος Μπούς
  • [10] 50.000 παλαιστίνιοι στην κηδεία ...
  • [11] Απήχθησαν δύο Ιταλίδες στο Ιράκ ...
  • [12] Συνεχίζουν την προεκλογική τους ...
  • [13] Την Τουρκία επισκέπτεται ο Γκύντερ ...
  • [14] Ζήτημα χρόνου να συλληφθεί ο Οσάμα ...

  • [01] Ιράκ: Σφοδρές μάχες σε Βαγδάτη και Φαλούτζα

    08 Sep 2004, 00:41 UTC

     

    Στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν χθες σε σφοδρές μάχες σε δύο μέτωπα, με Σιίτες αντάρτες στη Βαγδάτη και με Σουνίτες εξτρεμιστές δυτικά της Φαλλούτζα. Στο μεταξύ, πάνω απο 30 ιρακινοί και δύο αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, μετά την επίθεση πολιτοφυλάκων, πιστών στον ακραίο σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ, κατά αμερικανικών στρατευμάτων. Στη Φαλλούτζα, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροεπιδρομές μετά από επιθέσεις που δέχτηκαν στις παρυφές της πόλης. Στο μεταξύ ξεπέρασε τους χίλιους ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ απο το Μάρτιο του 2003. Επ αυτού ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη τόσο των αμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, όσο και των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    Δύο Ιταλίδες υπάλληλοι ανθρωπιστικής οργάνωσης και δύο Ιρακινοί είναι τα τελευταία θύματα απαγωγέων στο Ιράκ. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Βαγδάτη και απήγαγαν τους 4. Στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της εξέλιξης. Στο μεταξύ ο πρέσβης της Γαλλίας στο Ιράκ συναντήθηκε χθες στη Βαγδάτη με Σουνίτες κληρικούς καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων.

    [02] Ανατριχιαστικό βίντεο από την ...

    08 Sep 2004, 00:55 UTC

    Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο απ το σχολείο στο Μπεσλάν, κατά την διάρκεια της κρίσης με τους ομήρους την περασμένη εβδομάδα. Το βίντεο δείχνει γυναίκες και παιδιά να συνωστίζονται μέσα στο γυμναστήριο του σχολείου, ενώ βόμβες και σύρματα είναι διάσπαρτα στο πάτωμα και κρέμονται ακόμη και από τις μπασκέτες. Πάνω από 335 άτομα, απο τα οποία τα μισά ήταν παιδιά, βρήκαν το θάνατο. Χθες, δεκάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας, έξω από το Κρεμλίνο.

    [03] To NATO συμφωνεί σε σχέδιο κοινής ...

    08 Sep 2004, 01:01 UTC

    Το ΝΑΤΟ καταδίκασε το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία και συμφώνησε στην διεύρυνση της συνεργασίας με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι 26 πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας δήλωσαν ότι ο φόνος αθώων μικρών παιδιών υπογραμμίζει την ύπουλη και βάρβαρη φύση της τρομοκρατίας. Και επαναβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες ενάντια στην «κοινή απειλή», όπως είπαν χαρακτηριστικά. Τα μέλη του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι θα αναπτύξουν Σχέδιο Κοινής Δράσης οι λεπτομέρειες του οποίου θα διευθετηθούν σε μελλοντικές συνομιλίες.

    [04] Πάουελ: Το θέμα του πυρηνικού ...

    08 Sep 2004, 01:45 UTC

    Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να παραπέμψει στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να παραπέμψουν το θέμα στα ΗΕ εδώ και ένα χρόνο, αλλά το ανέβαλαν για να δώσουν το περιθώριο χρόνου σε Ευρωπαίους διπλωμάτες για να πείσουν το Ιράν να ακολουθήσει μια ποιο διάφανη πολιτική αναφορικά με τα πυρηνικά του προγράμματα. Πάντως χθες η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει την παραγωγή και ανάπτυξη φυγοκεντρωτών που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [05] Σε ιστορικό ρεκόρ το δημοσιονομικό ...

    08 Sep 2004, 01:52 UTC

    Το έλλειμμα του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα φτάσει στο ποσό ρεκόρ των 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή στα τέλη του μήνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ. Αναλυτές δηλώνουν ότι το έλλειμμα, που αυτή τη στιγμή καλύπτεται με δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν, θα πρέπει τελικά να αντιμετωπιστεί με αύξηση των φόρων, ελεγχόμενο πληθωρισμό και περιορισμό των κρατικών προγραμμάτων και δαπανών. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει δρομολογήσει σχέδιο για την μείωση του ελλείμματος κατά 50% μέσα σε μια πενταετία. Αλλά ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, δήλωσε ότι το έλλειμμα αυτό ρεκόρ, δείχνει ότι ο πρόεδρος Μπούς οδηγεί τη χώρα προς λάθος κατεύθυνση.

