Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [02] Ιράκ: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποιεί για εντατικοποίηση της βίας
  • [03] Αφγανιστάν: Διερευνώνται οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία.
  • [04] Διεθνής ικανοποίηση για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.
  • [05] Και νέα βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους στο Πακιστάν.
  • [06] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Γάζα.
  • [07] 2ο Ντημπέιτ: Μπούς και Κέρρυ προβάλλουν τις μεταξύ τους διαφορές σε ευρεία γκάμα θεμάτων.
  • [08] Αποκεφαλίστηκε ο Κέννεθ Μπίγκλευ
  • [09] Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τη χερσόνησο του Σινά
  • [10] Και άλλες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας

  • [01] Η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

    11 Oct 2004, 16:32 UTC

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ δήλωσε οτι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο οποιαδήποτε στιγμή κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος σε κανάλι της κινεζικής τηλεόρασης, ο κ. Σιράκ είπε οτι, ναί μέν θα ζητηθεί η γνώμη της βουλής, όμως ο γαλλικός λαός θα έχει την τελική λέξη, μέσω ενός δημοψηφίσματος. Ο κ. Σιράκ είπε επίσης οτι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας μπορεί να κρατήσουν 10 ή 15 χρόνια και οτι ο ίδιος είναι υπέρ της ένταξης της Αγκυρας στην κοινότητα, άν και η ηγεσία του κόμματός του αντιτίθεται στην ιδέα αυτή. Τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν διάσκεψη κορυφής τον Δεκέμβριο, όπου και θα αποφασιστεί άν θα προσκληθεί η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες.

    [02] Ιράκ: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποιεί για εντατικοποίηση της βίας

    11 Oct 2004, 00:47 UTC

    Στο Ιράκ, 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Κυριακή από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ σε απροειδοποίητη επίσκεψη του στη περιοχή, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ενδέχεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι βιαιότητες στο Ιράκ, ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου. Ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «αναμέτρηση θέλησης», όπως είπε, με τους αντάρτες στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν θα μειωθεί ο αριθμός αμερικανών στρατιωτών πριν τις εκλογές. Κατά την επίσκεψη του στη Βαγδάτη ο κ. Ράμσφελντ είχε επαφές με ανώτερους αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους. Στο μεταξύ, δύο εκρήξεις βομβών κοντά σε αστυνομική ακαδημία κόστισαν τη ζωή σε 17 Ιρακινούς, συμπεριλαμβανομένων και 7 γυναικών, ενώ λίγη ώρα αργότερα βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη κοντά στο υπουργείο πολιτισμού του Ιράκ. Οργάνωση που σχετίζεται με τον καταζητούμενο τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [03] Αφγανιστάν: Διερευνώνται οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία.

    11 Oct 2004, 00:54 UTC

    Στο Αφγανιστάν, διεθνείς παρατηρητές και Αφγανοί αξιωματούχοι ζήτησαν απ τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών να επιδείξουν υπομονή και να επιτρέψουν την διερεύνηση καταγγελιών για νοθεία. Κοινή επιτροπή ΗΕ-Αφγανιστάν διερευνά ευρεία κλίμακα καταγγελιών. Ορισμένοι υποψήφιοι δήλωσαν ότι πολύς κόσμος ψήφισε πάνω από μια φορά και ότι έκλεισαν νωρίτερα τα εκλογικά τμήματα σε περιοχές που δεν υποστηρίζουν τον προσωρινό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Κάποιοι υποψήφιοι ζητούν την ακύρωση των εκλογών, ενώ άλλοι δηλώνουν τώρα ότι θα σεβαστούν το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.

    [04] Διεθνής ικανοποίηση για τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν.

    11 Oct 2004, 00:57 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των πρώτων προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η ελευθερία αποτελεί δώρο του Θεού προς την ανθρωπότητα. Επίσης η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα ισχύσουν παρά τα κάποια προβλήματα. Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Τζον Έντουαρντς, χαρακτήρισε τις εκλογές στο Αφγανιστάν νόμιμες, αλλά επέκρινε τον χαρακτηρισμό του Αφγανιστάν, σαν ανθούσα δημοκρατική χώρα, που όπως είπε δηλώνουν οι Ρεπουμπλικανοί. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, συνεχάρη το λαό του Αφγανιστάν για την διεξαγωγή των εκλογών και δήλωσε ότι αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, θα αποτελέσει στοιχείο σταθερότητας για τη χώρα του. Επίσης ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, χαρακτήρισε τις εκλογές ορόσημο για το Αφγανιστάν και τόνισε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [05] Και νέα βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους στο Πακιστάν.

    11 Oct 2004, 01:03 UTC

    Στο Πακιστάν, τρία άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος Σιιτών στην πόλη Λαχόρ της ανατολικής επαρχίας Πουντζάμπ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μέσα σ ένα μήνα εναντίον θρησκευτικών στόχων στην συγκεκριμένη επαρχία. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο βομβιστής άνοιξε πυρ εναντίον της φρουράς του τεμένους και στη συνέχεια αυτοανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος δύο φρουροί και ένας προσκυνητής. Εξάλλου στο Καράτσι χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στην κηδεία ενός απ τους ποιο επιφανείς κληρικούς των Σουνιτών μουσουλμάνων που σκοτώθηκε το Σάββατο.

