Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μεσανατολικό κυριάρχησε στις συνομιλίες Μπους και Μπλέαρ
  • [02] Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάσερ Αραφάτ
  • [03] Το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα υπό κυβερνητικό έλεγχο
  • [04] Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι: η νίκη του Θεού διαφαίνεται στον ορίζοντα
  • [05] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στοίχισαν κατά 56% περισσότερο
  • [06] Συνομιλίες του Κώστα Καραμανλή με την Κυπριακή ηγεσία
  • [07] 100 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Φαλούτζα

  • [01] Το μεσανατολικό κυριάρχησε στις συνομιλίες Μπους και Μπλέαρ

    12 Nov 2004, 17:36 UTC

    Οι κ.κ. Μπούς και Μπλέαρ

    Εφθασε στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη το βράδυ, ο βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπούς, με θέμα την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπλαίρ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που συναντάται με τον πρόεδρο Μπούς απο τότε που επανεξελέγη.

    Ως ο στενότερος σύμμαχος του κ. Μπούς στον πόλεμο του Ιράκ, ο κ. Μπλέαρ ελπίζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε ο αμερικανός πρόεδρος να αναλάβει ένα πιό ενεργό ρόλο στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    Ενόσω ζούσε ο πρόεδρος Αραφάτ, ο κ. Μπούς είχε πεί οτι θα υπήρχε άνοιγμα για ειρήνη, μόνο άν οι Παλαιστίνιοι επέλεγαν ηγέτες που να αποκυρήσσουν τη βία και να ασπάζονται τις προσπάθειες για την δημιουργία δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως πιστεύει ότι τελικά θα γίνει ο πρόεδρος Μπούς, τότε ο ίδιος δήλωσε ότι η Αμερική θα βοηθήσει στην οικοδόμηση των θεσμών, που είναι απαραίτητοι ώστε οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το δικό τους, ανεξάρτητο κράτος, που να συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ.

    Σε γραπτή του δήλωση μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην επίτευξη της ειρήνης, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου την οποία βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η Βρετανία παραμένει μία απο τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ και ότι ο Τόνυ Μπλέαρ είναι ένας απο τους καλύτερους φίλους της Αμερικής. Αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος Μπούς προσβλέπει στις συνομιλίες του με τον κ. Μπλέαρ, αναφορικά με το πώς να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, για να αντιμετωπιστούν απο κοινού όλες οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    Μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν οι δύο ηγέτες, οι δύο ηγέτες είχαν και πάλι σήμερα συνομιλίες, και στη συνέχεια έδωσαν έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου απο τον Λευκό Οίκο.

    Eκτός απο το Μεσοανατολικό ζήτημα, οι κ.κ. Μπούς και Μπλέαρ συζήτησαν επίσης για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ και τις σοβαρές εντάσεις που δημιούργησε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    [02] Στην τελευταία του κατοικία ο Γιάσερ Αραφάτ

    12 Nov 2004, 17:31 UTC

    Η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ την Παρασκευή, στο Κάιρο, άρχισε με προσευχές και ολοκληρώθηκε με μία θριαμβευτική πομπή, καθώς αρκετοί ηγέτες κρατών και μονάρχες ακολουθούσαν πεζή το φέρετρο του Παλαιστινίου ηγέτη. Η επικήδεια τελετή πραγματοποιήθηκε σε Αιγυπτιακή στρατιωτική λέσχη. Η χήρα του Γιάσερ Αραφάτ, Σούχα και η 9άχρονη κόρη του Ζάγουα, έκλαιγαν καθώς το φέρετρο του εκλιπόντος ηγέτη μεταφερόταν στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε στην τελική του κατοικία, στη Δυτική Οχθη, ενώ στρατιωτική μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων και της Αιγύπτου. Η κηδεία δεν ήταν ανοικτή προς το κοινό και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

    O Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής στην τελευταία του κατοικία, σε μαρμάρινο και πέτρινο μνημείο, στο ημικατεστραμένο του αρχηγείο στη Ραμάλα, της Δυτικής Όχθης. Το φέρετρό του, τυλιγμένο με την Παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε νωρίτερα στο σημείο ενταφιασμού του, μέσα από μία πραγματική λαοθάλασσα πενθούντων Παλαιστινίων, που κατέκλυσαν το αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό του από το Κάιρο, όπου είχε προηγηθεί επίσημη επικήδεια τελετή.

    Η άφιξη στη Ραμάλα της σορού του Παλαιστίνιου προέδρου

    Η Παλαιστινιακή αστυνομία αναγκάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να μπορέσει να συγκρατήσει το ογκούμενο πλήθος που φώναζε το όνομα του εκλιπόντος ηγέτη. Τουλάχιστον 4 άτομα τραυματίστηκαν, κατά τα φαινόμενα, από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Καθώς η σορός του Γιάσερ Αραφάτ τοποθετούνταν μέσα στον τάφο, μουσουλμάνοι κληρικοί διάβαζαν στίχους του κορανίου, ενώ οι παριστάμενοι θρηνούσαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο.

