Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τζακάρτα: Η Τζεμάα Ισλαμίγια ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση
  • [02] Νέο βίντεο με διακηρύξεις του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα.
  • [03] Ιράκ: 36 νεκροί από νέες επιχειρήσεις Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων.
  • [04] Ιβανώφ: Δικαιολογημένες ενδεχόμενες προληπτικές επιθέσεις κατά τρομοκρατών.
  • [05] Ένας ακόμη καταστροφικός τυφώνας στην Καραϊβική.
  • [06] Κόλιν Πάουελ: Στο Νταρφούρ επιτελείται γενοκτονία
  • [07] Ερωτηματικά με το θέμα της στρατιωτικής θητείας του προέδρου Μπούς
  • [08] Ανώμαλη προσγείωση για το Τζένεσις
  • [09] Η Ρωσία απειλεί με προληπτικές επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών
  • [10] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμπαραστέκεται στο πένθος του Ρωσικού λαού
  • [11] Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ.

  • [01] Τζακάρτα: Η Τζεμάα Ισλαμίγια ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση

    10 Sep 2004, 01:25 UTC

    Μήνυμα που δημοσιεύτηκε σε δημόσιο φόρουμ στο διαδίκτυο και που αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση της Νοτιοανατολικής Ασίας, Τζεμάα Ισλαμίγια, αναλαμβάνει την ευθύνη για την χθεσινή βομβιστική επίθεση κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας, στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, με τουλάχιστον 9 νεκρούς και 180 τραυματίες. Οι περισσότεροι απ τους νεκρούς είναι Ινδονήσιοι. Το μήνυμα αναφέρει επίσης ότι η βομβιστική επίθεση αποτελούσε αντίποινα για την υποστήριξη της Αυστραλίας στον πόλεμο στο Ιράκ. Η οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια έχει κατηγορηθεί και για ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Μάριοτ, της Τζακάρτα πέρυσι, με 12 νεκρούς και στην επίθεση εναντίον νυκτερινού κέντρου διασκέδασης στο Μπαλί το 2002, από την οποία σκοτώθηκαν 202 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν Αυστραλοί.

    Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την χθεσινή βομβιστική επίθεση στη πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Γραπτή δήλωση της κυβέρνησης Μπούς χαρακτηρίζει την επίθεση «αποκρουστική ενέργεια» και άλλο ένα πλήγμα εναντίον του πολιτισμένου κόσμου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ συνεχάρη επίσης τόσο την Ινδονησία, όσο και την Αυστραλία για τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Από τη πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση και τόνισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας. Τέλος ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την Ινδονησιακή κυβέρνηση καθώς και τις οικογένειες των θυμάτων.

    [02] Νέο βίντεο με διακηρύξεις του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα.

    10 Sep 2004, 01:50 UTC

    Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, ο υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι, διακηρύττει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της ήττας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η ήττα των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ειναι θέμα χρόνου, τονίζει ο αλ Ζαχουαχίρι, και ισχυρίζεται ότι το νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν αποτελεί ανοιχτό πεδίο για τους μουτζαχεντίν, δηλαδή τους μαχητές του Ισλάμ. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εξετάζουν την ταινία, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε και πού γυρίστηκε. Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτελούν συχνά επιχειρήσεις σε περιοχές του Αφγανιστάν που αναφέρονται στην ταινία, καθώς και κατά μηκος των συνόρων με το Πακιστάν, για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση μαχητών της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Η βιντεοταινία μεταδόθηκε κατά την τρίτη επέτειο της δολοφονίας του Αφγανού στρατιωτικού διοικητη Αχμάντ Μασούντ που πολέμησε τους Ταλιμπάν, αλλά και δύο μέρες πρίν την τρίτη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ.

    [03] Ιράκ: 36 νεκροί από νέες επιχειρήσεις Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων.

    10 Sep 2004, 01:54 UTC

    Στο Ιράκ, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις έπληξαν χθες θέσεις ανταρτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 36 άτομα. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στη πόλη Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι μάχες έως ότου ο έλεγχος της πόλης επιστρέψει στα χέρια των Ιρακινών κυβερνητικών αξιωματούχων. Δυτικά της Βαγδάτης στη Φαλούτζα, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, για τρίτη κατά σειρά μέρα, θέσεις ανταρτών. Ιατρικές πηγές δηλώνουν ότι οι βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα κόστισαν τη ζωή σε 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Τέλος στη Σαμάρα, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν χωρίς επεισόδια στη πόλη με στόχο την αποκατάσταση της τοπικής διοίκησης.