    [06] Υπερκομματικό νομοσχέδιο με τις προτάσεις της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατατέθηκε στην αμερικανική γερουσία.

    08 Sep 2004, 02:12 UTC

    Νέο νομοσχέδιο που υιοθετεί όλες τις κύριες προτάσεις της επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε στην αμερικανή γερουσία. Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζών Μακέην, και ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Κονέκτικατ, Τζόζεφ Λίμπερμαν, που είναι και οι εισηγητές του νομοσχεδίου, παρουσίασαν τα βασικά του σημεία σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στην Ουάσιγκτον. Στο εισηγούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία νέου εθνικού κέντρου απόρρητων πληροφοριών και θέσης Γενικού Διευθυντή όλων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ενίσχυση των συνόρων της χώρας αλλά και την ύπαρξη ταμείου για την χρηματοδότηση «νέων επικοινωνιακών διαύλων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Λίμπερμαν, με τον Μουσουλμανικό κόσμο. Οι δύο γερουσιαστές αναγνωρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο μπορεί να γίνει «αντικείμενο» αντιδικίας, ιδιαίτερα αυτό το καιρό που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι το νέο νομοθέτημα πρέπει να γίνει αποδεκτό και να ψηφιστεί τώρα, γιατί μόνο έτσι θα αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη τρομοκρατική ενέργεια στο μέλλον.

    [07] Προεκλογική εκστρατεία και στο ...

    08 Sep 2004, 02:23 UTC

    Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία και στο Αφγανιστάν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Οκτωβρίου, αλλά παρατηρητές φοβούνται για βιαιότητες στη διάρκεια της πρώτη αυτής δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν,Χαμίντ Καρζάι, αντιμετωπίζει 17 αντιπάλους, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως οι Ταλεμπάν έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προσπαθήσουν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία.

    [08] Κουρέϊα: Θα υπάρξουν αντίποινα για την τελευταία Ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς.

    08 Sep 2004, 02:25 UTC

    Αχμέντ Κουρέϊα

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέϊα, δήλωσε ότι η Ισραηλινή επίθεση εναντίον εκπαιδευόμενων μελών της Χαμάς, με 14 νεκρούς, θα προκαλέσει νέα αντίποινα και χαρακτήρισε δικαιολογημένη οποιαδήποτε απάντηση της Χαμάς. Από τη πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι τα αντίποινα δεν βοηθούν κανένα και χαρακτήρισε τη κατάσταση τραγική.

    [09] Την Φλόριδα θα επισκεφθεί αύριο ο πρόεδρος Μπούς

    07 Sep 2004, 16:54 UTC

    Ο τυφώνας Ιβάν, στον δορυφόρο

    Ο πρόεδρος Μπούς θα μεταβεί αύριο στη Φλόριδα για να επιθεωρήσει τις ζημίες που προξένησε ο κυκλώνας Φράνσες. Ηδη έστειλε επιστολή στο κογκρέσο, ζητώντας το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. O Φράνσες έχει τώρα εξασθενίσει και έχει μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, αλλά δημιουργεί ακόμα πολλά προβλήματα σε κατοίκους πολλών περιοχών της Φλώριδας. Πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση σήμερα, καθώς τα ειδικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στις εν λόγω περιοχές, προσπαθώντας να την αποκαταστήσουν. Στο μεταξύ, η τροπική καταιγίδα Ιβάν, αναβαθμίστηκε σε τυφώνα τρίτης κατηγορίας, με ανέμους που φθάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν οτι η τροχειά του θα περάσει πάνω από την νότια Φλώριδα.

    [10] 50.000 παλαιστίνιοι στην κηδεία ...

    07 Sep 2004, 19:57 UTC

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέγια λεει ότι Ισραηλινή επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 14 εκπαιδευόμενοι της Χαμάς, θα επισύρει αντίποινα από την εξτρεμιστική οργάνωση και προσθέτει ότι η αντίδραση της Χαμάς θα είναι δικαιολογημένη.

    Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Κουγεγια έγιναν σήμερα καθώς 50 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στην κηδεία των 14 που σκοτώθηκαν αργά τη Δευτέρα το βράδυ, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επετέθησαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

    Τις τελευταίες εβδομάδες 2 βομβιστές αυτοκτονίας της Χαμάς σκότωσαν 16 άτομα σε επιθέσεις σε δύο λεωφορεία στο νότιο Ισραήλ.