    Ο ηλικίας 75 ετών Παλαιστίνιος ηγέτης πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νοσοκομείο του Παρισιού, μετά από ασθένεια που παραμένει άγνωστη. Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε περάσει τα τελευταία περίπου τρία χρόνια της ζωής τους, αποκλεισμένος στο αρχηγείο του, τη Μουκάτα, απο τους ισραηλινούς. Πριν και μετά την κηδεία του εκλιπόντος ηγέτη τους, οι Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος σε προσευχές για τον Γιάσερ Αραφάτ, σ ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

    [03] Το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα υπό κυβερνητικό έλεγχο

    12 Nov 2004, 21:48 UTC

    Aμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα περισφίγγουν τον κλοιό τους γύρω από σημεία στα οποία έχουν συγκεντρωθεί οι αντάρτες στη Φαλούτζα, ενώ to 80% της πόλης, φέρεται ότι είναι κάτω από τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Μετά από 4 μέρες σφοδρών μαχών και αεροεπιδρομών, οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις λένε ότι τουλάχιστον 600 αντάρτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι έχουν παραδοθεί. Ο στρατός υπολογίζει ότι υπήρχαν περίπου 2 με 3 χιλιάδες αντάρτες στην πόλη, πρίν την επίθεση.

    Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού είπε οτι 22 αμερικανοί και 5 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στα πλαίσια της επιχείρησης για τον έλεγχο της Φαλούτζα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρησή τους στο νότιο τμήμα της πόλης, ψάχνοντας από σπίτι σε σπίτι αντάρτες και οπλισμό.

    [04] Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι: η νίκη του Θεού διαφαίνεται στον ορίζοντα

    12 Nov 2004, 17:41 UTC

    Aμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα περισφίγγουν τον κλοιό τους γύρω απο σημεία στα οποία έχουν συγκεντρωθεί οι αντάρτες στη Φαλλούτζα, ενώ βιντεοταινία, που αποδίδεται στον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, ενθαρρύνει τους μαχητές του να μην παραδοθούν. Η βιντεοταινία δημοσιεύτηκε σήμερα σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, και παροτρύνει τους αντάρτες να συνεχίσουν τη μάχη τους, λέγοντας οτι «χωρίς αμφιβολία, η νίκη του Θεού διαφαίνεται στον ορίζοντα.» Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού πιστεύουν οτι ο γεννημένος στην Ιορδανία τρομοκράτης μάλλον διέφυγε απο την Φαλλούτζα, πρίν την αμερικανική επίθεση.

    Μετά απο 4 μέρες σφοδρών μαχών και εβδομάδες αεροεπιδρομών, οι αμερικανο-ιρακινές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη, ενώ οι αντάρτες παραμένουν παγιδευμένοι κυρίως στη νότια πλευρά της Φαλλούτζα.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις κατά της Μοσούλης, μετά την διεξαγωγή μαχών στους δρόμους της πόλης και επιθέσεων ανταρτών κατά αστυνομικών τμημάτων και το γραφείο της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ένας άνδρας του σκοτώθηκε νότια της Βαγδάτης και τρείς άλλοι τραυματίστηκαν, όταν η περίπολός τους υπέστη επίθεση.

    [05] Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας στοίχισαν κατά 56% περισσότερο

    12 Nov 2004, 17:46 UTC

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας φέτος τον Αύγουστο, κόστισαν 56% περισσότερα χρήματα, απο ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε οτι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ανέβασαν το κόστος των αγώνων στα 9.3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός απο τα έξοδα της Ελληνικής κυβέρνησης, ο οικονομικά ανεξάρτητος οργανισμός "Αθήνα 2004" ξόδεψε άλλα 2.25 δισεκατομμύρια δολλάρια, οπότε το συνολικό κόστος των αγώνων υπερέβη τα 11.5 δισεκατομμύρια δολλάρια, στα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έξοδα των νέων μεταφορικών μέσων, όπως αυτό του τράμ και της επέκτασης του μετρό προς το Διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε πάντως ότι η επένδυση αυτή άξιζε τον κόπο και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα κονδύλια καλύφθησαν από παλαιότερους προϋπολογισμούς, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος των κονδυλίων απομένει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του 2005.

    Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία 50 χρόνια και τώρα διατηρεί την ελπίδα ότι η παγκόσμια προβολή των θερινών αγώνων, θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επενδυτών, που θα συμβάλουν στην κάλυψη των εξόδων.

    [06] Συνομιλίες του Κώστα Καραμανλή με την Κυπριακή ηγεσία

    12 Nov 2004, 17:43 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη και συνομιλίες με την κυπριακή ηγεσία, στα πλαίσια της προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Στη διάσκεψη αυτή, αναμένεται να αποφασιστεί άν θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη βοήθεια της Ελλάδας, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω και άν το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

    [07] 100 εκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Φαλούτζα

    12 Nov 2004, 21:51 UTC

    H μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ θα διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Φαλούτζα, και οι εργασίες θ αρχίσουν μόλις η πόλης βρεθεί πλήρως κάτω από κυβερνητικό έλεγχο.

    Η Φαλούτζα με πληθυσμό σχεδόν 300 χιλιάδων, και η οποία άκμαζε στο παρελθόν, τώρα έχει ερημωθεί καθώς εκκενώθηκε εν όψει της αμερικανικής εισβολής, ενώ αντάρτες και ξένοι τρομοκράτες τώρα έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

    Ανταποκριτές που ακολουθούν τα αμερικανικά στρατεύματα περιγράφουν σκηνές ολοκληρωτικής καταστροφής και λένε ότι οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχουν διακοπεί από τότε που άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, τη Δευτέρα το βράδυ,. Η μεταβατική Ιρακινή κυβέρνησης λέει ότι πρόκειται να αποζημιώσει τους κάτοικους της Φαλούτζα για τα κατεστραμμένα τους σπίτια καθώς και άλλες καταστροφές.

    Η κυβέρνησης λέει επίσης ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν αίμα, φάρμακα και άλλα εφόδια εστάλησαν στη Φαλούτζα και ότι ομάδα ιατρών θα μεταβεί εκεί το Σάββατο για να εκτιμήσει την κατάσταση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 November 2004 - 2:18:09 UTC