    [04] Ιβανώφ: Δικαιολογημένες ενδεχόμενες προληπτικές επιθέσεις κατά τρομοκρατών.

    10 Sep 2004, 01:59 UTC

    Ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Σεργκέι Ιβανώφ, χαρακτήρισε δικαιολογημένες ενδεχόμενες προληπτικές επιθέσεις εναντίον τρομοκρατικών στόχων εκτός Ρωσίας και τόνισε ότι έχει κηρυχθεί πόλεμος εναντίον του Ρωσικού λαού και θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να αποτρέψει νέες επιθέσεις. Πάντως απέρριψε την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία θα πλήξει τους τρομοκράτες χωρίς προειδοποίηση. Επίσης χθες και ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, κατηγόρησε τη Δύση για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας με το να προσφέρει άσυλο σε καταζητούμενους Τσετσένους αυτονομιστές. Πάντως, κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν χθες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρόντερ, χαρακτηρίζοντας την τραγωδία στο Μπεσλάν, νέα διάσταση στην παγκόσμια τρομοκρατική απειλή. Ο κ. Πούτιν ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στη Γερμανία.

    [05] Ένας ακόμη καταστροφικός τυφώνας στην Καραϊβική.

    10 Sep 2004, 02:08 UTC

    Ένας ακόμη σοβαρός τυφώνας, ονόματι Ιβάν, κινείται δυτικά πάνω απ την Καραϊβική κατευθυνόμενος προς την Τζαμάϊκα και τα νησιά Κέιμαν. Ο τυφώνας Ιβάν με ανέμους ισχύος 240 χιλιομέτρων την ώρα έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα στο νησί Γρενάδα και σε ένα άτομο στο νησί Τομπέιγκο. Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί στενά τον τυφώνα Ιβάν, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν το τελευταίο καιρό στη Φλόριντα δύο άλλοι τυφώνες.

    [06] Κόλιν Πάουελ: Στο Νταρφούρ επιτελείται γενοκτονία

    09 Sep 2004, 16:29 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ περιέγραψε την κατάσταση που επικρατει στην περιοχή Νταρφουρ στο δυτικό Σουδάν, ως γενοκτονία. Η δήλωση αυτή μπορει να σημαίνει αύξηση της αμερικανικής αποφασιστικότητας να τερματιστεί η βια. Ο κ. Πάουελ δήλωσε σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερουσίας οτι η σουδανική κυβέρνηση και η φιλοκυβερνητική Αραβική πολιτοφυλακή ευθύνονται για τη γενοκτονία μαύρων Αφρικανών χωρικών στο Νταρφούρ. Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε οτι οι φρικαλεότητες συνεχιζονται στην εν λόγω περιοχή, παρά την υπόσχεση της σουδανικής κυβέρνησης ότι θα αφοπλίσει τους Αραβες πολιτοφύλακες Τζαντζαγουήντ και θα προστατευσει τους αμάχους. Η κατάθεση του κ. Πάουελ στόχευε στο να ενημερώσει την επιτροπή αναφορικά με τις διαπιστώσεις έρευνας που διεξήγε το Στέητ Ντηπάρτμεντ για την κρίση στο Νταρφούρ. Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν με πάνω απο 1,100 Σουδανούς πρόσφυγες στο γειτονικό Τσάντ, σε μία προσπάθεια να μπορέσουν να διευκρινήσουν άν η βία εκεί αποτελεί γενοκτονία. Σήμερα επίσης ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ Τζών Ντάνφορντ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, που ζητά απο το Χαρτούμ να αποδεχθεί μία ευρύτερη αφρικανική ειρηνευτική δύναμη, ή να αντιμετωπίσει εμπάργκο πετρελαίου.

    [07] Ερωτηματικά με το θέμα της στρατιωτικής θητείας του προέδρου Μπούς

    09 Sep 2004, 17:24 UTC

    Το θέμα της θητείας του προέδρου Μπούς στην Αμερικανική Εθνοφρουρά την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ επανήλθε στην επιφάνεια, καθώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος της βουλής της πολιτείας του Τέξας Μπέν Μπάρνς αποκάλυψε χθές στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Σι Μπι Ες «60 λεπτά», οτι είχε χρησιμοποιήσει την επηρροή του για να βοηθήσει τον Τζώρτζ Μπούς να μπεί στην Αεροφρουρά της πολιτείας του Τέξας κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, παρόλο που εκατοντάδες άλλοι προηγούντο στον κατάλογο υποψηφίων. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν οτι ο νεαρός τότε Μπούς είχε χάσει το δικαίωμα να εκτελεί πτήσεις, διότι δεν είχε συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, ενώ δεν εμφανίστηκε για την ετήσια ιατρική του εξέταση, την οποία είχε διαταγές για να κάνει. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν αυτές τις πληροφορίες λέγοντας οτι ειναι κομματικές επιθέσεις. Δεν αμφισβήτησαν όμως την αυθεντικότητά τους.