    [06] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Γάζα.

    11 Oct 2004, 01:09 UTC

    Στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος εξτρεμιστής σκοτώθηκε και τουλάχιστον δύο άλλοι τραυματίστηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νεκρός είναι μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα θύματα ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν βόμβα. Επίσης χθες στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία άλλα τραυματίστηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή εναντίον σπιτιού. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 97 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους απ τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα τις τελευταίες 10 μέρες.

    [07] 2ο Ντημπέιτ: Μπούς και Κέρρυ προβάλλουν τις μεταξύ τους διαφορές σε ευρεία γκάμα θεμάτων.

    09 Oct 2004, 15:46 UTC

    Οξύνθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μπούς και του αντιπάλου του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, κατά την δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση στο Σαίντ Λούις του Μισούρι, όπου φάνηκαν εντονότερα οι διαφορές μεταξύ τους τόσο στο θέμα του Ιράκ, όσο και σε θέματα φορολογίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλα κοινωνικής φύσης ζητήματα. Στη διάρκεια της έντονης αυτής αναμέτρησης οι κ. Μπούς και Κέρρυ προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι θα περιφρουρήσουν την ασφάλεια της χώρας και θα φροντίσουν την καθημερινότητα των αμερικανών. Ο κ. Κέρρυ επιτέθηκε στον κ. Μπούς κατηγορώντας τον για την φθίνουσα κατάσταση στο Ιράκ και τονίζοντας ότι ο πόλεμος κατέστησε την χώρα ποιο ευάλωτη σε νέα τρομοκρατική επίθεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς, του οποίου η παρουσία ήταν αυτή τη φορά καλύτερη σε σύγκριση με την πρώτη τηλεμαχία, τόνισε ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλος του δεν είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας και υπογράμμισε ότι ο κ. Κέρρυ θα επιβαρύνει τον μέσο αμερικανό με μεγαλύτερους φόρους. Αναλυτές δηλώνουν ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής του δεύτερου αυτού 90λεπτου ντημπέιτ μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων και ότι οι κ. Μπούς και Κέρρυ εστίασαν τη προσοχή τους στις σημαντικές διαφορές μεταξύ τους στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    [08] Αποκεφαλίστηκε ο Κέννεθ Μπίγκλευ

    08 Oct 2004, 18:33 UTC

    Ο Βρετανός μηχανικός Κέννεθ Μπίγκλευ, που είχε απαχθεί στο Ιράκ πριν από τις εβδομάδες, εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε, την Παρασκευή, τις πληροφορίες ότι ο 62άχρονος όμηρος είχε δολοφονηθεί από την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση που τον κρατούσε.

    Ο Μπίγκλευ είχε απαχθεί στην Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου, μαζί με δύο αμερικανούς, πού ήδη αποκεφαλίστηκαν. Βιντεοταινία που παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό του Κέννεθ Μπίγκλευ δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Οι απαγωγείς του είχαν απαιτήσει την απελευθέρωση ιρακινών γυναικών κρατουμένων σε φυλακές των συμμαχικών δυνάμεων.

    Η Βρετανία καταδίκασε την δολοφονία του Μπίγκλευ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρώ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε μηνύματα με τους απαγωγείς μέσω ενός μεσολαβητή, όμως εκείνοι δεν δέχθηκαν να απελευθερώσουν τον όμηρο. Η Βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν κρατά ιρακινές στη φυλακή.

    [09] Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν τη χερσόνησο του Σινά

    08 Oct 2004, 17:27 UTC

    Θύμα στο ξενοδοχείο Χίλτον της Τάμπα

    Χιλιάδες ισραηλινοί τουρίστες εγκαταλείπουν βιαστικά την χερσόνησο του Σινά, μετά τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις σε αιγυπτιακά θέρετρα, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα.

    Τρία θέρετρα στην Ερυθρά θάλασσα, γεμάτα με ισραηλινούς τουρίστες, επλήγησαν από βόμβες την Πέμπτη. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 4 άτομα είναι ακόμα θαμμένα κάτω από τα ερείπια του ξενοδοχείου Χίλτον της Τάμπα, όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη καταστροφή. Oι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και 7 Αιγύπτιοι και ένας Ρώσος.

    Δύο μέχρι τώρα άγνωστες ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε πως υποψιάζεται ότι πίσω από αυτές βρίσκεται η διεθνής τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως τη Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση.

    [10] Και άλλες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας

    08 Oct 2004, 18:58 UTC

    Επέλαση Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν παλαιστίνιο που εργάζονταν σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αξιωματούχοι λένε ότι ο άντρας πυροβολήθηκε ενώ εργάζονταν σε θερμοκήπιο στη νότια Γάζα. Το επεισόδιο έγινε ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση στη περιοχή, σε μία προσπάθεια να σταματήσει εξτρεμιστές από το να ρίχνουν ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ένα δεκάχρονο κορίτσι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινά πυρά, την Παρασκευή, στη Βόρεια Γάζα.

    Τουλάχιστον 80 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές επιθέσεις, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τρεις ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη Γάζα.

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται σε οικισμούς στα κατεχόμενα στη Λωρίδα της Γάζας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 October 2004 - 1:18:16 UTC