    Σε μια άλλη εξέλιξη το Ισραήλ αποφυλάκισε πάνω από 130 Παλαιστίνιους λόγω συνωστισμού στις φυλακές. Πάνω από 7000 παλαιστίνιοι βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

    [11] Απήχθησαν δύο Ιταλίδες στο Ιράκ ...

    07 Sep 2004, 16:39 UTC

    Η ιταλική οργάνωση αρωγής Γέφυρα με την Βαγδάτη, δήλωσε οτι δύο Ιταλίδες συνεργάτιδές της απήχθησαν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπλοφόροι εφόρμησαν στα γραφεία της οργάνωσης στο κέντρο της Βαγδάτης και απήγαγαν τις δύο ιταλίδες καθως και δύο ιρακινούς υπαλλήλους. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω απο το κτίριο και διεξάγει έρευνες. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης στο Ιράκ συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με σουνίτες κληρικούς στη Βαγδάτη, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που απήχθησαν στις 20 Αυγούστου. Η συνάντηση ακολούθησε δημοσίευση σε ισλαμική ιστοσελίδα την Δευτέρα, που φέρεται να προέρχεται απο τους απαγωγείς, η οποία ζητά την καταβολή λύτρων 5 εκατομμυρίων δολλαρίων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δύο Γάλλων.

    [12] Συνεχίζουν την προεκλογική τους ...

    07 Sep 2004, 16:41 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο δημοκρατικός του αντίπαλος Τζών Κέρρυ θα μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία σήμερα στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Ο κ. Μπούς θα έχει δύο συγκεντρώσεις καθως και μία στην οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις του ακροατηρίου στην πολιτεία του Μιζούρι, που είναι μία απο τις αναποφάσιστες πολιτείες και την οποία ελπίζουν να κερδίσουν και οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο γερουσιαστής Κέρρυ θα μιλήσει στο Οχάιο, που έιναι μία ακόμα απο τις αναποφάσιστες πολιτείες, με αποτέλεσμα να το επισκέπτονται και οι δύο υποψήφιοι σχεδόν κάθε εβδομάδα. Επίσης, θα μιλήσει αργότερα σήμερα στην Βόρεια Καρολίνα, που είναι η πολιτεία του εκλογικού του συντρόφου, Τζών Εντουαρντς. Κατά τις χθεσινές τους εμφανίσεις, οι δύο υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στα θέματα του Ιράκ και της οικονομίας. Ο κ. Κέρρυ δήλωσε οτι άν εκλεγεί, θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα απο το Ιράκ σε 4 χρόνια και πρόσθεσε οτι δισεκατομμύρια δολλάρια σπαταλώνται στη χώρα αυτή, εξαιτίας κακού προγραμματισμού. Ο κ. Μπούς είπε οτι χάριν στην φορολογική του πολιτική, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και κατηγόρησε τον κ. Κέρρυ οτι πάλι άλλαξε την θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [13] Την Τουρκία επισκέπτεται ο Γκύντερ ...

    07 Sep 2004, 16:56 UTC

    Οι κ.κ. Γκιούλ και Φερχόϊγκεν

    Ο επίτροπος για την διεύρευνση της ΕΕ Γκύντερ Φερχόϊγκεν, είπε οτι η Τουρκία έκανε μια αρχή στο να παράσχει πολιτιστικά δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα, αλλά πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα. Ο κ. Φερχόιγκεν, μιλώντας στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, είπε οτι η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα καθώς και οι τηλεοπτικές εκπομπές, αποτελούν κλειδιά για περαιτέρω βελτιώσεις, και κάλεσε τις αρχές να επιτρέψουν στους Κούρδους να ασκούν ελεύθερα τις ατομικές τους ελευθερίες. Ο κ. Φερχόιγκεν βρίσκεται στην Τουρκία, συλλέγοντας στοιχεία, που θα χρησιμοποιηθούν για την έκθεση της ΕΕ, η οποία θα εκδοθεί τον επομενο μήνα, αναφορικά με την αίτηση της Άγκυρας για ένταξη στην Κοινότητα. Η ΕΕ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο άν η χώρα έκανε αρκετές προόδους, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

    [14] Ζήτημα χρόνου να συλληφθεί ο Οσάμα ...