    [08] Ανώμαλη προσγείωση για το Τζένεσις

    09 Sep 2004, 17:28 UTC

    Κακό τέλος είχε ο πολυδιαφημισμένος θαλαμίσκος του διαστημικού αεροσκάφους Genesis, που θα μετέφερε στη γή πολύτιμο υλικό, για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα. Ο θαλαμίσκος, προς μεγάλη απογοήτευση των αρμόδιων της ΝΑΣΑ, «φυτεύτηκε» την Τετάρτη στην έρημο της Γιούτα, γιατί δεν άνοιξαν τα αλεξίπτωτα που θα επιβράδυναν την καθοδική του πορεία.

    Η ΝΑΣΑ είχε επινοήσει ένα τολμηρό σχέδιο για να αποφευχθεί μια τυχόν ανώμαλη προσγείωση του θαλαμίσκου. Τρία ελικόπτερα, το ένα από τα οποία θα οδηγούσε ένας κασκαντέρ του Χόλλυγουντ, θα γαντζώνονταν στο θαλαμίσκο, όταν αυτός θα βρισκόταν πάνω από τη Γιούτα και θα τον οδηγούσαν στο έδαφος. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Λίγο πριν μπει στην ατμόσφαιρα της γής, μετά από μια άψογη, όπως χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς πτήση, οι χειριστές στο έδαφος κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

    Και πράγματι, όπως αποδείχτηκε, ένα από τα αλεξίπτωτα και κατά πάσα πιθανότητα κι ένα από τα βοηθητικά αλεξίπτωτα , που θα ανέκοπταν την πορεία του έτσι ώστε τα ελικόπτερα να μπορέσουν να γαντζωθούν επάνω του, δεν άνοιξαν. Σαν αποτέλεσμα, το διαστημικό σκάφος κατέβηκε με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα και συνετρίβη σε μια απομεμακρυσμένη περιοχή στην αεροππορική βάση Dugway της Γιούτα. Οι αρμόδιοι λένε πως ευτυχώς κανένας δεν έπαθε τίποτα, αλλά όπως φαίνεται η κάψουλα υπέστη εκτενείς ζημιές. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ζημιά φαίνεται πως υπέστη επίσης και το δοχείο, που περιείχε μικρογραμμάρια ηλιακών σωματιδίων, που είχαν περισυλλεγεί πέρα από τη σεληνιακή τροχιά στη διάρκεια της αποστολής του Genesis.

    Στην περιοχή στάλθηκαν αμέσως συνεργεία για να διαπιστώσουν εάν τα πάντα είναι ασφαλή για τους αρμόδιους που θα διερευνήσουν τα αίτια της δυσλειτουργίας των αλεξιπτώτων του θαλαμίσκου. Ο θαλαμίσκος περιείχε εκρηκτικό υλικό που θα εχρησιμοποιείτο για το άνοιγμα των αλεξιπτώτων. Η ΝΑΣΑ λέει πως οι σχετικές έρευνες θ αρχίσουν σε 72 ώρες.

    Ο Ντον Σουήτμαν, επικεφαλής της αποστολής του Genesis, λέει πως τα πάντα είχαν λειτουργήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα πάντα εκτός από τα τελευταία βήματα. Ο κ. Σουήτμαν λέει πως οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να περισώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τον κατεστραμμένο θαλαμίσκο, γιατί θάταν κρίμα να χαθούν τα πάντα, μετά από μια αποστολή που κράτησε τρία χρόνια και κόστισε συνολικά 264 εκ. δολάρια.

