Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθρόα η προσέλευση ψηφοφόρων
  • [02] Απειλείται η ζωή της Μάργκαρετ Χασάν
  • [03] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • [04] Τα ΗΕ κατηγορούν το Σουδάν
  • [05] Ελ Μπαραντέι: Αγανάκτηση με τη Βόρεια Κορέα, ανησυχία για το Ιράν.
  • [06] Απεβίωσε ο πρόεδρος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • [07] Kρίνεται η τύχη της Αμερικανικής ...
  • [08] Eκλέγεται και νέα Βουλή.
  • [09] 100 παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε αμερικανικά εκλογικά τμήματα.
  • [10] Ιράκ: Εξτρεμιστές απήγαγαν 6, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού.
  • [11] 3 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ.

  • [01] Αθρόα η προσέλευση ψηφοφόρων

    03 Nov 2004, 04:09 UTC

    Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ βρήκαν πολύ μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα χθες, ενώ εμπειρογνώμονες λένε ότι μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη προέλευση ψηφοφόρων σε προεδρικές εκλογές, τα τελευταία 40 χρόνια.

    Σε πολλά εκλογικά τμήματα οι ψηφοφόροι περίμεναν τουλάχιστον μία ώρα για να ψηφίσουν. Μερικά εκλογικά τμήματα, στις καίριας σημασίας πολιτείες του Οχάιο και τη Φλώριδα, παρέμειναν να ανοικτά παραπάνω για να δώσουν την ευκαιρία σε όλους να ρίξουν τη ψήφο τους.

    Η προσέλευση ψηφοφόρων αναμένεται να ξεπεράσει το 51% , που σημειώθηκε στις εκλογές του 2000. Μέχρι στιγμής το ρεκόρ στη προσέλευση ψηφοφόρων σε προεδρικές εκλογές ΗΠΑ ανέρχεται σε 63% για τις εκλογές του 1960, με υποψήφιους τον Τζων Κέννεντυ και Ρίτσαρντ Νίξον.

    [02] Απειλείται η ζωή της Μάργκαρετ Χασάν

    03 Nov 2004, 04:18 UTC

    Παλαιότερο βιντεο με τη Μάργκαρετ Χασάν

    Οι απαγωγείς της Μάργκαρετ Χασάν, διευθύντριας της ανθρωπιστικής οργάνωσης Care International, απείλησαν ότι θα την παραδώσουν στη οργάνωση του Αμπου Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, εκτός και εάν η Βρετανία αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

    Το Αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζήρα μετέδωσε τμήμα νέας βιντεοταινίας χθες με ένα οπλισμένο μασκοφόρο. Το αλ Τζαζήρα δεν μετέδωσε ολόκληρη την ταινία για ανθρωπιστικούς λόγους, όπου είπε χαρακτηριστικά.

    Το πρακτορείο Ασόσιετεντ Πρες λέει ότι η ταινία περιέχει πλάνα με την κυρία Χασάν, να εκλιπαρεί για την ζωή της και μετά λιποθυμά. Να υπενθυμίσουμε ότι η κύρια Χασάν γεννήθηκε στην Ιρλανδία και έχει Ιρακινή και Βρετανική υπηκοότητα.

    Το Αλ Τζαζήρα λέει ότι οι απαγωγείς δίνουν στη Βρετανία 48 ώρες για να εκπληρώσεις τις απαιτήσεις τους.

    [03] Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

    02 Nov 2004, 19:53 UTC

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, συναντήθηκαν την Τριτη στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστούν για την διάσκεψη κορυφής της Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχοι λένε ότι κατά τις συνομιλίες, επικράτήσε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το θέμα του πολέμου στο Ιράκ.

    Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υποστηρίξουν την αμερικανική πρόταση για παραπομπή του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ, εκτός και άν η Τεχεράνη εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Οι υπουργοί επίσης θα έχουν συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προσπαθεί να συνθέσει την νέα ομάδα για το εκτελεστικό όργανο της κοινότητας. Ο κ. Μπαρόζο αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει την προτεινόμενη σύνθεση της κομισιόν, εν όψει της πιθανής επιβολής βέτο απο την Ευρωβουλή.