    07 Sep 2004, 16:44 UTC

    Ο κάτω από αμερικανική ηγεσία αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, ακόμα προσπαθεί να εντοπίσει τον αρχιτρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον κύριο ύποπτο για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι γνωστό πού ακριβώς βρίσκεται ο Σαουδάραβας φυγάς, αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ίσως κρύβεται στα απόκρημνα βουνά στη μεθόριο μεγαξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σε αντιτρομοκρατικά θέματα λένε πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ίσως ο πιο κυνηγημένος άνθρωπος στον πλανήτη. Λένε επίσης πως, αφού έχει επικηρυχτεί για 25 εκ. δολλάρια, ο εντοπισμός του είναι θέμα χρόνου. Οι μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν μπορέσει να αποσπάσουν καμμιά συγκεκριμένη πληροφορία για το πού περίπου βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν από το Δεκέμβριο του 2001, που τα κατάφερε και ξέφυγε μαζί με τον Αιγύπτιο υπαρχηγό του Αϋμάν αλ Χαγουάχρι στη διάρκεια της μεγάλης επίθεσης που διενήργησαν οι δυνάμεις του συνασπισμού στα ορεινά κρησφύγετά τους, στην Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν.

    Το 2001 ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε μεγάλη επιχείρηση με στόχο τρομοκρατικές βάσεις στο Αφγανιστάν και το Ισλαμικό καθεστώς των Ταλεμπάν, που υπέθαλπε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το τρομοκρατικό του δίκτυο Αλ Κάϊντα. Οι Ταλεμπάν εκδιώχθηκαν γρήγορα, αλλά ο αρχηγός τους Μουλάς Ομάρ διέφυγε και παραμένει ασύλληπτος. Η έρευνα του στρατού επικεντρώνεται κυρίως σε περιοχές του νότιο Αφγανιστάν, που αποτελούσαν κάποτε προπύργια των Ταλεμπάν. Ο Μουλάς Ομάρ δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής, ούτε και έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση από το τέλος του 2001 που δραπέτευσε όταν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κτύπησαν το αρχηγείο του στην Κανταχάρ. Αντίθετα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στέλνει από καιρού εις καιρόν ηχογραφημένα μηνύματα στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζήρα, που τα μεταδίδει. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ο αρχηγός της Αλ Κάϊντα ίσως κρύβεται στο Πακιστάν, πιθανόν στη βορειοδυτική ημιαυτόνομη περιοχή του Ουαζιριστάν.

    Το Πακιστάν, που είναι από τους κύριους συμμάχους της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει συλλάβει γύρω στους 70 ντόπιους και ξένους ύποπτους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάϊντα στα πλαίσια στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιούλιο εναντίον της οργάνωσης. Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ισλαμαμπάντ ο συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας, Τζόζεφ Κόφερ Μπλακ, είπε σε συνέντευξη προς ένα ιδιωτικό πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν τους τελευταίους δυο μήνες σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κατά την έκφρασή του: «Θα εκπλαγώ, αλλά δεν θα μείνω άναυδος εάν αύριο το πρωί ξυπνήσω και μάθω πως ο Μπιν Λάντεν και όλα τα πρωτοπαλλήκαρά του συνελήφθησαν. Είναι πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί υπάρχει η υποδομή.»

    Ο κ. Μπλάκ λέει πως από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, που διενεργήθηκαν οι φοβερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο αμερικανικό έδαφος, σχεδόν το 70% των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάϊντα έχουν είτε σκοτωθεί είτε συλληφθεί και φυσικά ο Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του σίγουρα φοβούνται πως όπου νάναι θάρθει και η δική τους σειρά. «Όταν κανείς χάνει τους συνεργάτες του, είναι δύσκολο να επικοινωνήσει σε τακτική βάση. Προσωπικά πιστεύω πως ο Μπιν Λάντεν θα βρεθεί κρυμμένος σε κάποια τρύπα.»

    Οι πιο σημαντικοί ύποπτοι για διασυνδέσεις με την Αλ Κάίντα που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πακιστάν, είναι ο Αχμέντ Καλφάν Γκαϊλανί, από την Τανζανία, που κατεζητείτο από το 1998 σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αρική, και ο Μοχάμεντ Ναεέμ Νουρ Καν, ένας Πακιστανός ειδικός σε κομπιούτερ, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους, έδινε κρίσιμης σημασίας πληροφορίες σε επιχειρησιακά στελέχη της Αλ Κάϊντα, ενώ παράλληλα συμμετείχε στα σχέδια της οργάνωσης για εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολία για το κατά πόσο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέζησε της φοβερής επίθεσης που εξαπολύθηκε το 2001 εναντίον ενός από τα κύρια κρησφύγετά του στο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Γεγονός πάντως παραμένει το ότι μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ πριν τρία χρόνια, η μόνη ένδειξη για το ότι ο Μπιν Λάντεν είναι ίσως ζωντανός είναι ορισμένα ηχογραφημένα μηνύματα, τα οποία αποδίδονται σ'αυτόν, δεδομένου πως οι εμπειρογνώμονες της CIA τα εξέτασαν και είπαν πως είναι αυθεντικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 1:18:15 UTC