    [09] Η Ρωσία απειλεί με προληπτικές επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών

    09 Sep 2004, 01:08 UTC

    Γιούρι Μπαλουγιέφσκι

    Ανάμεικτες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις στην δήλωση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εξαπολύσει προληπτικές επιθέσεις κατά τρομοκρατών, μετά απο την τραγωδία στο σχολείο της Μπεσλάν την περασμένη εβδομάδα. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, αντιστράτηγος Γιούρι Μπαλουγιέφσκι δήλωσε χθες ότι το Κρεμλίνο θα αναλάβει δράση για την καταστροφή βάσεων τρομοκρατών, οπουδήποτε στον κόσμο. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει να συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και χαρακτήρισε τις προληπτικές επιθέσεις πολύ επικίνδυνες. Η Βρετανία χαρακτήρισε τη Ρωσική πολιτική της Ρωσίας κατανοητή και αποδεκτή σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία. Και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οτι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

    Σαμίλ Μπασάγιεφ

    Η Ρωσία έχει βάλει στο στόχαστρο τους Τσετσένους αυτονομιστές ηγέτες, Ασλάν Μασκάντωφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την τραγωδία στην Μπεσλάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω απο 360 άτομα. Επίσης το Κρεμλίνο προσφέρει αμοιβή ύψους 10 εκατομμυρίων δολλαρίων για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην σύλληψή τους. Πάντως, εκπρόσωπος του Ασλάν Μασκάντωφ διέψευσε ότι ο τέως πρόεδρος της Τσετσενίας είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση των ομήρων.

    [10] Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμπαραστέκεται στο πένθος του Ρωσικού λαού

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσινγκτον

    08 Sep 2004, 16:04 UTC

    Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εκδήλωσε βαθύτατη συμπάθεια προς τον Ρωσικό λαό και προσευχήθηκε για να δοθεί δύναμη στο λαό αυτό τις δύσκολες τούτες ώρες που πενθεί τα εκατοντάδες άτομα τα οποία σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον παιδιών του σχολείου στο Μπεσλάν, της Επαρχίας Οσσετίας.

    Σε μηνύματα που απέστειλε σε Ρωσικές εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές ο Σεβασμιότατος αναφέρει: «Ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής σας γράφω για να σας διαβεβαιώσω ότι προσευχόμαστε εντατικά και με βαθιά ευλάβεια για τους πολίτες της Οσσετίας, οι οποίοι έχασαν τόσο πολλά αγαπημένα τους πρόσωπα. Μοιραζόμαστε τον μεγάλο πόνο που τόσο εκείνοι όσο και εσείς νοιώθετε για το αποτρόπαιο συμβάν και εκφράζουμε την βαθιά πνευματική συμπαράσταση μας και αλληλεγγύη σε ολόκληρο τον Ρωσικό λαό στην περίοδο αυτή που παρατηρείται αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα. Επίσης ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων των ανθρώπων καλής πίστεως σε όλο τον κόσμο και καταδικάζουμε την χρήση βίας εναντίον αθώων ανθρώπων για την προώθησε πολιτικών ή θρησκευτικών επιδιώξεων.»

    [11] Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ.

    09 Sep 2004, 01:19 UTC

     

    Άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ, ενώ ξεπέρασε τους χίλιους ο συνολικός αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, από τον Μάρτιο του 2003. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε βόρεια της Βαγδάτης, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση. Στο μεταξύ, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν ύποπτους στόχους ανταρτών δυτικά της Φαλλούτζα, για δεύτερη συνεχή μέρα. Ο αμερικανικός στρατός ερευνά επισης την κατάρριψη ενός συμμαχικού ελικοπτέρου στην περιοχή. Πάντως, τα μέλη του πληρώματος επέζησαν.

    Οι Ιταλίδες όμηροι

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποιεί ότι εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας υπάρχει κίνδυνος να μην είναι επιτυχής η διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε οτι σχεδιάζει να ξοδέψει καταρχήν 50 εκατομμύρια δολλάρια για την ανοικοδόμιση τών ιερών πόλεων Νατζάφ και Κούφα. Επίσης ο κ. Αννάν ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των όμηρων στο Ιράκ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι απαγωγές των 2 Γάλλων δημοσιογράφων και των 2 Ιταλίδων και των ιρακινών συναδέλφων τους που εργάζονταν σε υπηρεσία αρωγής, αποτελούν τα πιο πρόσφατα επεισόδια βίας εναντίον αθώων πολιτών στη περιοχή. Μετά τις απαγωγές, οι διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοηθείας εξετάζουν τώρα το αν θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ Μουσουλμάνοι κληρικοί και τοπικές οργανώσεις αρωγής ζητούν την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων. Στη Γαλλία οι αξιωματούχοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι 2 Γάλλοι δημοσιογράφοι θα αφεθούν ελεύθεροι σύντομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 September 2004 - 1:18:12 UTC