    Στο μεταξύ, και η Λεττονία, λαμβάνοντας υπόψη της τις αντιρρήσεις των νομοθετών, απέσυρε την δική της υποψήφια για μέλος της κομισιόν και πρότεινε ανταυτής, την πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

    [04] Τα ΗΕ κατηγορούν το Σουδάν

    03 Nov 2004, 04:57 UTC

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Σουδάν, Γιάν Προνκ, κατηγόρησε το Σουδάν για παραβίαση της υπόσχεσης που έδωσε στο διεθνή οργανισμό με το επιβάλει στο λαό της Νταρφούρ να επιστρέψει στα χώριά του.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ασόσιεντεντ Πρες φέρει τον κύριο Προνκ να λέει ότι μερικές χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν, δια της βίας, να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς τους Ο κύριος Προνκ απαίτησε από την κυβέρνηση του Σουδάν να τους αφήσει να επιστρέψουν στους καταυλισμούς, στους οποίους διαμένουν για πάνω από ένα χρόνο, για να αποφύγουν επιθέσεις πολιτοφυλακών, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ο στρατός στο Σουδάν απέκλεισε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στο Νταρφούρ, όπου διαμένουν πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Επίσης απαγόρευσαν σε εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση στους καταυλισμούς.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την ενέργεια αυτή του σουδανικού στρατού.

    [05] Ελ Μπαραντέι: Αγανάκτηση με τη Βόρεια Κορέα, ανησυχία για το Ιράν.

    02 Nov 2004, 02:48 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Καταθέτοντας την ετήσια έκθεση του για το θέμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Ελ Μπαραντέι εξέφρασε αγανάκτηση για την έλλειψη προόδου στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Επίσης ο κ. Ελ Μπαραντέι ζήτησε απ το Ιράν να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Πάντως ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν αναφέρθηκε στους εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών που χάθηκαν στο Ιράκ. Εξέφρασε μόνο την ελπίδα ότι επιθεωρητές της διεθνούς υπηρεσίας θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ιράκ για να απαντήσουν στα εκκρεμή ερωτήματα αναφορικά με τις εξοπλιστικές δραστηριότητες του πρώην Ιρακινού καθεστώτος.

    [06] Απεβίωσε ο πρόεδρος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων

    02 Nov 2004, 19:50 UTC

    Απεβίωσε ο πρόεδρος των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σείχης Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν. Ολιγόλογη ανακοίνωση απο την τηλεόραση του Αμπού Ντάμπι έλεγε ότι ο ηλικίας 86 ετών πρόεδρος πέθανε την Πέμπτη το βράδυ, μετά απο μακρόχρονη ασθένεια. Λεπτομέρειες του θανάτου του δεν έγιναν ακόμα γνωστές. Ο Σείχης Ζαγιέντ, που κυβερνούσε το Αμπού Ντάμπι απο το 1996, ήταν ο κύριος ιδρυτής των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αποτελείται από επτά αραβικά κρατίδια, τα οποία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την Βρετανία το 1971. Ο εκλιπών επανεκλεγόταν στην προεδρία κάθε πέντε χρόνια από την ηγεσία των επτά εμιράτων. Πρίν απο 4 χρόνια ο Σείχης Ζαγιέντ υπεβλήθη σε επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού, στις ΗΠΑ.

    [07] Kρίνεται η τύχη της Αμερικανικής ...

    02 Nov 2004, 02:11 UTC

    Τόμ Ντάσλ

    Στις σημερινές εκλογές κρίνεται επίσης η τύχη 34ων εδρών της αμερικανικής γερουσίας, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι ο έλεγχος του σώματος θα κριθεί σε 9 εκλογικές περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν την γερουσία με διαφορά μίας μόνο έδρας. Αλλά αναλυτές δηλώνουν ότι η ταυτότητα της νέας αμερικανικής γερουσίας που θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές θα κριθεί σε 9 πολιτείεςτην Νότια Ντακότα, την Αλάσκα, το Κολοράντο, το Κεντάκι, την Οκλαχόμα, τη Φλόριντα, τη Λουϊζιάνα και τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Πάντως ο αγώνας που θα τραβήξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτός στη Νότια Ντακότα, όπου ο ηγέτης της μειοψηφίας στη γερουσία, Δημοκρατικός Τόμ Ντάσλ, αγωνίζεται να κρατήσει τη θέση του σε μια πολιτεία που αναμένεται πως θα ταχθεί στο πλευρό του προέδρου Μπούς. Πάντως μια έδρα όπου αναμένεται να κερδίσουν σίγουρα οι Δημοκρατικοί είναι αυτή του Ιλλινόη με τον Κενυατικής καταγωγής υποψήφιο, Μπαράκ Ομπάμα, που είχε κλέψει τις εντυπώσεις και κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του Δημοκρατικού κόμματος φέτος το καλοκαίρι και ο οποίος αν εκλεγεί θα είναι ο μόνος μαύρος αμερικανός στη γερουσία.

    [08] Eκλέγεται και νέα Βουλή.

    02 Nov 2004, 02:18 UTC

    Οπως αναμένεται, το ρεπουμπλικανικό κόμμα μάλλον θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στην αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων μετά τις εκλογές της Τρίτης, χωρίς όμως και να αποκλείονται οι εκπλήξεις. Κατά τα φαινόμενα, το ρεπουμπλικανικό κόμμα μάλλον θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στην βουλή των αντιπροσώπων, άν και μια μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, ενδέχεται να έχει απρόσμενες συνέπειες. Και οι 435 έδρες της βουλής θα κριθούν απο τις εκλογές, όμως μόνο οι 40 από αυτές θεωρούνται ανταγωνιστικές. Οι δημοκρατικοί χρειάζονται την εξασφάλιση 12 επιπλέον εδρών για να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματος απο τους ρεπουμπλικανούς. Οι αναλυτές υποστηρίζουν οτι άν μεγάλος αριθμός νέων ψηφοφόρων προσέλθει στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσει υπέρ του Τζών Κέρρυ, τότε θα έχουν όφελος και οι δημοκρατικοί υποψήφιοι στη βουλή. Ομως, άν μεγάλος αριθμός συντηρητικών ψηφοφόρων υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπούς και άν πραγματοποιηθεί μία επίμαχη ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών στο Τέξας, τότε οι ρεπουμπλικανοί θα κρατήσουν το σώμα υπό τον δικό τους έλεγχο. Οι ρεπουμπλικανοί στο Τέξας χρησιμοποίησαν ένα σύστημα αναδιάρθρωσης των εκλογικών περιφερειών στην πολιτεία αυτή, που θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια έξι εδρών απο τους δημοκρατικούς. Πάντως, οι αναλυτές λένε οτι η εκλογική επιτυχία του προέδρου Μπούς ή του γερουσιαστή Κέρρυ μπορεί να αποφασίσει τελικά την τύχη δεκάδων υποψηφίων αμερικανών βουλευτών.

    [09] 100 παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε αμερικανικά εκλογικά τμήματα.

    02 Nov 2004, 02:23 UTC

    Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη βρίσκονται εγκατεσπαρμένοι σε διάφορα εκλογικά τμήματα απ άκρη σ άκρη των ΗΠΑ για τις σημερινές προεδρικές εκλογές. Η αποστολή των 100 παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα είναι παρόμοια μ αυτή που πραγματοποιούν σε διάφορες άλλες χώρες του πλανήτη, δηλαδή να παρακολουθήσουν την όλη εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση των ψήφων. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι σαν μέλος του ΟΑΣΕ, οι ΗΠΑ υπόκεινται στους ίδιους νόμους με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ έχει παρακολουθήσει και στο παρελθόν βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά είναι μάλλον η πρώτη φορά που στέλνει παρατηρητές του σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    [10] Ιράκ: Εξτρεμιστές απήγαγαν 6, συμπεριλαμβανομένου και ενός Αμερικανού.

    02 Nov 2004, 02:46 UTC

    Στο Ιράκ, εξτρεμιστές απήγαγαν χθες έναν Αμερικανό, έναν Ασιάτη και 4 Άραβες στη Βαγδάτη, ενώ ανταρτική οργάνωση δολοφόνησε τον αντικυβερνήτη της Ιρακινής πρωτεύουσας. Άγνωστοι απήγαγαν τους 6 αλλοδαπούς απ τα γραφεία Σαουδαραβικής εταιρείας. Κατά την επιχείρηση της απαγωγής σκοτώθηκαν επίσης ένας φρουρός και ένας απ τους απαγωγείς. Επίσης χθες η οργάνωση Στρατός του Ανσάρ Αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Χατίμ Καμίλ του αντικυβερνήτη της Βαγδάτης. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις εκτελέσεις 11 μελών της Ιρακινής Εθνοφρουράς την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι Αλ Γιαγουάρ, εξέφρασε αντίθεση στα σχόλια του προσωρινού πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, αναφορικά με προγραμματιζόμενη μαζική επίθεση εναντίον των ανταρτών στη Φαλλούτζα. Ο κ. Αλ Γιαγουάρ δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τους ηγέτες της Φαλλούτζα, έως ότου ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών για να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης.

    [11] 3 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ.

    02 Nov 2004, 02:57 UTC

    Νεαρός Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 3 Ισραηλινούς και τραυμάτισε πάνω από 30 άτομα σε πολυσύχναστη αγορά του Τελ Αβιβ. Η εξτρεμιστική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε ότι η επίθεση δείχνει πως οι Παλαιστινιακές αρχές δεν έλαβαν μέτρα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Πάντως, εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, που νοσηλεύεται στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε την επίθεση. Λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Τουλάχιστον ένα από τα θύματα ήταν μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 November 2004 - 2:18:12 UTC